Samsung tv en Google Home: zo kun je ze laten samenwerken

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Door

Ruud Caris

Laatste update:

2

Google Home Samsung tv

Wil je je Samsung tv en Google Home aan elkaar koppelen? Dan ben je aan het juiste adres. We leggen uit hoe je dit voor elkaar krijgt en wat je kunt doen. Wil je dus graag je televisie van Samsung met je stem bedienen, lees dan snel verder hoe je dat doet.

De Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung maakt vaak mooie televisies. Vooral de high-end modellen zijn lekker groot, beschikken over heel veel functies en tonen op de achterkant van de doos termen waar je misschien nog niet zo bekend mee bent. Gelukkig ken je de term ‘Google Assistent’ inmiddels wel.

De tv’s van dit merk bieden namelijk ondersteuning aan voor de Google Assistent. Daar is een Samsung tv en Google Home aan elkaar te koppelen.

Waarom je dit zou doen, is heel simpel: je kunt namelijk het toestel bedienen met je stem. Dat is leuk en wel, maar hoe krijg je dit dan voor elkaar?

Lees ook: Google Home met bluetooth speaker koppelen: 9 super eenvoudige stappen

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Samsung tv en Google Home: dit heb je nodig

Voordat we beginnen met koppelen, moet je over een aantal zaken beschikken. Denk dan natuurlijk aan de tv van Samsung, maar ook een slimme speaker.

Dit kan een Google Home, Google Nest of andere speaker zijn met de Google Assistent aan boord. En je hebt twee apps nodig.

Dat zijn de apps van Samsung en van Google. Hieronder staan de downloadlinks.

Samsung SmartThings: Android | iOS
Google Home: Android | iOS

Houd er rekening mee dat sommige televisies van Samsung de stemassistent ingebouwd hebben. Het gaat dan om (duurdere) televisies vanaf 2021. Sommige high-end modellen bieden eveneens toegang tot de Assistent; daar hoef je in veel gevallen weinig voor te doen. Daar later meer over.

Zorg ervoor dat de Samsung tv en Google Home gekoppeld zijn aan hetzelfde thuisnetwerk. Ook moet de smartphone, met daarop beide apps, verbinding maken met dat netwerk. Is dat allemaal het geval, dan kunnen we beginnen met installeren en instellen.

Google Home Samsung tv
Afbeelding: Google Play Store

Samsung tv en Google Home koppelen

Allereerst is het zaak dat je de televisie van Samsung toevoegt aan de SmartThings-app. Heb je dit nog niet gedaan – om wat voor reden dan ook – dan ben je nog niet te laat.

Log eerst op de televisie zelf in met je Samsung-account. Heb je dat account nog niet, dan maak je er hier eentje aan.

Samsung tv koppelen
Heb je alles geregeld? Ga dan als volgt te werk.
Ga vervolgens naar de Instellingen en dan de algemene instellingen, waar je onder het kopje voor systeeminstellingen inlogt met je account.
Meld je vervolgens binnen de SmartThings-app op je smartphone ook aan met hetzelfde account en druk onder Apparaten op het plusicoontje.
Dat is de plek waar je de televisie handmatig toevoegt.
Wellicht hoef je dit niet te doen, omdat Samsung de accountgegevens synchroniseert en de tv dus automatisch toevoegt. Maar mocht dat niet het geval zijn, doe dat dan handmatig.
Heb je dat gedaan, keer dan terug naar het thuisscherm van je mobiel.
Houd hem dus bij de hand.
Open nu de Google Home-app en log daar in met je Google-account (als je dat nog niet gedaan had).
Tap nu in het hoofdmenu links bovenin op het plusteken, selecteer Apparaat instellen en druk op Werkt met Google. Sample content
Druk op het vergrootglas, rechts bovenin beeld, en vul SmartThings in.
De juiste optie verschijnt vanzelf in beeld.
Tap op de naam SmartThings en log daarna in met je Samsung-account.
Geef aan dat je toestemming geeft voor de koppeling tussen de Samsung tv en Google Home. Als dit goed gaat, dan staat de televisie van het merk in het vervolg in het overzicht van alle slimme producten in je smarthome.

Nu het koppelen verricht is, is het goed om te weten wat je zoals kunt. Via de Google Assistent geef je de televisie simpele commando’s.

Zo schakel je hem in, stel je het volume bij, verander je van kanaal en speel je media af. Het zijn wat simpele taken, maar soms kunnen die nog wel eens handig zijn.

Afbeelding: Wesley Akkerman

Samsung tv en Google Home met ingebouwde app

Het kan zijn dat je moderne televisie van Samsung ondersteuning aanbiedt voor een directe Google Assistent-applicatie.

Die app vind je nadat je de tv helemaal correct ingesteld hebt en hem van een wifi-verbinding voorzien hebt. Vooral dat laatste is natuurlijk ontzettend belangrijk.

Lees ook: Google Home lampen kopen? Dit zijn de 5 beste opties

Zet de tv aan, druk op de Home-knop en navigeer vervolgens naar de Assistent-app. Onder het icoontje staat de tekst ‘OK, Google’. Klik daarop en geef aan dat je de koppeling wil activeren.

Nu verschijnt er een installatieproces in beeld. Doorloop de stappen en binnen no-time is de verbinding geslaagd.

Vergeet niet de voorwaarden voor het gebruik van de Google Assistent door te nemen, aangezien je ze op de tv moet accepteren.

Geef daarnaast toestemming voor het activeren van de voice services van de Google Assistent, zodat je die kunt aanspreken via de microfoon in de afstandsbediening van de tv.

Als je hier geen toegang voor geeft, dan heb je dus een Google Home of een ander apparaat nodig waarmee je commando’s uitdeelt.

Je kunt je Google-account nog steeds koppelen aan de tv wanneer je de toestemming niet verleent. Open nu de Google Home-app en voeg de tv aan je apparaten toe.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Topics:

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Samsung tv en Google Home: zo kun je ze laten samenwerken”

 1. Leuk, maar die stomme app van samsung laadt niet eens. Op telefoon van samsung nota bene! Krijg meteen de melding ‘deze app stopt steeds’. Ja, was me ook al opgevallen’. :<(

  Beantwoorden
 2. Ruud

  Fijn, een ruggensteuntje.
  Heb twee vraagjes.
  1 is het mogelijk om mijn ziggo mediabox next met Google home te besturen, of heb je een andere oplossing.
  2 Van mijn Harman karden boxen kon ik voor kort het volume met mijn stem besturen, maar het is ineens niet meer mogelijk, wat kan hier de oorzaak van zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: