Gardena robotmaaier: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Door

Clio van den Bossche

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Gardena robotmaaier

Nooit meer zelf het gras hoeven maaien, dat kan dankzij de Gardena robotmaaier. Want, je raadt het waarschijnlijk al, deze automatische grasmaaier maait het gras gewoon voor jou. Klinkt allemaal best goed, maar in hoeverre is deze nu de moeite om in huis te halen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Gardena robotmaaier.

Gardena: het bedrijf

Laten we eerst beginnen met het bedrijf achter de Gardena robotmaaier. Gardena is een Duitse firma die in 1961 werd opgericht door de verkopers Werner Kress en Eberhard Kastner. Sinds 2007 is het bedrijf onderdeel van de Zweedse Husqvarna Group.

Gardena is gespecialiseerd in tuinverzorging en biedt hiervoor een breed assortiment aan: besproeiingssystemen, pompen, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap, bodembewerking en ook smart system producten.

Onder deze laatste categorie vallen ook de Gardena robotmaaiers waarover je meer leest in dit artikel.

Lees ook alles over de Husqvarna robotmaaiers

Gardena robotmaaier: dit moet je weten

De Gardena robotmaaier is een automatische grasmaaier die het gras voor jou maait. Je moet wel eenmalig instellen waar hij juist moet maaien.

Dit kan je doen met de meegeleverde begrenzingsdraad waarmee je het te maaien gazon kan afbakenen. Via de Gardena app kan je de robot grasmaaier configureren en aansturen.

Verder belooft deze robotmaaier fluisterstil en weerbestendig te zijn alsook zeer nauwkeurig te werk te gaan. In dit artikel bekijken we de modellen uit de Sileno-serie naderbij: Sileno minimo, Sileno city en Sileno life.

Gardena robotmaaier: de modellen

Hieronder kan je een vergelijkingstabel terugvinden met de belangrijkste kenmerken van de drie Gardena robotmaaiers uit de Sileno-serie: Sileno Minimo, Sileno City en Sileno Life.

Bottom Line
Pros
Voor gazons tot 500 m²
Meerdere sensors
Hellingen tot 25%
Accu
Ja

Werktijd
65 minuten

Oplaadtijd accu
60 minuten

Bedraad
Ja

Flexibele maaihoogte
20 – 50mm

Wifi
802.11 b/g/n Wi-Fi connection

Gewicht
6,5kg

Afmetingen
52 (D) × 22 (H) × 34 (B) cm

Slimme assistent
Gardena Bluetooth® App
Voor gazons tot 600 m²
Meerdere sensors
Hellingen tot 35%
Accu
Ja

Werktijd
65 minuten

Oplaadtijd accu
60 minuten,

Bedraad
Ja

Flexibele maaihoogte
20 – 50mm

Wifi
802.11 b/g/n Wi-Fi connection

Gewicht
14,6kg

Afmetingen
49.5(D) × 34(H) × 59.5(B) cm

Slimme assistent
Gardena Bluetooth app, Gardena smart app
Voor gazons tot 1500 m²
Meerdere sensors
Hellingen tot 35%
Accu
Ja

Werktijd

65 minuten

Oplaadtijd accu
60 minuten,

Bedraad
Ja

Flexibele maaihoogte
20 – 50mm

Wifi
802.11 b/g/n Wi-Fi connection

Gewicht
15kg

Afmetingen
60(D)× 34(H) × 50(B) cm

Slimme assistent
Gardena Bluetooth app, Gardena smart app

Uit de vergelijkingstabel kan men afleiden dat het voornaamste verschil tussen de drie Sileno modellen de maaigrootte van de gazons is. Verder hebben de Sileno city en Sileno life wat meer opties zoals het aankunnen van grotere hellingen en de bescherming van nachtdieren.

Aan de drie Sileno robotmaaiers zijn zowel voor-als nadelen verbonden. Hieronder kan je een overzicht terugvinden:

Pluspunten
 • Veel varianten beschikbaar voor verschillende oppervlakten
 • Stil en weersbestendig
 • CorridorCut / Spotcutting / SensorControl
 • Vorstsensor / Botsingssensor / Hefsensor
 • Flexibele maaihoogte
 • Hellingen 25-35%
Minpunten
 • Maait niet goed bij randen en borders
 • Begrenzingsdraad is na installatie moeilijk aan te passen
 • Goede wifi-verbinding nodig

Zoals je kan zien zijn aan de Sileno robotmaaiers heel wat voordelen verbonden. De voornaamste nadelen zijn het feit dat je stroom moet hebben in je tuin alsook een goede wifi-verbinding, anders kan de Sileno robotmaaier niet opladen en ook niet bestuurd worden via de bijhorende app. Deze twee zaken zijn echter praktische zaken die relatief makkelijk te verhelpen zijn.

Robot grasmaaier kopen, waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent om een robot grasmaaier aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ik geef je hieronder wat tips die je kunnen helpen:

 • Hou rekening met de grootte van je gazon – niet elke robotmaaier kan automatisch de grootte van je gazon aan. De drie SILENO modellen zijn elk bedoeld voor gazons tot 500 m², tot 600 m² en tot 1500 m².
 • Heb je een vrij kleine tuin dan is een robotmaaier eerder niet voor jou – het kan namelijk dan een nogal dure aanschaffing zijn die niet echt nodig was.
 • Indien je robotmaaier te besturen is via een app en deze werkt met een wifi verbinding zie dan dat je een stabiele wifi-verbinding hebt zodat de koppeling tussen de app en robotmaaier goed blijft.
 • Hou rekening met de vlakte van je gazon – zeker niet elke robotmaaier kan zomaar elke helling aan. Voor de SILENO modellen geldt het volgende specifiek: een vlakke overgang van tuinpad naar gazon wordt probleemloos gemaaid door de robotmaaier maar als er borders aansluiten op je gazon of een bloemenperk van hoger dan 5 cm dan zal er een strook van ongeveer 20 cm ongemaaid blijven omdat de robotmaaier er niet bijkan. Je kan dit zelf wel oplossen met een grasschaar of grastimmer of eventueel ervoor kiezen om te betegelen.
 • Voor de plek van het oplaadstation van je robotmaaier zijn er een aantal zaken belangrijk – deze plek moet voorzien zijn van stroom, zich op een vlakke grond bevinden en toegang bieden tot het gazon. Dit laatste punt is een erg belangrijke!
 • Eens je je robotmaaier hebt aangeschaft – zie dat je gazon vrij is van losse spullen, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Hoewel de robotmaaier soms een botsingsensor heeft, wil je niet dat deze in vreemde vormen je tuin gaat maaien.

Mesjes van de Gardena robotmaaiers

De Gardena robotmaaiers maaien met 3 flexibele mesjes die op een roterende maaischijf zijn aangebracht. De mesjes versnipperen het gras zeer fijn waardoor het niet nodig is om het achteraf op te ruimen.

De grassnippers die op het gazon vallen, voorzien deze direct van natuurlijke voeding of bemesting. Wanneer de mesjes in aanraking komen met een object, zullen ze direct naar binnen klappen om zo beschadiging te voorkomen. Ook als je de Gardena robotmaaier optilt tijdens het maaien, zullen de mesjes dichtklappen dankzij de hefsensor. De mesjes kunnen best twee keer in de maand worden schoongemaakt.

Het is aangeraden de mesjes elke 2 à 3 maanden te vervangen afhankelijk van hoe frequent de robotmaaier wordt gebruikt en de grootte van je gazon. Via deze link kan je extra mesjes aankopen.

Gardena robotmaaier installeren

Bij het installeren van de Gardena robotmaaier is het belangrijk om met verschillende zaken rekening te houden, zoals de juiste installatie van het oplaadstation alsook het aanleggen van de grensdraad. Via deze link én onderstaande video word je begeleid bij het installeren van de Gardena robotmaaier.

Gardena robotmaaier garage

De Gardena robotmaaier “garage” of “afdak” is een apart aan te kopen onderdeel dat de de robotmaaier en zijn laadstation beschermt tegen extreme weersomstandigheden zoals felle zon en regen maar ook bladeren en vuil.

De robotmaaier garage kan makkelijk van boven worden geopend en biedt dan directe toegang tot de robotmaaier en diens bedrading. Hieronder kan je enkele afbeeldingen zien van deze garage alsook een video die er meer uitleg over geeft.

BELANGRIJK! Mocht je zelf dit accessoire willen aanschaffen, check dan goed de compatibiliteit met het type Gardena robotmaaier dat je hebt! De verschillende modellen hebben namelijk een verschillend afdak nodig! Via deze link kan je de garage aanschaffen geschikt voor de Sileno city en life.

De Gardena Bluetooth app

Met de Gardena Bluetooth-app kan je al je Gardena Bluetooth producten beheren, waaronder ook je Gardena robotmaaier. De drie modellen uit de Sileno serie kunnen allemaal bestuurd worden met de Gardena Bluetooth app. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Vanaf een afstand tot 10 meter kan je met de Bluetooth-app het volgende doen:

 • De robotmaaier starten
 • De robotmaaier parkeren voor zelf te bepalen tijd
 • Dpecifieke zones instellen die de SpotCutting functie nodig hebben
 • Maaischema instellen
 • Maaizones instellen
 • CorridorCut functie instellen voor het maaien van smallere doorgangen
 • Instellen hoever van het laadstation de robotmaaier moet beginnen maaien
 • Instellen hoever over de grensdraad heen de robotmaaier mag maaien
 • Beveiligingscode instellen tegen diefstal

Gardena robotmaaier: de details van de Sileno serie

Hieronder een overzicht van de series van de Gardena robotgrasmaaier.

1.

Gardena Sileno Minimo

4.6

De Sileno minimo is de kleinste robotmaaier uit de Sileno serie en is bedoeld voor het maaien van gazons met een oppervlakte tot 500 m2.

product image

Kenmerken

 • Eenvoudige installatie
 • Bediening via app
 • Twee varianten: voor gazons tot 250 m² en tot 500 m²
 • Hellingen tot 25%

Plus- en minpunten

 • Twee varianten: voor gazons tot 250 m² en tot 500 m²
 • Stil en weersbestendig
 • CorridorCut / Spotcutting / SensorControl
 • Vorstsensor / Botsingssensor / Hefsensor
 • Flexibele maaihoogte
 • Hellingen tot 25%
 • Maait niet goed bij randen en borders
 • Begrenzingsdraad is na installatie moeilijk aan te passen
 • Goede wifi nodig
 • Samenvatting

  De Gardena Sileno minimo is de kleinste en goedkoopste van de drie Sileno modellen en is bedoeld voor kleine gazons tot 250 m² of tot 500 m².

  Deze robotmaaier heeft veel interessante functies en kan worden bestuurd met de Gardena Bluetooth-app. Deze robotmaaier kan in tegenstelling tot de Sileno city en life geen hellingen aan tot 35% maar tot 25%.

  2.

  Gardena Sileno City

  4.7

  De Sileno city is bedoeld voor het maaien van middelgrote gazons tot 600 m².

  Gardena Smart Sileno City 500

  Kenmerken

  • Bediening via app
  • Twee varianten: voor gazons tot 250 m² en tot 600 m²
  • Eenvoudige installatie
  • Helling tot 35%

  Plus- en minpunten

 • Twee varianten: voor gazons tot 250 m² en tot 500 m²
 • Stil en weersbestendig
 • CorridorCut / Spotcutting / SensorControl
 • Vorstsensor / Botsingssensor / Hefsensor
 • Flexibele maaihoogte
 • Hellingen tot 35%
 • Maait niet goed bij randen en borders
 • Begrenzingsdraad is na installatie moeilijk aan te passen
 • Goede wifi nodig
 • Samenvatting

  De Sileno city is bedoeld voor het maaien van middelgrote gazons en heeft twee varianten; voor gazons tot 250 m² en tot 600 m². Deze robotmaaier heeft veel overeenkomsten met de Sileno minimo maar ook wat extra opties.

  Deze kan namelijk ook bestuurd worden met de Gardena smart app, kan hellingen aan tot 35% en heeft de optie “daglicht maaien” wat ervoor zorgt dat de robotmaaier ‘s nachts niet zal maaien en geen nachtdieren zal hinderen.

  3.

  Gardena Sileno life

  4.8

  De Sileno life robotmaaier is bedoeld voor het maaien van grote gazons tot 1500 m².

  Gardena Smart Sileno City 500

  Kenmerken

  • Vier varianten: voor gazons tot 750 m², tot 1000 m², tot 125 0 m² en tot 1500 m²
  • Bediening via app
  • Hellingen tot 25%

  Plus- en minpunten

 • Vier varianten: voor gazons tot 750 m², tot 1000 m², tot 1250 m² en tot 1500 m²
 • Stil en weersbestendig
 • CorridorCut / Spotcutting / SensorControl
 • Vorstsensor / Botsingssensor / Hefsensor
 • Flexibele maaihoogte
 • Hellingen tot 35%
 • Maait niet goed bij randen en borders
 • Begrenzingsdraad is na installatie moeilijk aan te passen
 • Goede wifi nodig
 • Samenvatting

  De Gardena Sileno city ronotmaaier is bedoeld voor het maaien van grote gazons en heeft vier varianten; voor gazons tot 750 m², tot 1000 m², tot 1250 m² en tot 1500 m².

  Dit model leunt zeer sterk aan bij de Sileno city. Zo kan deze ook hellingen aan tot 35%, heeft deze een speciale optie “daglicht maaien” ter bescherming van nachtdieren en kan deze worden bestuurd met zowel de Gardena-app.

  Tot slot: Gardena robotmaaier kopen of beter niet?

  Is de Gardena robotmaaier nu de moeite om in huis te halen of niet?

  Het antwoord is vooral te vinden in de grootte van je tuin. Heb je een kleine tuin dan is deze toch wel vrij uitgeruste robotmaaier een nogal dure en onnodige aanschaffing.

  Heb je daarentegen wel een grote tuin en vooral een vlak gazon, want dan werkt de Gardena robotmaaier het best, dan is deze zeker de moeite waard om te overwegen. De pluspunten zijn uitgebreid en geven aan dat dit echt een smarthome product is dat je leven zal vergemakkelijken.

  Als je trouwens andere slimme tuinartikelen van Gardena hebt, is de Gardena robotmaaier een fijne toevoeging aangezien je die dan daaraan kan verbinden. Zoals bijvoorbeeld aan een automatisch besproeiingsysteem van Gardena dat dan je planten water geeft bij afwezigheid.

  Hetgeen je zeker in het achterhoofd moet houden bij de eventuele aankoop van een Gardena robotmaaier is het feit dat je zowel een goede wifi-verbinding als stroom in je tuin moet hebben zodat de robotmaaier kan worden bestuurd en zich kan opladen.

  Zonder deze twee zaken zal de robotmaaier namelijk niet veel kunnen doen en dan zal je zelf het gras moeten maaien, en daar heb je nu niet direct zin in, toch?

  Lees ook alles over:

  Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

  Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

  Stel je vraag

  Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Delen via: