Wetenschappers willen certificaat egelvriendelijke robotgrasmaaiers

Geschreven door

Wesley Akkerman

egel robotgrasmaaier

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Het gebeurt steeds vaker dat egels gewond raken of gedood worden door een robotgrasmaaier. Dat komt doordat dit soort slimme apparaten geen ingebouwde veiligheidsmiddelen heeft voor het beschermen van dieren in de natuur. Wetenschappers werken nu aan een oplossing.

Op dit moment werken wetenschappers van de universiteit van Oxford aan een egelvriendelijk certificaat voor robotgrasmaaiers. Dat certificaat wordt gebaseerd op test die ze nu uitvoeren, zodat de kleine, stekelige beestjes niet meer het slachtoffer hoeven te worden van het gemak van de mens.

Robotgrasmaaier veiliger voor egels

Tijdens het testen van de veiligheidsopties worden geen echte egels gebruikt. In plaats daarvan laten onderzoekers een robotgrasmaaier rijden tegen een rubberen testegel. Het doel van de test is dat de maaier wegrijdt van de plek waar een egel zit en er dus niet overheen of langs gaat.

Deze maatregelen worden niet alleen getroffen omdat het zielig is voor deze beestjes. Het is ook zo dat de populatie van dit diersoort de laatste jaren rap achteruitgaat. Dat komt doordat ze hun natuurlijke leefomgeving verliezen, maar ook vanwege aanrijdingen en confrontaties met huisdieren.

Slimme robot grasmaaier kopen
Via: robomow.com

De robotmaaier is het volgende gevaar voor de egel, aldus opvangcentra die de gewonde beestjes helpt. De wetenschappers van de Oxford-universiteit vinden dat het daarom tijd wordt dat de verantwoordelijke robotgrasmaaiers uitgefaseerd en uiteindelijk vervangen worden.

Andere tests met echte egels

Ook zijn er al tests geweest met echte egels en grasmaaiers zonder scherpe messen. De wetenschappers hebben vijftig egels in een afgesloten omgeving neergezet en gecheckt wat de robotgrasmaaier doet wanneer die te dicht in de buurt komt van één van de beestjes.

De bedoeling is dat die zich omdraait of in elk geval een richting kiest waar geen egels (of huisdieren) zijn. De robotgrasmaaier stopt zo’n vijftig centimeter voordat die bij een beest aankomt. Over het algemeen tonen de egels drie reacties op het moment dat de maaier arriveert.

Ze kunnen wegrennen, stilstaan in angst of de robotgrasmaaier uit nieuwsgierigheid besnuffelen. Uiteindelijk is het dus de bedoeling dat deze tests een gloednieuw certificaat opleveren, waardoor de robotgrasmaaier een veiliger product wordt — voor zowel de mens als de egels.

Via: Dailymail

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: