Slimme thermostaat zonder abonnement; de beste opties

Beste koop
Tado thermostaat
Beste keuze
Nest thermostaat

Energie besparen willen we allemaal. Maar we zitten niet bepaald te wachten om eerst nog abonnementskosten te betalen. Want als je vijf jaar lang 4 euro per maand moet betalen, is dat toch al bijna 250 euro.

Het beste is dus om een thermostaat te kopen zonder abonnement. Maar welke slimme thermostaten zonder abonnement kun je kopen? Dat ga ik je hier vertellen.

Energieleveranciers en slimme thermostaten

Bij Eneco ontvang je de Toon en bij Essent krijg je de Nest thermostaat. Het zijn beide absoluut geen slechte thermostaten, maar mensen willen ze niet. Waarom? Omdat je verplicht abonnementskosten moet betalen.

En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Natuurlijk wil je geld besparen met meer inzicht in je verbruik. Maar om daar nou tientallen euro’s per jaar voor te betalen? Dat gaat een beetje te ver.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Daarbij komt dat je veel thermostaten ook nog terug moet geven wanneer je het contract verbreekt. Je hebt die dus alleen in bruikleen. Je betaalt de abonnementskosten dus zonder dat het product van jou wordt.

Tado thermostaat
Via: tado.com

Kostenberekening

In sommige gevallen kan het beter zijn om zelf de investering te maken. Toon kost bijvoorbeeld € 4,50 per maand. Na 5 jaar ben je dan € 270 aan abonnementskosten kwijt. De Toon kost ook € 270 als je hem los aanschaft.

Had je zelf een thermostaat aangeschaft en zou je gekozen hebben voor het goedkoopste energiecontract? Dan had je in die 5 jaar waarschijnlijk veel meer bespaard dan 270 euro. Want hoewel je vaak wel energie bespaard met een slimme thermostaat, lever je dat bedrag weer in door de duurdere energietarieven. Je schiet er uiteindelijk dus weinig mee op.

Welke thermostaten hebben een contract?

Hieronder vertellen we je welke thermostaten een contract hebben via een energieleverancier. Daarbij vertellen we ook of je die thermostaat los kunt kopen en welke functies er dan vervallen.

Toon – Eneco : Bij Eneco kun je de Toon krijgen. Je hoeft niet perse abonnementskosten te betalen, maar dan mis je de belangrijkste functies.

Delta: Bij Delta kun je ook een slimme thermostaat krijgen in abonnementsvorm.

Essent: Heb je een energiecontract bij Essent, dan kun je kiezen uit zowel een Nest als Honeywell thermostaat met abonnement.

Tado app afbeelding
Via: tado.com

Slimme thermostaat zonder abonnement; dit zijn je opties.

Veel mensen denken (ten onrechte) dat je alle bovenstaande thermostaten alleen met abonnement kunt afsluiten. Vrijwel alle thermostaten zijn los te koop, alleen lijkt het vaak alsof ze alleen werken wanneer je ze via een energieleverancier koopt.

Dat is dus niet waar. Hoewel de Toon bijvoorbeeld wel minder functies heeft zonder abonnement, kun je hem gewoon gebruiken in je huis. Wil je weten welke slimme thermostaat zonder abonnement is? Hieronder een opsomming van de 3 beste en meest populaire thermostaten zonder abonnement.

Nest Learning Thermostaat (3e generatie)

De Nest Learning Thermostaat is een knap staaltje techniek. Binnen één week is deze slimme thermostaat zonder abonnement al in staat om te herkennen wanneer jij thuis bent en wanneer niet. Vervolgens past de thermostaat zijn programma aan naar jouw wensen. Ontbijt je graag met 20 graden, dan zorgt de Nest Learning Thermostaat daar gewoon voor.

Je bespaart met dit apparaat dus niet alleen veel geld op je energierekening, maar het instellen van de thermostaat kost je ook geen tijd en frustraties meer. De thermostaat heeft daarbij ook nog bewegingsdetectie ingebouwd, zodat hij altijd de tijd en temperatuur laat zien wanneer je in de buurt komt.

[wpsm_bigoffer post_id=”1680″]


Honeywell Lyric T6

Met de Honeywell Lyric T6 haal je een bijzondere thermostaat in huis. Zijn old school design geeft niks weg van zijn bijzondere specificaties. Toch is de thermostaat zelf lerend en bevat hij opties zoals geofencing. Vertrekt iedereen spontaan uit huis, of kom je onverwachts eerder thuis? De thermostaat ziet het dan meteen en past de temperatuur aan.

Nog een groot pluspunt van de Lyric T6 is dat hij compatibel is met alle soorten CV-ketels. Zo optimaliseer je het verbruik van je smarthome nóg meer. Daarbij is de thermostaat te koppelen aan andere apparaten door middel van IFTTT. Zo automatiseer je het huis nog beter, zodat de besparingen alleen maar nog hoger oplopen.

Vind je de installatie te lastig, dan kun je er ook voor kiezen om de Honeywell Lyric met installatie te kopen.

[wpsm_bigoffer post_id=”1684″]


Tado Slimme thermostaat V3+

De Tado thermostaat is een slimme thermostaat die een stukje goedkoper is dan zijn concurrenten. Toch doet de thermostaat niet onder voor duurdere apparaten. Zo biedt the Tado V3+ bijvoorbeeld een Klimaatassistent en een open raam detectie.

De slimme thermostaat van Tado bewijst hiermee dat je de slimme thermostaat dus ook daadwerkelijk ‘slim’ mag noemen. Sommige gezinnen besparen tot wel 30% op de energierekening nadat ze de Tado installeren. Niet gek voor een thermostaat onder de 200 euro.

Let op: de Tado V3+ is te gebruiken zonder en mét abonnement. Je kunt de thermostaat dus wel gebruiken zonder abonnement. Je mist dan wel de functie van geofencing en open raam detectie. Neem deze thermostaat dus alleen wanneer je deze opties niet wilt gebruiken.

[wpsm_bigoffer post_id=”1681″]


Ben jij op zoek naar een slimme thermostaat zonder abonnement? De bovenstaande thermostaten zijn stuk voor stuk geweldige apparaten die je helpen met het besparen van energie. In plaats van maandelijks geld te betalen, houd je zo steeds een beetje meer geld over. En in één keer een groot bedrag uitgeven en er dan vanaf zijn voelt nou eenmaal beter dan jarenlang een klein bedrag te moeten betalen aan een abonnement.

Lees ook

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen