Accu slimme deurbel sneller leeg door de kou, wat doe je daaraan?

Geschreven door

Wesley Akkerman

slimme deurbel accu

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Zodra het buiten kouder wordt, dan moet je er rekening mee houden dat de accu van je slimme deurbel sneller leeg is dan gebruikelijk. Heel vervelend, zeker wanneer het druk is aan de voordeur en je dat ding al geregeld naar binnenhaalt om van nieuwe energie te voorzien. Wat kun je hieraan doen?

Met ‘kouder’ bedoelen we in dit geval dat de temperatuur op nul of lager uitkomt, aangezien dit relevant is voor de accu in je slimme deurbel. Doorgaans werken accu’s van apparaten het beste tussen de 0 en 35-40 graden, waardoor er complicaties kunnen optreden wanneer je buiten die grenzen valt.

💡 Optimale temperatuur: tussen 0 en 35 graden

De optimale temperatuur voor jouw slimme deurbel-accu is 0-35 graden. Alles daarbuiten kan problemen veroorzaken. Monitor je deurbel goed en laad hem regelmatig goed op tot honderd procent. Zorg ook dat de deurbel even kan opwarmen alvorens je gaat opladen.

Accu slimme deurbel nu sneller leeg

En zodra het kwik onder de nul duikt, dan krijgt de interne accu het zwaar. Door die lagere temperatuur is het zo dat de chemische reacties in lithiumionaccu’s veel minder efficiënt werken dan bij temperaturen boven de nul. Dit is geen uniek probleem voor slimme deurbellen, overigens.

In principe heeft ieder product met een accu hier last van en bij alle apparaten zijn de problemen en oorzaken dan hetzelfde. De accuduur neemt af, omdat de kinetische energie van de moleculen in zo’n accu minder wordt en daardoor de ionen in de batterij in kwestie minder snel bewegen.

Als de accu van je slimme deurbel normaliter weken tot maanden meegaat op een volle lading, dan kan het zijn dat die nu ineens binnen enkele dagen leeg is. Helemaal wanneer je hem gewoon buiten aan de voordeur hebt hangen (en niet woont in een appartementsgebouw, bijvoorbeeld).

Ring deurbel opladen
(Afbeelding: Wesley Akkerman / Smarthomefans)

Wat kun je hieraan doen?

In principe is er weinig wat je hieraan kunt doen. Maar er zijn wel wat kleine dingen die het probleem wellicht wat kleiner kunnen maken, omdat je begrijpt wat er gebeurt en wat je kunt doen. Zo is het verstandig om even de handleiding erbij te pakken van de slimme deurbel die je gebruikt.

Daarin staat vermeld wat de minimale en maximale temperaturen zijn die het apparaat kan hebben. Die informatie heeft meestal betrekking op de batterij. Bij een slimme deurbel van Ring staat waarschijnlijk dat die onder de drie graden Celsius vaker opgeladen moet worden dan je gewend bent.

Ring Video Battery Video Doorbell Plus

En als je dat eenmaal weet, dan weet je ook waar je aan toe bent en snap je waarom de deurbel in kwestie extra aandacht vraagt tijdens de koude wintermaanden. Per deurbel en merk verschilt wat zo’n product wel of niet kan hebben, dus controleer dit even goed voor jezelf.

Een andere tip die we meteen meegeven is om de slimme deurbel even te laten opwarmen, in elk geval tot kamertemperatuur. Stok de oplader niet meteen in het stopcontact, want daarmee kun je de accu beschadigen. Bovendien kan dat voor een veel langere oplaadtijd zorgen dan voorheen.

Eufy deurbel smarthomefans

Volledig opladen en status controleren

Verder is het verstandig om de accu van je slimme deurbel simpelweg volledig op te laden. Haal hem dus niet van de stroom voordat de batterij helemaal vol is. Je kunt de accustatus altijd binnen de app controleren (mits de bel aan staat) en anders is er waarschijnlijk een led-lampje dat de status aangeeft.

En over die batterijstatus gesproken: je doet er goed aan de slimme deurbel gedurende de wintermaanden in de gaten te houden via de app. We snappen het: normaliter wacht je gewoon totdat je vanzelf een notificatie krijgt over het opladen. Maar in dit geval kun je die het beste voor zijn.

💡 Zet functies uit die veel van de accu vragen

Zorg dat functies die veel van de accu vragen uitstaan. Denk hierbij onder andere aan bewegingsdetectie en de bijbehorende meldingen. Dit vraagt veel van de accu van jouw slimme deurbel.

Want je hebt namelijk niet net zo veel tijd als in de lente, zomer of herfst om je accu op te laden. Daardoor kan het zijn dat je een bezoeker mist, bijvoorbeeld. En dat zou zonde van de deurbel zijn. Check de accustatus dus geregeld in de app en onderneem actie bij vijftien tot twintig procent.

Andere, wat meer algemene tips zijn accuslurpende functies tijdelijk uitschakelen en de slimme deurbel proberen op een zonnige plek te installeren. Bewegingsdetectie en dergelijke vergen veel van een slimme deurbel, dus je kunt overwegen zo’n functionaliteit uit te zetten om de accu te ontzien.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: