Verlichting

Laatste update:

Ikea en HomeKit: Jouw Apple HomeKit binnen 5 minuten gekoppeld

Geschreven door:

Wesley Akkerman

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

De slimme lampen van Ikea zijn superhandig en supergoedkoop, in vergelijking met systemen als Philips Hue. Vooral de prijs maakt hen zo aantrekkelijk. Voor een lage prijs kun je zo toch slimme lampen in huis halen, die waarschijnlijk gewoon genoeg functies aanbieden voor jouw wensen.

Trådfri automatiseren

Echter, waar de slimme lampen van Ikea, uitgebracht onder de naam Trådfri, het niet van moeten hebben, zijn slimme functies binnen de applicatie. Zo kun je weinig zaken automatiseren en is het ook niet mogelijk de lampen in- of uit te schakelen op het moment dat je niet thuis bent.

Gelukkig kun je de slimme lampen opnemen in de systemen van Philips Hue en Apple. Dus of je nou kiest voor Hue of Ikea, HomeKit is de plek waar je lampen allemaal samen kunnen komen als Applegebruiker. Daardoor worden de lampen wederom net een beetje slimmer en handiger.

Ikea Tradfri
Via: Ikea

Ikea en HomeKit laten samenwerken

Voordat we kunnen beginnen, moeten we eerst twee dingen doen. Check even of er nog een update voor je Ikea Tradfrilamp beschikbaar is. Is dat niet het geval, top. Is er wel eentje, dan is het zaak dat je de update eerst doorvoert voordat we kunnen beginnen met koppelen.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Daarnaast is het de bedoeling dat we de code, bestaande uit acht cijfers, tevoorschijn halen voor het koppelen van Tradfri Homekit-systeem. De code is gekoppeld aan de Gateway van de Ikealampen. Gelukkig is het zo dat die code vinden niet zo’n probleem is. Binnen enkele seconden vind je hem.

Mocht je nieuwe Ikealampen gekocht hebben, dan is de kans overigens zeer groot dat je de meest recente firmware-update al geïnstalleerd hebt. Dan kun je gewoon meteen beginnen met het beheren van je Ikea Apple HomeKit-netwerk. Volg daarvoor de onderstaande stappen.

 1. Open de Ikea Tradfri-app.
 2. Ga naar de instellingen van de Gateway.
 3. Selecteer de optie waarmee je de integraties en koppelingen beheert.
 4. Tap nu op het kopje voor Apple HomeKit.

In het nieuwe venster zie je nu een code staan bestaande uit acht cijfers. Je kunt een screenshot maken of je schrijft de getallen even op een blaadje. Net wat je gemakkelijker vindt. Houd ze echter wel bij de hand, omdat we ze weldra nodig hebben. Leg dat blaadje dus nog niet weg.

 1. Open nu de Woningapplicatie op je iPhone of iPad.
 2. Selecteer de optie voor het toevoegen van accessoires.
 3. Klik op de knop waarmee je aangeeft dat je geen code kunt scannen of geen code hebt om te scannen.
 4. Selecteer vervolgens de optie waarmee je handmatig een code invoert.
 5. Vul nu de acht cijfers in die je net opgeschreven hebt.
Apple HomeKit
Via: Apple

Tradfri Apple Homekit

Na het invullen van de code, heb je de Gateway toegevoegd aan Apple HomeKit. Nu is het zaak dat je ook de lampen toevoegt. Bij het toevoegen van de lampen kun je ze allemaal een aparte naam en locatie geven. Ook kun je ze direct toevoegen aan je favoriete apparaten binnen HomeKit.

Heb je al die stappen afgerond, dan kun je voortaan je Ikealampen binnen HomeKit bedienen. Dat doe je bijvoorbeeld via de Woningapplicatie of via het bedieningspaneel op je iPhone of iPad. Dat laatste kan overigens alleen wanneer je de lampen aanmerk als een favoriet apparaat.

Voortaan hoef je dus niet meer de karige ikea Tradfri-applicatie te gebruiken. Het maakt dan niet uit of je de slimme lampen of de rolgordijnen opgehangen hebt – alles werkt in het vervolg via het smarthomeplatform van Apple. Dat is wel zo fijn om te weten, natuurlijk.

Bovendien is het zo dat je na het koppelen zelfs de Woningapplicatie niet hoeft te gebruiken op iPhone. Wanneer je namelijk gebruikmaakt van Siri – via je smartphone, tablet of wellicht de HomePod-speaker, dan kun je Siri commando’s geven voor het bedienen van de Tradfri-apparaten.

Ikea Tradfri
Via: Ikea

Voordelen Homekit en Ikea

Eén van de grootste voordelen van deze koppeling, is dat je voortaan het Tradfri HomeKit-systeem volledig online beheert. Je hoeft dus niet thuis te zijn om de lampen te kunnen bedienen, omdat het Apple HomeKit-netwerk constant in verbinding staat met de Ikea Gateway van Tradfri.

Als ervaren HomeKitgebruiker weet je dit natuurlijk al, maar we maken er toch nog even melding van. Je hebt hiervoor wel een Apple TV-mediaspeler, HomePod, HomePod Mini of iPad nodig, die kan dienen als een smarthomehub. Alleen dan is internetbediening buitenshuis beschikbaar.

Ook is het zo dat je voortaan de lampen van Ikea kunt opnemen in automatiseringen en scenes in huis, wat zonder de koppeling helaas niet mogelijk is. Wil je bijvoorbeeld dat alle lampen in huis uitgaan wanneer je naar bed gaat, dan kun je dat allemaal binnen de Woningapp regelen.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

2 gedachten over “Ikea en HomeKit: Jouw Apple HomeKit binnen 5 minuten gekoppeld”

 1. Goedendag,

  Ik heb momenteel een Philips hue bridge met wat hue lampen draaien op HomeKit. Kan ik nu ook een Ikea lamp toevoegen aan de hue bridge? Dit moet wel kunnen als ik die opzoek maar is deze dan ook te vinden en te bedienen in de HomeKit app?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen