Stihl robotmaaier: kopen of beter niet?

Geschreven door

Clio van den Bossche

Stihl robotmaaier

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Rustig achterover leunen en een robot grasmaaier gewoon je gazon laten maaien. Dat klinkt best goed en is hetgeen dat de Stihl robotmaaier belooft te doen. Maar in hoeverre is deze nu de moeite om in huis te halen? In dit artikel lees je alles dat je moet weten over de Stihl robotmaaier.

Stihl: het bedrijf

Stihl is een Duits bedrijf dat reeds opgericht is in 1926. Het is actief wereldwijd en ontwikkelt, produceert en verkoopt machines voor de bos- en landbouw, het landschapsonderhoud, de bouwsector en tuinonderhoud. Onder deze laatste categorie vallen ook de Stihl robotmaaiers waarover meer in dit artikel.

Stihl robotmaaier: dit moet je weten

De Stihl robotmaaier is een automatische grasmaaier die het gras voor jou maait en hellingen aankan tot 45% . Je dient bij het eerste gebruik wel zelf aan te geven waar de robotmaaier juist moet maaien.

Dit doe je met de begrenzingsdraad die in de installatiekit zit die je apart moet aankopen. De verschillende modellen van de Stihl robotmaaier zijn bedoeld voor zowel kleine gazons als grote groene percelen tot 4000 m².

Ze beschikken over een “intelligent” laadsysteem waardoor ze weten wanneer ze zich weer moeten opladen. Verder doen ze ook aan “mulchen” ofwel natuurlijke bemesting van gazon doordat ze het gras zeer fijn versnipperen en het direct weer op het gazon valt.

In dit artikel ga ik dieper in op de volgende modellen: RMI 422, RMI 522 C, RMI 632 P.

Stihl robotmaaier: de modellen

In de volgende vergelijkingstabel zijn de belangrijkste eigenschappen terug te vinden van de volgende Stihl robotmaaiers: RMI 422, RMI 522 C, RMI 632 P.

Bottom Line
Pros
Cons
Gazons tot 800 m²
Hellingen tot 35%
Mulchen
Bepaalt zelf de periode voor de beste maairesultaten
Ook RMI 422 P variant
Accu
Ja

Bedraad
Ja

Wifi
Nee

Flexibele maaihoogte
20 – 60 mm

Aansturing
Handmatig
Gazons tot 2100 m²
Hellingen tot 40%
Mulchen
Bepaalt zelf de periode voor de beste maairesultaten
Bediening via de iMOW app
Accu
Ja

Bedraad
Ja

Wifi
Nee, 4G en 5G

Flexibele maaihoogte
20 – 60 mm

Slimme assistent
iMOW® app, Google Home, Alexa, Livisi/Innogy Smart Home, iOS Home
Gazons tot 4000 m²
Hellingen tot 45 %
Mulchen
Bepaalt zelf de periode voor de beste maairesultaten
Uitneembare bedieningsconsole
Accu
Ja

Bedraad
Ja

Wifi
Nee

Flexibele maaihoogte
20 – 60 mm

Aansturing
Handmatig en/of met uitneembare bedieningsconsole

Uit de vergelijkingstabel kunnen we afleiden dat de voornaamste verschillen tussen de drie modellen de maaigrootte van de gazons en de capaciteit van de hellingen zijn. Verder kan de RMI 522 C als enige model bestuurd worden via de iMOW® app en heeft de RMI 632 P een uitneembare bedieningsconsole.

Er zijn zowel voor- als nadelen gebonden aan RMI 422, RMI 522 C, RMI 632 P. Hieronder volgt een overzicht.

Pluspunten
 • Voor het maaien van zowel middelgrote gazons als grote groene percelen
 • Hellingen van 35% tot 45%
 • Mulchen
 • Verschillende sensoren
 • Bepaalt zelf (binnen de actieve tijd) de periode voor de beste maairesultaten
 • Flexibele maaihoogte
 • Diefstalbeveiliging
Minpunten
 • Installatiekit met begrenzingsdraad moet apart worden aangekocht
 • Geen botsingsensor

De Stihl robotmaaiers RMI 422, RMI 522 C, RMI 632 P hebben zeker een groot aantal voordelen maar ook wel wat nadelen. Een voordeel is zeker dat deze robotmaaiers vrij steile hellingen aankunnen alsook uiteenlopende groottes van gazons. Verder is het mulchen zeker ook een fijne functie net als het feit dat de robotmaaiers zelf de beste maaitijden kunnen inschatten binnen de op voorhand ingestelde actieve tijd.

Een nadeel is dat installatiekit met de begrenzingsdraad (= die je zeker nodig hebt om het te maaien gazon aan te duiden) apart moet worden aangekocht. Je tuin moet op een bepaalde plek ook zeker voorzien zijn van stroom voor het oplaadstation van je Stihl robotmaaier. Verder hebben de RMI 422, RMI 522 C, RMI 632 P geen botsingssensor. Wel hebben ze in de plaats daarvan een beweeglijke kap met sensoren die de robotmaaiers beschermt tegen weersinvloeden en obstakels. Echter is het zo dat deze pas een object detecteert als de Stihl robotmaaier er al mee in aanraking is gekomen. De sensoren zullen de robotmaaier dan van richting doen veranderen.

Robot grasmaaier kopen, waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent om een robot grasmaaier aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ik geef je hieronder wat tips die je kunnen helpen:

 • Hou rekening met de grootte van je gazon – niet elke robotmaaier kan automatisch de grootte van je gazon aan. De Stihl robotmaaiers RMI 422, RMI 522 C, RMI 632 P kunnen wel vrij uiteenlopende groottes aan: tot 800 m², tot 2100 m² en tot 4000 m².
 • Heb je een vrij kleine tuin dan is een robotmaaier eerder niet voor jou – het kan namelijk dan een nogal dure aanschaffing zijn die niet echt nodig was.
 • Indien je robotmaaier te besturen is via een app en deze werkt met een wifi verbinding zie dan dat je een stabiele wifi-verbinding hebt zodat de koppeling tussen de app en robotmaaier goed blijft
 • Hou rekening met de vlakte van je gazon – zeker niet elke robotmaaier kan zomaar elke helling aan. De Stihl robotmaaiers RMI 422, RMI 522 C, RMI 632 P modellen kunnen wel hellingen aan van 35% tot 45%.
 • Voor de plek van het oplaadstation van je robotmaaier zijn er een aantal zaken belangrijk – deze plek moet voorzien zijn van stroom, zich op een vlakke grond bevinden en toegang bieden tot het gazon. Dit laatste punt is een erg belangrijke!
 • Eens je je robotmaaier hebt aangeschaft – zie dat je gazon vrij is van losse spullen, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Dit is zeker belangrijk voor de hier besproken Stihl robotmaaiers aangezien deze geen botsingsensor hebben.
Stihl robotmaaier

Mesjes van de Stihl robotmaaiers

De Stihl robotmaaiers hebben één groot maaimes. Stihl zelf raadt aan om het maaimes van de robotmaaiers uiterlijk elke 200 bedrijfsuren te vervangen. Het spreekt voor zich maar zodra het maaimes bot is geworden, zal het uiteraard zijn werk niet meer goed doen. De Stihl robotmaaiers geven zelf een melding wanneer de 200 bedrijfsuren bereikt zijn en wanneer dus het maaimes aan vervanging toe is.

De onderstaande video laat zien hoe je voor de Stihl robotmaaier reinigt en winterklaar maakt maar ook hoe je het maaimes vervangt.

Stihl robotmaaier installeren

Bij het installeren van de Stihl robotmaaiers is het belangrijk om met verschillende zaken rekening te houden, zoals de juiste installatie van het oplaadstation of basisstation alsook het aanleggen van de begrenzingsdraad.

Twee belangrijke zaken in verband met de installatie:
1) Voor de installatie van de Stihl robotmaaiers hebt je een installatiekit nodig waarin onder andere de begrenzingsdraad zich bevindt. Deze is apart aan te kopen.

2) De RMI 522 C kan ook bestuurd worden met de iMOW app. Deze is gratis te downloaden in de Google Play Store en Apple Store. In de app kan je het maaischema bekijken en bewerken, het maaien starten, de robotmaaier in- en uitschakelen, de robotmaaier naar het basisstation sturen, de datum en tijd wijzigen en ook een GPS-beveiliging activeren.

Voor de koppeling tussen de app en de robotmaaier moet het e-mailadres van de bezitter door de vakhandelaar worden geactiveerd. Er wordt dan een activeringslink naar het e-mailadres verzonden. De e- mailontvanger wordt vastgelegd als beheerder en hoofdgebruiker van de app; hij/zij heeft volledige toegang tot alle functies.

De volgende video’s begeleiden je stap voor stap bij het installatieproces van de Stihl robotmaaiers.

1. De installatie voorbereiden

2. Het oplaadstation, basisstation of docking station installeren

3. Begrenzingsdraad aanleggen

4. Het maaischema instellen en de regensensor activeren

5. De diefstalbeveiliging activeren

De Stihl robotmaaier: de details

Hieronder een overzicht van de populaire modellen van de Stihl robotmaaiers.

1.

RMI 422

800 m²

4.5

De RMI 422 is bedoeld voor het maaien van gazons tot 800 m²

product image

Kenmerken

 • Gazons tot 800 m
 • Hellingen tot 35%
 • Mulchen
 • Bepaalt zelf de periode voor de beste maairesultaten
 • Ook RMI 422 P variant

Plus- en minpunten

 • Hellingen tot 35%
 • Mulchen
 • Verschillende sensoren
 • Bepaalt zelf de periode voor de beste maairesultaten
 • Diefstalbeveiliging
 • Installatiekit met begrenzingsdraad moet apart worden aangekocht
 • Geen botsingssensor
 • Geen besturing via app

Prijsvergelijk

Stihl RMI 422

Laatste Amazon prijs-update: 24 mei 2024 1:50 am

Samenvatting

De RMI 422 kan gazons aan tot 800 m² en hellingen tot 35% maar kent ook de RMI 422P variant die gazons aankan tot 1.500 m² en hellingen tot 40%. Bij het maaien vallen de grassnippers terug in het gazon en voorzien deze ook direct van natuurlijke voeding.

Door dit proces van mulchen vindt dus natuurlijke bemesting van het gazon plaats. Verder bepaalt deze robotmaaier zelf de periode voor de beste maairesultaten binnen de actieve tijd die op voorhand dient te worden ingesteld en heeft deze een flexibele maaihoogte. Deze robotmaaier is ook voorzien van verschillende sensoren, zoals een regensensor en hefsensor, en heeft ook een diefstalbeveiliging.

Een nadeel is dat de begrenzingsdraad (die je zeker nodig hebt voor de installatie) apart moet worden aangekocht. Verder wordt de RMI 422 handmatig aangestuurd en kan deze dus niet bediend worden via een app.

Ook heeft deze geen botsingssensor maar wel een beweeglijke kap met sensoren die de robotmaaier beschermt tegen weersinvloeden en obstakels. Echter is het zo dat de kap pas een object detecteert als de STIHL robotmaaier er al mee in aanraking is gekomen. De sensoren zullen de robotmaaier dan van richting doen veranderen.

2.

RMI 522 C

2100 m²

5

De RMI 522 C is bedoeld voor het maaien van gazons tot 2100 m²

product image

Kenmerken

 • Gazons tot 2100 m²
 • Hellingen tot 40%
 • Mulchen
 • Bepaalt zelf de periode voor de beste maairesultaten
 • Bestuurbaar via app

Plus- en minpunten

 • Hellingen tot 40%
 • Mulchen
 • Verschillende sensoren
 • Bepaalt zelf de periode voor de beste maairesultaten
 • Diefstalbeveiliging
 • Bestuurbaar via app
 • Compatibel met smarthome systemen: Google Home, Alexa, Livisi/Innogy Smart Home, iOS Home
 • Installatiekit met begrenzingsdraad moet apart worden aangekocht
 • Geen botsingssensor

Prijsvergelijk

Samenvatting

De RMI 522 C is bedoeld voor gazons tot 2.100 m² en hellingen tot 40%. Ook hier is er een proces van mulchen en dus natuurlijke bemesting van het gazon. Bij het maaien vallen de grassnippers namelijk terug in het gazon en voorzien deze ook direct van natuurlijke voeding. Verder bepaalt de RMI 522 C zelf de periode voor de beste maairesultaten binnen de actieve tijd die op voorhand dient te worden ingesteld en heeft deze een flexibele maaihoogte.

De RMI 522 C is in tegenstelling tot de RMI 422 en 632 P wel te besturen met de iMOW® app. Deze is gratis te downloaden in de Google Play Store en Apple Store. In de app kan je het maaischema bekijken en bewerken, het maaien starten, de robotmaaier in-en uitschakelen, de robotmaaier naar het basisstation sturen, de datum en tijd wijzigen en ook een GPS-beveiliging activeren. Voor de koppeling tussen de app en de robotmaaier moet het e-mailadres van de bezitter door de vakhandelaar worden geactiveerd. Er wordt dan een activeringslink naar het e-mailadres verzonden. De e- mailontvanger wordt vastgelegd als beheerder en hoofdgebruiker van de app; hij/zij heeft volledige toegang tot alle functies. Nog een fijne extra functie van de RMI 522 C is het feit dat deze compatibel is met de volgende smart home systemen: Google Home, Alexa, Livisi/Innogy Smart Home, iOS Home.

Nadelen zijn dat de begrenzingsdraad apart moet worden aangekocht en dat de RMI 522 C geen botsingssensor heeft. Wel heeft deze een beweeglijke kap met sensoren die de robotmaaier beschermt tegen weersinvloeden en obstakels. Echter is het zo dat de kap pas een object detecteert als de Stihl robotmaaier er al mee in aanraking is gekomen. De sensoren zullen de robotmaaier dan van richting doen veranderen.

3.

RMI 632 P

4.000 m²

5

De RMI 632 P is bedoeld voor groene percelen tot 4.000 m²

product image

Kenmerken

 • Groene percelen tot 4.000 m²
 • Hellingen tot 45%
 • Mulchen
 • Bepaalt zelf (binnen de actieve tijd) de periode voor de beste maairesultaten
 • Uitneembare bedieningsconsole

Plus- en minpunten

 • Hellingen tot 45%
 • Mulchen
 • Verschillende sensoren
 • Bepaalt zelf de periode voor de beste maairesultaten
 • Diefstalbeveiliging
 • Uitneembare bedieningsconsole
 • Installatiekit met begrenzingsdraad moet apart worden aangekocht
 • Geen botsingssensor
 • Geen besturing via app

Prijsvergelijk

Samenvatting

De RMI 632 P is bedoeld voor grote percelen tot 4000 m² en hellingen tot 40%. Ook hier is er weer een proces van mulchen en dus natuurlijke bemesting van het gazon.

Verder bepaalt de RMI 632 P zelf de periode voor de beste maairesultaten binnen de actieve tijd die op voorhand dient te worden ingesteld en heeft deze een flexibele maaihoogte. Deze robotmaaier kan van op afstand worden bestuurd door de uitneembare bedieningsconsole.

Een nadeel is wel dat RMI 632 P, net als de RMI 422 en RMI 522 C , geen botsingssensor heeft maar wel een beweeglijke kap met sensoren die de robotmaaier beschermt tegen weersinvloeden en obstakels.

Echter is het zo dat de kap pas een object detecteert als de Stihl robotmaaier er al mee in aanraking is gekomen. De sensoren zullen de robotmaaier dan van richting doen veranderen. Er is geen bediening via app mogelijk voor de RMI 632 P. Bij dit model dient de begrenzingsdraad ook apart te worden aangekocht.

Tot slot: STIHL robotmaaier kopen of beter niet?

Is de STIHL robotmaaier nu de moeite om in huis te halen of niet? Het antwoord is niet zo kort als “ja” of “nee” want je moet een aantal zaken eerst overwegen.

In de eerste plaats moet je de grootte van je tuin in acht nemen. Heb je een vrij grote tuin dan kan ik de STIHL robotmaaier wel zeker aanraden want deze kan groene percelen tot 4000 m² en hellingen tot 45% aan. Maar heb je een kleine tuin dan is deze robotmaaier (en eigenlijk ook elke andere) een nogal dure en onnodige aanschaffing.

Verder heeft de Stihl robotmaaier veel pluspunten maar ook een aantal nadelen van praktische aard. Zo heeft deze geen botsingssensor en moet je tuin zeker op een bepaalde plek voorzien zijn van stroom voor het oplaadstation van je robotmaaier. Is er geen stroom dan zal de robotmaaier niet kunnen opladen en dus ook niet kunnen werken.

Ook zijn niet alle Stihl robotmaaiers met een app te besturen. Dit kan wel wat “comfort” problemen veroorzaken want eerlijk gezegd is het toch wel fijn als je gewoon vanop je smartphone je robotmaaier kan bedienen. Het model RMI 522 C heeft deze mogelijkheid wel en is bovendien compatibel met de volgende smart home systemen: Google Home, Alexa, Livisi/Innogy Smart Home, iOS Home.

Een wat minder punt is ook dat je de installatiekit met begrenzingsdraad apart moet aankopen. En aangezien je die zeker nodig hebt, is het een verplichte extra kost.

Maar nogmaals, heb je een grote oppervlakte die gemaaid moet worden, overweeg dan toch zeker de Stihl robotmaaier!

Lees ook alles over

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: