Vlekken op tv scherm Samsung: zo los je die op

Geschreven door

Wesley Akkerman

Vlekken op tv scherm Samsung

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Wanneer je dit artikel leest, dan heb je waarschijnlijk gezocht op een zoekterm als ‘vlekken op tv scherm Samsung’. Door de merknaam toe te voegen weet je zeker dat je de juiste artikelen voorgeschoteld krijgt.

Samsung tv’s

Laten we hier niet te moeilijk over doen: Samsung-televisies zijn duur en als daar iets mee mis is, dan is dat ontzettend vervelend. Je hebt er immers veel geld voor betaald, in de hoop er jaren mee te kunnen doen.

Er kunnen zich allerlei problemen voordoen, zoals verschillende soorten vlekken op het beeldscherm. Dit kunnen witte, blauwe of paarse vlekken zijn.

Online kun je ongetwijfeld een stappenplan vinden waarmee je de vlekken mogelijk zelf kunt verhelpen. Echter, meestal betekent dit dat je de televisie zelf moet openmaken en een serie handelingen moet uitvoeren.

Als je nog garantie hebt, is dat doodzonde. Ten eerste: waarom zou je zelf gaan hannesen, en ten tweede: wat als het misgaat? Dan sta je met lege handen.

Vlekken op tv scherm Samsung

Daarom gaan we ons in dit artikel focussen op de oorzaken en de middelen die je vervolgens hebt, zodat je op verantwoorde wijze de vlekken op de tv kunt (laten) weghalen.

Mocht je geen garantie meer hebben, dan ben je vrij om te doen wat je wil — maar dan nog raden we aan contact op te nemen met de fabrikant, leverancier of een andere expert die je kan helpen. Ga niet zomaar aan je tv rommelen.

Vlekken op tv scherm Samsung: oorzaken?

Als je last hebt van lichtvlekken op je Samsung-tv, dan is dat in de meeste gevallen dikke pech. Je kunt hier eigenlijk niets aan doen, tenzij je er eens flink tegenaan stoot of hij van een kast af valt. Maar dan weet je zelf wat er misging.

Als je gewoon zit te kijken en je merkt opeens – vooral witte – vlekken op, dan heeft dat veelal te maken met de led-lampjes die achter dat normaliter prachtige scherm zitten.

Achter dat scherm zit een verzameling led-lampjes. Die geven allemaal wat licht af, waardoor er een grote gloed ontstaat. Als er een lampje loskomt, bijvoorbeeld door de warmte die de tv genereert, dan is het al snel feest. Dan kan het zijn dat de gloed niet goed verspreid wordt, waardoor er dus vlekken ontstaan.

In andere gevallen kun je last hebben van pixels die het begeven. Elke pixels bestaat uit de kleuren rood, groen en blauw, die samen de kleuren presenteren die je doorgaans op het beeldscherm ziet. Dit is eveneens een technisch probleem, dat kan ontstaan doordat de transistors van de subpixels niet genoeg elektrische spanning ontvangen of detecteren.

Dit noemen het probleem van de dode pixel(s). Als je er eentje hebt, dan kan het zijn dat je hem niet ziet. Maar de kans is groot van wel. Elke pixel voegt namelijk wat toe aan het beeld, waardoor er minuscule vlekjes kunnen ontstaan. Hier kun je helaas zelf niets aan doen.

Verder geven we nog wat algemene tips:

  • Check op fysieke schade. Is de tv ergens kapot?
  • Pas eerst de helderheid of andere instellingen aan om te zien of de vlekken verdwijnen.
  • Twijfel je ergens over? Neem dan contact op met de Samsung-klantenservice. Maar die gaan om de onderstaande dingen vragen, dus bereid je goed voor door even door te lezen.
Samsung tv spraak uitzetten

Witte vlekken tv scherm Samsung

Mocht je zo’n witte (of paarse of blauwe) vlek opmerken, dan doe je er goed aan een beeldschermtest uit te voeren. Hieronder leggen we uit hoe je te werk gaat.

Samsung beeldtest uitvoeren
Zo voer je een Samsung-beeldtest uit. Zorg ervoor dat er geen apparaten aan de tv gekoppeld zijn.
Zet je tv aan en houd de afstandsbediening bij de hand
Zet je tv aan en houd de afstandsbediening bij de handSample content
Ga naar het menu Ondersteuning
Open het menu en ga naar ondersteuning
Kies hier vervolgens voor Zelfdiagnose > Het beeld testen
Klik hier op de optie Zelfdiagnose en vervolgens op Het Beeld testen
Je ziet nu een foto in beeld
Als je op Het beeld testen klikt, krijg je een foto te zien.
Nadat je de foto bekeken hebt, verdwijnt die weer uit beeld.
Let ondertussen goed op of het probleem zich nog voordoet.
Zag je de witte vlek? Geef dat dan aan door Ja te selecteren
Zie je een witte vlek? De Samsung-tv vraagt namelijk of je de vlek nog steeds gezien hebt.
Maak ondertussen foto’s van alles wat je doet.
Maak een foto van elke stap die je uitvoert, want die heb je later nodig. Samsung zegt hierover: “Het volledige scherm moet zichtbaar zijn, evenals een stuk waar de omgeving te zien is. Een deel van de muur, kast etc. Ook voor deze foto’s geldt, dat ze gemaakt dienen te worden bij voldoende daglicht.” Die foto’s kun je namelijk delen met de klantenservice.

Daarnaast kun je zelf nog een andere stap ondernemen om uit te sluiten dat het probleem door software veroorzaakt wordt.

????Ga voor het uitvoeren van de bovenstaande test eerst naar Ga naar Instellingen > Ondersteuning > Zelfdiagnose > Resetten om de tv volledig te resetten. Het kan ook helpen de stekker er een nacht uit te halen, zodat de tv niet onder spanning staat.

Blauwe vlekken op tv scherm Samsung

Mocht je blauwe vlekken tegenkomen op het scherm van je Samsung-tv, dan moet je in principe dezelfde stappen als hierboven nemen.

Mocht je die alinea hebben overgeslagen, neem dan in elk geval het bovenstaande stappenplan nog even door om er zeker van te zijn dat het probleem echt aan het scherm ligt en niet veroorzaakt wordt door software of gekoppelde apparaten.

Voor blauwe vlekken op je Samsung tv: neem bovenstaand stappenplan door

Daarnaast kun je zelf nog een andere stap ondernemen om uit te sluiten dat het probleem door software veroorzaakt wordt.

Ga voor het uitvoeren van de bovenstaande test eerst naar Ga naar Instellingen > Ondersteuning > Zelfdiagnose > Resetten om de tv volledig te resetten. Het kan ook helpen de stekker er een nacht uit te halen, zodat de tv niet onder spanning staat.

Paarse vlekken op tv scherm Samsung

En voor paarse vlekken op een Samsung-televisie komen we tot dezelfde conclusie. Kortom: het maakt niet uit welk soort vlekken je tegenkomt: je moet eerst kijken of de problemen veroorzaakt worden door de hardware van de tv, en niet door software of gekoppelde apparaten. Dat doe je dus door wederom het onderstaande stappenplan uit te voeren.

Voor paarse vlekken op je Samsung tv: neem bovenstaand stappenplan door

Heb je problemen met de vlekken, dan kun je ook nog onderstaande stappen doorlopen om je tv te resetten qua software. Dan weet je zeker dat het probleem daar niet zit.

Ga naar Instellingen > Ondersteuning > Zelfdiagnose > Resetten om de tv

Vlekken op tv scherm Samsung, en dan?

Het kan zijn dat de problemen inderdaad veroorzaakt worden door de hardware. En de bovenstaande stappen kunnen helpen bepalen of dat daadwerkelijk zo is, of niet.

Door overal foto’s van te maken, verzamel je genoeg bewijs om ervoor te zorgen dat Samsung de tv repareert, mits je natuurlijk nog garantie hebt. In het kader van garantie zijn een aantal dingen belangrijk:

  • De aankoopdatum is bepalend voor de fabrieksgarantie. Dat is twee jaar vanaf de aankoopdatum.
  • Als de fabrieksgarantie voorbij is, betekent dit niet dat je geen rechten meer hebt.
  • Er is ook nog wettelijke garantie. De leverancier is verplicht jou een deugdelijk product te leveren.
  • Je hebt een koopovereenkomst met de leverancier en niet met Samsung.

Je leest daar meer over op de website van de Rijksoverheid.

Mocht je problemen tegenkomen met de tv, neemt dan contact op met de leverancier van de televisie. Doe dit niet via de telefoon, maar via de mail — zo heb je de afspraken meteen zwart op wit staan.

Het kan zijn dat bepaalde service geweigerd wordt, omdat er ook wordt gekeken naar de gemiddelde levensduur van de Samsung-tv. Mogelijk moet je (een deel van) de reparatiekosten zelf vergoeden. In dat geval kan het in sommige gevallen beter zijn een nieuwe tv te kopen.

Lees ook:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: