Slimme thermostaat kopen? 5 onmisbare tips

Tado thermostaat

Of je hem nou wilt om energie te besparen of omdat je een gadgetliefhebber bent maakt eigenlijk niet uit. Wie eenmaal een slimme thermostaat heeft, stapt niet zo snel meer terug naar een old school apparaat aan de muur. Ben jij er ook klaar voor om de overstap te maken? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de volgende 5 belangrijke tips in gedachten houdt.


1. De juiste cv-ketel

Wil je een slimme thermostaat kopen die ook daadwerkelijk werkt? Dan begin je bij het onderzoeken van je eigen cv-ketel. Er zijn over het algemeen twee soorten ketels:

Aan/uit ketel: Deze cv-ketel staat aan of uit. Er is geen tussenweg.
Modulerende ketel: Deze ketel kan gereguleerd de temperatuur bijhouden.

Ga je een slimme thermostaat kopen, dan is het cruciaal dat je er eentje kiest die aan te sluiten is op je ketel. Sommige thermostaten – zoals bijvoorbeeld de Honeywell Lyric T6 – zijn geschikt voor alle soorten cv-ketels. Bij de aanschaf van deze thermostaat hoef je je dus geen zorgen te maken.

Maar er zijn ook thermostaten die alleen werken met een aan/uit of modulerende cv-ketel. Zo is er bijvoorbeeld een modulerende Honeywell Round thermostaat, maar ook een speciale aan/uit variant.

Laat je keuze trouwens niet alleen afhangen van de cv-ketel die je hebt. Heb je nog geen HR++ ketel? Dan kun je daar misschien ook direct in investeren. Daarmee bespaar je namelijk honderden euro’s per jaar, ten opzichte van een verouderde ketel. Probeer dus ook eerst een toekomstbeeld te schetsen voordat je tot aanschaf overgaat.

Honeywell T6 slimme thermostaat
Via: getconnected.honeywellhome.com

2. Slim of iets minder slim

We schrijven op deze website over alles wat met slimme apparaten en een smarthome te maken heeft. Maar niet alle thermostaten zijn écht slim. Ja, je kunt ze op afstand besturen. Maar dat maakt de thermostaat nog niet slim. Het zijn juist de zelflerende functies die hem een echte toevoeging maken.

Op dit moment zijn er eigenlijk nog maar weinig thermostaten die je echt slim kunt noemen. Voornamelijk om de Tado V3+ en de Nest Learning thermostaat (3e generatie) hebben indrukwekkende eigenschappen.

Beide thermostaten zijn zo ontworpen en ingesteld, dat ze jouw leven eenvoudiger moeten maken. Hoe ze dat doen?

Bijvoorbeeld door middel van de Open Raam Detectie van de Tado V3+. Het huis opwarmen duurt namelijk altijd een bepaalde tijd. Wanneer dat ineens langer duurt dan normaal, duidt dat bijvoorbeeld dus op een open raam. Daar geeft de thermostaat dan een melding van. Ook houdt de thermostaat rekening met de buitentemperatuur.

Aan de andere kant heb je de Nest thermostaat, die ook zelflerend is. Die thermostaat is in staat om zich na 7 dagen al in te stellen op jouw favoriete schema. Zet jij een week lang de verwarming op 20 graden bij het ontbijt? De tweede week weet de thermostaat al precies dat jij het graag 20 graden hebt bij je ontbijt en warmt het huis dus alvast op.

Beide thermostaten nemen jou het (denk)werk uit handen en mogen wat dat betreft dus eerder een slimme thermostaat genoemd worden dan de thermostaten die je nog steeds helemaal zelf moet bedienen.

Ben je op zoek naar een thermostaat die je alleen op afstand kunt bedienen met je telefoon? Dan kun je gewoon het beste zoeken naar de goedkoopste optie die past bij je wens. Je hebt dan namelijk geen apparaten van 300 euro nodig. In het geval dat je wél een ultieme smarthome wilt creëren, dan passen de Tado en Nest thermostaten wellicht juist goed bij je.


3. Installatie

Je zit er waarschijnlijk niet op te wachten. De oude thermostaat verwijderen en zelf een heel nieuw systeem aanleggen. Dat snap ik wel. Sommige thermostaten zijn alleen wel een stuk moeilijk aan te leggen dan anderen.

Om te bepalen hoe moeilijk de installatie is, kun je het beste de drie verschillende soorten aansluitingen in gedachten houden. Kijk maar mee:

Volledig draadloos

Kies je voor een volledig draadloze thermostaat? In dat geval betekent het dat je In de woonkamer niet zoveel hoeft te regelen. Het enige wat je daar moet regelen, is de plaatsing van de thermostaat zelf. Die ontvangt namelijk het signaal van je telefoon op en stuurt dat door naar de cv-ketel. Maar je cv-ketel is niet gemaakt om signalen te ontvangen. Daar moet dan dus weer een ontvanger op aangesloten worden. En juist dat kan nogal een karwei zijn als je geen verstand hebt van cv-ketels.

Bedraad

Hoewel het de lastigste optie lijkt, is dat vaak toch niet het geval. Je hebt namelijk vaak al een kabel die van je huiskamer naar de ketel loopt. Het enige wat je zelf hoeft te doen is je nieuwe thermostaat aan te sluiten op de bestaande kabels. Met een beetje geluk past de plaat van de nieuwe thermostaat ook nog op de achterplaat van de oude thermostaat en hoef je op die manier maar een paar minuutjes te klussen. Het is wel lastig om de thermostaat met bedrading aan te leggen wanneer er nog geen bestaande kabels aanwezig zijn.

Deels draadloos

Er zijn ook gedeeltelijk draadloze thermostaten te koop. Daar wordt dan een module geplaatst op de bestaande bedrading van je huidige thermostaat. Dit is in principe een soort verlengstuk van de daadwerkelijke thermostaat. De thermostaat kun je vervolgens zelf een plekje geven in je huis, uiteraard binnen bereik van de module. Deze optie is vooral handig als de originele locatie van je thermostaat onhandig is. Je moet namelijk dezelfde stappen doorlopen als bij een thermostaat met bedrading én je moet de draadloze thermostaat zelf nog installeren. Daarbij moet je ook nog eens veel geld extra betalen voor de extra module.

Wil jij een goede slimme thermostaat kopen, maar heb je niet zoveel zin om hem zelf te installeren? De Nest learning thermostaat inclusief installatie is dan een goede optie voor jou.

Tado app afbeelding
Via: tado.com

4. Abonnementskosten

Er zijn een aantal slimme thermostaten verkrijgbaar waarbij je abonnementskosten moet betalen. Denk daarbij aan de Toon van Eneco. In ruil voor een paar tientjes per jaar krijg je hierdoor inzicht in je energieverbruik. Dat gaat om zowel gas én licht.

Het is aan jou om te bepalen of je zo’n abonnement wilt betalen, in ruil voor iets meer inzicht. Zeker wanneer je van plan bent om de thermostaat voor de komende 5 jaar of langer te gebruiken, lopen de kosten dan aardig op.

Je hebt dan voor minder geld ook een slimme thermostaat zoals de Nest Learning of Tado V3+. Of de Toon meerwaarde biedt, dat is aan jou. Sommige mensen vinden het een geweldig apparaat omdat het lijkt op een tablet waar je ook verkeersinformatie, weersinformatie en het gegevensgebruik van vergelijkbare gezinnen op kunt zien.

Lees ook ons artikel over slimme thermostaten zonder abonnement.

5. Uitbreidbaarheid met thermostaatknoppen

De thermostaat regelt de temperatuur in huis. Maar… als ijkpunt wordt de locatie van de thermostaat zelf genomen. Hangt deze in de woonkamer, dan is de temperatuur in de woonkamer dus altijd precies goed.

Maar wat nou als je een minder goed geïsoleerde slaapkamer hebt? Of de verwarmingscapaciteit is in die ruimte net iets lager? Dan stopt de verwarming altijd net iets te vroeg om het daar echt behaaglijk te maken.

In dit soort gevallen – en bijvoorbeeld ook wanneer je kinderen hebt – zijn slimme thermostaatknoppen een goede uitbreiding op de slimme thermostaat. Daarmee kun je namelijk de temperatuur per kamer regelen. In de app op je telefoon selecteer je dan zelf in welke kamer de temperatuur nog iets moet zakken of stijgen. Door die controle hoef je niet het hele huis door te lopen om te verwarmingen open of dicht te draaien.

Ben je van plan om gebruik te maken van slimme thermostaatknoppen, dan moet je daar van tevoren al goed over nadenken. Er zijn namelijk niet zoveel slimme thermostaten die deze uitbreiding aanbieden.

Een goed voorbeeld van een thermostaat die de optie aanbiedt is de Tado V3+. Voor een paar tientjes koop je de slimme thermostaatknoppen erbij. De thermostaatknoppen kun je overigens ook kopen zonder dat je de slimme thermostaat gebruikt. De knoppen werken namelijk ook gewoon los van de thermostaat als je een starterskit koopt.


Populaire slimme thermostaten

Laatste Amazon prijsupdate was: juli 5, 2022 12:37 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
 

Smarthomefans
Logo