Tradfri en Google Home koppelen: Google Assistant, apparaten én commando’s

Geschreven door

Wesley Akkerman

Ikea Tradfri

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Mocht je Ikea Tradfri en Google Home willen koppelen, dan is het goed om te weten dat dit zo gebeurd is. Binnen een paar minuten heb je beide systemen aan elkaar gekoppeld en kun je het slimme verlichtingssysteem bedienen middels stemcommando’s via de Google Assistent.

Ondanks het feit dat het koppelproces behoorlijk simpel is, is het toch fijn om een stappenplan achter de hand te hebben voor het moment waarop je twijfel wat er precies van je verlangd wordt. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je beide systemen precies aan elkaar koppelt.

Tradfri installeren

De eerste stap is ervoor te zorgen dat Tradfri goed geïnstalleerd is. Installeer de producten volgens diens handleidingen. Werken alle systemen (de lampen en eventuele bewegingssensoren en afstandsbedieningen), dan kunnen we doorgaan naar de volgende stap.

Ikea Tradfri
Via: Ikea

Voor het koppelproces heb je wel een gateway nodig die Ikea los te koop aanbiedt. Zonder zo’n verbindingshub is het helaas niet mogelijk Tradfri en Google Home aan elkaar te koppelen. Daarmee is dit systeem overigens niet anders dan bijvoorbeeld het systeem van Philips Hue.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Voordat we echt verder kunnen gaan moet je er ook zeker van zijn dat de gateway correct geïnstalleerd is, verbinding maakt met je router en te zien is in de Tradfri-app op Android of iOS. Dat is even een extra investering, maar wel eentje die het je heel gemakkelijk maakt.

Mocht je thuis al een bridge van Philips Hue hebben, dan kun je de lampen ook daaraan toevoegen. Zo kun je je Philips Hue-netwerk van slimme lampen snel en goedkoper uitbreiden, al moet je er rekening mee houden dat de lampenopties niet net zo uitgebreid zijn als bij Hue.

Tradfri en Google Home koppelen

Heb je alles correct geïnstalleerd? Dan kunnen we straks de Google Home-app erbij pakken. We gaan ervan uit dat je tenminste één Google Home of Google Nest hebt staan en dus al de app hebt. Anders moet je de Google Home-applicatie nog even downloaden uit de App Store of Google Play Store.

Via: Wesley Akkerman

Eerst openen we nog eens de Ikea Tradfri-app. Ga naar de instellingen (het tandwieltje dat rechts staat) en tap op de tab voor integraties. Selecteer hier de Google Assistent, geef aan dat je de boel wil inschakelen en tap vervolgens op doorgaan. Kies nu je eigen Google-account uit de lijst.

Nu openen we de Google Home-app. Druk links bovenin op het plusteken en selecteer Apparaat instellen. Kies nu optie twee (Werkt met Google) en typ in het zoekveld ‘Ikea’. Kies de app Ikea Home Smart. Log vervolgens in met je account en laat weten dat de integratie reeds geactiveerd is.

Tradfri: Google Assistent

Nu zijn de verschillende Tradfri-producten opgenomen in de Google Home-app. Selecteer een lamp en geef aan in welke kamer die staat (als het goed is het je al kamers aangemaakt, anders kan dat ter plekke). Heb je je keuze gemaakt, dan staat die lamp in de aangewezen kamer.

In het vervolg is het toevoegen van extra Tradfri-accessoires en -lampen een stuk gemakkelijker. Je hoeft namelijk niet opnieuw de koppeling te verrichten met de Google Assistent. Dat is een eenmalig proces. Voortaan hoef je alleen nog maar de lamp aan een kamer toe te wijzen binnen Google Home.

Via: Google

Ikea Tradfri in Google Home

De gekoppelde lampen zijn voortaan gewoon te bedienen in de Google Home-app, net als lampen van andere merken. Open de app en selecteer de lamp die je wil bedienen. Je kunt lampen in- en uitschakelen (handmatig en met stemcommando’s) of de helderheid en kleur aanpassen.

Met een paar simpele stemcommando’s krijg je heel wat gedaan. We hebben hieronder een paar voorbeelden gegeven.

  • Hey Google, zet de Tradfri lamp aan.
  • Hey Google, zet de Tradfri lamp uit.
  • Hey Google, stel de Tradfri lamp in op 50 procent helderheid.

Als de lamp onderdeel is van een kamer waar nog meer lampen geïnstalleerd zijn met ondersteuning voor de Google Assistent, dan kun je ook andere stemcommando’s proberen. “Hey Google, zet de lampen in de woonkamer uit”, is daar natuurlijk een sprekend voorbeeld voor.

Prijsvergelijking voor Hue en Google Home

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: