Welke lampen werken met Philips Hue? 4 opties en aandachtspunten

Geschreven door

Ruud Caris

Philips Hue slimme verlichting

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Philips Hue heeft ongetwijfeld de meest populaire slimme verlichting en ook het grootste assortiment. Toch ben je misschien op zoek naar iets anders, vanwege de prijs bijvoorbeeld. Ik vertel je in dit artikel daarom meer over vier merken die je kunt koppelen met Philips Hue en welke fouten je daarbij niet moet maken.

Hue Bridge nodig

De Hue Bridge is voor alle ZigBee lampen een belangrijke schakel. Zonder de Hue Bridge is het namelijk niet mogelijk om de verschillende lampen via de Hue App te bedienen. Sterker nog, je kan zonder die app zelfs de Hue lampen niet ideaal bedienen. Het is dus altijd belangrijk om ook de Hue Bridge aan te schaffen.

De Hue Bridge is bedoeld om de lampen van Philips, Trust (KlikAanKlikUit), Inner en IKEA te laten samenwerken. De Zigbee signalen worden in de Bridge omgezet in Wifi-signalen, waarna je de lampen via internet – en dus je telefoon – kunt bedienen. Je importeert dus ook alle lampen apart in de Hue App, waarna je de lampen kunt meenemen in je zelfgemaakte lichtschema’s en planningen.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Let wel op dat niet alle slimme lampen hieronder even geschikt zijn voor Philips Hue. Soms is er ook verschil tussen dimbare of gekleurde lampen en de bruikbaarheid van die specifieke lampen. Hieronder lees je daarom alles over de mogelijkheden die je hebt, en welke belangrijke punten je in overweging moet houden. De enige merken waarbij alle lampen goed werken met Philips Hue zijn Trust en Inner. De overige twee merken kunnen ook gekoppeld worden, maar geven soms problemen. Verderop lees je welke problemen dat zijn.

Xiaomi Yeelight Candela
Via: yeelight.com

1. Trust (KlikAanKlikUit) lampen

De Trust lampen zijn tot stand gekomen door een samenwerking met het Nederlandse bedrijf KlikAanKlikUit (KAKU). De lampen werken op de laatste versie van ZigBee en daardoor kun je dus ook eenvoudig de Bridge van Philips Hue koppelen aan je KlikAanKlikUit lampen.

De KlikAanKlikUit lampen van Trust staan bekend om de goede kwaliteit en de eenvoudige bediening.

De prijs van de lampen ligt over het algemeen iets onder de prijs van van Philips Hue verlichting, waardoor ze ook op dat gebied een interessante overweging zijn. Volgens tests van Philips zelf werken de Trust lampen en Hue prima samen, zonder vreemde storingen of haperingen te laten zien.

Wil je een Trust – KlikAanKlikUit lamp kopen, dan is de keuze niet zo ruim. Het bedrijf richt zich namelijk ook op andere slimme apparaten, waardoor het assortiment verlichting iets achterblijft.

Desondanks is het gebruik van de Philips Hue Bridge en KlikAanKlikUit lampen dus wel een aanrader. Vooral omdat je geen rekening hoeft te houden met het aansluiten van verschillende merken en gewoon één app kunt gebruiken voor al je lampen.

Welke lampen werken met Philips Hue?
Via: trust.com

2. Innr lampen

Het bedrijf Inner komt van Nederlandse bodem en biedt diverse slimme lampen aan die concurreren met onder andere Philips Hue. Hoewel het assortiment van Innr een stuk kleiner is, kun je bij Innr terecht voor de meest voorkomende fittingen, maar ook led-strips en spotjes.

Gelukkig zijn Inner en Philips Hue prima te combineren omdat beide lampen gebruiken maken van ZigBee en dus zeer eenvoudig worden aangesloten op dezelfde Hue Bridge.

Daardoor kun je je slimme lampen uitzoeken aan de hand van je eigen wensen en budget. Innr lampen en Hue gaan dus prima samen, maar dat geldt ook voor Innr en Google Home, een extra bijkomend voordeel.

De Hue Bridge is namelijk compatible met Google Assistant en de Innr lampen worden in de app van Hue herkend als de juiste lampen. Je bedient dan altijd alle lampen in één keer binnen de Hue app of via de voice control van Google Assistant. Het is vooral vanwege de prijs ideaal dat je niet hoeft te kiezen tussen Innr of Hue, want hierdoor gaat het uitbreiden van je smarthome een stuk sneller en voordeliger.

Philips Hue Slimme verlichting
Via: www2.meethue.com

3. Osram lampen

Osram is een enorm bedrijf dat zich richt op de markt voor verlichting. Een klein onderdeel van het assortiment van Osram bestaat uit slimme verlichting. Deze Smart+ lampen kenmerken zich door de hoge kwaliteit en de verbinding die ze maken met ZigBee.

Dit betekent dat Osram Smart+ en Hue prima samenwerken om één netwerk van licht te creëren. Er zijn wel een aantal aandachtspuntjes vanuit Philips, die handig zijn om rekening mee te houden. Niet alle verlichting van Osram werkt even goed met de Hue Bridge samen.

  • De GU10 lampen van Osram blijken soms firmware problemen te hebben waardoor ze commando’s soms vertraagd of niet opvolgen.
  • De kleurlampen van Osram hebben ook af en toe problemen met het opvolgen van signalen van de Hue Bridge.
  • De beste lampen voor de Hue Bridge zijn de Tunable White lampen van Osram. Die hebben volgens Philips en gebruikers van de slimme verlichting vrijwel nooit problemen om een goede connectie te maken.

Hue en Osram Smart+ kunnen theoretisch dus prima samen, maar de praktijk wijst uit dat er soms wel problemen kunnen optreden in de connectie. Twijfel je tussen Osram en Innr, ga dan voor Innr. Volgens gebruikers van Innr én Philips zelf is die combinatie beter geschikt en betrouwbaarder.

4. IKEA Tradfri lampen

IKEA is uiteraard bekend van zijn goedkope meubels en Zweedse gehaktballetjes. Maar sinds enkele jaren stort ook deze meubelgigant zich op de ontwikkeling van smarthome apparaten. De IKEA Tradfri zijn de slimme lampen van IKEA en worden door steeds meer mensen gebruikt.

In theorie is het mogelijk om IKEA lampen en Hue te koppelen. De Hue bridge ontvangt de signalen namelijk gewoon en je kunt de Hue app gebruiken om de lampen te koppelen. Het is alleen wel belangrijk om te weten dat niet alle lampen vrienden kunnen worden met je Hue Bridge. Wil je Tradfri en Hue met elkaar laten samenwerken, dan moet je hier dus rekening mee houden:

  • De kleurlampen van Tradfri vertonen hun kleuren op een andere manier dan Hue, Innr en Osram lampen. Daardoor kan de kleurstelling van de Tradfri lampen soms afwijken.
  • De Tunable White lampen van IKEA werken een stuk beter dan de kleurlampen. Daardoor is het mogelijk om deze lampen aan te sluiten op de Hue Bridge. Let er wel op dat je de nieuwste versie koopt, die de firmware update heeft gehad. Anders kunnen er alsnog problemen optreden.

Philips Hue en IKEA lampen kunnen op dit moment dus nog niet optimaal samenwerken. Het kan zijn dat er ook een update komt voor de kleurlampen, maar omdat de techniek daarvan anders werkt, zal er waarschijnlijk altijd een klein verschil te zien blijven in de manier hoe de lampen hun kleuren laten zien.

De IKEA lampen werken op dit moment overigens ook nog niet samen met Google Home of Google Assistant.

Zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij het uitzoeken van je slimme verlichting. Twijfel je of de lamp van jouw keuze wel echt goed aansluit bij de Philips Hue Bridge? Volg dan vooral het advies van Philips zelf en ga voor Innr lampen of voor Trust (KlikAanKlikUit) lampen. Die zijn het meest betrouwbaar, hebben een lange levensduur en zijn ook nog eens voorzien van een gunstig prijskaartje.

Lees meer

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen via: