Samsung TV spraak uitzetten: zo werkt het

Door

Laura Jenny

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Samsung TV spraak uitzetten - 2

Het heeft wel iets, met je stem opdrachten geven aan je televisie. Maar, wat als je televisie juist tegen jou praat? Er bestaat een functie op Samsung-televisies waarmee wordt verteld welke zender er wordt gekeken of hoe hard het volume staat. Zit je er niet op te wachten dat het door je film heen praat? Je kunt op een Samsung tv spraak uitzetten. We nemen je stap voor stap mee in hoe dat werkt.

TV spraak Samsung

Samsung TV spraak is een functie waarmee het gebruik van de televisies van de Koreaanse techreus toegankelijker wordt gemaakt. Stel dat je net je ogen hebt laten laseren of bijvoorbeeld een visuele beperking hebt, dan kan je televisie je door de menu’s heen meenemen door spraak.

Er wordt dan door een duidelijke vertelstem gezegd naar welke zender je net hebt gezapt of hoe hard het volume van de televisie staat.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Of dat je bijvoorbeeld Netflix hebt ingeschakeld. Ook noemt hij op een streamingdienst de namen van de series en films op. Elke handeling wordt uitgesproken, zodat je zonder visuele ondersteuning toch je televisie kunt aansturen. 

Samsung TV

Er wordt hierbij niet hardop verteld wat er in beeld te zien is in een film: het gaat bij Samsung tv spraak puur om het besturen van de televisie. Dit maakt het toestel aanzienlijk meer toegankelijk voor een grote groep mensen.

Wil je overigens wel dat er wordt verteld wat er allemaal in een scène te zien is, dan dien je ‘audio description’ aan te zetten. Deze dienst wordt geleverd bij veel Nederlandse televisieprogramma’s, waarbij er een extra audiospoor wordt aangezet om te beschrijven wat er op het beeld te zien is.

Toegankelijkheidsoplossingen Samsung-TV

Het verlengde van de TV-spraakfunctie van Samsung is Learn Remote Control. Hierbij krijg je een soort les over je afstandsbediening, zodat je weet wat welke knop doet. Iedere keer als je op een knop drukt, dan vertelt je televisie je wat de knop doet.

Deze functie hoef je niet aan te laten staan: je kunt als je eenmaal de knoppen onder de knie hebt, Learn Remote Control uitschakelen.

Dat moet ook wel: in deze modus doen de knoppen namelijk nog niets. Het verlengde van deze functie is Learn Menu Screen, waarmee je zonder dat er iets gebeurt op items in het menu kunt klikken en te horen welke functie daaronder zit. 

Echter biedt Samsung zelf ook meer mogelijkheden voor mensen met een visuele uitdaging. Zo is er de High Contrast-modus waarin je menu’s van de televisie ziet in witte letters op een zwarte achtergrond. Zo is tekst beter te lezen.

Samsung tv gaat niet aan
Via: depositphotos.com | Monticello

Grayscale is ook een optie, waarmee kleurentelevisie zwart-wit wordt. Ook kun je schermen van het deel groter zien dankzij de Enlarge-functie. Juist wel kleuren? Met Color Inversion wordt het verschil tussen kleuren tussen tekst en achtergrond groter waardoor alles beter leesbaar is.

Met See Colors kun je een groter spectrum aan kleuren zien op je Samsung, wat mensen met bepaalde visuele beperkingen goed kunnen gebruiken.

We kunnen dit soort initiatieven uiteraard alleen maar toejuichen, maar ze zijn niet voor iedereen even geschikt. Heb je Samsung TV spraak per ongeluk aangezet of wil je het om een andere reden uitzetten, dan kan dat. Zo zorg je dat je televisie niet meer alles hardop zegt wat je doet.

Samsung tv spraak uitzetten

Samsung TV spraak uitzetten: stappenplan

De onderstaande uitleg is van toepassing op de volgende toestellen: Samsung TV 5-Series, 6-Series. 7-Series, 8-Series, 9-Series, QLED en SUHD

Via onderstaande methode kun je Samsung TV spraak uitzetten.

 1. Druk lange tijd op de Volume-knop op je afstandsbediening
 2. Nu kom je in de toegankelijkheidssnelkoppelingen terecht
 3. Je kunt met de selecteerknoppen zorgen dat de TV spraak-optie wordt uitgezet

Er is nog een andere methode, want je kunt ook via het instellingenmenu bij het in- en uitschakelen van de optie komen. Je gaat daarvoor naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Spraakgidsinstellingen.

Open die, en je zit dat televisie spraak aanstaat. Zorg dus dat je met de pijltjestoetsen en de middenknop zorgt voor het uitschakelen van de optie. Wil je het liever zelf ook via spraak doen?

Dan kun je de microfoonknop op je afstandsbediening ingedrukt houden. Zeg vervolgens ‘spraak TV uitzetten’ en je televisie zou naar je moeten luisteren en de dienst uit moeten schakelen.

Heb je een ouder toestel (uit 2014 tot en met 2018), dan zijn er andere stappen om te zetten. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan:

 1. Druk op de Menu/123-knop op je afstandsbediening
 2. Selecteer vervolgens ‘Menu’ en ‘Systeem’ of ‘Instellingen’
 3. Kies voor ‘Toegankelijkheid’ en ‘spraak TV’
 4. Navigeer naar de ‘uit’ en de spraak TV-optie is uitgeschakeld

Is jouw televisie van 2008 tot 2013, dan is er nog een ander stappenplan om te volgen. 

 1. Druk op de Menu-knop op je afstandsbediening
 2. Selecteer vervolgens ‘Geluid’ of ‘Geluidsmodus’
 3. Kies voor ‘Broadcast’ en ‘Audiotaal’
 4. Er staat waarschijnlijk iets met ‘AD’: zorg dat je naar de taalversie gaat waar geen AD (Audio Description) bij staat

Hopelijk heb je je oplossing gevonden en hoef je nu niet meer te horen welke zender je voor je hebt. Of, als je dat juist wel wilt horen, dan weet je nu waar je deze optie kunt vinden om hem juist in te schakelen.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: