Hoe werkt Philips Hue? Lampen, bridge en dimmers uitgelegd

Geschreven door

Wesley Akkerman

Philips Hue Slimme verlichting

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Hoe werkt Philips Hue nou eigenlijk. In dit artikel nemen we de basis met je door van het slimme verlichtingssysteem, zodat je helemaal op de hoogte bent. We vertellen je over de type lampen, de benodigde accessoires en met welke stemassistent dit uitgebreide systeem werkt.

Philips Hue is het bekendste systeem voor slimme lampen. Het is één van de eerste, grote merken op de markt en is inmiddels verkrijgbaar in verschillende vormen. Daarom is het een goed idee om eens terug te kijken naar wat het systeem inhoudt en wat er ondertussen allemaal beschikbaar is.

Philips Hue slimme verlichting
Via: www2.meethue.com

Hoe werkt Philips Hue?

Hoewel je Philips Hue bedient met wifi (of beter gezegd: over het internet), is het niet zo dat de lampen onderling wifi gebruiken voor de communicatie. Het systeem maakt namelijk gebruik van de smarthomestandaard Zigbee. Dat is energiezuinig en minder belastend voor je thuisnetwerk.

Philips Hue deals

Philips Hue-deals: extra korting verlichting populair

Korting op Philips Hue
Interessante combi-deals

Philips Hue ondersteunt de Google Assistent, Amazon Alexa en Apple HomeKit en is derhalve te bedienen met stemcommando’s. Het systeem is verder in te stellen via zijn eigen app, die je kunt downloaden uit Google Play en de App Store, voor Android en iOS.

Dan is er ook nog het bluetoothsysteem van Philips Hue. Dit werkt niet met internet en is alleen lokaal aan te sturen. Veel nieuwe lampen ondersteunen in elk geval Bluetooth, waardoor je bijvoorbeeld niet altijd in het bezit moet zijn van zo’n speciale Philips Hue-hub.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

De hub van Philips Hue

In de winkel, of bij webshops, tref je vaak starterkits aan. Die starterkits bestaan uit meerdere (soorten) lampen en een hub. Die hub is voor verschillende dingen belangrijk en gebruik je niet alleen voor het inschakelen van de internetverbinding en internetbediening.

Met de hub voeg je heel gemakkelijk alle lampen in huis toe aan je systeem. Zodoende kun je kamers, scènes en groepen aanmaken van alle toegevoegde lampen. Daardoor kun je heel veel verschillende lampen in één keer bedienen of aansturen in huis, mocht je dat willen.

Technisch gezien heb je geen hub nodig om het systeem te kunnen gebruiken. Je valt dan terug op die eerdergenoemde bluetoothverbinding. Echter, daar kleven we verschillende nadelen aan. Zo kun je bijvoorbeeld maar tien lampen toevoegen binnen de applicatie van Philips Hue.

Daarnaast kun je lampen alleen dimmen en is het niet mogelijk allerlei slimme zaken te regelen. Hoewel de hub dus volledig optioneel is, schreeuwt het niet echt ‘smarthome’, natuurlijk. De hub heeft wel degelijk toegevoegde waarde, waardoor die zijn investering meer dan waard is.

Hoe werkt de Philips Hue bridge?

De hub wordt ook wel de bridge genoemd, omdat het apparaat als een soort brug dient tussen het systeem en het internet. Wanneer je het systeem in huis haalt, dan legt de applicatie goed uit hoe je de bridge installeert. Maar voor de zekerheid heb je hieronder een naslagwerk tot je beschikking.

Philips Hue slimme verlichting
Via: www2.meethue.com
  1. Doe de bridge in het stopcontact en koppel hem met een ethernetkabel aan je router. Zodra de vier leds voorop branden, kun je door naar stap twee.
  2. Open de app en ga naar de instellingen. Zoek daar de optie voor de bridge op en voeg de bridge toe. Volg vervolgens de instructies op in beeld.
  3. Na het instellen van de hub kun je een lamp toevoegen. Ga hiervoor naar Instellingen en dan Lampconfiguratie.
  4. Druk op Lamp toevoegen en laat de app het zoekwerk voor je doen. Anders kun je handmatig het serienummer invullen.
  5. Volg nu de instructie op in beeld, geef je lamp en naam en voeg hem toe aan een kamer.

Soorten Philips Hue-lampen

Je hebt verschillende soorten Philips Hue-lampen. Hue White is verkrijgbaar in de fittingen E27 en GU10, White Ambiance is te koop als E27, GU10 en E14 en White & Color Ambiance is verkrijgbaar als E27, GU10, E14 en Led Strips. Ook zijn er nog wat losse producten te koop.

Het verschil tussen alle lampen is dat White alleen de kleur wit in een bepaalde temperatuur kan laten zien, terwijl Hue White Ambiance veel meer kleurentemperaturen ondersteunt (2200K tot 6500K). De laatste optie is het meest uitgebreid en kan naast wittinten ook kleur presenteren.

Philips Hue-deals: extra korting verlichting populair

Korting op Philips Hue
Interessante combi-deals

Dan zijn er nog allerlei verschillende soorten losstaande producten. Philips Hue biedt bijvoorbeeld filamentlampen aan (ledlampen met het design en gebruik van een ouderwetse gloeilamp), evenals vloerlampen en lampsystemen voor aan het plafond, aan de muur of in de tuin.

Voor een compleet overzicht kun je terecht op deze pagina van de fabrikant. Dat scheelt een keertje zoeken en nu kom je direct terecht op de pagina waar je alle info over álle lampen van het bedrijf vindt. Hier vind je ongetwijfeld wat je precies zoekt voor je huis, tuin of kantoor.

De verschillende accessoires

Dan hebben we natuurlijk nog de verschillende accessoires. De bridge is bijvoorbeeld een accessoire, maar je hebt ook handige producten als knoppen, sensoren (voor binnen en buiten), dimmers, verlengsnoeren en buitenvoedingen. Allemaal afkomstig van de originele fabrikant.

Natuurlijk staat het je vrij om accessoires vanuit andere systemen te combineren met Philips Hue. Zo kun je bijvoorbeeld de bridge van het Ikea-systeem gebruiken als spin in het web. Die bridge is een stuk goedkoper, maar doet verder precies hetzelfde als de bridge van het originele systeem.

Ook in dit geval kun je op de website van Philips Hue kijken om te zien wat er allemaal mogelijk is qua uitbreiding. Accessoires die we aanraden, zijn bijvoorbeeld de dimmer en de verschillende knoppen, zodat je het systeem ook kunt (laten) bedienen (door iemand) zonder de app op een smartphone.

Integraties met externe diensten

Philips Hue is te bedienen met allerlei diensten van buitenaf. Zoals genoemd kun je het systeem koppelen aan Apple HomeKit, Google Assistent (Google Home) en Amazon Alexa. Ook is er ondersteuning voor IFTTT, waardoor het systeem dus openstaat voor apparaten van buitenaf.

Op SmarthomeFans hebben we in het verleden artikelen gepubliceerd over Philips Hue. Hieronder geven we een overzicht van een aantal relevante artikelen, voor de mensen die graag wat meer de diepte opzoeken en meer uit hun systeem willen halen.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: