Slimme stekker Lidl: kopen of beter niet?

Geschreven door

Ruud Caris

Slimme stekker Lidl

Laatste update:

1

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

De slimme stekker van Lidl, ook bekend als de Silvercrest Tussenstekker, is een goedkope stekker. Is het de moeite waard om de slimme stekker van deze supermarktketen te kopen? In dit artikel lees je alles wat je erover moet weten.

Lidl: het bedrijf

Iedereen is wel bekend met Lidl. De supermarktketen heeft meer dan 10.000 winkels in heel Europa. In Nederland zijn dat er 440.

Lidl werd in de jaren dertig van de vorige eeuw in Duitsland opgericht en was in eerste instantie een groothandel in groenten en fruit. Pas in de jaren zeventig opende Lidl zijn eerste supermarkt, ook in Duitsland. In Nederland is Lidl sinds 1996 te vinden.

Inmiddels zijn we een paar decennia verder en begeeft Lidl zich ook op de smarthome markt. Dat doen ze met het merk Silvercrest. Zoals we gewend zijn van de budgetsupermarkt zijn ook de smarthome producten niet duur. Eén van de producten is de Lidl slimme stekker.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Slimme stekker Lidl

De Silvercrest Tussenstekker van de Lidl is geen kleine stekker, maar er passen er wel twee in een dubbel stopcontact naast elkaar. Door zijn hoge vermogen van 16A kun je er ook zwaardere apparaten zoals een wasmachine op aansluiten.

Hij doet wat hij moet doen: traditionele lampen en apparaten die je aansluit slim maken door ze toe te voegen aan je smart home ecosysteem. Ook kun je de stekker automatisch in- en uitschakelen door een tijdschema in te stellen. De stekker kan helaas geen stroomverbruik meten.

Deze slimme stekker sluit je niet direct aan op je WiFi-router, dat gaat niet. Je moet een gateway gebruiken met ondersteuning voor Zigbee.

Zigbee-protocol

Zigbee 3.0 is het protocol dat de stekker gebruikt. Dat werkt zo: als jij via app het commando geeft om de stekker aan te zetten, verstuurt je mobiel eerst een signaal naar de gateway en die geeft vervolgens het commando door aan de stekker.

Lidl heeft voor zijn smarthome producten een eigen Zigbee-gateway gemaakt: de Silvercrest Gateway (adviesprijs 24,99 euro).

Omdat Zigbee een veelgebruikt protocol is, kun je deze slimme stekker ook aansluiten op gateways/hubs van andere smart home fabrikanten die Zigbee ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de Philips Hue Bridge, daarover later meer.

Je moet wel opletten dat je de gateway op een centrale plek in je huis neerzet, zodat het bereik tussen de gateway en de stekker niet te groot is. Hierdoor kan je stekker trager werken of zelfs helemaal niet.

Technische specificaties slimme stekker Lidl:

KleurWit
TypeRandaarde
Stroomsterkte16A
Maximaal verbruik3640 watt
Spanning220-240 V
Formaat8,5 x 8,5 x 8,8 mm
ProtocolZigbee 3.0
Slimme assistentGoogle Home
Pluspunten
 • Zeer goedkope slimme stekker
 • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
 • Via app en Google Home te bedienen
 • Ook te bedienen met handmatige knop
Minpunten
 • Klik hoorbaar bij in-/uitschakelen
 • Zigbee gateway nodig

Slimme stekker Lidl: wat kun je ermee?

Hieronder lees je wat je kunt doen met de slimme stekker van Lidl:

 • Niet-slimme lampen en apparaten toch slim maken: heb je een traditionele lamp die je graag zou willen aan-/uitzetten via een app of slimme assistent? Door de lamp op de slimme stekker aan te sluiten, maak je de lamp slim. Dat kan ook met apparaten.
 • Kerstboom aan- en uitzetten: je hoeft niet elke keer meer onder je kerstboom te kruipen om de lampjes aan te zetten als je de verlichting aansluit op je slimme stekker. Dat kan natuurlijk ook met je kerstdorp.
 • Ventilator: sluit de ventilator aan op de slimme stekker en je kunt elke zwoele zomeravond vanuit bank of bed je ventilator aanzetten.
 • Tijdschema: in de app kun je verschillende tijdschema’s instellen. Zet bijvoorbeeld een (nacht)lampje op de gang om 00:00 uur aan en om 06:00 uur weer uit.
 • Stroombesparing: door het tijdschema kun je (’s nachts) verschillende apparaten automatisch uitschakelen om energie te besparen. Denk aan computers, soundbars, televisies, oplaadstations, …
 • Apparaten toevoegen aan slimme assistent: de slimme stekker kun je koppelen aan de populaire slimme assistent Google Home. Hierdoor wordt je aangesloten lamp of apparaat onderdeel van je smarthome ecosysteem, waardoor je slimme apparaten met elkaar kunt laten communiceren.

Slimme stekker Lidl installeren

De slimme stekker van Lidl is makkelijk te installeren. Zorg dat je de stekker dichtbij je Zigbee gateway hebt ingestoken en dat de stekker aan staat, het lampje op de stekker brandt dan. Volg deze stappen:

 1. Installeer of open de Lidl Home app op je telefoon of tablet (Android en iOS)
 2. Maak een account aan en log in
 3. Ga naar het tabblad Thuis en klik op het plusje (+)
 4. Kies de categorie Stekker en bus en vervolgens Tussenstekker
 5. Tik op Gereed
 6. Hou de aan-/uitknop op de stekker ongeveer 5 seconden ingedrukt, totdat het lampje gaat knipperen
 7. De stekker wordt gedetecteerd, volg de stappen in de app
 8. Geef de stekker eventueel een naam als deze is toegevoegd (bijv. bureaulamp)
 9. Tik op de ruimte waar de stekker zich bevindt
 10. Tik op gereed

Voilà! De stekker is toegevoegd en kun je nu bedienen via de app.

Slimme stekker Lidl: Google Home, Homekit en Alexa?

De Silvercrest Tussenstekker van de Lidl is compatibel met Google Home. Voor Apple Homekit en Amazon Alexa is er helaas geen ondersteuning.

Je kunt de stekker toevoegen aan Google Home zodat je de stekker kunt opnemen in routines. Bijvoorbeeld: als de zon opkomt, zet stekker aan. Ook kan een bewegingssensor gekoppeld aan Google Home bij een beweging de stekker aanzetten.

Dit is hoe je de Lidl Smart Plug koppelt:

 1. Open Google Home op je telefoon of tablet
 2. Tik op je plusje (+) linksboven in het scherm
 3. Tik op Apparaat instellen
 4. Tik vervolgens op Heb je al iets ingesteld?
 5. Zoek naar Lidl Home en selecteer deze
 6. Login met de gegevens zoals in de Lidl Home app
 7. Tik op Link Now

De stekker is nu toegevoegd aan jouw Google Home-ecosysteem.

Lees ook: Slimme stekker voor Google Home: dit zijn de beste opties

Lidl slimme stekker Hue

De Silvercrest Tussenstekker van de Lidl werkt met het Zigbee-protocol. Dat houdt in dat de stekker verbinding moet maken met een gateway, voordat je de stekker kunt bedienen.

De Philips Hue Bridge, die je nodig hebt voor de Philips Hue-lampen, werkt ook met dit Zigbee-protocol. Daardoor is het ook mogelijk om de slimme stekker van de Lidl toe te voegen aan de Hue Bridge.

Dit is hoe je dat doet:

 1. Steek de Lidl-stekker in, zo dicht mogelijk bij de Philips Hue Bridge
 2. Hou de aan-/uitknop op de stekker ongeveer 5 seconden ingedrukt, totdat het lampje gaat knipperen
 3. Open de Philips Hue-app
 4. Tik rechtsboven op de cirkel met daarin drie puntjes (…)
 5. Tik op Lampen toevoegen
 6. Tik op Zoek

Als het goed is, wordt de stekker gevonden als On/off plug. Je kunt deze naam aanpassen en vervolgens toewijzen aan een ruimte. Vanaf nu kun je de stekker aan en uitzetten in de Philips Hue-app.

Check ook deze video over hoe je de Silvercrest Tussenstekker koppelt aan Philips Hue:

Lidl Home-app

Om te beginnen kun je in de Lidl Home app natuurlijk je stekker aan- en uitzetten, maar ook nog meer.

Als je in de app op Timer tikt, dan kun je tijdschema’s maken. Je kunt hier een tijdstip kiezen waarop de stekker in- of uitgeschakeld moet worden. Ook kun je dit laten herhalen op dagen naar keuze, zodat je niet voor elke dag een apart schema hoeft te maken.

Ook kun je een countdown instellen. Je kunt dan bijvoorbeeld het aangesloten leeslampje op de kinderkamer na een kwartier laten uitgaan, zodat je kind weet dat het écht bedtijd is.

Daarnaast is ook het standaard gedrag van de stekker in te stellen voor na een stroomstoring of als je hem na langere tijd weer opnieuw insteekt. Moet de stekker dan standaard áán of úítgaan?

Lidl stekker
4.0
De slimme stekker van de Lidl, ook wel bekend als Silvercrest Tussenstekker, doet wat hij moet doen. Hij maakt je traditionele apparaten en lampen slim, waardoor je ze kunt aansturen via app of slimme assistent.

Ook handmatige bediening van de schakelaar is mogelijk via een aan-/uitknop op de stekker.

De stekker is gemaakt voor het Zigbee-protocol (3.0). Dit houdt in dat de stekker alleen werkt met een gateway die is verbonden met je WiFi-router. Lidl verkoopt hiervoor de Silvercrest Gateway, maar je kunt de stekker verbinden met elke Zigbee-gateway (bijv. Philips Hue Bridge).

In de bijbehorende Lidl Home-app kun je de stekker bedienen en ook tijdschema's maken. Zo kun je op vaste tijdstippen de stekker in- of uitschakelen. Ook kun je een countdown instellen, zodat je stekker bijvoorbeeld na een uur uitgaat.

Qua slimme assistenten is deze stekker alleen te koppelen aan Google Home.
Pluspunten:
 • Zeer goedkope slimme stekker
 • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
 • Via app en Google Home te bedienen
 • Ook te bedienen met handmatige knop
Aandachtspunten:
 • Klik hoorbaar bij in-/uitschakelen
 • Zigbee gateway nodig
Bekijk actuele prijs →

Nog meer smarthome-producten van Lidl

Lidl heeft nog meer smarthome apparaten zoals:

 • Slimme knop
 • Staande LED-lamp
 • LED-sfeerlamp
 • Slimme lampen
 • Slim koffiezetapparaat

Het assortiment wordt steeds verder uitgebreid. Wil je weten wat er nog meer te koop is aan slimme producten bij de Lidl, check dan dit actuele overzicht!

Tot slot: Lidl slimme stekker kopen, of beter niet?

De adviesprijs voor de slimme stekker van de Lidl is 14,99 euro. Soms is de stekker in de aanbieding voor 9,99 euro. Dat is voor deze slimme stekker een prima prijs, vergelijkbaar met de stekker van de stekker van de Action.

Is dit je allereerste smart home product ooit, dan moet je wel nog een Zigbee-gateway kopen. Dat kan de Silvercrest Gateway zijn van de Lidl zelf, voor 24,99 euro. Of een andere (goedkopere) gateway met Zigbee 3.0 ondersteuning. Let er dus op dat er dan nog kosten bij komen.

Heb je al een Zigbee-gateway in huis, bijvoorbeeld de Philips Hue Bridge, dan kun je de Lidl-stekker hier ook op koppelen.

De conclusie is dat je voor een prima prijs deze slimme stekker kunt kopen om je traditionele apparaten en lampen toch slim te maken. Het enige nadeel is dat als je nog geen Zigbee-gateway hebt, je er wel nog eentje moet kopen. Daardoor ben je wel duurder uit als een slimme stekker met alleen WiFi-signaal.

Lees over meer slimme stekkers

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Slimme stekker Lidl: kopen of beter niet?”

 1. Hoi Randy,

  Als je bij Lidl een gateway haalt staat er op de doos dat het compatibel is met apple homekit. Het staat zelfs op lidl website zelf…
  Uit nieuwsgierigheid waar heb jij dit vandaan? Mocht het zo zijn is het dan nog via een weg te om te koppelen aan een homekit?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: