Eve Energy slimme stekker: kopen of beter niet?

Eve Energy slimme stekker
★★★★★
Eve energy stekker (3-pack)
★★★★★

De Eve Energy slimme stekker is een echte gadget voor Apple- en Homekit gebruikers. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze slimme stekker van Eve.

Eve: het bedrijf

De eerste smarthome producten van Eve werden in 2014 op de markt gebracht door Elgato Systems. Elgato Systems is vooral bekend van producten voor gaming, waarmee je bijvoorbeeld video-opnames kunt maken op spelconsoles.

Elgato Systems werd in 2018 verkocht aan Corsair. De Eve-lijn ging niet mee naar Corsair. Hiervoor werd het bedrijf Eve Systems opgericht.

Het is opvallend dat Eve Systems alleen maar producten maakt voor Apple-gebruikers. Heb je een Android-telefoon en/of Google Home thuis, dan zit je bij deze fabrikant echt aan het verkeerde adres.

De Eve-lijn heeft inmiddels allerlei slimme producten op de markt gebracht die werken met Apple HomeKit: van knoppen, bewegingssensoren tot rookmelders.

Omdat ze specifiek zijn gemaakt voor Apple HomeKit en niet allerlei verschillende producten of protocollen moeten ondersteunen, is het een sterk merk geworden dat bekend staat om te leveren wat je ervan verwacht.

Logo van Eve Energy

Eve Energy slimme stekker

De Eve Energy slimme stekker maakt je traditionele lampen en apparaten slim. De compacte slimme stekker steek je gewoon in je stopcontact. Steek vervolgens bijvoorbeeld een lamp in en je kunt de lamp voortaan bedienen via de Eve- of Woning-app op je iPhone of iPad of via de spraakbediening van Siri of HomePod.

Er zit ook een knop op de stekker waarmee je de Eve Energy altijd nog handmatig kunt bedienen. Dat is altijd handig, mocht je WiFi een storing hebben.

Een nadeel van deze stekker is dat Bluetooth nodig is om de slimme stekker te bedienen. Doordat je Bluetooth gebruikt om vanaf je iPhone, iPad of Homekit-hub de stekker aan te sturen, kan dit tot problemen leiden.

Heb je (alleen) een Android-toestel, dan is de Eve slimme stekker geen goede keuze. Kies dan bijvoorbeeld voor Philips Hue stekker of de slimme stekker van de Action.

Zo is er maar een beperkt bereik (minder dan 10 meter), waardoor je mogelijk niet vanuit iedere hoek van je huis de stekker kunt aansturen. Ook kan het even duren voordat de stekker zijn commando ontvangt en in- of uitschakelt.

Een voordeel is dat de stekker ook het stroomverbruik van je aangesloten apparaat meet. Hij laat zien wat je momenteel verbruikt of verbruikt hebt en ook wat het je kost. Hiervoor moet je in de Eve-app wel je kWh-prijs opgeven.

Ook het formaat van de stekker is erg prettig. Hij past precies over je stopcontact, waardoor je meerdere stekkers naast elkaar kunt insteken.

Je kunt de stekker ook buiten je huis bedienen, als je hem koppelt aan Apple TV of een HomePod. De stekker werkt naast Bluetooth ook met het opkomende Thread. Hieronder lees je meer over deze nieuwe technologie.

Wat is Thread?

Thread is een standaard voor het Internet of Things (IoT) die gebruik maakt van mesh-technologie om de communicatie tussen slimme apparaten te verbeteren.

Met Mesh-technologie kunnen slimme apparaten direct gegevens uitwisselen met elkaar zonder tussenkomst van een centrale router of hub. Je hebt als het ware dus een netwerk waarbij elk apparaat gegevens doorgeeft aan andere apparaten.

Voorbeeld: is je stekker in de kelder ingestoken wil je die aanzetten vanaf je zolder, dan zou je dat met Bluetooth niet lukken omdat je te ver van de stekker bent.

Heb je op de eerste verdieping/begane grond wel andere Thread-compatibel apparaten, dan geven die het signaal door naar de kelder waardoor je stekker toch aan gaat. Het zijn dus een soort versterkers.

Technische specificaties slimme stekker Eve Energy:

KleurWit
TypeRandaarde
Stroomsterkte11A
Maximaal verbruik2500 watt
Maximaal standby verbruik< 1 Watt
Spanning100-240 V AC~50/60Hz
Slimme assistentApple HomeKit
HandleidingLink
De slimme stekker van Eve Energy / Eve Energy slimme stekker
Werkt met iPhone, iPad, Siri, HomePod, Homekit en AppleTV
Werkt ook standalone, zonder hub
Ondersteuning voor Thread
Pluspunten
 • Compacte stekker, geen blokkade andere stopcontacten
 • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
 • Meet ook energieverbruik van aangesloten apparaat
 • Werkt met Thread
 • Eenvoudige installatie
Minpunten
 • Alleen geschikt voor Apple-gebruikers, geen Android-app
 • Relatief dure stekker
 • Beperkt bereik via Bluetooth (< 10 meter)

Eve Energy slimme stekker: wat kun je ermee?

Wat kun je eigenlijk met een slimme stekker zoal? Een overzicht:

 • Niet-slimme lampen en apparaten toch slim maken: wil je je traditionele lamp of niet-slim apparaat op commando of op een specifiek tijdstip aan of uit kunnen zetten? Dan biedt deze slimme stekker een oplossing.
 • Energieverbruik meten: de Eve slimme stekker meet wat je aangesloten apparaat aan energie verbruikt. Je kunt zelfs je kWh-prijs in de app opgeven en je ziet dan ook wat het kost. Zo meet je bijvoorbeeld wat je televisie verbruikt én kost.
 • Kerstboom aan- en uitzetten: een kerstboom staat vaak tegen een muur waardoor je niet makkelijk bij het stopcontact komt om de kerstlampjes aan te zetten. Als je deze verlichting op een slimme stekker aansluit, kun je de lampen aanzetten zonder dat je onder de boom hoeft te kruipen. Ook handig voor je kerstdorp of kerststal met verlichting.
 • Tijdschema: in de app kun je tijdschema’s instellen. Zo kun je bijvoorbeeld een aangesloten lamp (tijdens je vakantie) aan laten gaan ’s avonds.
 • Stroombesparing: door het tijdschema kun je ook weer verschillende apparaten automatisch uitschakelen om energie te besparen. Denk aan computers, soundbars, televisies, oplaadstations, …
 • Apparaten toevoegen aan slimme assistent: deze slimme stekker van Apple kan worden gekoppeld aan HomeKit. Hierdoor wordt je niet-slimme lamp of apparaat alsnog onderdeel van je smarthome ecosysteem, waardoor je ze met elkaar kunt laten communiceren.

Eve Energy slimme stekker installeren

De Eve Energy slimme stekker is heel makkelijk te installeren. Waar je bij andere stekkers je mobiel tegen de stekker moet houden of knopjes moet indrukken om te verbinden, scan je bij deze stekker een QR-code en klaar is kees.

Dit is hoe je de Eve Energy slimme stekker installeert:

 1. Installeer de app Eve in de App Store
 2. Tik op Add accessory
 3. Scan met je telefooncamera de QR code in de Quick Start Guide of op de stekker zelf
 4. Geef de stekker eventueel een naam
 5. De stekker is nu toegevoegd aan de app

Slimme stekker Eve: Google Home, Homekit en Alexa?

Deze stekker werkt niet met Google Home of Alexa. Dat komt omdat de Eve Energy slimme stekker specifiek gemaakt is voor Apple. Daarom werkt hij wel met HomeKit.

Door je Eve Energy slimme stekker toe te voegen aan HomeKit wordt de stekker onderdeel van je smart home ecosysteem, waardoor je de stekker kunt laten communiceren met andere slimme apparaten.

Je kunt daarmee verschillende slimme apparaten of lampen die HomeKit ondersteunen combineren in een scène. De meest bekende scène is misschien wel als je tegen Siri of HomePod ‘slaap lekker’ zegt: de lampen en apparaten die jij hebt ingesteld gaan dan uit.

Lees ook: Slimme stekker voor Google Home: dit zijn de beste opties

De Eve-app

Eigenlijk alles wat een slimme stekker moet kunnen, vind je wel terug in de app. Ik durf zelfs te zeggen dat het een van de meest uitgebreide apps is voor slimme stekkers.

Om te beginnen: natuurlijk kun je je stekker aan- en uitzetten via de app. Daarnaast voeg je eenvoudig uitgebreide tijdschema’s toe met verschillende condities, waaronder zonsopkomt of -ondergang.

Eve Energy slimme stekker

Er is tevens een uitgebreid inzicht te krijgen in het energieverbruik van de stekker. Zo zie je onder meer hoe lang de stekker al aan staat, wanneer hij voor het laatst aan was, hoeveel watt hij realtime meet en wat het je per jaar ongeveer kost.

In de app kun je ook het Child Lock activeren. Als je deze aanzet, werkt de aan/uitknop op de stekker niet meer. Het LED-lampje op de stekker kun je trouwens ook uitzetten in de app als je dat stoort.

Tenslotte zie je of er een update is voor de Eve Energy en kun je die installeren via de app.

Eve Energy slimme stekker

De Eve Energy stekker is een echte must-have voor Apple fans en komt met een zeer uitgebreide app.

Eenvoudige installatie
Werkt standalone, zonder homebase
Werkt met Apple HomeKit en Thread
De slimme stekker van Eve Energy
Slimme stekker Eve Energy

De slimme stekker van Eve Energy is een leuke toevoeging in je huis. Je kunt je traditionele apparaten en lampen toch slim maken door ze aan te sluiten op deze stekker.

Het is mooi meegenomen dat deze smart plug ook het stroomverbruik van je aangesloten apparaat kan meten. Zo laat hij zien wat je (realtime) verbruikt, maar ook wat het je kost.

Ook kun je tijdschema’s instellen. Zet in de nacht bijvoorbeeld onnodige stroomverbruikers automatisch uit en bespaar geld.

Hou er wel rekening mee dat de bediening van deze slimme stekker gaat via Bluetooth. Als je weet dat het bereik tussen stekker en je mobiel /tablet met Bluetooth minder dan 10 meter moet zijn, kan dat soms problemen geven.

Je kunt een mesh-netwerk bouwen door het gebruik van het nieuwe Thread-protocol. Eve Energy heeft hier ondersteuning voor.

Eve Energy slimme stekker

Laatste Amazon prijs-update: 27 september 2023 10:08 pm
Pluspunten
 • Compacte stekker, geen blokkade andere stopcontacten
 • Maakt niet-slimme lampen en apparaten slim
 • Meet ook energieverbruik van aangesloten apparaat
 • Werkt met Thread
 • Eenvoudige installatie
Minpunten
 • Alleen geschikt voor Apple-gebruikers, geen Android-app
 • Relatief dure stekker
 • Beperkt bereik via Bluetooth (< 10 meter)

Nog meer smarthome-producten van Eve

Er zijn inmiddels verschillende smart home product van Eve op de markt. Een overzicht:

 • Eve Flare: mobiele smart LED lamp
 • Eve Button: smart home afstandsbediening
 • Eve Degree: slimme thermostaat
 • Eve Door & Window: deur/raam sensor
 • Eve Light Switch: slimme schakelaar
 • Eve Motion: bewegingssensor
 • Eve Room: meet luchtkwaliteit, vocht en temperatuur in huis
 • Eve Smoke: slimme rookmelder
 • Eve Thermo: slimme radiatorknop
 • Eve Aqua: slim sproeisysteem

Het assortiment wordt steeds verder uitgebreid. Wil je weten wat er nog meer te koop is aan slimme producten bij Eve, check dan dit actuele overzicht!

Tot slot: Eve slimme stekker kopen, of beter niet?

De adviesprijs voor de Eve Energy slimme stekker is 49,99 euro. Dat maakt het een vrij dure slimme stekker, want er zijn goedkopere stekkers. Toch is het naar mijn mening wel het geld waard.

Omdat deze stekker specifiek voor Apple-apparaten en Apple smart home is gebouwd, weet je zeker dat je stekker werkt. Daarnaast is hij eenvoudig te installeren en werkt hij ook naadloos samen met alle andere producten van het merk Eve.

Je hebt geen basisstation nodig voor het functioneren van deze stekker. Hou er wel rekening mee dat het geen WiFi-stekker is. Je geeft via de app het commando voor aan- of uitzetten en die verstuurt het via Bluetooth naar je stekker. Je moet hiervoor binnen 10 meter van de stekker zijn.

Wil je hier niet aan gebonden zijn, dan kun je het nieuwe Thread-protocol gebruiken. Alle Apple-apparaten die Thread ondersteunen werken dan als een soort versterker waardoor je een grotere dekking in je huis hebt.

Meer slimme stekkers

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Randy is een enthousiaste gebruiker van slimme apparaten. Hij vertelt je graag over zijn kennis en ervaringen met smarthome en hoe je je leven ermee kunt verrijken.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen