Worx robotmaaier: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Clio van den Bossche

Worx robotmaaier

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Een minpunt aan het hebben van een tuin? Dat is dan toch wel het feit dat je regelmatig het gazon moet maaien. Maar gelukkig bestaat daar een goede oplossing voor: een robotmaaier die gewoon het gras voor jouw maait. Zo eentje is onder andere de Worx robotmaaier waarover ik je alles vertel in dit artikel.

Worx: het merk

Worx is een van oorsprong Chinees merk opgericht in 2004 en gespecialiseerd in elektrisch gereedschap en tuingereedschap. Voor het échte begin van Worx moeten we eigenlijk naar het jaar 1994.

Dan is namelijk de Positec Tool Corporation in China opgericht. Deze onderneming verkocht oorspronkelijk elektrisch gereedschap aan bedrijven en merken. De oprichter van Positec Tool Corporation wilde echter een lijn van gazon- en tuingereedschappen uitbrengen met zijn eigen branding. En zo ontstond: Worx.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Oorspronkelijk bestond het assortiment van Worx uit tuin – en gazongereedschappen maar door de jaren heen zijn er ook elektrische gereedschappen toegevoegd aan het assortiment. Zoals: boormachines, schroevendraaier, slagschroevendraaiers, reciprozaagmachines, decoupeerzagen, cirkelzagen, multitools, schaven, frezen, oscillatiegereedschap, slijpmachines, haakse slijpers, speiker – en nietpistolen.

De gereedschappen van Worx zijn bedoeld voor zowel professionals als doe-het-zelvers. In dit artikel ga ik specifiek dieper in op de robotmaaiers van Worx.

Worx robotmaaier: dit moet je weten

De Worx robotmaaier is een automatische grasmaaier die het gras voor jou maait. Hij komt in verschillende vormen en maten, belooft efficiënt te maaien, heeft een flexibele maaihoogte en keert automatisch terug naar zijn basisstation wanneer hij weer moet opladen. Het te maaien gebied dien je vooraf aan de duiden met de meegeleverde begrenzingsdraad.

Eens dat gebeurd is, kan de Worx robotmaaier aan de slag. In dit artikel vertel ik meer over de robotmaaiers uit de Landroid serie die elk bedoeld zijn voor het maaien van kleine gazons, middelgrote gazons en grote gazons.

Worx robotmaaier: de modellen

In dit artikel worden de modellen uit de Landroid serie uitgelicht, namelijk:

 • Landroid S300
 • Landroid M500
 • Landroid M700
 • Landroid L1000
 • Landroid L2000

In de onderstaande vergelijkingstabel kan je de belangrijkste eigenschappen terugvinden voor de hierboven genoemde modellen. In de tabel zijn ze gegroepeerd tot Landroid S300, Landroid M-serie en Landroid L-serie.

Bottom Line
Pros
voor KLEINE GAZONS tot 300 m²
Worx robotmaaier
Landroid S 300
Verkrijgbaar bij
Bekijk prijs
Gazons tot 300 m²
Hellingen tot 35%
AIA™-navigatietechnologie
Auto-schedule
Kan door smalle doorgangen
Configureerbaar
Beheer van meerdere gebieden
Save the Hedgehogs modus
PowerShare accu
Mulchen
Flexibele maaihoogte
20 – 50 mm

Accu
Ja

Bedraad
Ja

Wifi
2.4GHz Wifi-signaal

Gewicht
8kg

Afmetingen
50.7 (D) × 20.5 (H) × 36.1 (B) cm

Aansturing
Handmatig, automatisch of Landroid app
voor gazons tot 700 m²
Worx robotmaaier
Landroid M-serie
Verkrijgbaar bij
Bekijk prijs
Gazons tot 500 m² en 700 m²
Hellingen tot 35%
AIA™-navigatietechnologie
Auto-schedule
Kan door smalle doorgangen
Configureerbaar
Beheer van meerdere gebieden
Save the Hedgehogs modus
PowerShare accu
Mulchen
Cut-to-Edge
Landroid M500 en Landroid M700
Flexibele maaihoogte
30 – 60 mm

Accu
Ja

Bedraad
Ja

Wifi
2.4GHz Wifi-signaal

Gewicht
Landroid M500
9.1 kg

Landroid M700
9.4 kg

Afmetingen
Landroid M500
55.8 (D)× 20.5 (H) × 40.4 (B) cm

Landroid M700
55.8 (D)× 20.5 (H) × 40.4 (B) cm

Aansturing
Handmatig, automatisch of Landroid app
voor gazons tot 2000 m²
Worx robotmaaier
Landroid L-serie
Verkrijgbaar bij
Bekijk prijs
Gazons tot 1000 m² en 2000 m²
Hellingen tot 35%
AIA™-navigatietechnologie
Auto-schedule
Kan door smalle doorgangen
Configureerbaar
Beheer van meerdere gebieden
Save the Hedgehogs modus
PowerShare accu
Mulchen
Cut-to-Edge
Landroid L1000 en Landroid L2000
Flexibele maaihoogte
30 – 60 mm

Accu
Ja

Bedraad
Ja

Wifi
2.4GHz Wifi-signaal

Gewicht
Landroid L1000
12 kg

Landroid L2000
12 kg

Afmetingen
Landroid L 1000
62.8 (D) × 22.5 (H) × 42.8 (B) cm

Landroid L 2000
63 (D) x 22.5 (H) x 44.5 (B) cm

Aansturing
Handmatig, automatisch of Landroid app

De Landroid S300, Landroid M-serie en Landroid L-serie hebben heel wat gelijkaardige eigenschappen. Ik lijst ze hieronder even op:

 • Auto-schedule: de robotmaaiers passen de werktijd automatisch aan op basis van het weer, de grassoort en het bodemtype
 • Kunnen door nauwe doorgangen: zolang dat deze doorgangen zo smal zijn als de robotmaaiers zelf (wat voor zicht spreekt)
 • AIA™-navigatietechnologie: deze technologie maakt een snelle dekking van het te maaien gebied mogelijk en zorgt ervoor dat de Landroid robotmaaiers snel en wendbaar zijn
 • Configureerbaar naar individuele behoeften met vijf opties, namelijk: intelligente obstakelvermijding, instructies geven via spraakbesturing, Off Limits gebieden afbakenen, diefstalbeveiliging via GPS en RadioLink-optie inschakelen (= voor een sterke verbinding tot 500 m van je wifi router)
 • PowerShare™ accu: deze past op alle Worx snoerloze gereedschappen
 • Indien verbonden met wifi: worden de Landroid robotmaaiers automatisch geüpdatet zodra er softwareverbeteringen en nieuwe functies beschikbaar komen
 • Save the Hedgehogs modus: voor de bescherming van wilde dieren
 • Cut-to-Edge: enkel voor de Landroid M serie en Landroid L serie, zorgt voor een afwerking van ook de randen van de tuin
 • Zelfstandig terugkeren basisstation: waneer de robotmaaiers terug dienen op te laden, keren ze zelfstandig terug naar het basistation
 • Mulchen: de grassnippers vallen bij het maaien terug in het gazon en voorzien deze ook direct van natuurlijke voeding

De Landroid robotmaaiers hebben zowel plus-als minpunten, hieronder volgt een overzicht.

Pluspunten
 • Hellingen tot 35%
 • AIA™-navigatietechnologie
 • Auto-schedule
 • Kan door smalle doorgangen
 • Save the Hedgehogs modus
 • Cut-to-Edge (enkel voor de Landroid M en L serie)
 • Verschillende sensoren
 • Diefstalbeveiliging
 • Mulchen
 • Flexibele maaihoogte
Minpunten
 • Aanleggen van de begrenzingsdraad kan tijdrovend zijn want elk item (zoals bijvoorbeeld een boom) dat dient te worden beschermd, moet omringd worden door de draad
 • Sterk wifi-signaal nodig voor goede werking van Landroid app
 • Je tuin moet op een bepaalde plek voorzien zijn van stroom voor het oplaadstation van je robotmaaier
 • Geen Smart Home integratie

Robot grasmaaier kopen, waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent om een robot grasmaaier aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ik geef je hieronder wat tips die je kunnen helpen:

 • Hou rekening met de grootte van je gazon – niet elke robotmaaier kan automatisch de grootte van je gazon aan. De hier besproken Landroid robotmaaiers kunnen wel uiteenlopende groottes van gazons aan tot 300m² – 2000m².
 • Heb je een vrij kleine tuin dan is een robotmaaier eerder niet voor jou – het kan namelijk dan een nogal dure aanschaffing zijn die niet echt nodig was.
 • Indien je robotmaaier te besturen is via een app en deze werkt met een wifi verbinding zie dan dat je een stabiele wifi-verbinding hebt zodat de koppeling tussen de app en robotmaaier goed blijft
 • Hou rekening met de vlakte van je gazon – zeker niet elke robotmaaier kan zomaar elke helling aan. De Landroid robotmaaiers tot 35%.
 • Voor de plek van het oplaadstation van je robotmaaier zijn er een aantal zaken belangrijk – deze plek moet voorzien zijn van stroom, zich op een vlakke grond bevinden en toegang bieden tot het gazon. Dit laatste punt is een erg belangrijke!
 • Eens je je robotmaaier hebt aangeschaft – zie dat je gazon vrij is van losse spullen, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Dit zorgt er niet alleen voor dat je robotmaaier beter zijn werk kan doen maar je voorkomt zo ook dat deze in rare vormen je gras zou maaien.

Mesjes van de Worx robotmaaiers

De Worx robotmaaiers hebben drie draaibare scheermessen. De bladdraaischijf maakt willekeurige rotatie met de klok mee alsook tegen de klok in om beide snijkanten te gebruiken.

Door de hefsensor zullen de messen stoppen met draaien zodra de robotmaaier wordt opgetild. Zie dat bij het schoonmaken of vervangen van de mesjes de robotmaaier wel volledig is uitgeschakeld en de accu verwijderd is.

De vervanging van de messen hangt af van de frequentie waarmee de robotmaaier wordt gebruikt. Als deze geprogrammeerd is om elke dag te maaien gaan de messen tot twee maanden mee. De onderstaande afbeeldingen laten zien hoe je messen vervangt. Je kan dit proces ook terugvinden in de meegeleverde handleiding van je Worx robotmaaier.

Worx robotmaaier
Worx robotmaaier

Worx robotmaaier installeren

Bij het installeren van de Worx Landroid robotmaaiers is het belangrijk om met verschillende zaken rekening te houden, zoals de juiste installatie van het oplaadstation of basisstation alsook het aanleggen van de begrenzingsdraad.

De onderstaande video laat het installatieproces zien voor de hier besproken Landroid robotmaaiers. Ik voeg ook de gebruikshandleiding per model toe, deze vertelt meer over het programmeren alsook de koppeling met de Landroid app.

De Landroid app

De Landroid robotmaaiers zijn allemaal compatibel met de Landroid app. Met deze app kan je het volgende doen:

 • De oppervlakte van je gazon opmeten
 • Informatie uploaden over je grassoort, grondsoort en irrigatie om zo een werkschema op maat samen te stellen
 • Statistieken bekijken over wat de Landroid robotmaaier heeft gedaan
 • De Landroid robotmaaier lokaliseren, ook als deze bijvoorbeeld ergens vastzit
 • Een serviceticket openen als het nodig is om de Landroid robotmaaier te laten onderhouden
 • Informatie ontvangen wanneer er een nieuwe software beschikbaar is voor Landroid
 • Multi zone functie gebruiken voor het beheren van meerdere gebieden (minimaal 2, maximaal 4); hiermee kan je aan verschillende zones van je gazons verschillende werktijden koppelen

De app is beschikbaar voor Android en iOS.

De onderstaande video laat zien hoe je de Landroid app koppelt aan de Worx Landroid robotmaaier.

De onderstaande video laat zien hoe je multi zone functie kan beheren in de Landroid app.

Robotmaaier Worx: de details

Hieronder een overzicht van de populaire modellen van de Worx robotmaaiers.

1.

Worx Landroid S300

Klein maar fijn

4.5

De Landroid S300 is het kleinste model uit de Landroid en bedoeld voor kleine gazons

product image

Kenmerken

 • Gazons tot 500 m² en tot 700 m²
 • Hellingen tot 35%
 • Auto schedule
 • Past door smalle doorgangen
 • Mulchen

Plus- en minpunten

 • Hellingen tot 35%
 • Auto schedule
 • Kan door smalle doorgangen
 • Botsingssensor
 • Diefstalbeveiliging
 • Veel sensoren aan boord
 • Mulchen
 • Flexibele maaihoogte
 • Sterk wifi-signaal nodig voor goede werking van Landroid app
 • Je tuin moet op een bepaalde plek voorzien zijn van stroom voor het oplaadstation van je robotmaaier
 • Geen smarthome integratie
 • Samenvatting

  De Landroid S300 is bedoeld voor gazons tot 300 m² en kan hellingen aan tot 35%. Deze robotmaaier heeft wel een aantal prettige functies.

  Zo maait deze efficiënt dankzij de AIA™-navigatietechnologie en past hij zijn werktijd automatisch aan op het weer, grassoort en bodemtype door de auto-schedule functie.

  De Landroid S300 kan vrij smalle doorgangen passeren en is ook configureerbaar naar de individuele behoeften met vijf opties, namelijk: intelligente obstakelvermijding, instructies geven via spraakbesturing, Off Limits gebieden afbakenen, diefstalbeveiliging via GPS en RadioLink-optie inschakelen (= voor een sterke verbinding tot 500 m van je wifi router).

  Verdere interessante functie zijn: de Save the Hedgehogs modus, voor de bescherming van wilde dieren, het mulchen en het feit dat hij zelfstandig naar het basisstation terugkeert wanneer nodig.

  2.

  Worx Landroid M-serie

  500-700m2

  4.5

  De Landroid M-serie bestaat uit de Landroid M500 en M700 en is bedoeld voor middelgrote gazons.

  Worx Landroid M500 WR141E

  Kenmerken

  • Gazons tot 1000 m² en tot 2000 m²
  • Hellingen tot 35%
  • Auto schedule
  • Past door smalle doorgangen
  • Mulchen
  • Cut-to-Edge

  Plus- en minpunten

 • Hellingen tot 35%
 • Auto schedule
 • Kan door smalle doorgangen
 • Botsingssensor
 • Diefstalbeveiliging
 • Veel sensoren aan boord
 • Mulchen
 • Flexibele maaihoogte
 • Sterk wifi-signaal nodig voor goede werking van Landroid app
 • Je tuin moet op een bepaalde plek voorzien zijn van stroom voor het oplaadstation van je robotmaaier
 • Geen smarthome integratie
 • Samenvatting

  De Landroid M-serie is bedoeld voor middelgrote gazons en kan hellingen aan tot 35%. De M-serie vertoont veel gelijkenissen met de Landroid S300. Wel hebben deze robotmaaiers een Cut-to-Edge functie wat zorgt voor een nette afwerking tot aan de randen van het gazon.

  Voor de M-serie geldt ook het feit dat je zeker op een bepaalde plek in je tuin stroom moet hebben voor laadstation. Dat je een sterk wifi-signaal nodig hebt voor de Landroid app en dat deze robotmaaiers ook geen smart home integratie hebben.

  3.

  Worx Landroid L-serie

  Grote gazons

  4.5

  De Landroid M-serie bestaat uit de Landroid M500 en M700 en is bedoeld voor middelgrote gazons.

  Worx robotmaaier

  Kenmerken

  • Gazons tot 1000 m² en tot 2000 m²
  • Hellingen tot 35%
  • Auto schedule
  • Past door smalle doorgangen
  • Mulchen
  • Cut-to-Edge

  Plus- en minpunten

 • Hellingen tot 35%
 • Auto schedule
 • Kan door smalle doorgangen
 • Botsingssensor
 • Diefstalbeveiliging
 • Veel sensoren aan boord
 • Mulchen
 • Flexibele maaihoogte
 • Pincode
 • Sterk wifi-signaal nodig voor goede werking van Landroid app
 • Je tuin moet op een bepaalde plek voorzien zijn van stroom voor het oplaadstation van je robotmaaier
 • Geen smarthome integratie
 • Samenvatting

  De Landroid L-serie is bedoeld voor grote gazons en kan hellingen aan tot 35%. De L-serie vertoont veel gelijkenissen met de M-serie en met de Landroid S300. Deze robotmaaiers hebben wel als enige modellen twee voorwielen en de Landroid L1000 kan ook met Bluetooth worden verbonden.

  Voor de L-serie geldt ook het feit dat je zeker op een bepaalde plek in je tuin stroom moet hebben voor laadstation. Dat je een sterk wifi-signaal nodig hebt voor de Landroid app en dat deze robotmaaiers ook geen smart home integratie hebben.

  Tot slot: Worx robotmaaier kopen of beter niet?

  Is de Worx robotmaaier nu de moeite om in huis te halen? Het antwoord hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren.

  De Worx robotmaaier heeft zeker veel pluspunten en komt ook in verschillende vormen en maten wat ervoor zorgt dat er vast wel één tussen zal zitten die geschikt is voor jouw tuin. Bovendien zijn deze robotmaaiers relatief budgetvriendelijk.

  In de eerste plaats moet je wel kijken naar de grootte van je tuin, heb je een vrij kleine tuin dan is deze robotmaaier (en ook eigenlijk elke andere) een onnodige en prijzige aanschaffing.

  Is de grootte van je tuin daarentegen wel geschikt voor een robotmaaier dan zou ik deze zeker durven overwegen maar hou dan wel zeker rekening met een aantal zaken.

  Zo moet je tuin zeker op een bepaalde plek voorzien zijn van stroom voor het basisstation van je robotmaaier, anders kan deze niet opladen en dus ook niet werken. Je hebt ook een sterk wifi-signaal nodig voor een goede werking van de Landroid app.

  Eventueel kan je dit wel oplossen met de RadioLink-optie inschakelen (= voor een sterke verbinding tot 500 m van je wifi router). En dan een laatste punt, maar één waar ik wel zeker bij zou stilstaan, de Worx robotmaaiers hebben geen smart home integratie.

  Dit kan naargelang je eigen voorkeur wel tegenvallen want het zou wel leuk zijn als je ze kon besturen Google Assistant of Alexa. Maar nogmaals, ze hebben ook veel voordelen dus ze overwegen in je zoektocht naar een geschikte robotmaaier, zou ik zeker doen!

  Lees ook:

  Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

  Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

  Stel je vraag

  Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Delen via: