Eigenaars Wyze-camera’s keken kort bij elkaar naar binnen

Maar liefst dertienduizend mensen konden beelden bekijken die niet van hen waren.

Geschreven door

Wesley Akkerman

Wyze camera

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

💡 In het kort

Wyze had kort last van een beveiligingsprobleem, waardoor mensen elkaars videobeelden konden bekijken. Het probleem is groter dan gedacht. Eerder ging het om veertien gevallen, maar inmiddels is dat getal als een raket de lucht in geschoten. Dertienduizend mensen hadden hier last van. Dat staat in een e-mail die Wyze naar gebruikers stuurde.

Wyze, bekend van slimme beveiligingscamera’s, heeft onlangs een flink beveiligingsprobleem gehad. Gebruikers konden namelijk bij elkaar naar binnen kijken. Eerder leek het probleem beperkt te zijn tot veertien mensen. Maar nu blijkt dat dertienduizend mensen getroffen zijn. Het bedrijf biedt hiervoor zijn excuses aan aan alle gebruikers.

In die e-mail, getiteld An Important Security Message from Wyze, geeft de fabrikant ook deels de schuld aan webhostingprovider AWS. Door uitval bij AWS waren enkele camera’s van dit merk voor enkele uren niet bereikbaar, waardoor je helemaal geen beelden kon opvragen. Dat heeft een hoop frustratie en onduidelijkheid opgeleverd.

Wyze-camera’s lieten verkeerde beelden zien

Het inbreukprobleem ontstond echter op het moment dat Wyze de camera’s weer online probeerde te krijgen. Daardoor krijgen gebruikers allerlei onbekende beelden te zien binnen de Events-tab. Toen dat nieuws aan het rollen kwam, zette Wyze die tab uit (waardoor niemand daar meer bij kon) om de boel te onderzoeken.

Wyze camera
(Afbeelding: Wyze)

Uit zijn onderzoek blijkt dat het probleem kon ontstaan, doordat er ineens heel veel camera’s tegelijkertijd online kwamen. Daardoor kon het onderliggende systeem, die alle verzoeken beheert, de druk niet meer aan en liepen de apparaat- en gebruikers-id’s door elkaar. HIerdoor werden sommige apparaten dus aan verkeerde accounts gekoppeld.

Groepsvordering of exodus?

Van de dertienduizend mensen die bij een ander naar binnen konden kijken, heeft slechts 1.504 op de knop gedrukt voor het vergroten van de thumbnail. Een nog kleiner deel heeft een video van andermans huis kunnen bekijken. Alle getroffen gebruikers zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Wyze benadrukt dat 99 procent van de gebruikersbasis geen problemen ondervond.

Om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen, heeft Wyze een extra beveiligingslaag toegevoegd aan de Events-tab. Je moet door een extra verificatieprocedure om de beelden te kunnen bekijken. Mogelijk levert dit een flinke groepsvordering op voor het bedrijf, of een exodus van gebruikers. De tijd zal het leren.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Delen via: