Voorzitter Z-Wave Alliance ziet Matter als een kans

Geschreven door

Wesley Akkerman

Zwave

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Ondanks het feit dat Z-Wave momenteel geen onderdeel is van de Matter-standaard, is het niet zo dat er er echt sprake is van rivaliteit tussen beide partijen. De voorzitter van de eerstgenoemde standaard heeft het met de organisatie achter Matter te doen, en ziet die technologie tevens als een kans.

Dat Matter het momenteel moeilijk heeft, is zo vreemd. Want zo’n beetje alle bedrijven die er toe doen in tech werken samen binnen de alliantie, en dan had je er vergif op kunnen innemen dat het een hobbelige weg zou worden. Dat zegt Avi Rosenthal, Z-Wave Alliance-voorzitter, tegenover The Ambient.

Z-Wave heeft het met Matter te doen

De partijen die samenwerken aan deze standaard (waaronder Google, Samsung, Amazon en Apple) concurreren met elkaar op elk ander vlak. “Dat al deze partijen (en meer, red.) besloten samen te werken, was groot nieuws. Heel het idee achter dit concept was groot nieuws”, aldus Rosenthal.

Ondanks het feit dat Matter als standaard behoorlijk het nieuws domineerde, mede dankzij het enthousiasme dat techliefhebbers en -journalisten hebben laten zien, voelt de Z-Wave Alliance zich nog niet geroepen zich nu aan te sluiten bij deze groep. Toch hoopt hij dat de standaard succesvol wordt.

matter smarthome
(Afbeelding: Matter)

Z-Wave ziet nieuwe kansen

Want met het succes van Matter, ontstaan er ook kansen voor Z-Wave en de smarthome-industrie als geheel. Dat houdt niet in dat Rosenthal Matter niet als concurrentie bestempelt. Want Matter is dé concurrentie, maar op een vrije markt biedt concurrentie ook kansen om te groeien.

“We willen helpen”, zegt Rosenthal. “We willen onderdeel zijn van het gesprek. Dit is geen zij-versus-ons-situatie, maar als een kans voor iedereen om samen te werken.” De voorzitter hoopt zelfs dat 2024 het jaar wordt waarin de eerst bridge verschijnt die zowel Z-Wave als Matter ondersteunt.

Dat hoeft niet heel moeilijk te zijn. Want beide standaarden hebben zo hun eigen set regels, maar er zijn toch verbindingspunten te vinden. Het wachten is nu op de eerste fabrikant die zijn kans schoon ziet en uitvogelt hoe beide standaarden met elkaar kunnen communiceren.

Op dit moment is het al mogelijk beide technologieën met elkaar te laten samenwerken, bijvoorbeeld via de Homey Pro. Maar waar Rosenthal nu op doelt is native integratie, zodat alles soepel en vlekkeloos verloopt. Op moment van schrijven is daar helaas nog geen sprake van.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Topics:

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: