Bosch Easycontrol thermostaat: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Clio van den Bossche

Bosch Easycontrol

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Een slimme thermostaat die vanop afstand te bedienen is via je smartphone en ook nog eens energiebesparend werkt. Dat is de Bosch Easycontrol thermostaat. Klinkt natuurlijk wel goed maar in hoeverre is deze thermostaat nu echt de moeite om in huis te halen? In dit artikel kom je het te weten!

Bosch: het bedrijf

Het bedrijf achter de Bosch thermostaat heet, je raadt het hoogstwaarschijnlijk al: Bosch. Deze Duitse firma werd in 1886 opgericht door Robert Bosch en heeft als motto “technologie voor het leven”.

Bosch is op internationaal vlak actief en bestaat uit vier grote divisies: automobieltechnologie, industriële technologie, energie-en bouwtechnologie en consumentenproducten.

Tot deze laatste divisie behoren allerlei soorten tuingereedschap, waaronder de Bosch robotmaaier, maar ook (slimme) huishoudapparaten, zoals de Bosch thermostaat. Over deze slimme thermostaat lees je uitgebreid in dit artikel.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Bosch Easycontrol thermostaat

De Bosch thermostaat die ik in dit artikel zal bespreken heet voluit: de Bosch Easycontrol CT200. Deze heeft een aantal interessante mogelijkheden waar we zo dadelijk dieper op ingaan. Ook zal ik een overzicht geven van de voor -en nadelen en de specs.

Allereerst een aantal kenmerken op rij:

 • Bediening via app – De Bosch Easycontrol CT200 is een slimme thermostaat wat onder andere betekent dat je deze kan bedienen via een app, meer bepaald de Easycontrol app. Zo kan je op afstand de temperatuur in je huis instellen. Een handige functie hierbij is de Home/Away functie die het mogelijk maakt de cv-ketel automatisch uit te schalen wanneer men weg is en weer aan te zetten wanneer men bijna thuis is. Door de temperatuur vanop afstand te regelen werkt de Bosch thermostaat ook ineens energiebesparend. In de app kan je trouwens ook je energieverbruik raadplegen en met één app kan je meerdere Easycontrols bedienen. Zo kan je ook de Bosch thermostaat in je vakantiewoning of kantoor regelen vanop afstand.
 • Zoneregeling – In combinatie met de thermostaatknoppen Bosch Smart Radiator Thermostats kan je de temperatuur instellen voor iedere kamer apart.
 • Bediening via display – De Bosch thermostaat is, naast de app, ook te bedienen via de ronde display met touchscreen. De display kan automatisch oplichten bij bewegingsdetectie maar deze optie kan ook worden uitgeschakeld door in de app de functie “detectieafstand” uit te schakelen. De display zal dan alleen oplichten wanneer deze wordt aangeraakt.
 • Bediening via spraakbediening – De Bosch Easycontrol thermostaat kan ook ook spraakgestuurde opdrachten ontvangen via Alexa en Siri.

Aan de Bosch Easycontrol CT200 zijn zeker voordelen verbonden maar toch ook een aantal nadelen. Je vindt ze beide in de onderstaande tabel terug.

Pluspunten
 • Energiebesparend
 • Bediening via app
 • Home/Away functie
 • Zoneregeling
 • Verschillende sensoren
 • Stijlvol design
 • Spraakbediening
Minpunten
 • Prijzig
 • Installatie kan ingewikkeld zijn
 • Sterke wifi-verbinding nodig
 • Bosch Easycontrol Smart Radiator Thermostats nodig voor zoneregeling
 • Bosch Easycontrol adapter nodig voor een reguliere OpenTherm of aan/uit-thermostaat
 • Max 1 vloerverwarmingszone

Hoewel de Bosch Easycontrol CT200 thermostaat zeker een aantal fijne voordelen heeft, zijn er toch ook wel wat minpunten. Het is onder andere jammer dat je wat extra zaken moet aankopen voor de (optimale) werking van je Bosch thermostaat. De volgende twee producten heb je eigenlijk wel nodig:

Bosch-EasyControl-Smart-Radiator-Thermostats
 • Bosch EasyControl Smart Radiator Thermostats – Zonder de thermostaatknoppen Bosch Smart Radiator Thermostats kan je niet gebruikmaken van de optie “zoneregeling” en zo niet de temperatuur per kamer instellen.
 • Bosch Easycontrol adapter – Deze adapter heb je niet nodig als je een Nefit / Bosch verwarmingstoestel( EMS-toestellen) hebt maar wel als je toestel gebruik maakt van OpenTherm-protocol, iRT-protocol (Nefit EcomLine en Nefit Economy) of je een aan/uit toestel hebt. Hou er rekening mee dat je voor de adapter een extra stopcontact nodig hebt bij het cv-toestel.
Bosch Easycontrol

Bosch Easycontrol thermostaat aansluiten

Vooraleer je de Bosch Easycontrol thermostaat installeert, check je best even hier de compatibiliteit met je huidige verwarmingssysteem.

Het kan zijn dat je de Bosch Easycontrol Adapter nog extra moet aankopen. Deze adapter heb je nodig voor:

 • Modulerende cv-toestellen met OpenTherm-protocol
 • Aan/uit-toestellen
 • Stadsverwarming
 • Oudere cv-toestellen (iRT-protocol)

Hou er rekening mee dat je een extra stopcontact nodig hebt bij je cv-ketel voor de adapter. Voor Nefit en Bosch cv-toestellen heb je de adapter trouwens niet nodig.

Voor de installatie van de Bosch Easycontrol CT200 is er een 2-draadsverbinding nodig met het verwarmingstoestel. De installatie kan ingewikkeld zijn aangezien je dus de bestaande bedrading opnieuw dient aan te sluiten op je Bosch thermostaat. Het is hierbij een persoonlijke keuze of je al dan niet een professioneel installateur inschakelt. De installatie gids kan je hier downloaden. Ook de onderstaande video laat het installatieproces zien.

Easycontrol thermostaat met stadsverwarming

Stadsverwarming of blokverwarming is er wanneer jouw huis wordt verwarmd via een warmtenet dat wordt beheerd door je hele woonplaats, wijk of straat. Je maakt hierbij geen gebruik van een cv-ketel, geiser of boiler.

De Bosch Easycontrol CT200 is geschikt voor stadsverwarming. Voor aan/uit stadsverwarmingstoestellen en dus stadsverwarming met een centrale regelklep heb je wel de Easycontrol Adapter nodig.

Voor stadsverwarming zonder een centrale regelklep die dus alleen wordt geregeld met thermostatische radiatorkranen kan je de Bosch Easycontrol CT200 in combinatie met de table stand gebruiken. Ook heb je dan de Smart Radiator Thermostats nodig om de temperatuur in elke kamer apart te kunnen regelen. De table stand zelf heeft een voedingsadapter die de Bosch thermostaat van voeding zal voorzien en dient op een contactdoos met 230 V te zijn aangesloten.

Vloerverwarming en Bosch thermostaat

Met de Bosch Easycontrol CT200 kan je jouw vloerverwarming regelen maar niet per kamer aangezien de individuele zoneregeling met vloerverwarming nog niet wordt ondersteund. Je hebt dus max 1 vloerverwarmingszone met de Bosch Easycontrol.

Check hier eerst goed de compatibiliteit met je huidige verwarmingssysteem dat gebruikt wordt om je vloerverwarming aan te sturen. Vloerverwarming kan namelijk worden aangestuurd door een cv-ketel, een (hybride) warmtepomp of via stadsverwarming.

Je kan de temperatuur van de vloerverwarmingszone laten “meelopen” met de temperatuur van een bepaalde referentieruimte. Je dient dan een Smart Radiator Thermostat te plaatsen in de aanvoerleiding van de vloerverwarming en de Bosch Easycontrol thermostaat te zetten in de referentieruimte (bijvoorbeeld de woonkamer).

De Smart Radiator Thermostat ontvangt vervolgens de gemeten ruimtetemperatuur van de EasyControl thermostaat en stelt zichzelf op basis daarvan in. Zo loopt de vloerwarmingszone mee met de referentieruimte.

Voor de zomer van 2023 zou trouwens de koelfunctionaliteit voor warmtepompen met vloerverwarming mogelijk zijn. Deze functie zou ook bediend kunnen worden via de Easycontrol app.

Bosch Easycontrol adapter

Een Bosch Easycontrol Adapter is een apart aan te kopen adapter die je voor de volgende situaties nodig hebt:

 • Modulerende cv-toestellen met OpenTherm-protocol
 • Aan/uit-toestellen
 • Stadsverwarming
 • Oudere cv-toestellen (iRT-protocol)

Hou er rekening mee dat er een extra stopcontact moet zijn bij je cv-ketel voor de adapter. Voor Nefit en Bosch cv-toestellen heb je de adapter niet nodig.

Google Home, Alexa en Homekit met de Bosch Easycontrol thermostaat

Google Home

Met de stemassistent van Bosch, namelijk .tiarda, kan je spraakopdrachten geven aan je Bosch Easycontrol thermostaat via Google Assistant. Alleen zal .tiarda na 13 juni 2023 niet langer beschikbaar zijn. Als je op zoek bent naar een slimme thermostaat die goed werkt met Google Home, dan raad ik je zeker aan om de Nest Learning thermostaat eens te bekijken.

Alexa

De Bosch Easycontrol thermostaat wordt ondersteund door Alexa en je kan deze via Alexa dan ook verschillende spraakopdrachten geven en naar bepaalde zaken informeren. Zo kan je aan Alexa vragen om de temperatuur in de woonkamer in te stellen op 20° of kan je informeren naar hoe warm het is in de badkamer. De integratie van Alexa gebeurt via de Amazon Alexa app. Je kan de handleiding hier terugvinden. Alexa is wel enkel beschikbaar in het Engels en Duits.

Homekit

Je kan de Bosch Easycontrol thermostaat ook spraakgestuurd bedienen via Siri. De voorwaarde hier is wel dat je Apple-apparaat iOS 13 of hoger heeft. De werking met Siri stel je in via de Siri ‘Opdrachten’-app op je iOS-apparaat (vooraf geïnstalleerd op iOS 13 en hoger). Om een nieuwe Opdracht te maken, klik je op het ‘+’ knopje rechtsboven. Vervolgens dien je de EasyControl-app te selecteren en te kiezen welke Opdracht je wilt maken. Dit kan bijvoorbeeld “informeren naar huidige kamertemperatuur zijn.” De opdracht kan je vervolgens naar jouw eigen voorkeuren aanpassen. Meer info over de werking met Siri kan je hier vinden.

Bosch Easycontrol app

De Bosch Easycontrol CT200 is te bedienen via de Easycontrol app. Deze app is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android. Met de app kan je:

 • De instellingen van je Bosch thermostaat beheren
 • De temperatuur in je huis instellen en raadplegen
 • De Home/Away functie configureren: deze functie maakt het mogelijk om de cv-ketel automatisch uit te schakelen wanneer men weg is en weer aan te zetten wanneer men bijna thuis is.
 • Je energieverbruik raadplegen
 • Je Smart Radiator Thermostats beheren
 • Belangrijke updates ontvangen
 • Met één app kan je meerdere Easycontrols bedienen, zo kan je ook de Bosch thermostaat in je vakantiewoning of kantoor regelen vanop afstand.

Bosch thermostaat: alle details op een rij

1.

Bosch Easycontrol CT200

4.5

Een slimme thermostaat die via je smartphone vanop afstand kan worden bediend.

bosch easycontrol thermostaat zwart

Kenmerken

 • Verlichte display met touchscreen
 • Verschillende sensoren
 • Bedraad
 • Bediening via app

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • Energiebesparend
 • Bediening via app
 • Home/Away functie
 • Zoneregeling
 • Verschillende sensoren
 • Stijlvol design
 • Spraakbediening
Minpunten
 • Prijzig
 • Installatie kan ingewikkeld zijn
 • Sterke wifi-verbinding nodig
 • Bosch Easycontrol Smart Radiator Thermostats nodig voor zoneregeling
 • Bosch Easycontrol adapter nodig voor een reguliere OpenTherm of aan/uit-thermostaat
 • Max 1 vloerverwarmingszone

Prijsvergelijk

Samenvatting

De Bosch Easycontrol CT200 is een handige slimme thermostaat die je vanop afstand kan bedienen via de Easycontrol app op je smartphone. Zo kan je onder andere instellen dat de cv-ketel automatisch uitschakelt als je weg bent van thuis en weer aangaan als je bijna weer thuis bent. Door de mogelijke bediening op afstand werkt deze thermostaat dan ook energiebesparend.

Een handige optie is ook de zoneregeling waardoor je de temperatuur in de kamers apart kan regelen. Alleen heb je hiervoor wel de Bosch Easycontrol Smart Radiator Thermostats nodig. Ook is het belangrijk dat je goed de compatibiliteit met je huidig verwarmingssysteem op voorhand checkt, aangezien het kan zijn dat je een Easycontrol adapter nog moet aanschaffen.

Jammer is wel dat de werking met andere smarthome platforms vrij beperkt is. Je kan deze thermostaat wel spraakgestuurd bedienen maar daar blijft het dan ook bij. Zoek je trouwens een slimme thermostaat die goed werkt met Google Home dan kan ik je zeker de Nest Learning thermostaat aanraden.

Andere producten van Bosch

Bosch heeft naast de hier besproken thermostaat nog heel wat andere producten op de markt gebracht. Hieronder geeft ik je een overzicht van de Bosch smarthome producten:

Dus, Bosch Easycontrol thermostaat kopen of beter niet?

Is de Bosch Easycontrol thermostaat nu de moeite om in huis te halen? Het antwoord is nogal veelzijdig om eerlijk te zijn en het is hier vooral een kwestie van wikken en wegen wat jij zelf het belangrijkst vindt. De Easycontrol thermostaat is bijvoorbeeld handig vanop afstand te bedienen via de app, werkt energiebesparend en de zoneregeling optie is ook echt een pluspunt.

Maar als men kijkt naar de samenwerking met andere smarthome platforms dan is deze toch beperkt en het is jammer dat je wel wat zaken, zoals de adapter en smart radiator thermostats, nog eens apart moet aankopen. Dit terwijl de Easycontrol thermostaat al met een bepaald prijskaartje komt. Kortom, deze thermostaat heeft een aantal handige functies en het is een kwalitatief smarthome product maar er staan een aantal minpunten tegenover.

Lees ook

 1. Slimme thermostaat zonder abonnement: de beste opties
 2. Slimme thermostaat kopen? De 3 beste opties
 3. Hoe werkt een draadloze thermostaat?
 4. Slimme thermostaat kopen? 5 onmisbare tips
 5. Slimme thermostaatknop kopen? 5 beste opties
 6. Tado V3+ VS Nest thermostaat: welke thermostaat moet jij kiezen?
 7. Review Tado thermostaat: kopen of beter niet?

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: