Tado radiatorknop: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Clio van den Bossche

Tado radiatorknop

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Ben jij op zoek naar een manier om te besparen op je energierekening en wil je jouw kamertemperatuur vanop afstand kunnen beheren? De Tado radiatorknop zou je daarbij kunnen helpen. Of die écht de moeite is om in huis te halen, lees je in dit artikel!

Tado: het bedrijf

Tado is een van oorsprong Duits bedrijf dat opgericht is in 2011 en zich vooral focust op smarthome apparaten in de energiemarkt. In lijn hiermee hebben ze de volgende producten op de markt gelanceerd: de Tado airco-bediening, de slimme thermostaat en de thermostaatknoppen. Over deze laatste kom je meer te weten in dit artikel.

Nog een leuk weetje in verband met de naam van het bedrijf: de naam Tado is een samentrekking van de Japanse woorden tadaima (ik ben weer thuis) en okaeri (welkom terug). 

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Tado radiatorknop: wat kun je ermee?

Er zijn al verschillende slimme radiatorknoppen op de markt te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld die van Netatmo en Honeywell. Hun voornaamste functie is dat ze het mogelijk maken de temperatuur per kamer te regelen. Dit geldt ook voor de Tado radiatorknop. Wat deze nog allemaal kan, vind je hieronder terug.

 • Temperatuurregeling per kamer – Met de Tado radiatorknoppen kan je niet alleen de temperatuur regelen maar deze ook specifiek per kamer instellen en beheren.
 • Bediening via app – Je kan de radiatorknoppen individueel vanop afstand bedienen via de app op je smartphone of tablet. Met de app kan je trouwens ook tijdschema’s instellen, je energieverbruik raadplegen en je huidige kamertemperatuur checken.
 • Handmatige bediening – De Tado radiatorknoppen zijn ook handmatig te bedienen en in te stellen. Om veiligheidsredenen kan je de handmatige bediening ook uitzetten in de app.
 • Integratie van weersvoorspellingen – De radiatorknoppen houden rekening met de weersvoorspelling en zullen op basis daarvan de kamertemperatuur aanpassen en er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder wordt verwarmd op een zonnige dag.
 • Geofencing – Via GPS stel je zelf een gebied in waarbinnen de verwarming aan moet blijven of uit moet gaan. Als je bijvoorbeeld weer in dat gebied komt, zal de verwarming aangaan. Verlaat je het gebied dan zal de verwarming uitgaan. Door deze locatiegebaseerde sturing werken de radiatorknoppen energiebesparend aangezien er niet onnodig zal worden verwarmd. Voor de geofencing functie heb je wel een Auto Assist abonnement van € 29,99 per jaar of € 3,99 per maand nodig.
 • Open raam detector – De Tado radiatorkranen zullen wanneer het raam openstaat automatisch de radiator uitschakelen. Voor deze detector heb je ook het hierboven vermelde Auto Assist abonnement nodig.
 • Weergave realtime temperatuur – Op de Tado radiatorknoppen zelf kan je de huidige kamertemperatuur aflezen.
 • Werken met verschillende smarthome platforms – Je kan Google Assistant, Alexa en Apple HomeKit gebruiken voor de aansturing van je Tado radiatorknoppen. Ook spraakbediening is mogelijk.
 • Starterskit nodig – Voor de werking van je de Tado radiatorknoppen heb je een starterskit met internetbridge nodig om verbinding met internet te kunnen maken.
 • Tado thermostaat niet verplicht wel aan te raden – Je bent niet verplicht de radiatorknoppen te gebruiken in combinatie met de Tado thermostaat maar beide producten vullen mekaar goed aan dus het is wel aan te raden.
Tado radiatorknop

Tado slimme radiatorknop en vloerverwarming

Met de Tado radiatorknoppen kan je de temperatuur van je vloerverwarming regelen maar dan wel op voorwaarde dat je reeds thermostatische radiatorknoppen hebt (die je dan kan vervangen) en ook enkel in combinatie met de slimme Tado thermostaat.

Om te voorkomen dat de vloerverwarming ook aangaat wanneer er warmte-aanvraag is in een andere ruimte dien je een zoneklep te laten plaatsen die door het relais in de Tado thermostaat open of dicht gezet kan worden. Voor de bedrade aansluiting tussen de thermostaat en zoneklep heb je een Extensiekit (draadloze ontvanger) nodig die direct wordt bedraad op de CV-ketel. Voor de radiatoren gebruik je dan de Tado radiatorknoppen.

Tado radiatorknop installeren: zo doe je dat

Je kan de slimme Tado radiatorknoppen alleen op je verwarming installeren als je al thermostatische radiatorknoppen hebt. Je vervangt deze dan rechtstreeks door de Tado radiatorknoppen. Deze kunnen trouwens bijna alle gangbare radiatorknoppen vervangen maar het is altijd veilig de compatibiliteit hier even te checken. Voor de werking van de radiatorknoppen heb je ook de Starterskit nodig.

De installatie van de Tado radiatorknoppen is relatief eenvoudig. De onderstaande video begeleidt je bij het installatieproces. Het instellen en bedienen van de Tado radiatorknoppen gebeurt via de Tado app.

Tado radiatorknop resetten

Om de Tado radiatorknop te resetten, dien je de batterijen te verwijderen uit het apparaat en 10 seconden te wachten voordat je ze er weer inplaatst. Daarna sluit je het batterijvak en wacht je 1 minuut voor je de radiatorknop opnieuw monteert. De Tado radiatorknop zal automatisch opnieuw opstarten.

Slimme assistenten en de Tado slimme radiatorknop

Tado werkt met verschillende slimme smarthome platforms wat natuurlijk erg handig is. De Tado radiatorknop werkt met Google Home, Homekit en Alexa.

Tado en Google Home

Je kan de Tado radiatorknop maar ook de Tado thermostaat en slimme aircobediening toevoegen aan de Google Home-app.

Hiermee wordt het mogelijk om de temperatuur aan te passen via de Google Home-app, maar ook spraakcommando’s te geven aan Google Assistant. Hier kan je alles lezen over de koppeling tussen Tado en Google Home.

Radiatorknop van Tado en Homekit

De Tado radiatorknop werkt met Homekit, waardoor je dus ook met de Home app jouw radiatorknop én thermostaat kan bedienen. Hierbij is het wel belangrijk dat je iOS-device verbonden is met het 2,4GHz wifi-netwerk. Je kan hier meer informatie terugvinden over de verbinding met Homekit.

Radiatorknop Tado en Alexa

De Tado apparaten werken ook met Amazon Alexa. Zowel de Tado thermostaat alsook radiatorknoppen kan je toevoegen aan Alexa en vervolgens de temperatuur instellen en via spraakcommando’s vragen om bijvoorbeeld de temperatuur aan te passen. Je vindt hier meer informatie over de koppeling tussen Alexa en Tado.

Tado abonnement: heb je het nodig?

De Tado radiatorknoppen zullen, net als de Tado thermostaat, werken zonder abonnement. Het is echter wel zo dat het abonnement, Auto-Assist genoemd, een aantal interessante functies mogelijk maakt, namelijk:

 • Geofencing – Hierdoor weet de thermostaat wanneer je het huis verlaat en wanneer je weer bijna thuis bent. Zo weet de thermostaat of hij alvast je huis moet beginnen verwarmen of juist niet.
 • Open raam detectie – Hiermee detecteert de thermostaat of radiatorknop dat er een ramen openstaan en de toestellen zullen daarop inspelen en de verwarming uitschakelen zodat je niet onnodig aan het stoken bent.

Zonder een abonnement heeft een Tado thermostaat of radiatorknop deze functies ook, alleen zullen de apparaten er niet automatisch op reageren maar krijg je een push notificatie via de Tado app op je smartphone. De prijs van het abonnement is €3.99/maand of €29.99/jaar.

Tado radiatorknop: alles op een rij

Zo dadelijk geef ik je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van de Tado radiatorknop alsook de plus-en minpunten.

1.

Tado radiatorknop

4.5

Een slimme radiatorthermostaat waarmee je in elke kamer afzonderlijk de temperatuur op afstand kan bepalen. Ideaal als je geen cv-ketel thuis hebt maar wel allemaal radiatoren.

product image

Kenmerken

 • Regelt temperatuur per kamer
 • Draadloze aansluiting
 • Bediening via app
 • Werkt met verschillende smarthome platforms

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • Energiebesparend
 • Regelt temperatuur per kamer
 • Bediening via app
 • Verschillende slimme functies
 • Werkt met verschillende smarthome platforms
Minpunten
 • Goede wifi verbinding nodig
 • Accu moet tijdig vervangen worden
 • Abonnement nodig voor sommige functies
 • Alleen ter vervanging van thermostatische radiatorknoppen
 • Starterskit nodig

Samenvatting

De Tado radiatorknop is een handig smarthome product waarmee jij energie kan besparen en de temperatuur van elke kamer afzonderlijk vanop afstand kan beheren. Voor de meer gesofisticeerde functies van de radiatorknop, zoals geofencing en de open raam detector, heb je wel het Auto-Assist abonnement nodig. Dit is een minpuntje maar aan de andere kant heb je ook wel wat mogelijkheden binnen de gratis Tado app om je radiatorknop energiebesparend te laten werken.

Belangrijk is wel dat je een goede wifi verbinding nodig hebt voor de bediening van de Tado radiatorknop alsook de starterskit om verbinding met het internet te kunnen maken.

Een fijn pluspunt van de Tado radiatorknop (en trouwens ook van de andere producten van Tado) is dat deze goed samenwerkt met verschillende smarthome platforms zoals Google Home, Alexa en Homekit.

Samenwerking met andere Tado-producten

Je kan de Tado radiatorknoppen gerust zelfstandig gebruiken in combinatie met de Tado app maar je hebt ook de mogelijkheid deze te koppelen aan je Tado thermostaat en zo de temperatuur per kamer nog beter te regelen.

Indien je een slimme Tado thermostaat hebt, wordt er geadviseerd om ook in de kamer waar deze zich bevindt een Tado radiatorknop te plaatsen. De radiatorknoppen zorgen er dan voor dat wanneer in de kamer met thermostaat de gewenste temperatuur is bereikt, de radiatoren worden dichtgeknepen, terwijl andere kamers mogelijk nog warmte vragen.

Tado radiatorknop kopen of beter niet?

Is de Tado radiatorknop nu de moeite om in huis te halen? Kort en krachtig: ja!
Het is een handig smarthome apparaat waarmee je kan besparen op je energiefactuur en je ook vanop afstand de temperatuur per kamer regelt.

Het is alleen wel jammer dat je een abonnement nodig hebt voor de meer gesofisticeerdere opties van de Tado radiatorknop, maar op termijn haal je die extra kost er toch wel uit door te besparen op je energierekening. Ik zou de Tado radiatorknop dan ook zeker aanbevelen voor je smarthome!

Lees ook

 1. Slimme thermostaatknop kopen? 5 beste opties
 2. Slimme thermostaat zonder abonnement: de beste opties
 3. Slimme thermostaat kopen? De 3 beste opties
 4. Hoe werkt een draadloze thermostaat?
 5. Slimme thermostaat kopen? 5 onmisbare tips
 6. Tado V3+ VS Nest thermostaat: welke thermostaat moet jij kiezen?
 7. Review Tado thermostaat: kopen of beter niet?
 8. Nest thermostaat vs Honeywell Lyric T6
 9. Tado slimme aircobediening: kopen of beter niet?

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: