Wat is geofencing en hoe gebruik je dat voor je smarthome?

Geschreven door

Wesley Akkerman

Geofencing

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De term geofencing kom je geregeld tegen in applicaties die gekoppeld worden aan slimme producten voor in je smarthome. Die technologie stelt producten in staat afzonderlijk en / of autonoom te reageren op het feit of je op dat moment thuis, weg of onderweg bent.

Wat is geofencing?

In de kern komt het erop neer dat geofencing een onzichtbare, digitale grens aanmaakt rondom je huis of omgeving. Die grens wordt gemaakt door de samenwerking tussen hardware en software en wordt voornamelijk beheerd door je smartphone, met een geschikte applicatie daarop.

Een geofence is dus een soort digitaal hek: een onzichtbare omlijning in de digitale wereld, waar producten en diensten binnen de digitale variant informatie uit kunnen halen. Op basis van die informatie kan een product of dienst besluiten om een handeling te verrichten.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Dat klinkt nog een beetje vaag. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je thuis een slimme thermostaat hebt hangen. Die thermostaat doet zijn werk op het moment dat je thuis bent. Maar zodra je de deur uitloopt, dan schakelt die automatisch de verwarming uit (of hij verlaagt de temperatuur) omdat je telefoon buiten het ‘digitale’ hek komt. De thermostaat merkt dan dat je weg bent uit het bereik van de geofencing radius. Je kunt vaak zelf instellen hoe groot het bereik van de ‘geofence’ is waardoor apparaten gevoeliger of minder gevoelig worden voor uit- en inschakeling.

Geofencing
Via: Wikipedia

Anderzijds is er ook een goed voorbeeld te bedenken. Op het moment dat je dan weer thuiskomt, dan kan de verwarming weer aan of hoger gezet worden. Het systeem kijkt dan puur naar de locatie van de smartphone waar de app van de thermostaat op staat en handelt op basis van die locatie.

Triggers en privacy

Middels geofencing kun je dus handige triggers instellen voor allerlei apparaten in huis, mits ze natuurlijk die functionaliteit aanbieden. Ben je op een bepaalde plek binnen of buiten een bepaalde zone, dan wordt handeling x of y verricht. Simpeler dan dat kunnen we het niet maken.

Geofencing werkt natuurlijk alleen wanneer je zo’n app (van een thermostaat, slimme lampen of misschien wel een beveiligingscamera) toegang geeft tot je locatie. Dat is altijd privacygevoelige informatie, waar je als bewuste consument verstandig mee moet omgaan.

Zonder toegang tot die locatie, weet de app, en dus het apparaat, niet waar je bent, waardoor ook niet bekeken kan worden waar je bent ten opzichte van die digitale omheining. En dat betekent weer dat de apparaten niet op je kunnen reageren, bijvoorbeeld wanneer je locatie uitstaat.

Slimme deursloten zijn ook vaak voorzien van geofencing. Daardoor kan de deur opengaan wanneer je in de buurt bent of net komt aanlopen. Handig voor wanneer je boodschappentassen in je handen hebt, minder handig als je net voorbij loopt of rijdt, omdat je net even de andere kant op moet.

Op zo’n moment kan de app denken dat je voornemens bent naar huis te gaan, terwijl dat niet zo is. En in het ergste geval gaat je voordeur dan open, wellicht zonder dat je dat merkt. De meeste apps geven een notificatie van de handeling die verricht wordt; soms kun je die handeling dan annuleren.

Het is dus geen verloren zaak. Geofencing klinkt als een mooie belofte, maar er kleven dus wel wat haken en ogen aan. Desondanks kun je er slim gebruik van maken, zeker wanneer je de technologie combineert met andere beschikken technieken en diensten, zoals bijvoorbeeld het bekende IFTTT.

Externe dingen om aan te denken

Zo kun je geofencing vaak via IFTTT combineren aan producten of diensten die dergelijke technologie niet zelf ondersteunen. Je moet dan wel goed bedenken of dat niet met reden gedaan is door de fabrikant of ontwikkelaar. Dus voeg niet klakkeloos overal geofencing ondersteuning aan toe.

Het doel van een smarthome is dat je zo min mogelijk zelf in huis hoeft te doen, uiteindelijk. Lampen gaan automatisch aan, de thermostaat regelt zichzelf en de stofzuiger komt vanzelf van z’n honk vandaan. Apps en stemassistenten dienen dan alleen ter ondersteuning of als back-up optie.

En met geofencing komt zo’n toekomst wel dichterbij. Want als je alles goed ingesteld hebt, dan kun je er dus voor zorgen dat wanneer je van huis gaat de verwarming omlaag gaat, de lampen uitgaan, de tv uitgezet wordt en de rolluiken wellicht omlaag gaan, om wat voorbeelden te geven.

Als je dit alles combineert met sensoren in huis – waardoor bepaalde lampen alleen aangaan wanneer je ergens langsloopt – dan heb je je smartphone zelden nodig om iets te regelen in huis. Je moet dan wel even wat dingen op een juiste manieren afstellen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Het instellen van de radius van het omheinde gebied. In sommige apps kun je de cirkel vergroten of verkleinen.
  • Vergeet niet om toegang te geven tot je locatie. Op Android en iOS werkt dat op verschillende manieren. Echter, de eerste keer wanneer je een app opstart, vraagt die of die toegang mag hebben tot je locatiedata.
  • Zorg ervoor dat de energie-instellingen goed afgesteld zijn. Omdat sommige apps constant op de achtergrond draaien, om te kunnen checken of je in of dichtbij huis bent, moet je ervoor zorgen dat die apps dat ook kunnen blijven doen. Stel die apps daarom zo in dat je smartphone niet zomaar allerlei apps op de achtergrond afsluit wanneer die niet actief gebruikt worden.

Geofencing kan dus in heel veel gevallen een handige optie zijn waar je op terug kunt vallen. Echter, het is ook het soort technologie waar je heel voorzichtig mee moet omgaan. Daarnaast is het van belang dat je smartphone – met Android of iOS – helemaal goed afgesteld is voor bepaalde apps.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: