Deze Aqara-sensor weet wanneer je slaapt

Geschreven door

Wesley Akkerman

aqara fp2

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De Aqara Prensence Sensor FP2 werd tijdens CES 2023 gelanceerd, maar heeft bijna een jaar later een belangrijke update ontvangen. Daardoor krijgen eigenaars van de smarthomesensor toegang tot drie nieuwe mogelijkheden, waardoor slaapmonitoring.

De wifi-sensor is een populair product, omdat dit één van de eerste sensoren is die mmWave-technologie gebruikt voor het meten van iemands aanwezigheid. Dat kan zelfs wanneer iemand stilzit.

Meer opties voor Aqara-sensor

Om toegang te krijgen tot de nieuwe functies, dien je versie appversie 1.2.3_0002.0059 te installeren. Die wordt in de komende dagen wereldwijd uitgerold naar iedereen die de Aqara-app gebruikt.

Met de nieuwe slaapmonitormodus kan de kleine puck de slaapstatus, hartslag (in realtime) en ademhalingen analyseren. Dat is de eerste update die de accessoire krijgt. De andere twee opties, AI Person Detection en People Counting, verschijnen in de komende maanden.

aqara fp2
(Afbeelding: Aqara)

Met de eerste optie zou de Aqara-sensor in staat zijn bewegingen van mensen en dieren, robotstofzuigers en andere bewegende objecten te kunnen onderscheiden. En met de laatste nieuwe mogelijkheid kan de sensor een seintje sturen wanneer er iemand een kamer binnenkomt en kun je ook inzien hoeveel mensen er aanwezig zijn op deze plek. Dat kan handig zijn voor beveiligingsdoeleinden.

Het voordeel van mmWave

Het voordeel van sensoren met mmWave, ten opzichte van PIR-sensoren, is dat de eerstgenoemde dus kan ‘zien’ wanneer iemand zit, staat of ligt. Daardoor kun je als smarthome-eigenaar specifieke wensen instellen voor specifieke kamers.

Zo kunnen er bepaalde juist aan- of uitgaan wanneer je op die lekkere leesstoel gaat zitten, of kunnen de gordijnen opengaan wanneer je uit bed komt (of juist dicht blijven als er nog iemand slaapt). Echter, uit verschillende tests blijkt dat de sensor nog niet altijd in staat is perfect onderscheid te maken, waardoor bepaalde automatiseringen spaak lopen. De updates komen dus als groepen voor de FP2.

Lees ook:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: