Tado slimme aircobediening review: kopen of beter niet?

Tado slimme aircobediening featured

Als je een airco in huis hebt, dan kan de Tado slimme aircobediening een goede toevoeging zijn. Maar hoe werkt het in de praktijk en is er echt een toegevoegde waarde? Dat lees je in deze Tado slimme aircobediening review.

Tado slimme aircobediening

Alhoewel de naam niet zo veel aan de verbeelding over laat, wil ik toch beginnen met uit te leggen wat het product precies doet. De slimme aircobediening van Tado, maakt het mogelijk om een grote lijst airco’s te bedienen via de Tado-app.

Hierbij wordt de bediening van de afstandsbediening overgenomen en heb je deze voor de basis-functies dus niet meer nodig. Dit betekent wel dat de Tado airco ‘zicht’ moet hebben op de airco-unit om goed te kunnen functioneren.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld schema’s instellen wanneer de airco aan moet springen, of wanneer deze dat juist niet moet doen. Aangevuld met functies als geofencing en de detectie van open ramen, waar je wel een kleine bijdrage voor moet betalen om te gebruiken.

Na een grote update in 2022 is het mogelijk om ruim 500 modellen airco’s en warmtepompen te bedienen met deze Tado airco V3+.

Tado Airco bediening

Wat deze airco-bediening dus eigenlijk doet, is de rol van de fysieke afstandsbediening over nemen. Daarnaast kun je tot op bepaalde hoogte automatisering instellen om de ruimte beter te koelen, maar ook verwarmen.

Heb je dus geen slimme airco, maar een ‘gewone’ dan kan dit potentieel een interessante oplossing zijn.

8REVIEW
Slim en 'cool'
De Tado slimme aircobediening V3+ is een meer dan interessant apparaat, dat bijzonder eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Met veel mogelijkheden binnen de Tado-app en opties als geofencing en detectie van open ramen (€) erg compleet.

Check van tevoren wel of jouw airco hiermee werkt en of je een stopcontact in de buurt hebt waar je de Tado airco kunt gebruiken.
Pluspunten
  • Eenvoudige installatie
  • Goed werkende app
  • Compact design
  • Ondersteuning voor Google Home, Alexa en Homekit
  • Werkt niet met alle airco’s
  • Altijd ‘bedraad’ aansluiten (dus bij stopcontact)

Tado slimme airco bediening

Laatste Amazon prijs-update: augustus 12, 2022 1:37 pm

Installatie Tado airco

Na het lezen van een aantal oude(re) reviews, leek de installatie niet altijd even soepel te gaan. Gelukkig heb ik dit zelf niet ondervonden, de installatie ging bijzonder eenvoudig.

Tijdens het proces worden een aantal vragen gesteld over jouw specifieke airco en de daarbij behorende afstandsbediening. Na een duidelijk wizard, was dit eigenlijk binnen een paar minuten gepiept: de Tado slimme aircobediening was geïnstalleerd.

Zelf heb ik nog nooit eerder een Tado-product gebruikt, maar ik moet hierbij meteen bekennen dat de app goed in elkaar zit, maar daar over later meer.

Tado Slimme airco bediening
De gebruikte airco

De Tado slimme aircobediening kan opgehangen worden met plakstrips en dient daarnaast aangesloten te worden op het stroomnet. Dat was voor mij niet ideaal, vooral omdat er geen goed stroompunt in de buurt is. Deze Tado dient altijd direct ‘zicht’ te hebben op de airco, anders werkt de bediening simpelweg niet. Na wat kleine ‘verschuivingen’ in huis is dit uiteindelijk gelukt.

Idealiter had het apparaatje ook de optie om volledig op accu te functioneren, maar dat is helaas niet het geval. Je hebt dus altijd een stroompunt nodig (of eventueel een accupack, maar hoe ideaal dit op de lange termijn is weet ik niet)

Ook ga ik zelf voor de Tado houder die los gekocht kan worden voor de Tado Airco, zodat ik hem niet hoef te plakken.

Tado slimme airco installeren

Gebruik en de Tado-app

Na de eerste installatie, ben ik meteen in de app gedoken: wat kun je er allemaal mee?

De Tado slimme aircobediening heeft een aantal opties binnen de app, waarbij ik begonnen ben met het instellen van een slim schema. Hierbij kun je per dag(moment) aangeven of de airco aan- of uit moet, maar ook in welke modus deze moet staan. Koelen, maar bijvoorbeeld ook verwarmen. Daarover later meer.

Tado slimme aircobediening Slim schema
Tado slimme aircobediening / slim schema instellen

Na het instellen van een slim schema voor thuis en afwezig, is de airco zelf aan de slag gegaan. Uiteraard heb ik het schema de nodige keren onderbroken om zelf ‘te spelen’ met de instellingen. Toch lijkt het slimme schema uiteindelijk het beste te werken voor mij.

Hierbij is het wel goed om te melden dat de functie voor het slimme schema en geofencing onderdeel is van Auto Assist, een betaalde functie binnen Tado. Dit kost € 2,99 per maand of € 24,99 per jaar. Dit schaf je aan voor je hele account, dus heb je meerdere Tado-producten, dan kunnen deze er allemaal gebruik van maken.

Zorg er in ieder geval voor dat als je geofencing gebruikt, dit op alle smartphones in huis actief is die de Tado-app geïnstalleerd hebben. Op deze manier maak je altijd gebruik van het juiste schema, ook als er maar één iemand thuis is.

De Tado slimme aircobediening heeft ondersteuning voor onder andere Homekit, Amazon Alexa en Google Home. Deze laatste gebruik ik als basis voor mijn smarthome en daar heb ik de Tado airco dan ook aan toegevoegd. Hier kun je een aantal basiszaken bedienen, zoals het aan- en uitzetten, maar kun je ook de actuele temperatuur zien.

Tado slimme aircobediening Google Home
Tado Airco in Google Home-app

Energie besparen met Tado slimme airco bediening

Met de stijgende (of eigenlijk gewoon enorm hoge) energieprijzen, is elke besparing meegenomen. De aircobediening op zichzelf kan al de nodige energie besparen: hij staat simpelweg niet de hele tijd te blazen. Toch heb ik nog andere plannen met het kleine apparaatje.

In de winter wil ik gaan proberen hoe dit werkt om mee te verwarmen. Zelf heb ik zonnepanelen op het dak liggen, die meer produceren dan ik verbruik. Daarom wil ik gaan experimenteren met het verwarmen middels de airco (en dus elektriciteit in plaats van gas).

Tado airco heat
Verwarmen met de airco en Tado

Hier heb ik al wat mee getest en ook het slimme schema lijkt hier perfect voor te werken. Op deze manier kun je dus kosten-efficiënt verwarmen, door minder gas te gebruiken en de overproductie van elektriciteit in te zetten.

Of dit ook daadwerkelijk een besparing oplevert (en een comfortabele temperatuur) moet nog blijken. Als ik hier wat meer ervaring mee heb, zal ik dit verder bijwerken.

Tado slimme aircobediening kopen

De Tado Airco V3+ heeft een adviesprijs van € 109 in Nederland en België, maar wordt op het moment van schrijven rond de € 100 aangeboden op verschillende websites.

Hieronder een overzicht van de actuele prijzen (worden elke dag meerdere keren bijgewerkt).

De Tado aircobediening maakt je airco of warmtepomp heel eenvoudig een stuk slimmer.

Tado slimme airco bediening

Laatste Amazon prijs-update: augustus 12, 2022 1:37 pm

Conclusie

Slim en 'cool'
De Tado slimme aircobediening V3+ is een meer dan interessant apparaat, dat bijzonder eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Met veel mogelijkheden binnen de Tado-app en opties als geofencing en detectie van open ramen (€) erg compleet. Check van tevoren wel of jouw airco hiermee werkt en of je een stopcontact in de buurt hebt waar je de Tado airco kunt gebruiken.
Pluspunten
Eenvoudige installatie
Goed werkende app
Compact design
Ondersteuning voor Google Home, Alexa en Homekit
Minpunten
Werkt niet met alle airco's
Altijd ‘bedraad’ aansluiten (dus bij stopcontact)
4

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
 

Smarthomefans
Logo