Dit is Zigbee, een breed ingezet protocol voor in je smarthome

Geschreven door

Wesley Akkerman

Zigbee Smarthomefans

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Naast een protocol als Z-wave heb je ook Zigbee. Dit is een breed ingezet smarthome-protocol, dat je tegenkomt op een groot aantal apparaten. De kans is groot dat je al een apparaat met deze onderliggende technologie in huis hebt staan. Maar wat is het en wat heb je eraan?

Het is geen geheim dat het bij het huis van de toekomst, oftewel: de smarthome, draait om integratie. Alle apparaten en diensten in huis moeten in staat zijn met elkaar te communiceren, zodat jij precies weet wat er speelt en waar er iets gebeurt.

Zo kunnen beveiligingscamera’s en slimme lampen met elkaar overleggen wanneer er beweging plaatsvindt. Ziet de camera een persoon langslopen die daar op dat moment niet hoort te zijn, dan kan die een seintje naar je lampen sturen om ze aan te laten springen.

Om dat voor elkaar te krijgen heb je een onderliggend netwerk nodig waar alle slimme producten verbinding mee kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld wifi of bluetooth zijn, maar ook Z-wave of Matter. Maar wat nog voor Matter kwam, is Zigbee. En daar gaan we ons nu op focussen.

Nuki matter en zigbee
(Afbeelding: Nuki)

Wat is Zigbee?

Zigbee wordt over het algemeen gezien als een fijn alternatief op wifi en bluetooth. Dat geldt voornamelijk voor apparaten die weinig energie en data nodig hebben, zoals verschillende soorten sensoren die je in je huis kunt plaatsen. (Hier tref je overigens de volledige specificatie aan in een pdf.)

Een ander goed voorbeeld is Philips Hue. Dat systeem maakt al jaren gebruik van Zigbee, waardoor je bijvoorbeeld de lampen kunt koppelen aan allerlei soorten schakelaars. Die hoeven niet per se van Signify afkomstig te zijn (dat is het moederbedrijf), maar kunnen dus ook door andere bedrijven geproduceerd worden. Zolang die schakelaars Zigbee ondersteunen, werken ze samen.

Zigbee moest ooit een soort verenigd netwerk gaan worden waarop alle apparaten – ongeacht de fabrikant – met elkaar konden communiceren. Maar door de opkomst van andere protocollen, zoals Z-wave, is dat er niet van gekomen. Ondertussen is het bedrijf achter de standaard zich gaan concentreren op Matter, die hetzelfde poogt te doen. Maar de adoptie en ontwikkeling gaan nog wat langzaam.

Lees ook: Matter smarthome: 11 dingen die je eigenlijk moet weten

Zigbee maakt gebruik van een meshnetwerk

Zigbee is in feite een soort meshnetwerk. Het is niet zo dat er vanaf één punt één signaal verstuurd wordt dat alle producten moet bereiken. In plaats daarvan geeft elk Zigbee-product het netwerksignaal door, waardoor er dus een stabiel netwerk ontstaat waarin geen vertraging hoeft plaats te vinden.

Daarnaast kan Zigbee zijn netwerk zodoende blijven uitbreiden met nieuwe verbindingspunten. Uiteraard is het wel zo dat er één hoofdpunt is van waaruit het signaal begint, maar dat springt dus van apparaat naar apparaat. Mocht een apparaat onverhoopt toch niet reageren, dan stuurt het hoofdapparaat dat signaal door naar de volgende ontvanger, die hem vervolgens weer kan uitzenden.

Een Zigbee-netwerk kan niet ongelimiteerd uitgebreid worden. Echter, met een grens van 65.000 apparaten loop je niet snel tegen de beperkingen aan. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken (helemaal niet als je Z-wave gewend bent).

Philips Hue Secure camera - 4 met zigbee

Deze fabrikanten gebruiken Zigbee

Aangezien Zigbee zo’n breed ondersteund smarthome-protocol is, is het niet vreemd dat er een groot aanbod is aan producten en fabrikanten die het netwerk ondersteunen. In elk geval de onderstaande bedrijven werken met dit netwerkprotocol.

De beperkingen van Zigbee

Helaas staat er wel een belangrijke kanttekening bij het gebruik van een protocol als Zigbee. Hoewel de bovenstaande bedrijven dat netwerk ondersteunen, betekent het helaas niet dat alle apparaten écht goed op elkaar ingespeeld zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld wel de slimme lampen van Ikea toevoegen aan de Philips Hue-bridge, maar dat betekent niet dat je daarmee volledig toegang krijgt tot de mogelijkheden van die lampen. Ook kan het zijn da Hue exclusieve functies aanbiedt die niet beschikbaar zijn voor lampen of schakelaars van derde partijen. Het klonk dus een beetje te mooi om waar te zijn allemaal, en dat bleek ook uit de praktijk.

Gelukkig zijn er altijd al andere producten geweest die wel voor een fijne connectiviteit zorgen. Zo kun je met Amazon Alexa (of Echo), Google Home en Apple Homekit apparaten aan elkaar koppelen die voorheen niet konden samenwerken, al zitten daar soms wel flinke beperkingen aan. Het maakt dan meestal niet uit of ze Zigbee of Z-wave ondersteunen.

Per smarthomehub of smarthomesysteem verschilt echter wat je ermee kunt doen en welke apparaten je daaraan kunt koppelen. Omdat dit op een gegeven moment echt een gedoe werd, en consumenten werden overspoeld met informatie, is op een gegeven moment gekozen voor wederom een nieuwe standaard: Matter. Die moet in staat zijn daadwerkelijk alle apparaten met elkaar te verbinden.

Het bereik van Zigbee op zichzelf is niet zo groot, maar door het mesh-netwerk wordt dit redelijk gecompenseerd. Doordat er gebruik gemaakt wordt van de 2.4 GHz-band, is het bereik ongeveer 15-20 meter als er geen obstakels in de weg staan (een muur bijvoorbeeld).

Lees ook: Smarthome en wifi-problemen: zo ga je ermee om

Hebben we dan nog wel iets aan Zigbee?

Vooralsnog kan het geen kwaad om te investeren in producten die Zigbee gebruiken. Maar zoals altijd doe je er wel goed aan je in te lezen over wat zo’n product kan, wat je eraan hebt en waar je het aan kunt koppelen. Helemaal wanneer Matter helemaal up and running is, dan kun je de apparaten met Zigbee gewoon blijven gebruiken en koppelen aan andere producten (zelfs zonder Zigbee, dus).

Er wordt met Matter (en Thread) in ieder geval een doel nagestreefd om in de toekomst brede ondersteuning te hebben voor praktisch alle apparaten. Een protocol als Zigbee zal dan wat verder naar de achtergrond verdwijnen.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: