Radiator ventilator kopen: werkt het wel echt?

Geschreven door

Ruud Caris

Radiator ventilator

Laatste update:

8

Publicatie:

·

Laatste update:

·

8

Door de stijgende energieprijzen gaan mensen op zoek naar manieren om gas en elektriciteit te besparen. Logisch. Maar als je een radiator ventilator wil kopen, werkt het dan wel echt? Dat is precies wat ik uitgezocht hebt.

Energie besparen met smarthome

Als je dan toch energie moet besparen, waarom dan niet meteen op een slimme manier. Dat is precies waar ik me in verdiept hebt de afgelopen periode. Inmiddels heb ik meerdere producten getest, waaronder de HomeWizard P1 wifi-meter.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

In dit artikel ga ik dieper in op de radiator ventilator. Wat is het precies? Werkt het ook echt? En welke is de beste radiator ventilator?

Dat en meer lees je verder hieronder, inclusief hoeveel je – in theorie – kunt besparen met dit product, zoals bijvoorbeeld de Speedcomfort of Heatfan.

Hoe werkt een radiator ventilator?

Oké, allereerst. Wat een woord: radiator ventilator. Dit wil niet te vaak uitspreken. Neemt niet dat het een interessant apparaatje is waar je energie mee kunt besparen.

Lees ook: Speedcomfort: 5 dingen die je moet weten over deze radiator ventilator

Maar wat is het nu precies? Een verwarming ventilator is een apparaat met daarin een aantal kleine ventilators om onder je verwarming te plaatsen. Door de windstroom die gegenereerd wordt, zal de warmte efficiënter verspreid worden door de ruimte.

Het effect hiervan is dat je simpelweg minder gas nodig hebt om een ruimte te verwarmen. Dit komt deels doordat de radiator kort gebruikt hoeft te worden. Anderzijds kun je in veel gevallen de temperatuur van de CV-ketel voor de verwarming ook terugzetten naar 60 graden.

Daarnaast hebben de meeste radiator ventilator merken ook nog een temperatuur-sensor. Deze zorgt ervoor dat de ventilatortjes alleen maar gaan draaien als de verwarming ook daadwerkelijk aan staat.

Speedcomfort - radiator ventilator

Radiator ventilator plus- en minputen

Voordat ik dieper in ga op de werking en de effecten van deze productgroep, allereerst de plus- en minpunten op een rij.

De voordelen liggen natuurlijk wel enigszins voor de hand: je bespaart gas en dus geld. Ook draag je bij aan een beter milieu en verklein je jouw ecologische voetafdruk.

Er zijn echter ook nadelen aan een radiator ventilator, waaronder het geluid.

Pluspunten
  • Energie besparing
  • Eenvoudige installatie
  • Werkt op praktisch alle reguliere radiators
  • Valt niet (echt) op na plaatsing
  • Vaak kan temperatuur CV-ketel verlaagd worden (60 graden)
Minpunten
  • Je hoort de ventilators wel draaien als ze actief zijn
  • Niet goedkoop (wel rendabel)

Nu we de plus- en minpunten onder elkaar hebben gezet, duik ik wat dieper in het product. Wat kun je er allemaal mee?

Radiator ventilator
Radiator ventilator onder smalle verwarming

Radiator ventilator in de praktijk

De verwarming ventilator is in tijden van hoge energieprijzen bijzonder populair en dat is ook niet zo gek: het bespaart simpelweg energie

Laten we beginnen met een aantal feiten op een rij te zetten.

Besparing van 10-22% op gas
Ruimte kan tot 50% sneller opwarmen
Stroomverbruik per jaar: ~25-50 cent
Geluid: ~20 decibel
Prijs enkele unit: ~ € 60
Werkt praktisch alle radiators

Gelukkig is de installatie van een radiator ventilator erg eenvoudig. Het is een kwestie van aansluiten, vastzetten onder de verwarming en de temperatuur sensor plaatsen.

???? Goed om te weten

De ventilatoren in het product dienen naar boven te blazen en worden onder de verwarming geplaatst. Zo wordt de lucht optimaal door de verwarming geblazen en bereik je het meeste resultaat (en dus besparing)

Hoe de installatie precies in zijn werk gaat, kun je zien in onderstaande video.

Radiator ventilator kopen: wat nu?

Oké, je wil er dus één aanschaffen. Dan is er een belangrijke berekening die je moet maken om te zorgen dat je het juiste product (en aantal) aanschaft.

Laten we eerst beginnen met het aantal radiator ventilators die je nodig hebt. De standaard-regels is dat je voor elke 30m3 één unit nodig hebt.

Radiator ventilator calculator

Voer de gegevens in van de ruimte waar je de radiator ventilator wil plaatsen!

[bt_cc id=”9268″]

* Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze berekening

Check altijd de actuele prijzen voor de radiator ventilator.

Rekenvoorbeeld aantal units

Afmetingen kamer

Lengte: 8 meter
Breedte: 4,50 meter
Hoogte: 2,50 meter

Je maakt dan de volgende rekensom:

8 x 4,5 x 2,5 = 90 m3

Vervolgens deel je deze uitkomst door 30 (1 unit per 30m3)

90m3 / 30m3 = 3

Dit betekent dat je in dit voorbeeld 3 radiator ventilators nodig hebt.

Als je eenmaal weet hoeveel je er nodig hebt, kun je tot aankoop overgaan. Zoals in ons voorbeeld heb je in totaal drie exemplaren nodig. Je kunt dan bijvoorbeeld een Speedcomfort 3-pack kopen, die je tevens onderling kunt schakelen.

Daarnaast is het goed om te weten dat je radiator natuurlijk ook groot genoeg moet zijn om de ventilators kwijt te kunnen.

  • Monoset (1 stuk) – tot 50 cm
  • Duoset (2 stuks) – 75 tot 120cm
  • Trioset (3 stuks) – > 120 cm

Als je bovenstaande berekening volgt en je verwarming op meet, dan weet je zeker dat je de juiste producten aanschaft. Wel zo handig.

Radiator ventilator smarthomefans

Temperatuursensor

Een andere handige toevoeging van de radiator ventilator is dat er over het algemeen een temperatuursensor bij zit. Hiermee voorkom je dat de ventilator gaat draaien als de verwarming niet aan staat.

Speedcomfort - radiator ventilator

Aan deze mini-thermostaat zit een magneet, waar je hem eenvoudig op de verwarming kunt bevestigen. Dit doe je dicht bij de warm water aanvoer. Zodra deze een temperatuur meet van meer dan 33 graden, dan zullen ze gaan draaien.

Daalt de temperatuur vervolgens onder de 25 graden, dan zullen ze vanzelf weer uitschakelen. Met 20 decibel maken ze niet extreem veel geluid, maar je wil ze ook niet extra laten draaien.

Radiator ventilator
Temperatuur sensor radiator ventilator

Maar, werkt het ook echt?

Het korte antwoord: ja, een radiator ventilator werkt. Je gaat efficiënter om met energie en bespaart en dit voel je direct in de portemonnee.

De installatie is erg eenvoudig en zodra dit eenmaal gebeurd is, is het set and forget. Met andere woorden: je hebt er geen omkijken meer naar.

Naast de energiebesparing die je ermee realiseert, draag je ook bij aan een beter milieu. Wat wil je nog meer.

Wel heb ik voor een optimaal gebruik nog een aantal handige tips voor je aan het einde van het artikel. Er zijn nog een aantal randvoorwaarden, als je daaraan voldaan hebt, dan kun je nog efficiënter gebruik maken van een verwarming ventilator.

Zo verwarm ik mijn huis slim(mer)

Ik krijg veel vragen hoe ik mijn huis slimme verwarm, het is geen expert-advies, maar ik heb er wel een artikel over geschreven. Wellicht haal je er wat inspiratie uit.

Huis slimmer verwarmen: dit is hoe ik het doe

Beste radiator ventilator van dit moment

Er zijn steeds meer aanbieders van de radiator ventilator. Dat is ook niet zo goed, het is een efficiënt en vooral populair product.

Na een uitgebreid onderzoek en vergelijkingen ben ik tot de conclusie gekomen dat onderstaand merk simpelweg de beste radiator ventilator is.

Dit betreft het Nederlandse merk: Speedcomfort

Speedcomfort radiator ventilator

Betrouwbaar, goedwerkend product van Nederlands bodem: de Speedcomfort. Dit is de beste radiator ventilator van dit moment.

Eenvoudige installatie
Bespaart tot 22% op gasverbruik
Verkrijgbaar in 1, 2 en 3-pack
Nederlands merk
Maximaal 20 units per voeding
Speedcomfort Radiator ventilator
Speedcomfort Radiator ventilator
Speedcomfort radiator ventilator

De Speedcomfort radiator ventilator is niet voor niets één van de populairste merken. Dit Nederlandse merk biedt eenvoudig te installeren ventilator die aan elkaar geschakeld kan worden.

Als je optimaal gebruik wil maken van de Speedcomfort, plaats je er één per 30m3 in een ruimte. Op deze manier bereik je het ideale resultaat.

Er is ook een thermostaat aanwezig, die zorgt dat de ventilator pas gaat draaien op het moment dat de verwarming ook daadwerkelijk aan staat. Op deze manier draait deze beste radiator ventilator alleen als het echt nodig is en je dus relatief weinig geluid.

Pluspunten
  • Eenvoudige installatie
  • Bespaar tot 22%
  • Mogelijkheid tot verlagen temperatuur CV-ketel
  • Werkt met meeste radiators
  • Verbruikt € 0,25 – 0,50 stroom per jaar
  • Onderling koppelbaar
  • Werkt door temperatuursensor alleen als verwarming aan staat
Minpunten
  • Maakt toch wel wat geluid

Radiator ventilator zelf maken?

Als je een beetje handig bent, kun je een radiator ventilator zelf maken. Het is dan een samenstelling van een aantal onderdelen die je afzonderlijk koopt, om deze vervolgens met elkaar te verbinden.

Zo zijn er bijvoorbeeld verhalen van mensen die allerlei onderdelen op AliExpress besteld hebben, om zo een radiator ventilator zelf te maken.

Wil je zelf aan de slag om efficiënter om te gaan met energie, dan heb ik hieronder een aantal handige linkjes voor je op een rij gezet.

Radiator ventilator
Verbinding tussen 2 radiator ventilators

3 verwarming ventilator-tips

Om nog beter gebruik te maken van je radiator ventilator hieronder een aantal tips. Ook een interessante manier om zonder veel extra moeite nog meer te besparen.

1. Zorg dat de ventilator vrij staat

Misschien een voor de hand liggende tip, ook als je geen verwarmings ventilator gebruikt, maar wel absoluut efficiënt.

Zorg ervoor dat je verwarming vrij staat, dus verstop deze niet achter een bank, gordijn of ander meubelstuk. Op deze manier werkt hij veel beter, vooral als je er ook nog extra lucht door laat stromen met een fan.

2. Gebruik radiatorfolie

Wil je nog meer energie besparen, dan is radiatorfolie ook een interessante optie. Hiermee gaat er minder warmte verloren en ook dit zie je wee terug op je gasrekening.

Dit is ook goed te gebruiken met de ventilator voor een radiator, waardoor je eenvoudig extra besparing kunt realiseren. Daarnaast is deze folie erg betaalbaar.

Meer info in onderstaande video, radiatorfolie kopen doe je hier.

3. Zet je CV-ketel lager (maar let op..)

Ook al gebruik je geen radiator ventilator, deze tip kan toch erg handig zijn. Zelf heb ik mijn CV-ketel lang geleden al lager gezet en de verwarming werkt nog steeds prima.

Vaak worden CV-ketels standaard op 70 graden (of hoger) ingesteld. In veel situaties is een lagere temperatuur echter ook al ruim voldoende. Of dat voor jou geldt, is natuurlijk een kwestie van uitproberen.

Het beste kun je dit in een koudere periode testen. Zet de CV-ketel terug naar 60 graden en ervaar in 1-2 weken of jouw kamertemperatuur comfortabel aanvoelt. Is dit het geval, heeft jouw verwarmingssysteem voldoende aan deze temperatuur.

Je kunt dit dan nog wat verder doorvoeren en steeds een stapje lager gaan (mijn advies: 1 graden per keer). Op deze manier zul je uiteindelijk jouw ideale temperatuur vinden.

Meer info over en uitleg over heel veel merken CV-ketels kun je vinden op de site: zetmop60.nl

LET OP: pas alleen de temperatuur van de verwarming aan

Bij de meeste moderne HR CV-ketels kun je de temperatuur voor de verwarming en warm water apart aanpassen. Zorg er altijd voor dat het water > 60 graden blijft ivm legionella.

Tot slot

Als jij je huis verwarmt met reguliere radiators, dan is het aanschaffen van een verwarmings ventilator eigenlijk een no-brainer. De terugverdientijd is met de huidige energieprijzen een stuk korter geworden, maar ook op de lange termijn profiteer je hiervan.

Wil je een radiator ventilator kopen, dan kun je hier terecht.

Nog meer besparen, lees ook:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

8 gedachten over “Radiator ventilator kopen: werkt het wel echt?”

  1. Hi Ruud,
    Leuke website. Je geeft aan: “Er zijn steeds meer aanbieders van de radiator ventilator. Dat is ook niet zo goed, het is een efficiënt en vooral populair product.

    Na een uitgebreid onderzoek en vergelijkingen ben ik tot de conclusie gekomen dat onderstaand merk simpelweg de beste radiator ventilator is.” Ik denk dat “goed” in de 1e alinea “gek” moet zijn, zo zie ik op diverse pagina’s wat tikfoutjes.

    Je geeft aan dat je uitgebreid onderzoek hebt verricht en tot een conclusie bent gekomen. Kan je dat onderzoek delen of er meer over vertellen, in het bijzonder waar je conclusie op is gebaseerd?

    Beantwoorden
  2. Zonder (natuurkundige) uitleg heeft het iets van ‘klokje horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt’…
    Lagere ketel temperatuur van Hr ketel zorgt dat rookgassen deels condenseren. Deze condenswarmte is maximaal ~ 10% besparing.
    Lagere cv-watertemperatuur leidt tot langzamere overdracht naar ruimte en ook lekkage naar buiten. Door geforceerde ventilatie wordt trage overdracht versneld naar ruimte, in mindere mate naar buitenmuur. Overdracht door geleiding is evenredig met temperatuurverschil, stralingswarmte met 4e macht absolute temperatuur (Kelvin), en bij convectie afhankelijk van luchtsnelheid, temperatuurverschil…
    (ik gebruik zelf ook deze ventilatoren)

    Beantwoorden
  3. Misschien de ventilator op/aan de bovenkant van de radiator plaatsen, hierdoor versterkt de luchtstroom aan de bovenkant om de kamer in te blazen. Bijkomend voordeel deze lucht is al warm!

    Beantwoorden
    • In principe is het de bedoeling deze onder de verwarming te plaatsen, zo wordt de lucht efficiënter verspreid door de ruimte.

      Uiteraard kun je hem ook aan de bovenkant plaatsen, maar het effect (en dus besparing) zal dan (veel) kleiner zijn.

      Beantwoorden
  4. Ik heb een speedcomfort ventilator geplaatst op de radiator in de erker. Maar twijfel of het zin heeft er een te plaatsen onder de 2 meter hoge smalle radiator in de achterkamer.
    Kan de ventilator de lucht 2 meter omhoog stuwen door de radiator? Of werkt het toch anders?

    Beantwoorden
    • Goede vraag Johanna. Zelf geen ervaring met een dergelijke ‘hoge’ radiator. Het lijkt me echter niet ideaal, want de ventilatoren zullen niet de volledige 2 meter optimaal bereiken.

      Mogelijk is er iemand anders die hier een goed antwoord/ervaring op/mee heeft?

      Beantwoorden
    • Een hoge radiator is, tenminste als hij aan de zijkanten is afgesloten of verticale buizen heeft (type 11) een schoorsteen en zal van zichzelf al redelijk wat lucht verplaatsen.
      Maar als je er al 1 hebt, probeer het gewoon een uur/dag/week, desnoods zonder de sensor (als aanvoer boven zit en je nog geen verlengkabel daarvoor hebt), door die van de erker te verplaatsen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: