Huis slimmer verwarmen: dit is hoe ik het doe

Geschreven door

Ruud Caris

Tado vs Nest

Laatste update:

8

Publicatie:

·

Laatste update:

·

8

Met de huidige energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar efficiënte manieren om hun woning te verwarmen. Ook ik ben op zoek gegaan en door het combineren van een aantal slimme producten heb ik een flinke besparing weten te realiseren. Hoe ik dat gedaan heb, deel ik in dit artikel.

Mijn situatie voor de besparing

Om goed uit te kunnen leggen wat ik heb gedaan, maar vooral wat de redenatie hierachter is, eerst een korte situatieschets.

Zelf woon ik in een huis uit 2012, dus nog relatief jong. Dat betekent ook meteen dat ik eigenlijk geen isolatiemaatregelen heb genomen, omdat het huis simpelweg goed geïsoleerd is.

Voordat ik met de optimalisaties aan de slag ben gegaan, had ik alleen een slimme thermostaat, de Nest 2nd gen. Deze had wel een aantal slimme functies, maar is niet modulerend, dus er was zeker verbetering mogelijk.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Daarnaast heb ik (al een aantal jaren) airco in mijn woonkamer hangen, maar gebruikte deze eigenlijk alleen in de zomer Daar is nu – zoals je straks zult zien – verandering in gekomen.

Samengevat was de uitgangssituatie de volgende

 • Huis uit 2012 – Relatief nieuw en goede isolatie
 • Slimme thermostaat – Een Nest 2nd gen aan/uit thermostaat
 • Airco in de woonkamer – ‘Domme’ airco in de woonkamer, geen slimme functies aanwezig
 • Vloerverwarming – Vloerverwarming op de benedenverdieping
 • Zonnepanelen – Met een overproductie van 300-500 kWh per jaar
 • Gasverbruik – Dit was ~1100 m3 in 2021
 • Energiecontract – Ik heb een ‘duur’ variabel energiecontract bij Greenchoice

Er zijn natuurlijk veel verschillende situaties en ik realiseer me ook dat mijn uitgangspunt vrij positief is met een goede isolatie en airco in de woonkamer. Toch deel ik graag wat ik gedaan heb om mijn energieverbruik drastisch terug te brengen.

Dit is geen expert-advies…

In dit artikel deel ik mijn ervaringen, gebaseerd op de verbruikgsgegevens van mijn slimme meter en een gezond verstand. Dit is geen expert-advies, er kunnen ongetwijfeld dingen beter, anders en efficiënter.

Wil je zelf aan de slag, denk dan vooral goed na over jouw eigen situatie. Heb je tips en advies voor mijn huidige setup, deel het vooral in de comments, ik leer graag bij!

5 aanpassingen om energie te besparen met smarthome

Nu we de uitgangssituatie kent, hieronder de aanpassingen die ik heb gedaan op mijn huis energiezuiniger te maken met smarthome.

Hierbij wil ik aangeven dat ik (nog) geen grote ingrepen wil doen als een warmtepomp. Mogelijk op een later tijdstip, maar in een verhitte markt zoals dit moment, wil ik mijn opties eerst goed afwegen. Hierbij heb ik dus vooral een aantal kleine(re) aanpassingen gedaan.

1. HomeWizard P1-meter

Het is eigenlijk allemaal begonnen met de HomeWizard P1-meter. Deze plug je in de slimme meter (p1-poort) en vervolgens kun je alle gegevens uitlezen. Dit is dus voornamelijk het verbruik van gas en electriciteit, maar ook de teruglevering door de zonnepanelen.

Slimme meter uitlezen - 1
HomeWizard P1 wifi meter

Door het inzichtelijk krijgen van mijn verbruik, kwam ik erachter dat er nogal wat besparingen mogelijk waren. Dit had vooral met het gasverbruik te maken. Dat moest eenvoudig om laag kunnen met een goed geïsoleerde woning.

Deze inzichten hebben me ertoe aangezet om dit ‘plan’ op touw te zetten.

2. HomeWizard Energy Socket

Om mijn elektriciteitsverbruik wat beter onder de loop te nemen, heb ik ook nog een aantal HomeWizard Energy Sockets geïnstalleerd.

HomeWizard Energy Socket
HomeWizard Energy Socket

Hiermee kun je eenvoudig meten wat een bepaald apparaat nu echt aan stroom verbruikt. Daarnaast kun je er standby-verbruik mee opsporen.

Nadat ik deze op een aantal stopcontact gebruikt heb, heb ik ze een vaste plek gegeven.

 • Sterkkerdoos van TV – Deze wordt automatisch uitgeschakeld om 23.30, waarna de TV, soundbar, PS4 en Govee DreamView T1 geen stroom meer hebben (en dus geen standby-verbruik.
 • Airco – De airco stekker zit ook in een Energy Socket, zodat ik deze goed kan meten en bijhouden bij de verschillende instellingen.

3. Tado slimme airco bediening

Mijn idee was om de woonkamer met airco te verwarmen. Op deze manier bespaar ik (flink) op gas en kan ik mooi mijn overcapaciteit van de zonnepanelen gebruiken.

In de periode dat het nog relatief warm was buiten, verbruikte de airco een minimum aan energie. Maar naarmate de vorst buiten toenam, werd dit uiteraard steeds intensiever.

Tado Slimme airco bediening
De gebruikte airco

Dit schema heb ik ingesteld met de Tado slimme airco bediening, waardoor het mogelijk wordt om een slim schema in te stellen. Hierbij kun je bijvoorbeeld de standen instellen, gekoppeld aan tijdschema’s en natuurlijk de temperatuur.

Deze ben ik nog steeds verder aan het finetunen, om zo comfortabele temperatuur in combinatie met een zo laag mogelijk verbruik te bewerkstelligen.

4. Tado thermostaat

De Nest thermostaat 2nd gen heb ik vervangen door een Tado slimme thermostaat. Deze modulerende thermostaat moet (nog) efficiënter omgaan met de verwarming.

Hier heb ik ook voor Tado gekozen omdat ik dan alles in één app kan bedienen, inclusief de airco.

Een aantal bevindingen

 • Verwarmen met de airco is goedkoper – Met de huidige gasprijzen is het verwarmen met de airco goedkoper, ook als ik geen zonnepanelen zou hebben.
 • Het ideale schema bestaat (nog) niet – Met de veranderende weersomstandigheden, zijn er kleine tweaks nodig aan mijn slimme schema’s.
 • Bewustwording – Dit is misschien wel de belangrijkste besparingsfactor
 • Truien en dekentjes – Deze zijn niet slim, maar wel energiebesparend 🙂

Ik heb mijn setup al meerdere malen aangepast, hieronder de actuele stand.

thermostaat

Initieel had ik de vloerverwarming op 18 graden ingesteld (ook ’s nachts), zodat het opwarmen in de ochtend minder lang zou duren. Nu de temperaturen omlaag gaan, lijkt dit toch geen goede keuze, ’s nachts werd er flink wat gas verbruikt.

Daarom heb ik nu de volgende schema:

Apparaat0.00 – 6.306.30-20.3020.30-23.59
Aircouit20 graden / stand 2-3uit
(Vloer)verwarming17 graden17 graden17 graden

Met het bovenstaand ‘slim’ schema voorkom ik dat de vloerverwarming ’s nachts aangaat als hij onder de 18 graden komt. Daarbij wil ik het huis ’s nachts ook niet te ver laten afkoelen, omdat het verwarmen vervolgens weer meer energie kost.

5. CV-ketel op 60 graden

Mijn CV-ketel heb ik een tijd geleden teruggezet naar 60 graden. Hierdoor verbruik je vanzelf (iets) minder gas, zonder dat je op comfort inlevert.

Test vooral in jouw situatie ook of dit werkt. Niet alle verwarmingssystemen gaan hier goed mee om. Wil je ermee over weten, check dan de site: zetmop60.nl

Dit kun je uiteraard ook zonder slimme producten doen, dus als je wil beginnen met besparen, dan is dit absoluut een goed beginpunt.

6. Bewustwording…

Ook heb ik gemerkt dat een bewustwording van je energieconsumptie al een besparing op zichzelf oplevert. Door goed na te denken over wanneer je bepaalde apparaten gebruikt (en of dit echt nodig is), kun je al veel efficiënter omgaan met gas en elektriciteit.

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste les die ik hieruit geleerd heb. Inmiddels denken ook mijn gezinsleden na over het gebruik van apparaten en dat is, ook zonder hoge energieprijzen, altijd een goed idee.

Wat bespaart dit nu eigenlijk?

Na het nemen van bovenstaande stappen zal ik zeker energie besparen. Maar hoeveel dit is moet de toekomst gaan uitwijzen.

Nu heb ik natuurlijk wel een verwachting, maar bij mijn eindafrekening weet ik natuurlijk pas echt wat er bespaart zal worden.

Schatting

Historisch verbruikVerwacht verbruikBesparing
Elektriciteit-500 kWh *+200 kWh 700 kWh
Gas1100 m3600 m3 500 m3
* Negatief verbruik ivm zonnepanelen

In bovenstaande tabel zie je dat ik verwacht (flink) meer elektriciteit zal verbruiken, maar daarentegen ook een grote hoeveelheid gas zal besparen. Gekeken naar de prijzen, zou dit een significante besparing opleveren in euro’s.

Daadwerkelijk verbruik

De afrekening is inmiddels binnen en de schatting leek toch redelijk in de buurt te zitten.

Historisch verbruikVerwacht verbruikBesparing
Elektriciteit-500 kWh *+400 kWh 900 kWh
Gas1100 m3400 m3 700 m3
* Negatief verbruik ivm zonnepanelen

Mogelijke vervolgstappen

Nu is vooral mijn gasverbruik significant omlaag gegaan dit jaar, maar ik heb nog een aantal zaken op de planning staan.

Dynamisch energiecontract

Zo ben ik momenteel aan het onderzoeken of een dynamische energiecontract een optie zou zijn. Hierbij worden de elektriciteitsprijzen elk uur aangepast naar de actuele tarieven en heb je een gasprijs per dag.

Met deze contracten neem je wel wat risico, vooral als de marktprijzen heel hard stijgen. Maar bij het volgen van de verwachting van de energiemarkt in combinatie met gedragsverandering kan dit de nodige (financiële) voordelen met zich meebrengen.

Er zijn een aantal partijen die dit aanbieden, zoals bijvoorbeeld:

 • ANWB Energie
 • Tibber (alleen elektriciteit)
 • Frankenergie (relatief veel klachten gelezen de laatste tijd)
 • Zonneplan

Of ik dit uiteindelijk ga doen weet ik nog niet. Heb je hier ervaring mee, deel het vooral in de reacties, ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart!

Update 2023

Uiteindelijk ben ik voor een 1-jaar vast contract gegaan bij Greenchoice met ‘ok’ tarieven. Volgend jaar bekijk ik dit weer opnieuw.

Slimme stekkers en…?

Verder ga ik nog extra slimme stekkers aanschaffen om meer apparaten volledig uit te kunnen schakelen als ze niet gebruikt worden.

Hopelijk ga ik de komende tijd nog meer slimme producten tegenkomen die helpen bij het besparen van energie. Heb je tips, laat deze dan ook vooral in de comments achter!

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

8 gedachten over “Huis slimmer verwarmen: dit is hoe ik het doe”

 1. U geeft aan dat U de energie socket aangesloten heeft op de Airco bij punt 2.
  Ik gebruik ook een Airco als verwarming, echter het werd mij ten zeerste aangeraden (door een servicemonteur van Vattenvall) de om deze NOOIT op de Energie socket aan te sluiten maar op een werkschakelaar en een apparte groep met aardlekschakelaar ivm de veiligheid. Wat hij dus ook bij mij aangelegd heeft.

  Tevens heb ik de P1 meter, de watermeter, een 3-tal sockets besteld die mij een zeer gedetaileerd overzicht geven van mijn energie/ gas/ water verbruik. De P1 meter in combi met de energie app+ (€ 11,95 per jaar) krijg ik tevens een overzicht van het direct opgewekte stroom van mijn zonnepanelen en de gebruikte energie per dag. Vind ik een perfecte aanvulling op mijn energie bewustzijn.

  Beantwoorden
  • Goeie toevoeging, heb daar eigenlijk nooit zo over nagedacht! Ga dat zelf ook checken, want zou natuurlijk zonde zijn als het stroomverbruik meten impact heeft op de levensduur van mijn apparaat!

   Verder goed om te horen dat je tevreden bent:-)

   Beantwoorden
 2. Hallo. Bijzonder dat U alles zo zorgvuldig heeft uitgewerkt en gedetailleerd aangeeft.
  Het artikel geeft veel nuttige voorstellen.
  Bij e e a in gang zetten en realiseren van Tado airco en tado thermostaat is bij mijn informatie door Tado na vaststelling temperpatuurverschillen(
  Deze zijn in Tado airco en tadothermostaat 19,6 en Thermostaat 20,6)
  doorgegeven dat het noodzakelijk zou zijn om 1x Accessoire – Draadloze Temperatuursensor aan te schaffen.

  Kunt U hierover info geven. bij voorbaat bedankt m vr gr Bakker

  Beantwoorden
  • Dank voor het compliment:-)

   Als ik het goed begrijp, geeft de tado-thermostaat en airco-bediening een andere temperatuur aan?

   Staan ze op dezelfde plek? Dan zou dit niet moeten kunnen. Als ze verspreid staan, kunnen er heel goed temperatuurverschillen zijn. Sterker nog, dat is bij mij ook het geval. Voor en achter in de woonkamer is er een lichte afwijking qua temperatuur met beide devices.

   Dit kan o.a. te maken hebben met de stand van de airco, die (mogelijk) warmere lucht tegen de airco-bediening blaast.

   Hopelijk kun je hier iets mee:-)

   Beantwoorden
 3. Slaat de vloerverwarming nog wel aan met deze instellingen? De airco staat altijd minimaal 1 graad hoger ingesteld, dus alleen als de airco het niet kan bijhouden wordt m.i. de vloerverwarming bijgeschakeld.
  Ik heb dezelfde situatie met vloerverwarming en airco. Lastig is, dat de airco regelt met een interne thermostaat en zo zichzelf verwarmt. Stroom voor de airco komt van de buitenunit, dus een slimme stekker gaat in mijn geval daar niet tussen.

  Beantwoorden
  • Dat is exact wat er gebeurt: als de airco het niet bij kan houden dan verwarmt de vloerverwarming bij. Eigenlijk had ik dit veel eerder moeten doen, want het werkt best goed…

   Heb uiteraard ook een buitenunit, maar wel de mogelijkheid om een slimme stekker te gebruiken: de airco wordt (binnen) van stroom voorzien via het stopcontact!

   Beantwoorden
 4. Ik heb ook nog de oude HomeWizard kastjes hangen in de meerkast, wat kan ik meer als ik de nieuwe Dongel plaats? En kan ik de Dongel samen met de oude HomeWizard gebruiken doormidden van een P1 splitter?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: