Husqvarna robotmaaier: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Clio van den Bossche

Husqvarna robotmaaier

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Een tuin hebben is fijn maar het gazon maaien? Dat is minder leuk! Gelukkig bestaan er automatische robot grasmaaiers die het werk gewoon voor jou doen. Zo een robotmaaier is de Husqvarna robotmaaier. In dit artikel lees je alles dat je over dit product moet weten!

Husqvarna: het bedrijf

Husqvarna is een Zweeds bedrijf dat reeds in 1689 is opgericht. De focus ligt op innovatie en het bedrijf biedt verschillende producten aan: bouwmachines, motorfietsen, fietsen, naaimachines maar ook (professionele) bos-, park- en tuinproducten. Tot deze laatste categorie behoren ook de Husqvarna robotmaaiers waarover je meer leest in dit artikel.

Interessant om te weten: Gardena is ook onderdeel van Husqvarna. In dit artikel bespreken we de Gardena robotmaaiers.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Husqvarna robotmaaier: dit moet je weten

De Husqvarna robotmaaiers zijn automatische grasmaaiers die het gras voor jou maaien. Er bestaan verschillende modellen met een variërende maximale capaciteit wat betreft de gazongrootte. Zo heb je modellen voor gazons tot 400 m² en hellingen tot 25% maar ook eveneens modellen die bedoeld zijn voor gazons van 50.000 m² en hellingen tot 45%.

Vooraleer de Husqvarna robotmaaier zijn werk kan doen, dien je het te maaien gazon aan te duiden met een begrenzingsdraad. Deze wordt standaard niet meegeleverd en dien je dus apart aan te kopen. De Husqvarna robotmaaiers maaien met drie messen, hebben een flexibele maaihoogte, keren zelfstandig naar hun basisstation terug en zijn uitgerust met een beveiligingssysteem alsook bots-en hefsensoren.

Husqvarna robotmaaier: de modellen

Er zijn meerdere modellen van de Husqvarna robotmaaiers. Naast de ‘reguliere’ modellen heb je ook professionele modellen. Deze laatste zijn ook echt bedoeld voor professioneel gebruik en kunnen grote gebieden aan van tot 50.000 m². Ook zijn deze type robotmaaiers uitgerust met vijf messen in plaats van drie messen.

In dit artikel bekijken we enkele reguliere modellen van naderbij, namelijk de: Husqvarna Automowers: 405X, 305 en 315 Mark II. In de tabel hieronder kan je een overzicht terugvinden van hun belangrijkste eigenschappen.

Bottom Line
Pros
Voor gazons tot 600 m²
HUSQVARNA AUTOMOWER® 405X
Gazons tot 600 m²
Hellingen tot 40%
Automower Zone regeling
GPS-ondersteunde navigatie
Beveiligingssysteem
Smart Home-integratie
Accu
Ja

Oplaadtijd
60 minuten

Werktijd
50 minuten

Maaibreedte
22 cm

Flexibele maaihoogte
20-50 mm: elektrisch

Bedraad
Ja

Stroomverbruik bij max gebruik
5 kWh

Geluidsniveau
62 dB

Draadloze connectie
Bluetooth, Cellular

Gewicht
9,7 kg

Afmetingen
61 (L) × 45 (B) × 24 (H) cm

Slimme assistent
Automower® Connect App
Voor gazons tot 600 m²
Robot grasmaaier
HUSQVARNA AUTOMOWER® 305
Gazons tot 600 m²
Hellingen tot 40%
Systematisch maaien van passages
Vorst bewaker
Beveiligingssysteem
Accu
Ja

Oplaadtijd
60 minuten

Werktijd
70 minuten

Maaibreedte
22 cm

Flexibele maaihoogte
20-50 mm: manueel

Bedraad
Ja

Stroomverbruik bij max gebruik
5 kWh

Geluidsniveau
59 dB

Draadloze connectie
Bluetooth

Gewicht
9,4kg

Afmetingen
57 (L) × 43 (B) × 25 (H) cm

Slimme assistent
Automower® Connect App
Voor gazons tot 1500 m²
HUSQVARNA AUTOMOWER® 315 Mark II
Gazons tot 1500 m²
Hellingen tot 40%
Systematisch maaien van passages
Vorst bewaker
Beveiligingssysteem
Accu
Ja

Oplaadtijd
60 minuten

Werktijd
70 minuten

Maaibreedte
22 cm

Flexibele maaihoogte
20-50 mm: manueel

Bedraad
Ja

Stroomverbruik bij max gebruik
5 kWh

Geluidsniveau
60 dB

Draadloze connectie
Bluetooth

Gewicht
9,4kg

Afmetingen
57 (L) × 43 (B) × 25 (H) cm

Slimme assistent
Automower® Connect App

Uit de vergelijkingstabel kunnen we afleiden dat de Husqvarna robotmaaiers: 405X, 305 en 315 Mark II zowel gelijkenissen als verschillen vertonen met elkaar. Alledrie kunnen ze vrij steile hellingen aan tot 40%. Ook kunnen we zien dat met hun gemiddeld geluidsniveau van 60 dB dit wel vrij stille robotmaaiers zijn. Ze laden ook alledrie zelfstandig op en zijn eveneens binnen de 60 minuten weer helemaal helemaal opgeladen.

De 405X heeft een wel wat uitgebreider beveiligingssysteem met GPS-navigatie alsook een Smart Home integratie. De 305 en 315 Mark II hebben dan weer een langere werktijd en een vorst bewaker functie.

Aan de Husqvarna Automowers: 405X, 305 en 315 Mark II zijn zowel voordelen als nadelen verbonden. Hieronder volgt een overzicht.

Pluspunten
 • Hellingen tot 40%
 • Beveiligingssysteem
 • Verschillende sensoren
 • Laden zelfstandig terug op
 • Stille robotmaaiers
 • Besturing via app
Minpunten
 • Begrenzingsdraad is apart aan te kopen
 • Je tuin moet op een bepaalde plek voorzien zijn van stroom voor het oplaadstation van je robotmaaier
 • Niet alle modellen hebben smart home integratie

We kunnen alvast afleiden dat de Husqvarna Automowers: 405X, 305 en 315 Mark II robotmaaiers zijn die zeker je leven zullen vergemakkelijken. Grote pluspunten zijn het feit dat ze steile hellingen tot 40% aankunnen, dat ze vrij stil zijn, dat ze uitgerust zijn met een beveiligingssysteem tegen diefstal en dat ze via een app te besturen zijn.

Een minpunt is wel dat je de begrenzingsdraad, die je zeker nodig hebt voor de installatie van de Husqvarna robotmaaier, apart dient aan te kopen wat dit een verplichte extra kost maakt. Ook moet je tuin op een bepaalde plek zeker voorzien zijn van stroom voor het oplaadstation van je robotmaaier omdat deze anders niet kan opladen en dus ook niet kan werken. Tot slot heeft enkel de 405X een smart home intergratie.

Robot grasmaaier kopen, waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent om een robot grasmaaier aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ik geef je hieronder wat tips die je kunnen helpen:

 • Hou rekening met de grootte van je gazon – niet elke robotmaaier kan automatisch de grootte van je gazon aan. De Husqvarna Automowers 405X, 305 en 315 Mark II kunnen gazons aan tot 600 m² en tot 1500 m².
 • Heb je een vrij kleine tuin dan is een robotmaaier eerder niet voor jou – het kan namelijk dan een nogal dure aanschaffing zijn die niet echt nodig was.
 • Indien je robotmaaier te besturen is via een app en deze werkt met een wifi verbinding zie dan dat je een stabiele wifi-verbinding hebt zodat de koppeling tussen de app en robotmaaier goed blijft
 • Hou rekening met de vlakte van je gazon – zeker niet elke robotmaaier kan zomaar elke helling aan. De Husqvarna Automowers 405X, 305 en 315 Mark II kunnen wel vrij steile hellingen aan tot 40%.
 • Voor de plek van het oplaadstation van je robotmaaier zijn er een aantal zaken belangrijk – deze plek moet voorzien zijn van stroom, zich op een vlakke grond bevinden, liefst uit de zon en toegang bieden tot het gazon. Dit laatste punt is een erg belangrijke!
 • Eens je je robotmaaier hebt aangeschaft – zie dat je gazon vrij is van losse spullen, zoals bijvoorbeeld speelgoed. De Husqvarna Automowers 405X, 305 en 315 Mark II hebben een botsingssensor maar wel geen object detectie functie.

Mesjes van de Husqvarna robotmaaiers

De Husqvarna Automowers 405X, 305 en 315 Mark II hebben, net als de andere ‘reguliere’ modellen, drie draaiende messen. De professionele modellen hebben vijf messen.

Er is geen vaste ‘periode’ waarbinnen je de messen moet vervangen maar af en toe is het zeker nodig zodat de Husqvarna robotmaaier optimaal blijft werken. Bij de aankoop van de Husqvarna Automowers 405X, 305 en 315 Mark II krijg je er standaard zes extra messen bij. De vervanging van de messen is relatief eenvoudig. De onderstaande video laat zien hoe je te werk moet gaan.

Husqvarna robotmaaier installeren

Bij het installeren van de Husqvarna robotmaaiers is het belangrijk om met verschillende zaken rekening te houden, zoals de juiste installatie van het oplaadstation of basisstation alsook het aanleggen van de begrenzingsdraad.

Voor bijna alle Husqvarna robotmaaiers is het installatieproces hetzelfde. De onderstaande video laat je zien hoe je de robotmaaier Husqvarna dient te installeren.

Een handige tip: aangezien je de installatiekit met begrenzingsdraad apart dient aan te kopen, check dan zeker dat je de juiste kit, compatibel met jouw model Husqvarna robotmaaier, neemt. Er zijn drie types van installatiekits:

 • Kit Small – geschikt voor open gazons van maximaal 800 m2 of complexe gazons van maximaal 400 m2)
 • Kit Medium – geschikt voor open gazons van maximaal 2000 m2 of complexe gazons van maximaal 1000 m2
 • Kit Large – geschikt voor open gazons van maximaal 5000 m2 of complexe gazons van maximaal 2500 m2

De Automower Connect App

De Husqvarna robotmaaiers zijn allemaal te besturen via de de Husqvarna Automower App. Deze app heeft verschillende functies.

Hieronder kan je daarvan een overzicht vinden alsook een aanduiding wanneer een bepaalde functie enkel beschikbaar zou zijn voor de hier besproken modellen Husqvarna Automowers 405X, 305 en 315 Mark II.

 • Maaizones beheren – met de functie ‘Automower Zone regeling’ kan je zowel werkgebieden als tijdelijke verblijfszones creëren. Zo kan je voor de werkgebieden de maaischema’s en – hoogtes aanpassen. Maar je kan ook voorkomen dat de robotmaaier in bepaalde ‘stay out zones’ komt.
  (= beschikbaar voor de Husqvarna Automower 405X)
 • Smart Home integratie – dit maakt het mogelijk om je Husqvarna Automower te verbinden met je andere smart home producten. Zo kan je aan Google Home of Amazon Alexa vragen om je gazon laten maaien of om je robotmaaier te parkeren (= beschikbaar voor de Husqvarna Automower 405X)
 • Maaischema en instellingen personaliseren – zoals het wijzigen van het tijdstip waarop de maaier gaat maaien of de maaihoogte van het gras.
 • Je Husqvarna robotmaaier volgen – door GPS-tracking kan je de bewegingen van je de robotmaaier in realtime volgen en krijg je ook een melding als deze het te maaien gebied verlaat (= beschikbaar voor de Husqvarna Automower 405X)
 • Apps en apparaten met IFTTT verbinden – met IFTTT-applets kan je de maaitijden afstemmen op weersverwachtingen of op je Google Calendar-gebeurtenissen.
 • Op de hoogte blijven – via de app kan je statistieken van je Husqvarna robotmaaier ontvangen alsook tips over je gazon en producten

Meer informatie over de Automower® Connect App kan je ook hier terugvinden.

De onderstaande video laat zien hoe je de app kan koppelen aan je Husqvarna robotmaaier.

Robotmaaier Husqvarna: de details

Hieronder een overzicht van de populaire modellen van de Husqvarna robotmaaier.

1.

Husqvarna Automower 405X

600 m²

5

De Husqvarna Automower 405X is bedoeld voor het maaien van gazons tot 600 m²

product image

Kenmerken

 • Gazons tot 600 m²
 • Hellingen tot 40%
 • Automower Zone regeling
 • Besturing via app
 • Smart home – integratie

Plus- en minpunten

 • Hellingen tot 40%
 • Beveiligingssysteem
 • Verschillende sensoren
 • Stille robotmaaier
 • Besturing via app
 • Automower Zone regeling
 • GPS-ondersteunde navigatie
 • Smart home – integratie
 • Begrenzingsdraad is apart aan te kopen

Samenvatting

De Husqvarna Automower 405X is een robotmaaier bedoeld voor gazons tot 600 m². Deze robotmaaier kan hellingen aan tot 40% en kan bestuurd worden via de Automower Connect App. Dankzij deze app kunnen er voor de 405X verschillende maaizones (= Automower Zone regeling) worden ingesteld en is er ook een GPS-navigatie beschikbaar waarmee je de 405X kan volgen.

Verder heeft deze robotmaaier een smart home-integratie wat deze zeker een fijne toevoeging maakt voor je smarthome. Zo kan je aan Google Home vragen om je gazon te laten maaien. Nog een handige functie is de weer timer waarmee je de maaitijden van het gras kunt instellen naargelang het weer en groeisnelheid.

Zo zal bijvoorbeeld tijdens periodes wanneer het gras hard groeit, de Husqvarna robotmaaier de maaitijden maximaliseren. Maar bij een mindere groeiperiode, zal de maaier minder vaak maaien, voor een verminderende slijtage.

Een minpunt is wel dat je de installatiekit met begrenzingsdraad, een essentieel onderdeel voor de installatie van je Husqvarna robotmaaier, apart dient aan te kopen. Een eerder praktisch minpunt is dat je tuin op een bepaalde plek zeker voorzien moet zijn van stroom voor het oplaadstation van je robotmaaier anders kan deze niet opladen en dus niet werken.

2.

Husqvarna Automower 305

600 m²

5

De Husqvarna Automower 305 is bedoeld voor gazons tot 600 m²

product image

Kenmerken

 • Gazons tot 600 m²
 • Hellingen tot 40%
 • Systematisch maaien van passages
 • Besturing via app

Plus- en minpunten

 • Hellingen tot 40%
 • Systematisch maaien van passages
 • Vorst bewaker
 • Besturing via app
 • Diefstalbeveiliging
 • Verschillende sensoren
 • Stille robotmaaier
 • Begrenzingsdraad is apart aan te kopen
 • Geen smart home – integratie

Samenvatting

De Husqvarna Automower 305 is bedoeld voor gazons tot 600 m² en steile hellingen tot 40%. Deze robotmaaier kan bestuurd worden via de Automower Connect App. Dankzij de functie ‘vorst bewaker’ stopt deze robotmaaiers automatisch met maaien bij vorst en beschermt zo het gazon. Ook heeft de 305 een beveiligingssysteem tegen diefstal.

Minpunten voor deze robotmaaier zijn het verplicht apart aankopen van de installatiekit met de nodige begrenzingsdraad, het feit dat je zeker op een bepaalde plek in je tuin stroom moet hebben voor het oplaadstation en ook dat er geen smart home integratie is, wat toch wel jammer is als je voor de rest al een smart home hebt.

3.

Husqvarna Automower 315 Mark II

1500 m²

5

De Husqvarna Automower 315 Mark II is bedoeld voor gazons tot 1500 m².

product image

Kenmerken

 • Gazons tot 1500 m²
 • Hellingen tot 40%
 • Systematisch maaien van passages
 • Besturing via app

Plus- en minpunten

 • Hellingen tot 40%
 • Systematische maaien van passages
 • Vorst bewaker
 • Besturing via app
 • Diefstalbeveiliging
 • Verschillende sensoren
 • Stille robotmaaier
 • Begrenzingsdraad apart aan te kopen
 • Geen smart home – integratie

Samenvatting

De Husqvarna Automower 315 Mark II is bedoeld voor gazons tot 1500 m² en steile hellingen tot 40%. Deze robotmaaier vertoont veel gelijkenissen met de Husqvarna Automower 305 met als grootste verschil dat de 305 bedoeld is voor gazons tot 600 m².

Deze robotmaaier kan ook bestuurd worden via de Automower Connect App. Dankzij de functie ‘vorst bewaker’ stopt deze robotmaaier automatisch met maaien bij vorst en beschermt zo het gazon. Ook heeft de 315 Mark II een beveiligingssysteem tegen diefstal.

Minpunten voor deze robotmaaier zijn het verplicht apart aankopen van de installatiekit met de nodige begrenzingsdraad, het feit dat je zeker op een bepaalde plek in je tuin stroom moet hebben voor het oplaadstation en ook dat er geen smart home integratie is, wat toch wel jammer is als je voor de rest al echt een smart home hebt.

Tot slot: Husqvarna robotmaaier: kopen of niet?

Is de Husqvarna robotmaaier nu de moeite om in huis te halen of niet?
Ik ben toch vrij geneigd om hier kort en krachtig “ja” op te antwoorden. Maar waarom?

Wel, in de eerste plaats biedt Husqvarna een ruim assortiment van gesofisticeerde robotmaaiers aan, misschien wel zelfs té ruim. Er zijn zoveel modellen dat je wat keuzestress kan krijgen. Maar dit betekent ook dat de kans vrij groot is dat je de geschikte robotmaaier voor jouw tuin zal vinden. Ook is er nog eens een onderscheid tussen ‘reguliere’ en professionele modellen.

De Husqvarna robotmaaiers kunnen bestuurd worden via de Automower Connect App vanop je smartphone of tablet wat alleen maar zorgt voor meer comfort. Wel even oppassen, niet alle modellen hebben een smart home integratie (met bijvoorbeeld Google Home of Alexa), maar een aantal dus zeker ook wel, zoals onder andere de in dit artikel besproken Husqvarna Automower 405X.

Waar je vooral rekening mee moet houden bij het overwegen van de Husqvarna robotmaaiers is de grootte van je tuin. Zoals ik al aangaf, het aanbod van Husqvarna is groot maar als jij bijvoorbeeld een vrij kleine tuin hebt dan zijn deze gesofisticeerde robotmaaiers wel een dure en onnodige aanschaffing.

Als je aan de andere kant een wat grotere tuin hebt, dan zou ik de Husqvarna robotmaaiers zeker overwegen. Sommige modellen kunnen hellingen aan tot 70% dus je moet je ook geen zorgen maken over de vlakte van je gazon.

Minpuntjes zijn wel dat je de installatiekit met begrenzingsdraad apart moet aankopen. En aangezien je die zeker nodig hebt, is het een verplichte extra kost.

Verder moet je ook op een bepaalde plek in je tuin zeker stroom hebben want anders kan het oplaadstation niet worden aangesloten en kan de robotmaaier niet opladen en dus ook niet werken, wat wel vrij jammer zou zijn. Voor de rest kan ik de Husqvarna robotmaaier alleen maar aanraden!

Lees ook alles over

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: