Netatmo thermostaat: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Clio van den Bossche

Netatmo thermostaat

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Een zelflerende thermostaat die weet welke temperatuur jij thuis het aangenaamst vindt en deze automatisch voor je instelt. Dat klinkt goed en is hetgeen dat de Netatmo thermostaat belooft te doen. Maar is deze nu wel echt de moeite om in huis te halen? In dit artikel lees je er alles over.

Netatmo: het bedrijf

Netatmo is een Frans bedrijf, opgericht in 2011, dat verschillende smarthome producten voor thuis maakt zoals beveiligingscamera’s, weerstations, rookmelders, slimme deurbellen, thermostaten en slimme airco-bedieningen. Over deze laatste lees je uitgebreid in dit artikel.

Fijn aan de producten van Netatmo is dat ze goed samenwerken met verschillende slimme assistenten, waaronder Google Assistant en Homekit.

Netatmo thermostaat

Netatmo thermostaat

Naast dat de Netatmo thermostaat je temperatuur kan aanpassen (gelukkig maar), heeft deze ook nog andere interessante mogelijkheden. Hieronder volgt een overzicht.

  • Bediening via app – Je kan deze thermostaat bedienen via de Netatmo Energy app. Zo kan je de kamertemperatuur vanop afstand via je smartphone regelen. Ook krijg je via de app een overzicht van je energieverbruik.
  • Zelflerend – Naarmate je de Netatmo thermostaat meer en meer gebruikt, zal deze ook “slimmer” worden en meer te weten komen over jouw leefgewoonten. Zo zal de thermostaat op termijn herkennen wanneer de verwarming moet worden uitgeschakeld.
  • Bediening via display – Naast de bediening via de app, kan de Netatmo thermostaat ook handmatig worden bediend via de display met touchscreen. Hierbij is wel verschil in mogelijkheden tussen de modellen. Zo kan je bij de Netatmo slimme aan/uit thermostaat alleen de temperatuur handmatig wijzigen, voor de andere functies heb je de app nodig.
  • Werkt met verschillende smarthome platforms en producten – De Netatmo thermostaat werkt met verschillende slimme assistenten zoals Google Assistant, Homekit en Alexa. Je kan de thermostaat ook koppelen aan je andere smarthome producten zoals je slimme deurbel, zodat de thermostaat precies weet wanneer je van huis vertrekt en hij de temperatuur best lager zet. Ook kan je de thermostaat koppelen aan je slim weerstation zodat deze nog beter op de nodige temperatuur kan inspelen.
9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Netatmo thermostaat: 2 modellen

Hieronder kan je een vergelijking vinden tussen de volgende 2 thermostaten: de Netatmo slimme modulerende thermostaat en de Netatmo slimme aan/uit thermostaat. Je vindt hun belangrijkste kenmerken in de onderstaande tabel terug.

KENMERKEN
pluspunten
Netatmo slimme
modulerende thermostaat
Bekijk beste prijs
KENMERKEN
Auto-adapt
Bediening via app
Zelflerend
Regelt temperatuur gelijkmatig
pluspunten
Afmetingen
8.3 (H) x 2.2 (D) x 8.3 (B) cm

Gewicht
0,160 kg

Type verwarming
Combi ketel, Cv-ketel, Hybride warmtepomp,
Stadsverwarming

Geschikt voor deze CV-ketels
Alle typen CV-ketels

OpenTherm
Ja

Vloerverwarming mogelijk
Ja

Zelflerend
Ja

Geofencing
Nee

Touchscreen
Ja

Montage
Waar je wilt (draadloos) of aan de muur (bedraad)

Instelbereik (celcius)
0-50

Zones in te stellen
Ja

Smart platformen
Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Homey, IFTTT

Accu
Ja

Abonnement
Geen
Netatmo slimme
aan/uit thermostaat
Bekijk beste prijs
KENMERKEN
Auto-adapt
Bediening via app
Zelflerend

pluspunten
Afmetingen
8.3 (H) x 2.2 (D) x 8.3 (B) cm

Gewicht
0,185 kg

Type verwarming
Combi ketel, Cv-ketel, Hybride warmtepomp,
Warmtepomp zonder koeling

Geschikt voor deze CV-ketels
Alle typen CV-ketels

OpenTherm
Nee

Vloerverwarming mogelijk
Ja

Zelflerend
Ja

Geofencing
Nee

Touchscreen
Ja

Montage
Waar je wilt (draadloos) of aan de muur (bedraad)

Instelbereik (celcius)
0-50

Zones in te stellen
Ja

Smart platformen
Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Homey, IFTTT

Accu
Ja

Abonnement
Geen

Netatmo thermostaat aansluiten

Fijn aan de Netatmo thermostaat is dat je meerdere installatie mogelijkheden hebt. Zo kan je kiezen om:

  • De thermostaat aan de muur te monteren (bedrade optie) – je vervangt dan een bestaande wandthermostaat.
  • De thermostaat neer te zetten waar je wilt (draadloze optie) – zo kan je de thermostaat plaatsen op een plank of kast, maar die ook eender wanneer naar ergens anders verplaatsen. Hoewel de draadloze optie misschien makkelijker lijkt, vereist deze toch wat meer technische kennis.

De handleiding en installatievideo voor beide opties kan je hier terugvinden.

Vooraleer je aan de installatie begint, check je best eerst de compatibiliteit met je huidig verwarmingssysteem, die kan via deze link.

Hieronder kan je alvast het type verwarming terugvinden voor elk model van de Netatmo thermostaten.

Netatmo slimme modulerende thermostaat

  • Combi ketel
  • Cv-ketel
  • Hybride warmtepomp
  • Stadsverwarming

Netatmo slimme aan/uit thermostaat

  • Combi ketel
  • Cv-ketel
  • Hybride warmtepomp
  • Warmtepomp zonder koeling

Modulerend vs Aan/uit

Van de Netatmo thermostaat bestaan er twee modellen: de Netatmo slimme modulerende thermostaat en de Netatmo slimme aan/uit thermostaat. Maar wat is het nu juist het verschil tussen “modulerende” en “aan/uit” thermostaten?

Een modulerende thermostaat zal in tegenstelling tot een aan/uit thermostaat, werken met CV-ketels die gebruikmaken van het “OpenTherm-protocol”, een manier van communiceren tussen de thermostaat en de CV-ketel. Dit communicatie-protocol zorgt ervoor dat de ketel gaat “moduleren” of gelijkmatig zal verwarmen naar de gewenste temperatuur. Via OpenTherm kunnen een modulerende boiler en thermostaat informatie uitwisselen om zowel de verwarming als het sanitair warm water te regelen.

Een aan/uit thermostaat werkt met een klassieke CV-ketel en zal “alleen maar” doorgeven aan de ketel dat hij moet branden maar niet specificeren hoe hard. De ketel zal dan volop beginnen draaien totdat de ingestelde temperatuur in de ruimte waar de thermostaat hangt, is bereikt. Dan gaat de ketel weer uit. Dit is natuurlijk minder energiezuinig dan wanneer de CV-ketel gebruikmaakt van OpenTherm.

Netatmo thermostaat met stadsverwarming

Werkt de Netatmo thermostaat nu combinatie met stadsverwarming? Laat ik eerst verduidelijken wat dit laatste juist inhoudt. Je hebt thuis stadsverwarming of blokverwarming wanneer jouw huis wordt verwarmd via een warmtenet dat wordt beheerd door je hele woonplaats, wijk of straat. Je maakt hierbij geen gebruik van een cv-ketel, geiser of boiler.

De Netatmo slimme aan/uit thermostaat werkt niet met stadsverwarming maar de Netatmo slimme modulerende thermostaat wel. Je gebruikt deze dan best in combinatie met de slimme Netatmo radiatorkranen om zo de temperatuur per kamer te kunnen regelen.

Vloerverwarming en Netatmo thermostaat

Je kan de Netatmo thermostaat gebruiken om de temperatuur van je vloerverwarming te regelen. Alleen moet je hier eerst goed de compatibiliteit checken met je huidige verwarmingssysteem dat gebruikt wordt om je vloerverwarming aan te sturen.

Vloerverwarming kan worden aangestuurd door een cv-ketel, een (hybride) warmtepomp of via stadsverwarming. Indien deze via stadsverwarming wordt aangestuurd zal de Netatmo slimme aan/uit thermostaat niet werken.

Verwam (of koel) je met een airco of warmtepomp, dan kun je ook eens mijn review van de Netatmo slimme airco-bediening lezen.

Google Home, Alexa en Homekit met de Netatmo thermostaat

De Netatmo producten werken met verschillende smarthome platforms wat natuurlijk erg handig is. Ze werken bijzonder goed met Apple Homekit.

Google Home

De Netatmo thermostaat kan worden gekoppeld aan slimme speakers van Google, zoals de Nest Audio en Nest Mini en je kan via Google Assistant spraakgestuurde opdrachten geven zoals: “Hey Google, stel de temperatuur in op 20°.” Of je kan informeren naar wat de temperatuur in de woonkamer is. Via deze link kom je te weten hoe je Google Assistant kan instellen voor het beheren van je Netatmo thermostaat.

Alexa

De Netatmo thermostaat wordt ook ondersteund door Alexa en je kan deze via Alexa dan ook verschillende spraakopdrachten geven en naar bepaalde zaken informeren. Zo kan je aan Alexa vragen om de temperatuur in de woonkamer in te stellen op 20° of kan je informeren naar hoe warm het is in de woonkamer. De koppeling met Alexa gebeurt via de Amazon Alexa app. Hier kan je terugvinden hoe je Alexa dient in te stellen om je Netatmo thermostaat te kunnen beheren.

Homekit

Een smarthome platform waar Netatmo goed mee werkt is Apple Homekit. Je kan je Netatmo thermostaat (net als de Netatmo radiatorkranen) toevoegen aan Homekit via de Woning-app en zo de volgende zaken doen:

  • de temperatuur op afstand regelen met je iPhone of iPad
  • via Siri spraakgestuurde opdrachten geven
  • in combinatie met de Netatmo radiatorkranen kan je de temperatuur ook voor één bepaalde ruimte spraakgestuurd regelen

Netatmo app

De Netatmo thermostaat wordt bediend via de Netatmo Energy app op je smartphone. Voor de optimale werking met de app, dien je een goede wifi-verbinding te hebben. Met de Netatmo app kan je:

  • een vragenlijst van 5 vragen beantwoorden zodat de Netatmo thermostaat zo goed mogelijk zal werken op basis van jouw levenstijl (dit gebeurt bij de installatie van de thermostaat)
  • de instellingen van je Netatmo thermostaat beheren
  • de temperatuur instellen en aanpassen
  • je energieverbruik raadplegen

De onderstaande video laat zien hoe je de Netatmo thermostaat koppelt aan de Netatmo app via wifi.

Netatmo thermostaat: alle details op een rij

Ik overloop hieronder de volgende twee modellen van de Netatmo thermostaat: de Netatmo slimme modulerende thermostaat en Netatmo slimme aan/uit thermostaat.

1.

Netatmo slimme modulerende thermostaat

4

Een slimme thermostaat die te bedienen is via de app op je smartphone en die de temperatuur in huis gelijkmatig regelt.

product image

Kenmerken

  • Bediening via app
  • Keuze draadloze en bedrade aansluiting
  • Compatibel met verschillende smarthome platforms
  • Regelt temperatuur gelijkmatig

Plus- en minpunten

Pluspunten
  • Energiebesparend
  • Auto-adapt
  • Bediening via app
  • Zelflerend
  • Werkt met verschillende smarthome platforms
  • Hip design
  • Regelt temperatuur gelijkmatig
  • Zoneregeling
Minpunten
  • Slimme Netatmo radiatorkranen nodig voor zoneregeling

Prijsvergelijk

Netatmo slimme modulerende thermostaat

Samenvatting

De Netatmo slimme modulerende thermostaat is een handige thermostaat die bediend kan worden via de Netatmo Energy app op je smartphone. Voor de optimale werking met de app heb je wel een goede wifi-verbinding nodig.

Deze thermostaat zorgt voor een gelijkmatige opwarming in je huis en zal zo de maximumtemperatuur niet overschrijden.

Een fijne functie is de “auto-adapt” waarmee de thermostaat leert uit jouw gewoontes en ook ineens rekening houdt met zaken zoals de isolatie van je woning en de buitentemparatuur. Hierdoor werkt de Netatmo thermostaat energiebesparend.

Je kan met deze thermostaat ook de temperatuur in elke ruimte apart regelen maar dan heb je wel de Netatmo radiatorkranen ervoor nodig. Deze thermostaat kan zowel draadloos als bedraad worden aangesloten.

Deze Netatmo thermostaat is, net als de overige producten van Netatmo, compatibel met verschillende smarthome platforms en werkt vooral goed met Apple Homekit.

2.

Netatmo slimme aan/uit thermostaat

4.5

Deze slimme thermostaat kan worden bediend via de app op je smartphone. Dit model is niet geschikt voor OpenTherm, wel voor aan/uit verwarmingssystemen.

product image

Kenmerken

  • Bediening via app
  • Keuze draadloze en bedrade aansluiting
  • Compatibel met verschillende smarthome platforms

Plus- en minpunten

Pluspunten
  • Energiebesparend
  • Auto-adapt
  • Bediening via app
  • Zelflerend
  • Werkt met verschillende smarthome platforms
  • Hip design
  • Zoneregeling
Minpunten
  • Slimme Netatmo radiatorkranen nodig voor zoneregeling
  • Werkt niet met OpenTherm

Prijsvergelijk

Samenvatting

De Netatmo slimme aan/uit thermostaat is een handige thermostaat die bediend kan worden via de Netatmo Energy app op je smartphone. Voor de optimale werking met de app heb je wel een goede wifi-verbinding nodig. Deze thermostaat kan zowel draadloos als bedraad worden aangesloten.

Deze thermostaat is niet geschikt voor OpenTherm, wel voor aan/uit verwarmingssystemen. Je kan met deze thermostaat de temperatuur in elke ruimte apart regelen maar dan heb je wel de Netatmo radiatorkranen nodig.

Een fijne functie is de “auto-adapt” waarmee de thermostaat leert uit jouw gewoontes en ook ineens rekening houdt met zaken zoals de isolatie van je woning en de buitentemparatuur. Hierdoor werkt de Netatmo thermostaat energiebesparend.

Deze Netatmo thermostaat is, net als de overige producten van Netatmo, compatibel met verschillende smarthome platforms en werkt vooral goed met Apple Homekit.

Andere producten van Netatmo

Naast de hier besproken thermostaat, heeft Netatmo nog verschillende andere smarthome producten op de markt gebracht. Hieronder kan je een overzicht vinden:

Dus, Netatmo thermostaat kopen of beter niet?

En dan is het nu tijd voor een antwoord op de hoofdvraag: is de Netatmo thermostaat de moeite om in huis te halen? Ja, dat is die zeker. Het is een handig product dat vanop afstand kan worden bestuurd en ook nog eens compatibel is met verschillende smarthome platforms, waaronder Apple Homekit.

Ik raad wel aan om de Netatmo radiatorkranen, ook al zijn ze een extra kost, te overwegen omdat het toch wel echt een pluspunt is als je de temperatuur per kamer kan regelen en zonder de radiatorkranen is dat jammer genoeg niet mogelijk.

Ook zeker niet onbelangrijk, check goed of je een OpenTherm ketel- of boiler hebt want niet elke Netatmo thermostaat is daarmee compatibel!

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: