Speedcomfort: 5 dingen die je moet weten over deze radiator ventilator

Geschreven door

Ruud Caris

Speedcomfort - radiator ventilator

Laatste update:

5

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Overweeg je de Speedcomfort radiator ventilator te kopen, dan ben je op de juiste plek. In dit artikel deel ik informatie over dit energie besparende, slimme product. De radiator ventilator van Speedcomfort is razend populair en dat is niet voor niets. Toch zijn er een aantal dingen goed om te weten en die lees je in dit artikel.

Speedcomfort: het bedrijf

Speedcomfort is een Nederlands bedrijf en is ontstaan in 2015. Hierbij was het doel om de CO2-uitstoot te verminderen en in februari 2016 werd de Speedcomfort radiator ventilator gelanceerd.

Lees ook: Energie besparen met de producten van het Nederlandse HomeWizard

Hiermee heeft het bedrijf de prijs Het groenste idee van Nederland gewonnen en sindsdien zijn er veel huizen uitgerust met dit slimme product.

Inmiddels is deze radiator ventilator in veel winkels verkrijgbaar en zijn er volgens de site van het bedrijf al een kleine 500.000 exemplaren verkocht. Een flinke prestatie.

Maar wat kun je er allemaal mee en hoe werkt het precies? Dat is nu exact wat ik ga uitleggen.

BESTE KEUZE
Gegarandeerde energiebesparing
Eenvoudige installatie
Tot 50% sneller opwarmen

Speedcomfort raditator ventilator: hoe werkt het precies?

Laten we eerst beginnen met uitleggen wat een radiator ventilator nu precies doet. Het doel is om de warmte van jouw verwarming sneller en efficiënter door de kamer te verspreiden.

Dit wordt gedaan door de lucht vanuit de verwarming met behulp van kleine ventilatoren door de ruimte te blazen. Op deze manier is de kamer sneller verwarmd en verbruik je dus minder energie: zo eenvoudig kan het zijn.

Een aantal dingen die handig zijn om te weten:

  • Significante besparing – Door de efficiëntere verspreiding van de warme lucht, zul je een flinke besparing zien.
  • Werkt op (bijna) alle radiatoren in NL – De Speedcomfort kan op bijna alle verschillende radiatoren geïnstalleerd worden. Met vloerverwarming kunnen ze niet gebruikt worden.
  • Eenvoudige installatie – De installatie is zo eenvoudig als vastklikken en de stekker in het stopcontact.
  • Geluid – Hou er rekening mee dat de kleine ventilators wel wat geluid maken, zo’n 20 decibel.

Om een nog beter beeld te geven, hieronder de plus- en minpunten.

Pluspunten
  • Energie besparing
  • Eenvoudige installatie
  • Werkt op praktisch alle reguliere radiators
  • Valt niet (echt) op na plaatsing
  • Vaak kan temperatuur CV-ketel verlaagd worden (60 graden)
Minpunten
  • Je hoort de ventilators wel draaien als ze actief zijn
  • Niet goedkoop (wel rendabel)
Speedcomfort - radiator ventilator

Prijs Speedcomfort + vergelijken

Nu we weten wat een radiator ventilator precies doet, is natuurlijk de vraag: wat kost dit nu precies?

Er is slechts één product, maar in een aantal verschillende samenstellingen. Hieronder onze prijsvergelijker voor 1, 2 en 3 stuks.

5 dingen die je moet weten over Speedcomfort

Er zijn nog een aantal zaken die je moet weten over de radiator ventilators van Speedcomfort. Daardoor weet je zeker dat je een juiste koop doet, maar ook meteen hoeveel units je moet aanschaffen.

1. Speedcomfort: besparing tot 22%

Dat je met Speedcomfort energie kunt besparen is inmiddels wel duidelijk. Deze besparing varieert echter wel voor iedereen.

Naar eigen zeggen kun je tot 22% energie besparen door deze radiator ventilator te gebruiken. Als vuistregel mag je nemen dat je – mits je ook je CV-ketel aanpast – ergens tussen de 5 en 22% zult besparen.

Dit is uiteraard afhankelijk van jouw specifieke setup, verwarmingsinstallatie en de ruimte. Maar één ding is zeker: het levert een besparing van energie (en dus geld) op.

2. Hoeveel units heb je nodig?

Om te weten hoeveel units van je moet kopen, is er een kleine berekening bij nodig.

Eén unit van de Speedcomfort, kan per uur zo’n 30m3 lucht verplaatsen. Dat betekent dat je de inhoud van jouw kamer moet delen door 30m3 om zo tot het aantal exemplaren te komend die je nodig hebt.

Hieronder een klein rekenvoorbeeld om dit duidelijk te maken.

Rekenvoorbeeld aantal units

Afmetingen kamer

Lengte: 8 meter
Breedte: 4,50 meter
Hoogte: 2,50 meter

Je maakt dan de volgende rekensom:

8 x 4,5 x 2,5 = 90 m3

Vervolgens deel je deze uitkomst door 30 (1 unit per 30m3)

90m3 / 30m3 = 3

Dit betekent dat je in dit voorbeeld 3 radiator ventilators nodig hebt.

Hou er hier wel rekening mee dat je ook de ruimte nodig hebt om deze te kunnen plaatsen. Heb je bijvoorbeeld hele smalle verwarmingen, dan wordt dit een stuk lastiger.

Speedcomfort - radiator ventilator

3. Wanneer gaat de Speedcomfort aan?

Er is geen app, afstandsbediening of andere manier aanwezig om de Speedcomfort te bedienen. Dat is ook meteen de kracht van het product.

Toch werkt het bijzonder eenvoudig en is het goed doordacht wanneer de kleine ventilators gaan draaien. Hierbij wordt de temperatuur de mini-thermostaat voor gebruikt.

Deze mini-thermostaat zit met een magneet op de verwarming vast. Zodra de verwarmong aan gaat, zal deze opwarmen en pikt de sensor dit op. Wordt er een temperatuur van 33 graden bereikt, dan zal de Speedcomfort aan springen.

Dit werkt ook de andere kant op: als de verwarming verder afkoelt en dus niet meer actief aan het verwarmen is, zal deze automatisch uitgeschakeld worden bij 25 graden.

Samengevat betekent dat het volgende.

  • AAN bij 33 graden – De radiator ventilator springt aan als de temperatuursensor in de magneet 33 graden bereikt.
  • UIT bij 25 graden – Is de verwarming afgekoeld naar 25 graden, dan zullen de ventilators weer uitgeschakeld worden.

???? Hou er wel rekening mee dat er kleine ventilators in de Speedcomfort zitten. Deze maken een geluid van 20 decibel. Sommigen ervaren dit als relatief luid, anderen horen het minimaal.

Radiator ventilator smarthomefans

4. Eenvoudig uit te breiden

Speedcomfort is zo gemaakt dat ze onderling te schakelen zijn. Dat wil zeggen: heb je een grote radiator en dus veel ruimte (en capaciteit) om de ventilators hun werk te laten doen, dan kunnen ze onderling geschakeld worden.

In totaal kunnen er 20 units aan elkaar geschakeld worden met verbindingskabels. Dan heb je wel een flinke radiator nodig, wil je zover gaan.

Standaard wordt de Speedcomfort geleverd met een 12V adapter en een snoer van 1,80m voor in het stopcontact. De kabels om de units te schakelen zijn uiteraard korter.

????De meegeleverde stekker + snoer is 1,80m lang. Hou er dus rekening mee dat je binnen 1,80m vanaf de radiator een beschikbaar stroompunt moet hebben.

5. Stroomverbruik Speedcomfort

Nu is besparen natuurlijk altijd prettig, maar hoe zit het met het stroomverbruik van de Speedcomfort radiator ventilator zelf? Hoeveel stroom verbruikt deze?

Per jaar verbruikt deze zo’n 32 cent aan stroom. Dat is bijna te verwaarlozen, zelfs met hoge stroomprijzen.

Natuurlijk is het wel een investering: de adviesprijs begint bij € 59,95 voor één unit. Maar je bespaart er ook flink mee. Voor de stroomkosten hoef je het in ieder geval niet te laten.

Extra tips voor Speedcomfort-gebruikers

Er zijn nog een aantal handige tips voor Speedcomfort-gebruikers, die ik hieronder deel.

1. CV-ketel naar 60 graden

Eerder in het artikel heb ik het al benoemd, maar het gebruik van deze mini-ventilators voor je verwarming, zorgt er ook voor dat je de CV-ketel lager kunt zetten.

De temperatuur kun je terugschroeven naar 60 graden, misschien zelfs wel lager. Dit hangt wel van een aantal factoren af, dus check ook of dit bij jou werkt.

Meer info hoe je de CV-ketel op 60 graden zet, kun je vinden op de site: zetmop60.nl.

???? Of je nu wel of geen radiator ventilator gebruikt, je kunt altijd checken hoe jouw verwarming op 60 graden functioneert. Dit bespaart hoe dan ook energie en geld.

2. Handleiding Speedcomfort

Ben je op zoek naar de Speedcomfort handleiding, deze is gelukkig gewoon online te bekijken. Ben je op zoek naar de Nederlandse versie, deze is te vinden vanaf pagina 90.

Voor de uitgebreide handleiding in meerdere talen kun je hier terecht. Nu moet ik eerlijk bekennen dat het allemaal relatief eenvoudig, maar alle informatie is ook in de handleiding terug te vinden.

3. Gebruikt ook radiator folie

Met radiator folie zorg je voor een nog efficiënter gebruik van de warmte die geproduceerd wordt.

Deze bevestig je tegen de muur waar de radiator hangt, om zo als het ware te isoleren. De warmte ontsnapt zo niet en de radiator ventilator kan zijn werk ook nog beter doen.

Koop je geen Speedcomfort, dan kun je er nog altijd voor kiezen om deze folie te gebruiken.

Speedcomfort kopen

Wil je de Speedcomfort kopen, dan zijn er een aantal opties. Het is mogelijk een losse unit te kopen, maar je kunt ook meerdere exemplaren in één kopen.

De adviesprijzen:

Tot slot: Speedcomfort

Speedcomfort is een bijzonder handig product en vooral in tijden met hoge energieprijzen erg gewild. Ook als dit niet het geval is, is het toch een interessante investering.

Op deze manier bespaar je energie en dus kosten. Dit is natuurlijk altijd een goed idee.

Lees meer

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “Speedcomfort: 5 dingen die je moet weten over deze radiator ventilator”

  1. Ik heb de bestelde ventilators ( van Heatbooster, lijken overigens exact hetzelfde als Speedconfort) terug moeten sturen omdat ze , eenmaal bevestigd aan de radiator (uit 1998) echt erg veel ( storend) geluid maken. Als ik hem er los onder houdt is het geluid uitstekend ( = weinig dus, zoals beloofd).
    —> Is dit op te lossen?
    —> verschil per merk?

    Beantwoorden
    • Goeie vraag, maar heb er helaas geen ervaring mee. Ik heb ook Speedcomforts op een aantal ‘oudere’ radiators bevestigd en deze maken geen storend geluid. Dus of het merk-afhankelijk is, durf ik niet te zeggen, omdat ik bijvoorbeeld Heatbooster nog niet geprobeerd heb.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: