Dit is een slimme knikkerbaan die je smarthome aanstuurt

Geschreven door

Wesley Akkerman

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Dat de mogelijkheden van een smarthome constant uitbreiden is een gegeven — maar wat we niet zagen aankomen, is dat we sommige producten in huis via een knikkerbaan zouden kunnen bedienen. Maar die mogelijkheid komt er toch echt aan, via het bedrijf achter de Marbelous.

De Marblelous is een high-tech knikkerbaan die beschikt over zijn eigen app. Het bouwpakket is ontworpen door Stephan van Lümig, die er in een YouTube-video alles over vertelt (via: Bright). Het idee achter de baan is dat je hem overal kunt opbouwen en zo lang kunt maken als je zelf wil.

Knikkerbaan van de toekomst: Marblelous

Marblelous bestaat uit bekende onderdelen, zoals clips met papieren rietjes. Zodra je die rietjes in de houder klikt, zorg je voor een rails waar de knikker overheen kan rollen. Je kunt zo veel rietjes toevoegen als je wil en die in allerlei kleuren kopen, zodat je het bouwwerk lekker kunt personaliseren.

Je kunt er zelfs voor kiezen om de slimme knikkerbaan te integreren met Lego-bouwwerken, waardoor de mogelijkheden in feite al eindeloos zijn (nog zonder die slimme koppeling). Daar heb je dan wel een verloopstukje voor nodig, maar in principe hoeft dat dus geen al te groot probleem te zijn.

Wat maakt dit dan een slimme knikkerbaan? Nou, de Marblelous ondersteunt wifi en daardoor heb je toegang tot zogenaamde smart tricks. Die werken samen met sensoren, lampjes en motortjes. Aan het begin van de baan plaats je een dropper, waarmee de knikker valt; en dat kan op verscheidene manieren.

Knikkers laten teleporteren

Je kunt dat met een druk op de knop regelen, of je vraagt aan Amazon Alexa, Google Assistent of Siri van Apple of die dat voor je wil doen. Verder is er een lift die de knikker weer omhoog brengt en een baanwisselaar die je via de app bedient. Als de knikker eenmaal rolt, hoeft die dus niet te stoppen.

Technisch gezien kan de knikkerbaan knikkers ook laten teleporteren naar een andere baan in huis. Dat doet die door een seintje te geven naar een andere dropper, die een bal in beweging brengt. Op basis van de locatie van de knikker en de baan, kun je dingen laten gebeuren in je smarthome.

Je kunt dit zien als een soort ingewikkelde doch leuke manier om om te gaan met een dienst zoals IFTTT. Zodra de knikker een bepaalde positie bereikt, kan er een lamp aanspringen, bijvoorbeeld. Binnenkort kun je de Marblelous vinden op Kickstarter, waar je het project kunt steunen.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: