Matic-robotstofzuiger stuurt geen kaarten naar de cloud

Geschreven door

Wesley Akkerman

matic robotstofzuiger

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Matic is een robotstofzuiger die privacy in acht neemt. Het apparaat kan bijvoorbeeld een kaart van je huis maken, en die vervolgens niet naar de cloud sturen. Een unicum in robotstofzuigerland.

Soms hoor je nog wel eens horrorverhalen over robotstofzuigers met camera’s, die mensen op minder fijne plekken aan het filmen zijn. En die beelden vervolgens in de cloud opslaan, waardoor mensen die bij de fabrikant van zo’n robotstofzuiger kunnen zien hoe je op de wc zit, bijvoorbeeld.

Dat gebeurt niet met de Matic-robotstofzuiger. Dit is een product (ter waarde van 1.795 dollar, oftewel 1.670 euro) dat geleid wordt door ex-Google-medewerkers Mehul Nariyawala en Navneet Dalal.

matic robotstofzuiger
(Afbeelding: Matic)

Matic-stofzuiger heeft geen internet nodig

De Matic-robotstofzuiger heeft privacy hoog in het vaandel staan. Alle informatie wordt lokaal verwerkt; je hebt dus geen internetverbinding nodig en hoeft niets te uploaden naar de cloud.

Hoewel er meer robotstofzuigers bestaan die geen verbinding maken met de cloud, is het tegelijkertijd ook zo dat hun kaartfunctie niet (goed) werken. Bij Matic vormt dat dus geen obstakel.

De ex-Google-medewerkers vinden dat we geen privacy hoeven op te geven voor wat hulp in of rondom het huis; daarom hebben ze deze stofzuiger ontwikkeld, leggen ze uit tegenover Techcrunch.

De aankondiging kan overigens niet op een beter moment komen. Momenteel probeert Amazon namelijk iRobot over te nemen (de maker van de Roomba). Burgerrechtenorganisaties proberen daar een stokje voor te steken, omdat Amazon nou niet echt het meest privacyvriendelijke bedrijf is.

matic robotstofzuiger
(Afbeelding: Matic)

Geen Google Assistent of Amazon Alexa

Dat betekent wel dat de Matic geen ondersteuning aanbiedt voor Google Assistent (of Google Home) en Amazon Alexa. Daar heb je immers een internetverbinding voor nodig. Een kleine prijs voor meer privacy.

De Matic beschikt over vijf camera’s waarmee het je huis in kaart brengt. Er zijn geen sensoren, de stofzuiger meet geen licht en er is ook geen (LiDAR-)scanner aanwezig, lees je op de officiële blog.

De robotstofzuiger kan naast stofzuigen of dweilen en kan op basis van de ondergrond bepalen welke functie nodig is. Verder claimen de makers dat de stofzuiger beter navigeert dan de concurrentie.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Matic op de markt verschijnt in Europa. Maar Amerikaanse gebruikers mogen hem in maart 2024 verwachten.

Lees ook:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: