Dirigera-hub van Ikea ontvangt Matter-ondersteuning

Ook komt het bedrijf met een nieuwe slimme stekker, namelijk de Tretakt.

Geschreven door

Wesley Akkerman

ikea dirigera

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

💡 In het kort

Ongeveer twee jaar nadat Ikea aankondigde Matter te gaan ondersteunen, krijgt de Ikea Dirigera-smarthomehub de update nu in bèta. Vooralsnog werkt de update alleen met producten die binnen de categorie ‘slimme verlichting’ vallen, aldus de Zweedse meubelmaker. Ook komt het bedrijf met een nieuwe slimme stekker.

De Ikea Dirigera-hub is een product dat in feite nog niet zo heel lang op de markt is. Als opvolger van de Tradfri-hub is die sinds november 2022 beschikbaar. Destijds was Matter als smarthomestandaard reeds beschikbaar, maar het heeft dus tot maart 2024 geduurd voordat Ikea de ondersteuning geregeld heeft. De update hiervoor is nu beschikbaar.

Vooralsnog betreft dit een bèta-update, die alleen betrekking heeft op de categorie ‘slimme verlichting’. Dat betekent dus dat – mocht je de update downloaden – je tegen fouten en beperkingen aan kunt lopen. Ikea gebruikt deze testperiode om de update in het wild te testen, om problemen voor te zijn voordat het publiek er echt mee te maken krijgt.

Matter voor Ikea Dirigera

Helaas heeft Ikea geen complete lijst met producten gegeven. Dus we weten nu niet welke producten wel of niet werken. Maar vermoedelijk werken naast de slimme lampen, ook allerlei accessoires met Matter. Denk dan aan sensoren en afstandsbedieningen. Probeer dus binnen de Ikea-app vooral zelf uit wat wel en niet werkt.

Verder is het zo dat Ikea een slimme stekker gelanceerd heeft, namelijk de Tretakt. Hoewel dit product nog niet in Nederland verkrijgbaar is, kunnen mensen in Duitsland en Frankrijk hem al bestellen via de website. Dit model is compacter, heeft een aan-en-uitknop en heeft een prijs van 7,99 euro.

ikea tretakt
(Afbeelding: Ikea)

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: