Aqara Hub M3 is klaar voor Matter

Geschreven door

Wesley Akkerman

Aqara Hub M3

Laatste update:

2

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

De nieuwe Aqara Hub M3 is vanaf nu verkrijgbaar in China, en mogelijk betekent dit dat de smarthomehub snel verkrijgbaar is in andere delen van de wereld. Dit is een flink opgevoerde Aqara Hub M2, die tevens ondersteuning aanbiedt voor het futuristische smarthomeplatform Matter.

Voor de Aqara Hub M3 heeft de Chinese fabrikant Aqara goed gekeken naar voorganger M2. Veel handige functies maken de overstap. Zo is zowel de M2 als de M3 te gebruiken als een Zigbee 3.0-hub en kun je rekenen op een ingebouwde infraroodsensor. Maar er is dit keer meer dan dat.

Dit is de Aqara Hub M3

De Aqara Hub M3 fungeert namelijk ook als een Thread Border Router, evenals een Matter-controller. Dit werkt voor zowel Matter over Thread als Matter of wifi, waardoor je een groot aantal apparaten kunt koppelen aan dit systeem. Daarmee lijkt de M3 bijvoorbeeld op de Apple HomePod mini.

Aqara Hub M3
(Afbeelding: Aqara)

Daarnaast is het zo dat de Aqara Hub M3 beschikt over bluetooth 5.1, evenals Aqara’s eigen Magicpair-technologie (waarmee apparaten koppelen een eitje zou moeten zijn). Ook is het handig om te weten dat je stroom kunt leveren via een usb-c- of ethernetkabel. Dat scheelt weer een kabeltje!

Mocht je al producten of zelfs een hub van Aqara gebruiken, dan is het goed om te weten dat de Aqara Hub M3 alle oude apparaten ondersteuning. Ook kun je alle producten van de oude naar de nieuwe hub migreren. Dat is een functie waar veel gebruikers al maanden naar uitkijken.

Prijs en beschikbaarheid

Zoals gezegd is de Aqara Hub M3 vooralsnog alleen in China verkrijgbaar. Daar heeft die een omgerekende prijs van pakweg 127 euro, exclusief de Nederlandse btw (en eventuele verzendkosten). Het is nu wachten op officieel bericht vanuit de Nederlandse importeur over een releasedatum.

Wellicht horen we daar meer over tijdens CES 2024. Dat is een populaire techbeurs die plaatsvindt van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 januari.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Aqara Hub M3 is klaar voor Matter”

  1. Goede uitleg en welkome informatie!
    Graag zou ik informatie zien betreffende gebruik van verschillende merken zigbee componenten met verschillende hub,s.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: