Nest Aware abonnement: kosten + heb je het echt nodig?

Geschreven door

Clio van den Bossche

Nest aware abonnement

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Als je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk producten van Google Nest of overweeg je deze aan te schaffen. Dan is natuurlijk de vraag, heb je hier ook een Nest Aware abonnement bij nodig, of kun je ook zonder? Dat is precies wat ik uit ga leggen in dit artikel!

Nest Aware abonnement: opties en mogelijkheden

Alle Nest producten kun je kopen zonder een Nest Aware abonnement. Wel biedt dit abonnement een aantal interessante mogelijkheden. Om deze in kaart te brengen, heb ik een vergelijking gemaakt tussen de features met en zonder abonnement. 

Nest AwareZonder abonnementMet abonnement
Persoon-gezien melding
Bekend gezicht-melding
Gezichtsherkenning
Pakket herkenning
Dieren herkenning
Activiteitenzone-meldingen
Beelden terugkijken3 uur30/60 dagen
Beelden opslaan en delen
9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Zoals je hierboven kan zien, biedt het Nest Aware abonnement toch een aantal interessante extra opties. Laten we deze van naderbij bekijken:

 • Bekend gezicht-melding en gezichtsherkenning: met het abonnement kan je jouw Google Nest camera en deurbel gezichten laten herkennen van mensen die je kent (bijvoorbeeld je familie of huisgenoten) en op deze manier enkel een melding ontvangen wanneer er iemand voor de camera staat die je niet kent. In de Home of Nest-app kan je de bibliotheek met bekende gezichten beheren en zo iemand bekend eraan toevoegen of eventueel verwijderen. Google zelf geeft in verband met de “bekend gezicht-melding” wel een belangrijke waarschuwing: je dient de lokale privacywetgeving goed te checken vooraleer je iemand zijn gezichtsgegevens “zomaar” opslaat. Het kan zijn dat je hiervoor aan de persoon in kwestie uitdrukkelijk toestemming moet vragen.
 • Activiteitenzone-meldingen: het abonnement maakt het ook mogelijk om activiteitenzones in te stellen. Op deze manier kan je zelf belangrijke gebieden instellen en meldingen ontvangen als daar iets gebeurt. Dit is best handig aangezien zowel de Nest camera als Nest deurbel voorzien zijn van bewegingsdetectie en je niet elke keer als er beweging wordt opgemerkt, je ook een (onnodige) melding wilt ontvangen.
 • Beelden opslaan en delen: zonder een abonnement kan je videobeelden van je Nest camera en deurbel tot 3 uur terug gratis terugkijken. Wil je echter oudere beelden terugkijken én deze kunnen opslaan en delen (wat toch wel belangrijk is), dan kan dit alleen met een abonnement.
Nest aware abonnement

Nest Aware: kosten

Er zijn twee soorten abonnementen: Nest Aware en Nest Aware Plus. Hieronder zie je wat elk abonnement kost en wat het inhoudt:

Nest AwareNest Aware Plus
Kosten€ 5 maand /
€ 50 jaar
€ 10 maand /
€ 100 jaar
Videogeschiedenis
(alleen geregistreerde gebeurtenissen)
30 dagen60 dagen
Videogeschiedenis
(continu-opname 24/7)
10 dagen

Het grootste verschil tussen de twee types van abonnement is de lengte van de videogeschiedenis. Bij een “gewone” Nest Aware kan je tot 30 dagen terug de geregistreerde beelden herbekijken, opslaan en delen terwijl dit bij een Nest Aware Plus 60 dagen is.

De Plus versie geeft ook de mogelijkheid om 10 dagen lang 24/7 videogeschiedenis te hebben. Bij de Nest camera’s zal deze optie alleen werken als ze bedraad zijn aangesloten. Deze optie is echter niet beschikbaar voor de Nest Doorbell (batterij), ook niet als je deze aansluit op netvoeding.

Slimme rookmelder
Nest Protect

Aankoop Nest Aware abonnement

De aankoop van een Nest Aware abonnement verloopt via de Nest app, de Home app of de Google Store. Je hebt de optie tussen een maandelijkse of jaarlijkse afrekening maar hou er wel rekening mee dat je dit achteraf niet terug kan wisselen.

De onderstaande video laat zien hoe je je kan inschrijven voor de abonnementen Nest Aware en Nest Aware Plus in de:

 • Nest app (0:10)
 • Home app (0:47)
 • Google Store (1:35)

Goed om te weten! Een Google Nest Aware-abonnement is te gebruiken voor alle (geschikte) apparaten op jouw adres. Heb je bijvoorbeeld naast een Nest deurbel ook Nest-camera’s, dan kunnen deze in hetzelfde abonnement meegenomen worden. Je hoeft dan dus geen aparte abonnementen af te sluiten.

Review Nest Hello slimme deurbel
Google Nest Hello

Betaalmethodes Nest Aware abonnement

Als je een Nest Aware abonnement wilt aankopen heb je de keuze om te betalen met een creditcard of via PayPal. De optie om te betalen met PayPal in de Google Store geldt niet automatisch voor alle landen, een lijstje met de landen waar het wel kan, is hier te vinden.

In Nederland bestaat de mogelijkheid wel om met PayPal afrekenen in de Google Store en zo niet te hoeven betalen met een creditcard mocht je dat niet willen. Je moet hiervoor wel ingelogd zijn op je Google account en je PayPal moet reeds opgeslagen zijn bij je betaalmethoden.

Voor het Nest Aware abonnement kan je trouwens niet betalen met een Google Store tegoed en promotiecode.

Google Nest deurbel/camera zonder abonnement

Hoewel het abonnement zeker interessant is, werken de Nest deurbel en camera ook zonder abonnement. Je hebt dan de volgende functies:

 • Real-time videostream – met de Nest camera en deurbel kan je waar je ook bent, je huis in de gaten houden en zien wie (of wat) er voor je deur staat.
 • Bewegingsdetectie – wanneer er beweging wordt gedetecteerd zal je een melding ontvangen van je Nest camera en deurbel, ook in het donker.
  (Hoewel dit een handige functie is, raad ik hiervoor het abonnement wel echt aan, omdat je dan activiteitenzones kan instellen.)
 • Nachtzicht – door infraroodtechnologie kunnen de Nest camera en deurbel ook ‘s nachts beelden waarnemen. Vooral de Spotlight camera’s zijn hiervoor handig omdat deze twee lampen hebben die inschakelen bij beweging, ook ‘s nachts.
 • Tweewegcommunicatie – de Nest deurbel en camera hebben een ingebouwde microfoon waarmee je met de bezoekers of personen in de buurt kan communiceren. Zij kunnen ook tegen jou praten. Ben je even niet thuis en komt de postbode een pakketje voor je afgeven? Geen probleem, je kan hem gewoon direct laten weten om het bijvoorbeeld even bij de buren af te geven.

Dus, heb je echt een Nest Aware-abonnement nodig?

Een Google Nest Aware abonnement is niet noodzakelijk voor de werking van je Nest deurbel of camera en deze kunnen ook zeker zonder abonnement worden aangekocht.

Het is echter wel zo dat het Nest Aware abonnement een aantal interessante en belangrijke opties biedt, meer bepaald:

 • Bekend gezicht-melding en gezichtsherkenning: hierdoor zal je meer relevante meldingen ontvangen aangezien je met deze optie alleen een melding zal krijgen wanneer iemand die je niet kent voor je Nest deurbel of camera staat.
 • Activiteitenzone-meldingen: met deze optie kan je belangrijke gebieden kiezen en meldingen ontvangen als daar iets gebeurt. Ook weer handig omdat je op deze manier niet altijd een (onnodige) melding ontvangt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.
 • Beelden opslaan en delen: zonder een abonnement kan je videobeelden van je Nest camera en deurbel tot 3 uur terug gratis terugkijken. Het abonnement maakt het terugbekijken van beelden (afhankelijk van het type) ofwel tot 30 dagen, ofwel tot 60 dagen terug, mogelijk. Ook kan je door het abonnement de beelden opslaan en delen.

Naast deze interessante extra mogelijkheden, valt de prijs van het Nest Aware abonnement echt goed mee en is één abonnement ineens van toepassing op al je Nest producten. Ik zou het dan ook ten zeerste aanbevelen om zo alles te kunnen halen uit je Nest deurbel en camera.

Bij de meeste grote merken heb je de mogelijkheid om een extra clouddienst af te sluiten om beelden ook extern op te slaan. Dit is bijvoorbeeld ook mogelijk met een Ring abonnement en zelfs Eufy, waar je ook lokaal kunt opslaan, biedt de mogelijkheid voor een cloud-abonnement.

Google Nest-producten op een rij

Google Nest heeft al heel wat smart home apparaten op de markt gebracht. Hierbij een overzicht van de Google Nest apparaten:

 1. Google Nest Hub
 2. Google Nest Mini
 3. Google Nest Audio
 4. Google Nest Protect (rookmelder)
 5. Google Nest Cam (camera)
 6. Google Nest Deurbel (videodeurbel)
 7. Nest Aware abonnement
 8. Nest Learning thermostaat

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: