Ikea Dirigera-hub kan snel op nieuwe sensoren rekenen

Geschreven door

Wesley Akkerman

ikea dirigera

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Over een aantal weken kunnen we rekenen op nieuwe sensoren die je kunt toevoegen aan Ikea Dirigera. Dit is de meest recente smarthomehub van de Zweedse meubelmaker, die onder meer Matter ondersteunt.

Hoewel sensoren niet de meest aantrekkelijke producten zijn om je in te verdiepen, kunnen ze wel extreem handig zijn. Zeker voor de mensen die veel dingen willen controleren of automatiseren in huis.

Ikea kennen we natuurlijk allemaal als een meubelmaker, maar in de afgelopen jaren heeft het bedrijf flink geïnvesteerd in slimme apparaten. Denk dan aan speakers, lampen, hubs en meer producten.

Nieuwe Ikea Dirigera-sensoren

En daar komen nu een aantal nieuwe sensoren bij, die je straks allemaal aan de Ikea Dirigera-hub kunt koppelen. Het gaat om deur- en raamsensoren, een leksensor en natuurlijk een gewone bewegingssensor.

Aangezien Ikea het nieuws zelf nog niet gedeeld heeft via zijn eigen perssite (ook niet in het Engels), nemen we nog een slag om de arm. We hebben het nieuws dan ook vernomen via de collega’s van Homekitnews.

De deur- en raamsensor wordt de Parasoll genoemd. Wanneer je deze sensor installeert, dan krijg je een melding op het moment dat iemand een deur of raam opendoet (wanneer dat niet de bedoeling is).

Badring is de naam van de leksensor. Dit soort sensoren plaats je achter bijvoorbeeld een wasmachine, of een kraan waarvan je vermoedt dat die lekt. Zo kun je potentiële waterschade in huis voorkomen.

Tot slot hebben we de bewegingssensor. Ikea noemt dit de Vallhorn. Dit is een typische bewegingssensor, waarmee je bewegingen registreert. Zo kan er bijvoorbeeld een alarm afgaan, of een lamp aangaan in huis.

ikea dirigera sensoren
(Via: Homekitnews)

Veel dingen die we nog niet weten

Er zijn nog veel dingen die we niet weten. Zoals: met welk protocol werken de sensoren? Als we kijken naar de Ikea Dirigera-hub, dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk Zigbee 3.0 ondersteunen.

Waarschijnlijk kun je de sensoren gewoon via de standaard Ikea Home Smart-app bedienen. En anders is er natuurlijk ondersteuning voor zowel de Google Assistent als Apple HomeKit.

De verwachting is dat de sensoren in januari 2024 op de markt verschijnen. De leksensor verschijnt mogelijk pas in april. Alle drie de modellen moet ongeveer 10 tot 12 euro per stuk gaan kosten.

Lees ook:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: