HomeWizard watermeter kopen: deze 5 dingen moet je weten

HomeWizard watermeter
★★★★★

De HomeWizard watermeter is een innovatief product, om jouw waterverbruik bij te houden. In dit artikel 5 dingen die je moet weten, voordat je de watermeter van HomeWizard koopt.

Watervebruik meten?

In een tijd waar alles duurder wordt, of het nu gaat om energie, boodschappen of andere producten en diensten, is het goed om alles in de gaten te houden.

Dit doe je misschien al bij de boodschappen, je energie-contract, andere abonnementen of misschien wel treinkaartjes.

Ditzelfde kun je doen en bijhouden in huis: je stroom-, gas- en waterverbruik. Alhoewel dit niet direct een besparing oplevert, zorgt de bewustwording daar vaak wel voor. Doordat je nu weet hoeveel water een douchebeurt kost, of wat de wasmachine aan water verbruikt, ga je bewust andere keuzes maken.

Misschien douche je wel een keer minder, of plan je de wasjes wat efficiënter in. Je bespaart niet alleen water, je merkt dit ook nog eens in je portemonnee. De HomeWizard watermeter is een product dat je hier prima bij kan helpen.

HomeWizard watermeter

Het Nederlandse bedrijf HomeWizard focust op de energie-markt. Dit doen ze onder andere met een P1 wifi-meter om je stroom- en gasverbruik bij te houden en de bijbehorend HomeWizard Energy Socket.

In augustus 2022 hebben ze ook de HomeWizard watermeter op de markt gebracht. De naam doet al vermoeden dat je hiermee jouw waterverbruik kunt bijhouden.

Dit kleine apparaatje plaats je op je bestaande watermeter en voorzie je (optioneel) van een stroombron. Na de eerste installatie binnen de app hoef je niets meer te doen: de HomeWizard wifi watermeter doet zijn werk en toont alle gegevens binnen de HomeWizard Energy-app.

Voordat je overgaat tot het kopen van deze wifi watermeter, heb ik vijf dingen voor je op een rij gezet die je moet weten.

HomeWizard watermeter - 2

HomeWizard Watermeter

Plug&Play
Live inzicht in waterverbruik
Gevoed via kabel of batterij

5 dingen die je moet weten over de HomeWizard watermeter

De HomeWizard watermeter is een relatief eenvoudig apparaatje, maar er zijn toch zaken die handig zijn om te weten.

Daarom hieronder vijf dingen die je absoluut moet weten als je mogelijk tot de aanschaf van deze watermeter wil overgaan.

1. Voeding: verschil tussen batterij en USB-C

Er zijn twee manieren om de HomeWizard watermeter van stroom te voorzien:

 • Via USB-C – Deze kabel wordt meegeleverd (3 meter + stekker 5v) en hiermee heb je de meeste functionaliteit. Zo kun je onder andere tot 200 liter water per minuut meten en krijg je realtime verbruik door.
 • Batterijen – Los verkrijgbaar (2x CR123A) en kan dan maximaal 30 liter per minuut verwerken. Ook wordt het verbruik 4x per dag doorgegeven aan de app.

Er zijn dus wel degelijk verschillen als je kijkt naar de stroombron. De enige goede reden om niet voor de USB-C-kabel te kiezen is eigenlijk als je geen stroompunt in de buurt hebt.

Hieronder nog een tabel met daarin de verschillen op een rij.

FunctieBatterijUSB-C
Aantal keer uitlezen per dag4x per dagRealtime
Maximale meetsnelheid30 liter/minuut200 liter/minuut
Kosten€ 4,99€ 0 (Meegeleverd)

2. Lekkage detectie

Natuurlijk is het interessant om te zien hoeveel water je verbruikt in de gemiddelde douchebeurt of wat de vaatwasser aan water slurpt, maar er zijn meer mogelijkheden.

Zo kun je bijvoorbeeld meldingen krijgen als er mogelijk een lekkage is. Op basis van jouw historisch verbruikt en een algoritme wordt een opvallend verbruik gerapporteerd. Dit gebeurt in de vorm van een melding die je krijgt.

Als je al eens een lekkage hebt gehad, weet je dat het erg prettig is om zo snel mogelijk op de hoogte te zijn als er iets gaande is.

Lekkage detectie

Deze functie zal binnen Energy+ vallen, de abonnements-dienst van HomeWizard, waar je voor € 0,99 per maand toegang krijgt tot een aantal handige functies.

De lekkage detectie van de HomeWizard wifi watermeter zal vanaf eind 2022 beschikbaar zijn.

Meer info over Energy+

3. Geschikte watermeters

Als je overweegt om de watermeter van HomeWizard te kopen, wil je natuurlijk weten of deze ook geschikt is voor jouw meter.

Heb je een Itron, Elster of Sensus analoge-watermeter, dan kun je het product aansluiten. Hierbij gebruik je de meegeleverde adapater om deze er op te klikken.

Ben je benieuwd naar de installatie van de HomeWizard watermeter? In onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

4. Beveiliging HomeWizard watermeter

Natuurlijk wil je niet dat jouw data zomaar op straat komt te liggen, dus ook daar heeft HomeWizard aan gedacht.

(Beveiligings-)updates worden automatisch geïnstalleerd op de watermeter en er is een 128bits AES versleuteling met TLS/SSL.

Daarnaast heeft de wifi-verbinding een versleuteling met WPA, WPA2 en WPA3.

5. Uitlezen via API

Wil je een stapje verder gaan en heb je niet genoeg aan dataverwerking binnen de HomeWizard Energy-app voor Android en iOS, dan zijn er ook mogelijkheden.

Je kunt de API inschakelen en zelf aan de slag gaan met de data die uit de watermeter uitgelezen wordt. Ditzelfde geldt overigens ook voor de gegevens van de P1-meter. Op deze manier krijg je nog meer inzichten in jouw verbruiksgegevens.

Meer info over de API kun je hier vinden en gedetailleerde info hier

HomeWizard watermeter kopen

De HomeWizard watermeter kost € 49,95 en daarvoor krijg je onder andere het product zelf, de USB-C-kabel + stekker en de adapter om deze te installeren.

Als je bestelt in de HomeWizard shop, heb je het product meestal de dag erna al in huis.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

2 gedachten over “HomeWizard watermeter kopen: deze 5 dingen moet je weten”

 1. Let op ! Let op !

  Er zijn in Nederland 2 SOORTEN WATERMETERS in omloop !
  1) de volumemeter
  Dit type werkt samen met het HomeWizard produkt en koppelt met de in de handleiding genoemde merken al of niet met behulp van een meegeleverde adapter.

  2) de doorstroommeter
  Dit type is te herkennen aan meerdere kleine wijzerplaatjes onder het kijkglas waarop dan meerdere kleine rode wijzertjes ronddraaien.
  Dit type watermeter is NIET GESCHIKT voor de Home Wizard watermeter helaas .

  In de provincie waarin ik woon ( Drenthe ) heeft de WMD , Waterleiding Maatschappij Drenthe , alleen doorstroommeters in gebruik.

  Pech dus ..????

  Met een vriendelijke groet vanuit Z.O.Drenthe,
  Tjerk Polee

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen