Review Tado thermostaat: is het wel de juiste keuze?

Geschreven door

Ruud Caris

thermostaat

Laatste update:

2

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Zelf gebruik ik de Tado thermostaat al geruime tijd, maar hoe bevalt dit? Moet je deze slimme thermostaat eigenlijk wel kopen? Dat is precies waar ik antwoord op ga geven in mijn Tado thermostaat review.

Tado: het bedrijf

Tado is opgericht in 2011 en focust vooral op smarthome-toepassing in de energiemarkt. Dit doen ze onder andere met de Tado slimme thermostaat, thermostaatknoppen en airco-bediening.

De naam Tado is een samentrekking van de Japanse woorden tadaima (ik ben weer thuis) en okaeri (welkom terug). Het van oorsprong Duitse bedrijf heeft de afgelopen jaren veel marktaandeel verkregen, ook op de Nederlandse markt.

Hun grootste product is de Tado thermostaat, die op de meeste CV-ketels en verwarmingssystemen in Nederland en België aangesloten kan worden. De afgelopen periode heb ik deze slimme thermostaat uitgebreid getest en mijn ervaringen deel ik in deze review.

💡 Conclusie na 1,5 jaar gebruik

Ook na 1,5 jaar ben ik nog steeds erg enthousiast over de Tado-thermostaat:

  • Eenvoudig uit te breiden (o.a. slimme airco, raditorknoppen)
  • Persoonlijk zou ik (weer) voor de draadloze oplossing gaan
  • Tado wordt actief doorontwikkeld, ook nieuwe functies in app

Mede door deze ervaring heb ik uiteindelijke review score geüpdatet naar een 4.7 (was 4.5). Ook heb ik de review op een aantal punten aangepast om een duidelijker beeld te geven.

Tado thermostaat

De Tado thermostaat is een slim apparaat dat het in eerste instantie mogelijk maakt om jouw verwarming te bedienen. Er zijn echter nog veel meer (software-)functies toegevoegd aan het Tado-ecosysteem.

Allereerst een aantal details op een rij

  • Compatibiliteit – Werkt met de meeste verwarmingssystemen in NL/BE op gas en olie.
  • OpenTherm – De Tado slimme thermostaat heeft ondersteuning voor OpenTherm. Deze standaard zorgt voor een efficiëntere bediening van de CV-ketel.
  • Draadloos en bedraad – Er zijn verschillende mogelijkheden om deze slimme thermostaat aan te sluiten. Bedraad (meestal op de plaats van de bestaande thermostaat) en draadloos. Voor deze laatste is een extra draadloze ontvangen nodig om op de CV-ketel aan te sluiten
  • Slimme functies binnen app – Door een aantal slimme functies binnen de Tado-app kun je eenvoudig energie besparen en zorgen voor minder verbruik. Denk onder andere aan een geoptimaliseerd verwarmingsschema, openraam detectie, geofencing en nog veel meer. Daarover later meer.
  • Slimme assistent en stembediening – Door integraties met Amazon Alexa, Google Home, Homekit en meer kun je deze slimme thermostaat in je eigen smarthome-ecosysteem opnemen. Ook kun je hierdoor de thermostaat met je stem bedienen.
  • Zelf installeren – Het is relatief eenvoudig om de Tado te installeren, zelfs mij is het gelukt…
  • Energie besparen – Niet onbelangrijk: Tado garandeert dat je energie bespaart door gebruik te maken van dit smarthome-product.
  • Uitbreiden – Er zijn meer producten van Tado beschikbaar, onder andere een slimme airco-bediening, maar ook Tado radiatorknoppen. Hiermee kun je afzonderlijk de radiators bedienen.

De Tado thermostaat is hiermee vrij compleet en is geschikt voor de meeste verwarmingssystemen op gas en olie in Nederland en België. Een goed uitgangspunt. Maar dat is natuurlijk de theorie, hoe werkt dit in de praktijk? En welke functies kun je allemaal terugvinden in de app?

Ben je al overtuigd, hieronder heb ik een prijsvergelijker gemaakt die twee keer per dag geüpdatet wordt met de nieuwste prijzen.

Wil je de Tado slimme thermostaat draadloos installeren, dan kun je hieronder de prijzen vinden.

Tado thermostaat (draadloos)

Laatste Amazon prijs-update: 23 april 2024 4:40 pm
thermostaat

Tado thermostaat installeren

Oké, eerlijk is eerlijk, hier zag ik een beetje tegenop. Daarbij moet ik wel beginnen met de situatie te schetsen.

Wij hadden ooit de thermostaat (een ‘ouderwetse’) aan de muur hangen. Deze plaats was niet bijzonder handig, vooral omdat er op een bepaald moment de TV voor hing. Toen ik overging op een slimme thermostaat, was dat het moment om hem ‘draadloos’ te maken. Dat heb ik vele jaren geleden gedaan met de Nest thermostaat.

Lees ook: Tado vs Nest, welke moet je kiezen?

Deze kon draadloos aangesloten worden op de ketel en er was een stand waarmee deze overal neergezet kon worden. Dus inmiddels heb ik al de nodige jaren een ‘draadloze’ thermostaat.

Datzelfde wilde ik met de Tado, dus ik heb gekozen voor de draadloze variant. Dit bestaat grofweg uit vier onderdelen.

  • Temperatuursensor – De ’thermostaat’ voor in de woonkamer
  • Draadloze module – Deze verbind je (bedraad) met de ketel
  • Tado Bridge – Deze zorgt voor een internetverbinding en maakt het mogelijk de draadloze module te verbinden met de temperatuursensor en de app.
  • Houder – Uiteraard kun je de Tado slimme thermostaat ook (draadloos) ophangen, maar ik heb gekozen voor de Tado Houder.

Zoals aangegeven: ik keek een beetje op tegen de installatie, want je moet met je CV-ketel en allerlei draadjes aan de slag. Althans, dat was mijn verwachting.

Gelukkig bleek het allemaal erg mee te vallen. Na het kijken van een aantal YouTube-filmpjes over de werking van een CV-ketel en draadjes, bleek de Tado-app ook een bijzonder handige guide te hebben.

Tado slimme thermostaat Smarthomefans
Tado thermostaat met houder

Tado draadloos installeren

Zodra je de app hebt geopend en wat apparaten gekoppeld (temperatuursensor en internet bridge) ben ik aan de slag gegaan met de draadloze module. Hierbij kun je in de wizard aangeven welke thermostaat je nu gebruikt en daar stond mijn Nest-model bij. Vervolgens was het heel eenvoudig de stappen volgen, draadjes verbinden en… Klaar.

Althans, dat dacht. Er was echter een instelling in de Tado-thermostaat die nog niet goed stond. Het was zondag, dus de support niet bereikbaar en wat doen je dan? Juist, Googlen. Er is een monteurshandleiding die je door deze verborgen menu’s kan loodsen.

Deze monteurshandleiding kun je hier vinden, mocht je er zelf naar op zoek zijn. Het bleek achteraf een hele eenvoudige instelling te zijn, maar goed: de Tado werkt dus!

De installatie viel me dus erg mee, gelukkig. Zoals je mogelijk uit bovenstaande kunt afleiden, ik ben niet superhandig met dit soort dingen.

De bedrade aansluiting is nog iets eenvoudiger, hierbij dien je in de meeste gevallen twee draadjes aan te sluiten op de Tado thermostaat en je bent klaar. Als je daarvoor ook al een bedrade thermostaat had (dus aan de muur) dan zijn deze draadjes er waarschijnlijk al.

Tado thermostaat draadloos
Tado draadloze module

Tado-app: de mogelijkheden

Na de installatie, is het tijd om met de app aan de slag te gaan. Tijdens de wizard zijn alle devices al juist verbonden en terug te vinden in de app. Dit geldt ook voor de airco-module die ik al eerder in gebruik had genomen.

Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het instellen van een ‘slim’ schema, waarmee ik het huis wil verwarmen.

Met de hoge energieprijzen heb ik dit anders aangepakt dan ik een jaar geleden gedaan zou hebben. Ik verwarm de woonkamer grotendeels met de airco, hieronder mijn slimme schema.

Tado thermostaatTado Airco
7.30-19.3016 graden20 graden
19.30-7.3016 graden17 graden

Het is (of was) eigenlijk een ‘wilde gok’ of dit schema zou werken. Een combi tussen elektriciteit- en gas-verbruik om de benedenverdieping te verwarmen. Tot op heden werkt het erg goed, de verwarming slechts één keer aangeslagen om de temperatuur van 18 graden te halen in de ochtend. Vervolgens neemt de airco over een (meer dan) comfortabele temperatuur te behouden.

Dit schema verandert regelmatig, check de actuele versie van mijn slimme verwarmingsschema

Dit slimme schema kun je uiteraard volledig naar eigen inzicht aanpassen, waarbij je tevens kunt aangeven of de temperatuur bereikt moet zijn op het moment van inschakelen, of dat deze juist moet gaan verwarmen.

Tado thermostaat - screenshot app
Tado thermostaat - screenshot app
Tado thermostaat - screenshot app
Tado klimaatcomfort
Tado thermostaat - screenshot app
Tado Energy IQ
Tado thermostaat - screenshot app
Tado Energy IQ
Tado thermostaat - screenshot app - 1
Tado thermostaat - screenshot app
Tado Care & Protect

Binnen de Tado-app (Android en iOS) zit goed in elkaar, waar je op de homepage een aantal ’tegels’ ziet. Dit zijn veelgebruikte opties, zoals de temperatuur van jouw thermostaat, het klimaatcomfort, geolocatie, warm water, EnergyIQ en Care&Protect.

Vervolgens kun je via alle tegeltjes naar de instellingen van de desbetreffende apparaten of functies. Overzichtelijke en handig.

Mogelijkheden Tado thermostaat

Je hebt al de nodige termen voorbij zien komen, maar het lijkt me handig om alle functies met uitleg op een rij te zetten. Dit zijn de (extra) mogelijkheden van de Tado thermostaat.

  • Basis verwarmings-functies – Uiteraard kun je met de Tado thermostaat je verwarming bedienen, temperatuur instellen, schema’s maken en handmatige temperatuur instellen.
  • Energy IQ – Met Energy IQ kun je jouw verbruik, maar ook de daaraan gekoppelde kosten bijhouden. Zo kun je van dag tot dag en maand tot maand zien hoeveel je verbruikt. Hier heb je ook de mogelijkheid om jouw actuele tarieven in te vullen. Daarbij wordt er ook aangegeven hoeveel je bespaart hebt, door de andere slimme functies zoals geofencing, open raam detectie en slim schema.
  • Weather Forecast – Door gebruik te maken van de actuele weergegevens wordt jouw thermostaat/temperatuur (mogelijk) aangepast. Hierdoor bespaar je extra op je energieverbruik.
  • Open raam detectie – Deze spreekt redelijk voor zich: als de Tado thermostaat denkt dat er een raam openstaat, zal er actie ondernomen worden en wordt de temperatuur verlaagd/thermostaat uitgeschakeld.
  • Care & Protect – Met Care & Protect van Tado wordt er een analyse gedaan van jouw verwarmingssysteem. Hierbij worden eventuele problemen direct gemeld in de app.
  • Klimaatcomfort – Bij klimaatcomfort wordt een overzicht gegeven van de luchtfrisheid, maar ook de omstandigheden van de buitenlucht.
  • Auto Assist – Verzamelnaam van een aantal betaalde functies in abonnementsvorm. Onder andere automatische aanpassing bij open raam detectie, geolocatie aanpassingen en meer.
  • Geolocatie – Op basis van de locatie van jouw (en andere leden van het huishouden) smartphone de schema van de verwarming aanpassen.

Zoals je ziet, heeft de Tado thermostaat veel functies en mogelijkheden. Deze hoef je absoluut niet allemaal te gebruiken. Ook is het betaalde abonnement, Auto Assist, niet verplicht. Je kunt meer dan genoeg energie besparen met de ‘gratis’ versie van de app.

De kosten voor Tado AutoAssist zijn € 2,99 per maand, voor een jaar betaal je € 24,99 en krijg je toegang tot functies als automatische geolocatie, open raam detectie en meer.

De Tado thermostaat is bijzonder compleet en biedt veel mogelijkheden om energie te besparen.

Tado en slimme assistenten

Tado werkt ook met een aantal slimme assistenten samen. Zo kun je ook jouw verwarmingssystemen bedienen binnen deze ecosystemen. Denk hierbij aan Google Home, Homekit en Amazon Alexa.

Google Home Tado

Google Home en Tado werken goed samen. Het is mogelijk om de thermostaat, radiatorknoppen maar ook de slimme aircobediening toe te voegen aan de Google Home-app.

Hiermee wordt het mogelijk om de temperatuur aan te passen via de Google Home-app, maar ook spraakcommando’s te geven aan Google Assistant. Alle details staan hier.

Homekit Tado

Tado Homekit werken ook goed samen, waardoor je dus ook binnen het Apple-ecosysteem jouw thermostaat kunt bedienen, handig.

Hierbij is het wel goed om te weten dat je iOS-device verbonden dient te zijn met het 2,4GHz wifi-netwerk. Meer info over de installatie en het verbinden met Homekit vind je op deze supportpagina.

Amazon Alexa Tado

Als derde grote slimme assistent ondersteunt Tado ook Amazon Alexa. Hier kun je net als bij de andere ecosystemen de thermostaat toevoegen.

Na het toevoegen van de Tado aan Alexa kun je de temperatuur bedienen en via spraakcommando’s bijvoorbeeld de temperatuur aanpassen. Ook kun je de thermostaat bijvoorbeeld uitschakelen.

Meer info over Alex en Tado vind je hier.

Tado thermostaat kopen: welke moet je kiezen?

De Tado thermostaat kopen doe je het best in een starterkit. Hierin heb je direct alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met jouw nieuwe slimme thermostaat.

Er zijn grofweg twee starterkits verkrijgbaar:

Voor alle Tado-producten kun je ook in de officiële Tado-shop terecht!

Welke je moet kiezen is uiteraard afhankelijk van jouw situatie. Hieronder heb ik nogmaals de prijsvergelijker voor je gezet. Deze prijs van de Tado thermostaat wordt elke dag twee keer van een update voorzien.

Tado thermostaat (draadloos)

Laatste Amazon prijs-update: 23 april 2024 4:40 pm

Review Tado thermostaat: kopen of beter niet?

Maar los van alle instellingen en mogelijkheden, hoe werkt de Tado thermostaat nu? Moet je hem kopen?

Ik ben erg tevreden over de werking van deze slimme thermostaat, je hebt meer dan genoeg mogelijkheden en de installatie is eenvoudiger dan gedacht.

Daarnaast is het – als je dat wil – set and forget. Je hoeft dus niet meer naar om te kijken. Daarnaast zijn er interessante functies zoals Energy IQ waarmee je direct kunt zien hoeveel je verbruikt hebt. Handig als aanvulling op je energieleverancier. Uiteraard kun je ook zelf je slimme meter uitlezen met bijvoorbeeld een P1-meter om nog meer inzicht te krijgen.

De conclusie van de Tado thermostaat review is dat dit een doordachte en vooral goed werkende thermostaat is. Dit kun je nog verder uitbreiden met slimme radiatorknoppen om nog meer controle te hebben over het verwarmen van de woning.

Lees ook

  1. Tado slimme aircobediening review
  2. Tado V3 vs Nest thermostaat: welke thermostaat moet jij kiezen?
  3. Huis slimmer verwarmen: dit is hoe ik het doe
  4. Tado radiatorknop: kopen of beter niet? Alle details op een rij
  5. Toon thermostaat: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Review Tado thermostaat: is het wel de juiste keuze?”

  1. Ik lees niets over de warm water functie van de thermostaat op het apparaat zelf. Immers, ik wil niet iedere logé verplichten de app te gebruiken. Daar stond een jaar of 3 geleden niets over in de app, de docu of op de website. Met enige pijn en moeite kunnen achterhalen, via het forum – dat lijkt me geen normale route voor je klanten, hoe je deze functionaliteit op de thermostaat (de)activeert. De werking is overigens niet heel stabiel, maar dat kan aan de combinatie ketel en thermostaat liggen: ik dacht dat 50 graden echt voldoende warm was voor douchen en afwassen, maar dat was niet betrouwbaar. Hij moet, bij mij, op minimaal 60 graden staan, wil de warmwatervoorziening werken. Iemand andere ervaringen?

    Beantwoorden
  2. Je mist wmb 1 belangrijk minpunt. Geofencing per gebruiker/per ruimte is niet mogelijk. Ondanks de toppositie van deze suggestie op alle de Tado fora (zowel NL, DE als UK) doet Tado niks hier mee. Er is dus weinig softwarematige ondersteuning .

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: