Tado slimme aircobediening review: kopen of beter niet?

Geschreven door

Ruud Caris

Tado slimme aircobediening featured

Laatste update:

11

Publicatie:

·

Laatste update:

·

11

Als je een airco in huis hebt, dan kan de Tado slimme aircobediening een goede toevoeging zijn. Maar hoe werkt het in de praktijk en is er echt een toegevoegde waarde? Dat lees je in deze Tado slimme aircobediening review.

Tado slimme aircobediening

Alhoewel de naam niet zo veel aan de verbeelding over laat, wil ik toch beginnen met uit te leggen wat het product precies doet. De slimme aircobediening van Tado, maakt het mogelijk om een grote lijst airco’s te bedienen via de Tado-app.

Hierbij wordt de bediening van de afstandsbediening overgenomen en heb je deze voor de basis-functies dus niet meer nodig. Dit betekent wel dat de Tado airco ‘zicht’ moet hebben op de airco-unit om goed te kunnen functioneren.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld schema’s instellen wanneer de airco aan moet springen, of wanneer deze dat juist niet moet doen. Aangevuld met functies als geofencing en de detectie van open ramen, waar je wel een kleine bijdrage voor moet betalen om te gebruiken.

Na een grote update is het mogelijk om ruim 500 modellen airco’s en warmtepompen te bedienen met deze Tado airco.

Komt de naam je bekend voor, dat zou heel goed kunnen. De Tado thermostaat is bijzonder populair in Nederland en België.

Tado Airco bediening

Wat deze airco-bediening dus eigenlijk doet, is de rol van de fysieke afstandsbediening over nemen. Daarnaast kun je tot op bepaalde hoogte automatisering instellen om de ruimte beter te koelen, maar ook verwarmen.

Heb je dus geen slimme airco, maar een ‘gewone’ dan kan dit potentieel een interessante oplossing zijn.

Smarthomefans review
Tado slimme airco
4.5

De Tado slimme aircobediening V3+ is een meer dan interessant apparaat, dat bijzonder eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Met veel mogelijkheden binnen de Tado-app en opties als geofencing en detectie van open ramen (€) erg compleet. Check van tevoren wel of jouw airco hiermee werkt en of je een stopcontact in de buurt hebt waar je de Tado airco kunt gebruiken.

Bekijk actuele prijs Bekijk bij Tado

Actuele prijzen Tado slimme airco bediening

Tado slimme airco bediening

Laatste Amazon prijs-update: 22 april 2024 12:01 am

Installatie Tado airco

Na het lezen van een aantal oude(re) reviews, leek de installatie niet altijd even soepel te gaan. Gelukkig heb ik dit zelf niet ondervonden, de installatie ging bijzonder eenvoudig.

Tijdens het proces worden een aantal vragen gesteld over jouw specifieke airco en de daarbij behorende afstandsbediening. Na een duidelijk wizard, was dit eigenlijk binnen een paar minuten gepiept: de Tado slimme aircobediening was geïnstalleerd.

Zelf heb ik nog nooit eerder een Tado-product gebruikt, maar ik moet hierbij meteen bekennen dat de app goed in elkaar zit, maar daar over later meer.

Inmiddels gebruik ik ook de Tado thermostaat naar volle tevredenheid. Lees mijn uitgebreide Tado thermostaat review hier

Tado Slimme airco bediening
De gebruikte airco

De Tado slimme aircobediening kan opgehangen worden met plakstrips en dient daarnaast aangesloten te worden op het stroomnet. Dat was voor mij niet ideaal, vooral omdat er geen goed stroompunt in de buurt is. Deze Tado dient altijd direct ‘zicht’ te hebben op de airco, anders werkt de bediening simpelweg niet. Na wat kleine ‘verschuivingen’ in huis is dit uiteindelijk gelukt.

Idealiter had het apparaatje ook de optie om volledig op accu te functioneren, maar dat is helaas niet het geval. Je hebt dus altijd een stroompunt nodig (of eventueel een accupack, maar hoe ideaal dit op de lange termijn is, weet ik niet)

Ook ga ik zelf voor de Tado houder die los gekocht kan worden voor de Tado Airco, zodat ik hem niet hoef te plakken.

Tado slimme airco installeren

Gebruik en de Tado-app

Na de eerste installatie, ben ik meteen in de app gedoken: wat kun je er allemaal mee?

De Tado slimme aircobediening heeft een aantal opties binnen de app, waarbij ik begonnen ben met het instellen van een slim schema. Hierbij kun je per dag(moment) aangeven of de airco aan- of uit moet, maar ook in welke modus deze moet staan. Koelen, maar bijvoorbeeld ook verwarmen. Daarover later meer.

Tado slimme aircobediening Slim schema
Tado slimme aircobediening / slim schema instellen

Na het instellen van een slim schema voor thuis en afwezig, is de airco zelf aan de slag gegaan. Uiteraard heb ik het schema de nodige keren onderbroken om zelf ’te spelen’ met de instellingen. Toch lijkt het slimme schema uiteindelijk het beste te werken voor mij.

Hierbij is het wel goed om te melden dat de functie voor het slimme schema en geofencing onderdeel is van Auto Assist, een betaalde functie binnen Tado. Dit kost € 2,99 per maand of € 24,99 per jaar. Dit schaf je aan voor je hele account, dus heb je meerdere Tado-producten, dan kunnen deze er allemaal gebruik van maken.

Zorg er in ieder geval voor dat als je geofencing gebruikt, dit op alle smartphones in huis actief is die de Tado-app geïnstalleerd hebben. Op deze manier maak je altijd gebruik van het juiste schema, ook als er maar één iemand thuis is.

De Tado slimme aircobediening heeft ondersteuning voor onder andere Homekit, Amazon Alexa en Google Home. Deze laatste gebruik ik als basis voor mijn smarthome en daar heb ik de Tado airco dan ook aan toegevoegd. Hier kun je een aantal basiszaken bedienen, zoals het aan- en uitzetten, maar kun je ook de actuele temperatuur zien.

Tado slimme aircobediening Google Home
Tado Airco in Google Home-app

Energie besparen met Tado slimme airco bediening

Met de stijgende (of eigenlijk gewoon enorm hoge) energieprijzen, is elke besparing meegenomen. De aircobediening op zichzelf kan al de nodige energie besparen: hij staat simpelweg niet de hele tijd te blazen. Toch heb ik nog andere plannen met het kleine apparaatje.

In de winter wil ik gaan proberen hoe dit werkt om mee te verwarmen. Zelf heb ik zonnepanelen op het dak liggen, die meer produceren dan ik verbruik. Daarom wil ik gaan experimenteren met het verwarmen middels de airco (en dus elektriciteit in plaats van gas).

Verwarmen met de slimme airco bediening van Tado

Inmiddels heb ik de nodige ervaring met het verwarmen van mijn woonkamer met de airco. Dat heb ik gedeeld in onderstaand artikel.

Huis slimmer verwarmen: dit is hoe ik het doe

Tado airco heat
Verwarmen met de airco en Tado

Hier heb ik al wat mee getest en ook het slimme schema lijkt hier perfect voor te werken. Op deze manier kun je dus kosten-efficiënt verwarmen, door minder gas te gebruiken en de overproductie van elektriciteit in te zetten.

Of dit ook daadwerkelijk een besparing oplevert (en een comfortabele temperatuur) moet nog blijken. Als ik hier wat meer ervaring mee heb, zal ik dit verder bijwerken.

Lees ook: Tado radiatorknop: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Update na ruim 1 jaar gebruik

Na ruim een jaar gebruik ik deze slimme aircobediening van Tado nog steeds. Tegenwoordig niet alleen maar om te koelen, maar ook om te verwarmen. In tijden met hoge energieprijzen heb ik de airco veelvuldig ingezet om de woonkamer te verwarmen en dan kwam deze Tado erg goed van pas.

Vooral in combinatie met andere producten van het merk heb je een ideale combinatie om zowel te koelen als te verwarmen.

Na een jaar, heb ik ook de score aangepast, deze is van een 8 naar een 9 gegaan. Het is een slim klein apparaatje!

Tado slimme aircobediening kopen

De Tado Airco V3+ heeft een adviesprijs van € 109 in Nederland en België, maar wordt op het moment van schrijven rond de € 100 aangeboden op verschillende websites.

Hieronder een overzicht van de actuele prijzen (worden elke dag meerdere keren bijgewerkt).

De Tado aircobediening maakt je airco of warmtepomp heel eenvoudig een stuk slimmer.

Tado slimme airco bediening

Laatste Amazon prijs-update: 22 april 2024 12:01 am

Conclusie

Smarthomefans review
Tado slimme airco
4.5

De Tado slimme aircobediening V3+ is een meer dan interessant apparaat, dat bijzonder eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Met veel mogelijkheden binnen de Tado-app en opties als geofencing en detectie van open ramen (€) erg compleet. Check van tevoren wel of jouw airco hiermee werkt en of je een stopcontact in de buurt hebt waar je de Tado airco kunt gebruiken.

Pluspunten:
 • Eenvoudige installatie
 • Goed werkende app
 • Compact design
 • Ondersteuning voor Google Home, Alexa en Homek
Aandachtspunten:
 • Werkt niet met alle airco's
 • Altijd ‘bedraad’ aansluiten (dus bij stopcontact)
Bekijk actuele prijs Bekijk bij Tado

Lees ook

 1. Review Tado thermostaat: kopen of beter niet?
 2. Review HomeWizard wifi P1-meter: de ultieme energie bespaarder?
 3. HomeWizard watermeter kopen: deze 5 dingen moet je weten
 4. Radiator ventilator kopen: werkt het wel echt?
 5. Speedcomfort: 5 dingen die je moet weten over deze radiator ventilator

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

11 gedachten over “Tado slimme aircobediening review: kopen of beter niet?”

 1. Ik heb de Tado Airco thermostaat nu ook. Vannacht aangehad vanwege de warmte en ingesteld op 21 graden, lage ventilator stand en ‘Auto’ tot 7 uur vanmorgen wanneer hij uit zou moeten gaan . Werd om 4 uur wakker bij een temperatuur van 18 graden ???? en handmatig uitgezet. Wat doe ik verkeerd? Heb een Toshiba Airco die verder goed bestuurd wordt en goed in het zicht hangt.

  Beantwoorden
 2. Hallo Ruud,

  Bedankt voor de review. Als de stroom uit valt moet de Tado, dan weer opnieuw ingesteld worden?
  Dit vraag ik omdat ze wil gebruiken aan boord van mijn schip, en daar valt de stroom nog wel eens weg ivm schakelen tussen Walstroom en generator.
  En ik zou 17 units op de app willen gebruiken kan dat?

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Oeh, interessante use case!

   Als de stroom er vanaf gaat, hoef je niet opnieuw in te stellen, alles werkt dan nog, maar kunt logischerwijs niet bedienen als er geen stroom is.

   17 units, goede vraag! Dat zou ik even dubbelchecken bij Tado zelf, daar heb ik zelf geen info over helaas!

   Beantwoorden
 3. Hallo Ruud,

  Ik ben op zoek naar een lijst waarop alle airco’s benoemd staan waarmee deze compatible is.
  Ik heb zelf 2x mitshubishi heavy industries SRK/SRW ZS-W aircos.

  Beantwoorden
 4. hallo Ruud, ik heb sinds deze week de Tado airco thermostaat geïnstalleerd en zou graag gebruik willen maken van jouw expertise.
  wat bedoel je met; de tado thermostaat moet “zicht” hebben op de airco unit ? is dit essentieel voor een correcte werking ?
  de airco stopt nu namelijk niet met verwarmen als de ingestelde temperatuur is bereikt.
  graag advies, met dank en groet Karel

  Beantwoorden
  • Hallo Karel,

   Wat ik hiermee bedoel is dat de bediening via infrarood verloopt. Er moet dus een zichtlijn zijn van de Tado slimme aircobediening naar de airco zelf. Anders kan deze simpelweg niet bediend worden.

   Ook ik ervaar dat. Hij schakelt niet uit als de temperatuur bereikt is, maar blijft dan ‘zachtjes’ blazen. Dus dat is op zich niet vreemd. Soms wordt het daardoor een paar tiende graden warmer dan ingesteld.

   Beantwoorden
 5. Hoi hoi Ruud,

  Ik heb je artikel over Tado slimme aircobediening met veel interesse gelezen, echter haal ik er niet uit of het ook een echte thermostaat is of alleen een veredelde infrarood afstandsbediening met diverse opties in de app. Het zou fijn zijn als de Tado slimme airco bediening ook als een echte thermostaat kan dienen. Ik gebruik Tado al voor m’n cv i.c.m. radiatoren, maar we hebben sinds kort 2 airco’s die ook kunnen verwarmen. Dus, is deze Tado ook een thermostaat en wat zijn jouw ervaringen inmiddels met verwarmen m.b.v. airco’s?

  Groet,

  Wilbert

  Beantwoorden
  • Hallo Wilbert,

   Goeie vragen! Het is geen super uitgebreid apparaat, maar ik vind het vooral handig dat alles in één app (Tado of Google Home).

   Qua verwarmen, ik ben enthousiast. Ik heb twee schema’s ingesteld (voor verwarming + airco) en die enigszins op elkaar afgestemd. Ik zal binnenkort sowieso delen hoe ik dit precies heb ingesteld. In het begin had het airco-verwarm-schema nog wel wat tweaks nodig, vooral de temperatuur en de ‘blaasstand’, maar inmiddels een goede weg hierin gevonden.

   Eerlijk gezegd denk ik, dat vooral in deze tijd, de Tado slimme aircobediening nog meer toegevoegde waarde heeft voor verwarmen dan koelen in een woonhuis.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: