Bosch robotmaaier: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Clio van den Bossche

Bosch robotmaaier

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Nooit meer zelf het gras moeten maaien, dat klinkt niet alleen fijn, maar kan ook gewoon dankzij de Bosch robotmaaier. Maar in hoeverre is deze nu de moeite om in huis te halen? Je leest in dit artikel alles wat je moet weten over de Bosch robotmaaier.

Bosch: het bedrijf

Het bedrijf achter de Bosch robotmaaier heet, je raadt het waarschijnlijk al: Bosch. Deze Duitse firma werd in 1886 opgericht Robert Bosch en heeft als motto “technologie voor het leven”.

Bosch is op internationaal vlak actief en bestaat uit vier grote divisies: automobieltechnologie, industriële technologie, energie-en bouwtechnologie en consumentenproducten.

Tot deze laatste behoren niet alleen huishoudapparaten maar ook tuingereedschap en meer bepaald ook de robotmaaiers waarover je meer leest in dit artikel.

Bosch robotmaaier: dit moet je weten

De Bosch robotmaaier doet het maaiwerk voor jou en maait dus volledig zelf het gras. Via de meegeleverde begrenzingsdraad dien je wel eenmalig aan te duiden waar de robotmaaier juist moet maaien. Je kan ook zelf de maaihoogte bepalen.

Voordat de Bosch robotmaaier begint met maaien, brengt hij eerst het gazon in kaart en rijdt dan in parallelle banen zodat er geen sporen zouden ontstaan.

Eens de robotmaaier klaar is met maaien, keert deze zelfstandig terug naar het basisstation. In dit artikel bekijken we de volgende modellen van naderbij: Bosch Indego XS 300, S500 en M700.

Bosch robotmaaier: de modellen

De volgende modellen worden hier uitgelicht: Bosch Indego XS 300, S500 en M700. Er zijn ook nog andere modellen van de Bosch robotmaaier, zoals de Indego S+500 en M+ 700. Het voornaamste verschil is dat deze twee laatste wel bestuurd kunnen worden met de Bosch Smart Gardening-app.

In de onderstaande tabel kan je belangrijkste eigenschappen terugvinden voor de Bosch Indego XS 300, S500 en M700.

Bottom Line
Pros
Cons
Gazons tot 300 m²
Hellingen tot 27%
Mulchen
Berekent zelf een maaischema
Beheer van meerdere gebieden
Til- en diefstalbeveiliging
Kan door smalle doorgangen
Flexibele maaihoogte
20 – 60 mm

Accu
Ja

Werktijd
45 minuten

Bedraad
Nee

Wifi
Nee

Gewicht
8kg

Afmetingen
44.5 (D) × 20.2 (H) × 36.4 (B) cm

Aansturing
Handmatig
Gazons tot 500 m²
Hellingen tot 27%
Mulchen
Berekent zelf een maaischema
Beheer van meerdere gebieden
Til- en diefstalbeveiliging
Kan door smalle doorgangen
BorderCut
SpotMow

Flexibele maaihoogte
20 – 60 mm

Accu
Ja

Werktijd
60 minuten

Bedraad
Nee

Wifi
Nee

Gewicht
7,6kg

Afmetingen
44.5 (D) × 20.2 (H) × 36.4 (B) cm

Aansturing
Handmatig
Gazons tot 700 m²
Hellingen tot 27%
Mulchen
Berekent zelf een maaischema
Beheer van meerdere gebieden
Til- en diefstalbeveiliging
Kan smalle doorgangen
BorderCut
SpotMow
Flexibele maaihoogte
20 – 60 mm

Accu
Ja

Werktijd
75 minuten

Bedraad
Nee

Wifi
Nee

Gewicht
7,1kg

Afmetingen
40 (D) × 32.1 (H) × 60 (B) cm

Aansturing
Handmatig

Uit de vergelijkingstabel kunnen we afleiden dat de voornaamste verschillen tussen de drie modellen de maaigrootte van de gazons en de werktijd of batterijduur zijn. Verder hebben de Bosch Indego S500 en M700 twee extra features, namelijk: BorderCut (= voor een afwerking van de randen) en SpotMow (= voor het gericht maaien van kleinere gedeeltes van het gazon) .

Aan de Bosch Indego XS 300, S500 en M700 zijn zowel plus-als minpunten verbonden. Hieronder volgt een overzicht.

Pluspunten
 • Flexibele maaihoogte
 • Berekent zelf een maaischema
 • Verschillende sensoren
 • Kan door smalle doorgangen
 • Beheer van meerdere gebieden
 • Til- en diefstalbeveiliging
 • BorderCut (= enkel voor Indego S500 en M700)
 • SpotMow (= enkel voor Indego S500 en M700)
Minpunten
 • Niet bestuurbaar via app
 • Voor vlakke gazons
 • Je tuin moet op een bepaalde plek voorzien zijn van stroom voor het oplaadstation of basisstation van je robotmaaier
 • Het installeren van de begrenzingsdraad kan tijdrovend zijn

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan de Bosch Indego XS 300, S500 en M700 en we kunnen hieruit afleiden dat dit robotmaaiers zijn die zeker je leven zullen vergemakkelijken. Eén groot nadeel is dat deze modellen niet bestuurbaar zijn via de app.

Deze optie bestaat wel voor de Bosch Indego S+500 en M+ 700. Verder kan het installeren van de begrenzingsdraad wel tijdrovend zijn want je moet alle objecten die je wilt uitsluiten, markeren. Zoals bijvoorbeeld: bomen, bloembedden, vijvers en hellingen van meer dan 27%. Deze robotmaaiers zijn bovendien ook bedoeld voor voornamelijk vlakke gazons.

Robot grasmaaier kopen, waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent om een robot grasmaaier aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ik geef je hieronder wat tips die je kunnen helpen:

 • Hou rekening met de grootte van je gazon – niet elke robotmaaier kan automatisch de grootte van je gazon aan. De Bosch Indego XS 300, S500 en M700 zijn elk bedoeld voor gazons tot 300 m², tot 500 m² en tot 700 m².
 • Heb je een vrij kleine tuin dan is een robotmaaier eerder niet voor jou – het kan namelijk dan een nogal dure aanschaffing zijn die niet echt nodig was.
 • Indien je robotmaaier te besturen is via een app en deze werkt met een wifi verbinding zie dan dat je een stabiele wifi-verbinding hebt zodat de koppeling tussen de app en robotmaaier goed blijft
 • Hou rekening met de vlakte van je gazon – zeker niet elke robotmaaier kan zomaar elke helling aan. Specifiek voor de Bosch Indego XS 300, S500 en M700 mogen de hellingen niet steiler zijn dan 27%.
 • Voor de plek van het oplaadstation van je robotmaaier zijn er een aantal zaken belangrijk – deze plek moet voorzien zijn van stroom, zich op een vlakke grond bevinden, liefst uit de zon en vooral toegang bieden tot het gazon. Dit laatste punt is een erg belangrijke!
 • Specifiek voor de Bosch Indego robotmaaiers – hou rekening met de MultiArea functie. Deze functie maakt het mogelijk dat de Indego robotmaaiers max drie verschillende gazongedeeltes kunnen maaien, hiervoor heb je wel drie basistations of oplaadstations nodig.
 • Eens je je robotmaaier hebt aangeschaft – zie dat je gazon vrij is van losse spullen, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Hoewel de robotmaaier soms een botsingsensor heeft, wil je niet dat deze in vreemde vormen je tuin gaat maaien.

Mesjes van de Bosch robotmaaiers

De Bosch robotmaaiers maaien met 3 mesjes die op een roterende maaikop zijn aangebracht. De mesjes versnipperen het gras zeer fijn waardoor het niet nodig is om het achteraf op te ruimen.

De grassnippers die op het gazon vallen, voorzien deze direct van natuurlijke voeding of bemesting (= mulchen). Wanneer de mesjes in aanraking komen met een object, zullen ze naar binnen klappen om zo beschadiging te voorkomen.

Het is aangeraden de mesjes elke 2 à 3 maanden te vervangen afhankelijk van hoe frequent de robotmaaier wordt gebruikt en de grootte van je gazon.

Bosch robotmaaier installeren

Bij het installeren van de Bosch robotmaaier is het belangrijk om met verschillende zaken rekening te houden, zoals de juiste installatie van het oplaadstation of basisstation alsook het aanleggen van de grensdraad.

De volgende video begeleidt je stap voor stap bij het installatieproces van de Bosch Indego robotmaaiers.

Belangrijk! De video zal op het einde ook laten zien hoe je Bosch Indego robotmaaier koppelt aan de Bosch Smart Gardening-app. Dit is echter NIET mogelijk voor de Bosch Indego XS 300, S500 en M700 (= in de video “niet-aangesloten modellen” genoemd) maar WEL voor de Bosch Indego S+500 en M+ 700.

De Bosch Smart Gardening-app

Met de Bosch Smart Gardening-app kan je de robotmaaiers Bosch Indego S+500 en M+ 700 configureren. Zo kan je vanop je smartphone instellen dat de Bosch Indego+ robotmaaier je gazon in kaart brengt.

Dit mapping proces kan je dan meevolgen op je smartphone. Verder kan je via de app ook de Indego robotmaaier starten, pauzeren of naar het basisstation sturen. Ook kan je handmatige of slimme maaischema’s (= die rekening houden met het weer en groeisnelheid van het gras) instellen en de instellingen van je robotmaaier op afstand aanpassen.

De onderstaande video laat zien hoe je de app kan koppelen aan de compatibele Bosch Indego+ robotmaaiers.

De app kun je downloaden voor Android en iOS.

https://www.youtube.com/watch?v=obe4pO8xr9I&t=30s

Robotmaaier Bosch: de details van de Indego XS 300, S500 en M700

Hieronder een overzicht van de populaire modellen van de Bosch robotmaaiers.

1.

Indego XS 300

300 m²

4.3

De Bosch Indego XS 300 is bedoeld voor kleine gazons van tot 300 m2.

Bosch robotmaaier XS 300

Kenmerken

 • Gazons tot 300 m²
 • Hellingen tot 27%
 • Berekent zelf een maaischema
 • Past door smalle doorgangen
 • Beheer van meerdere gebieden
 • Mulchen

Plus- en minpunten

 • Flexibele maaihoogte
 • Berekent zelf een maaischema
 • Verschillende sensoren
 • Kan door smalle doorgangen
 • Beheer van meerdere gebieden
 • Til-en diefstalbeveiliging
 • Niet bestuurbaar via app
 • Voor vlakke gazons
 • Het installeren van de begrenzingsdraad kan tijdrovend zijn

Prijsvergelijk

Samenvatting

De Bosch Indego XS 300 maait gazons tot 300 m² . Omdat deze robotmaaier in parallelle banen maait, ontstaan er geen sporen.

De Indego XS 300 maakt eerst een analyse van het te maaien gazon en stelt dan een maaischema op maat via de AUTO Calendar Function. Je kan zelf de maaihoogte instellen en deze robotmaaier heeft verschillende sensoren alsook een til-en diefstalbeveiliging. Nog een extra functie is dat je gazon natuurlijk bemest wordt door de Indego XS 300 aangezien die het gras zo fijn maait dat het gazon direct van natuurlijke voeding wordt voorzien (=mulchen).

Daartegenover staat wel dat Indego XS 300 niet bestuurbaar is via de Bosch Smart Gardening-app wat toch wel doet inboeten in termen van comfort. Deze robotmaaier is bovendien bedoeld voor voornamelijk vlakke gazons en je tuin moet ook voorzien zijn van stroom op de plek van het oplaadstation of basisstation. Wil je gebruik maken van de functie MultiArea waarmee de Indego XS 300 tot max drie verschillende gazongedeeltes (samen totaal 300 m²) kan maaien dan moet je ook drie verschillende basisstations voorzien.

Verder moet je er ook rekening mee houden dat het installeren van de begrenzingsdraad tijdrovend kan zijn omdat je alle objecten die je wilt uitsluiten, moet markeren. Zoals bijvoorbeeld: bomen, bloembedden, vijvers en hellingen.

2.

Bosch Indego S 500

500 m²

3.9

De Bosch Indego S 500 is bedoeld voor middelgrote gazons tot 500 m²

Bosch robotmaaier S500

Kenmerken

 • Gazons tot 500 m²
 • Hellingen tot 27%
 • Berekent zelf een maaischema
 • Past door smalle doorgangen
 • Beheer van meerdere gebieden
 • Mulchen
 • BorderCut
 • SpotMow

Plus- en minpunten

 • Flexibele maaihoogte
 • Berekent zelf een maaischema
 • Verschillende sensoren
 • Kan door smalle doorgangen
 • Beheer van meerdere gebieden
 • Til- en diefstalbeveiliging
 • BorderCut
 • SpotMow
 • Niet bestuurbaar via app
 • Voor vlakke gazons
 • Het installeren van de begrenzingsdraad kan tijdrovend zijn

Samenvatting

De Bosch Indego S 500 leunt zeer sterk aan bij de Indego XS 300. Zo berekent deze robotmaaier ook een maaischema op maat, zorgt deze ook voor mulchen, bezit deze verschillende sensoren en kan deze ook meerdere gebieden (max 3) beheren.

Er zijn wel ook enkele verschillen. Het meest voor de hand liggende is dat de Indego S 500 bedoeld is voor het maaien van gazons tot tot 500 m². Verder heeft deze robotmaaier een batterijduur van 60 minuten en ook een BorderCut functie die zorgt voor een afwerking bij randen. Ook is de Indego S 500 voorzien van een SpotMow functie voor het gericht maaien van kleinere gazongedeeltes.

Ook aan dit model zijn er enkele minpunten op te merken. Zo kan de Indego S 500 niet door de app worden bestuurd wat niet echt handig is en je moet bij de installatie van deze robotmaaier er ook rekening meer houden dan het aanleggen van de begrenzingsdraad tijdrovend kan zijn ook al moet je dit maar eenmalig doen. Dit model kan ook voornamelijk vlakke gazons aan.

3.

Bosch Indego M 700

700 m²

4.3

De Bosch Indego M 700 is bedoeld voor gazons tot 700 m²

product image

Kenmerken

 • Gazons tot 700 m²
 • Hellingen tot 27%
 • Berekent zelf een maaischema
 • Past door smalle doorgangen
 • Beheer van meerdere gebieden
 • Mulchen
 • BorderCut
 • SpotMow

Plus- en minpunten

 • Flexibele maaihoogte
 • Berekent zelf een maaischema
 • Verschillende sensoren
 • Kan door smalle doorgangen
 • Til-en diefstalbeveiliging
 • BorderCut
 • SpotMow
 • Niet bestuurbaar via app
 • Voor vlakke gazons
 • Het installeren van de begrenzingsdraad kan tijdrovend zijn

Samenvatting

De Bosch Indego M 700 leunt zeer sterk aan bij de Bosch Indego XS 300 en S 500, alleen is dit model bedoeld voor het maaien van gazons tot 700 m² en heeft deze een batterijduur van 75 minuten. De Indego M 700 belooft ook efficiënt te maaien, automatisch een maaischema op maat te berekenen, te zorgen voor mulchen en meerdere gazongedeeltes (max 3) te kunnen maaien.

Net als de Indego S 500 beschikt de M 700 ook over een BorderCut functie en zorgt zo voor een nette afwerking tot aan de randen. Ook beschikt de M 700 over een SpotMow functie die bedoeld is voor het gericht maaien van kleine gedeeltes zoals bijvoorbeeld gazongedeeltes onze tuinmeubels.

De Indego M 700 is echter ook niet besturen via de app en kan ook voornamelijk vlakke gazons aan. Ook hier geldt weer dat het installeren van de begrenzingsdraad tijdrovend kan zijn.

Tot slot: Bosch robotmaaier kopen of beter niet?

Is de Bosch Indego robotmaaier nu de moeite om in huis te halen of niet? Wel, het antwoord is eerlijk gezegd nogal veelzijdig.

In de eerste plaats moet je de grootte van je tuin in acht nemen. Heb je een kleine tuin dan is deze robotmaaier (en eigenlijk ook elke andere) een nogal dure en onnodige aanschaffing. Heb je daarentegen wel een grotere tuin en vooral een vlak gazon dan is deze zeker de moeite waard om te overwegen. De pluspunten zijn uitgebreid en geven aan dat dit echt een smarthome product is dat je leven zal vergemakkelijken.

Wel is het zo dat de in dit artikel besproken Bosch Indego XS 300, S500 en M700 niet te besturen zijn met de Bosch Smart Gardening-app op je smartphone. De aansturing is dus volledig handmatig. Dit is aan de ene kant niet direct handig maar aan de andere kant betekent dit wel dat je je geen zorgen hoeft te maken over een sterke wifi-verbinding in je tuin.

Is besturing via de app heel belangrijk voor jou dan kan je ook gaan voor de robotmaaiers Bosch Indego S+500 en M+ 700 die daarmee wel te configureren zijn.

En dan nog een laatste, maar niet onbelangrijk punt: voor dat de Bosch robotmaaier zijn werk kan doen, moet je tuin op bepaalde plekken (afhankelijk van de hoeveelheid te maaien gazongedeeltes, max 3) voorzien zijn van stroom voor het basisstation anders kan de robotmaaier niet opladen en gewoonweg ook niet werken. En dat betekent één ding: zelf weer het gras moeten maaien!

Lees ook alles over

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Topics:

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: