Laatste update:

Samsung TV gaat niet aan: 9 stappen naar een oplossing

Geschreven door:

Leon Swinkels

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Je Samsung TV gaat niet aan als je thuis komt na een dag hard werken en hebt zin in een avondje genieten van je favoriete serie op Netflix. Dat is bijzonder vervelend, maar mogelijk ook eenvoudig op te lossen. Doorloop onderstaande stappen om je Samsung TV zo snel mogelijk weer aan te kunnen zetten.

Samsung TV gaat niet aan

Niet gevreesd! In veel gevallen hoeft het niet het einde van je TV te betekenen. Wij leggen je uit waar je naar kunt kijken om je TV en je avond te redden. Als jouw Samsung TV gaat niet aan – hoeft dit niet meteen te betekenen dat je een nieuwe moet kopen, als je onze instructies hieronder volgt!

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Om dit uit te gaan zoeken moet je goed nadenken en goed opletten. Het is makkelijk om een probleem over het hoofd te zien en daardoor deze puzzel niet op te kunnen lossen. Samsung TV gaat niet aan? Volg dan onze stappen en los je probleem snel en eenvoudig op. 

Lees ook: Samsung Home Hub: maak jouw huis nóg slimmer met deze koppeling

Mogelijke oorzaken dat TV niet aan gaat

Je Samsung TV gaat niet aan, en dit kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Wij hebben deze voor je uitgezocht:

 • Het stopcontact is het probleem
 • De kabel is defect
 • Je Samsung TV gaat niet aan, omdat het toestel defect is
 • De afstandsbediening is het probleem

Om op de juiste wijze en zo snel mogelijk er achter te komen welk van de oorzaken het probleem is, en vooral wat je kunt doen om het op te lossen, hebben we een stappenplan gemaakt. Volg het onderstaande stappenplan en wij helpen je met het oplossen van je probleem om snel weer verder te kunnen met je gezellige TV-avond.

Lees ook: Samsung tv problemen beeld: probeer deze 8 oplossingen eerst

Samsung tv gaat niet aan
Via: depositphotos.com | Monticello

Stappenplan: Samsung TV gaat niet aan

Om alles te doorlopen, kun je het beste de volgorde van het hieronder getoonde stappenplan volgen. Zo weet je dat je niets mist.

1. Controleer de basics: brandt het rode stand-by lampje?

Jouw Samsung TV gaat niet aan, wat kan wijzen op een probleem met het stroomnetwerk of het stopcontact. Er kan natuurlijk ook een probleem zijn met de kabel. Om hierachter te komen controleer je eerst of het rode lampje op de TV brandt.

Samsung TV gaat niet aan, lampje brandt:

Als het rode lampje brandt, dan betekent dit dat je TV tenminste stroom heeft. Dat is goed nieuws, want dan weet je al dat het probleem niet te wijten is aan jouw stroom of stopcontact. Ook weet je dan dat er geen probleem is met de stroomkabel van de televisie.

Als het rode lampje brandt, ga dan rustig door naar deel 1 van het Stappenplan. De volgende instructies kun je dan dus overslaan.

Stappenplan deel 1: als het rode lampje NIET BRANDT

Als het rode lampje niet brandt, dan is er mogelijk een probleem met je stroom of stroomvoorziening. Om dit op te lossen moet je controleren of er wel stroom in huis is en of de kabel van je Samsung TV goed aangesloten is. Begin hieronder om dit probleem aan te pakken:

Stap 1: Controleer de stekker

 • Haal voorzichtig de kabel uit de achterkant van je TV. Soms zul je daarvoor de TV langzaam naar voren moeten trekken, maar pas daarmee op. Je moet opletten dat je de TV niet van de muur trekt en de muurbeugels niet beschadigd. 
 • Haal nu de kabel uit het stopcontact. Mogelijk ligt er een stekkerdoos achter een TV meubel of is het stopcontact moeilijk te bereiken. Wees dus voorzichtig zodat je je niet bezeert.
 • Controleer beide kanten van de stekker – zijn er geen beschadigingen of vervuiling (stof of vuil) zichtbaar? Anders kun je dit verwijderen met een droog papiertje, nooit met water!
Samsung tv gaat niet aan stekker stopcontact
Via: depositphotos.com | brest88

Stap 2: Controleer de stroom

 • Er zou ook een probleem kunnen zijn met je stroomvoorziening. Je hebt net de stekker uit de wandcontactdoos of uit de stekkerdoos gehaald. Dit is het juiste moment om te controleren of er een probleem met de stroom is.
 • Neem een klein lampje met een losse stekker, of bijvoorbeeld telefoonlader. Sluit deze aan in het stopcontact dat je wilt gebruiken (precies hetzelfde stopcontact, nooit eentje er naast of een andere).
 • Doet het lampje het als je hem aan zet? Of laadt je telefoon gewoon op? Dan is er geen probleem met de stroom en kun je verder met ons stappenplan.
 • Brand de lamp niet? Is er een probleem met de stroom? Dat is slecht nieuws en betekent dat je hulp nodig hebt. Bel dan een goede elektriciën. Probeer een probleem met de stroom niet zelf op te lossen en laat dit over aan een vakman. Bedenk je ook: waarschijnlijk is er geen probleem met de TV. Dus die hoef nog niet weg te gooien.

Stap 3: Sluit de stekker weer aan

Let op: zorg ervoor dat je tenminste een halve minuut wacht, voordat je doorgaat met de volgende stappen uit ons stappenplan. Dit is belangrijk voor je TV toestel om technische redenen.

 • Steek de stekker terug in het TV toestel
 • Steek de stekker terug in de stekkerdoos of in de wandcontactdoos waar deze uit kwam.
 • Nadat je de stekker terug in het stopcontact en de TV hebt gestoken, kijk dan of het rode lampje brandt.
 • Brand het rode lampje? Probeer dan nu de TV aan te zetten zoals normaal. Als dit werkt, is het probleem verholpen. 
 • Samsung TV gaat niet aan? Ga dan verder met ons stappenplan!

Stap 4: Probeer de schakelaar

 • Als het rode lampje niet brandt: controleer dan of je de TV aan kunt zetten met een schakelaar of knop op of naast de TV. De meeste TV’s hebben een kleine schakelaar onderaan het scherm of aan de zijkant om de TV aan te kunnen zetten.
 • Hopelijk werkt op dit moment je TV weer zoals gebruikelijk. Het probleem was dan met de stekker of met je stroomvoorziening. Als dat zo is: tijd voor de film!

Als je Samsung TV nog niet werkt, ga dan rustig verder met onze stappen, we helpen je met het oplossen van dit probleem.

Stap 5: Samsung TV gaat niet aan lampje knippert

Samsung TV’s hebben aan de voorkant een rood lampje. Dit is het stand-by lampje dat aangeeft dat de TV stroom heeft, maar nog niet aan staat. Dit lampje gaat uit wanneer je je TV inschakelt. Dit lampje doet meer dan alleen aangeven of je TV aan of uit staat.

Als het stand-by lampje van je TV knippert, dan wil dat zeggen dat er toch nog een probleem met je TV bestaat. Controleer het volgende:

 • Is er een overspanningsbeveiliging in je stroomvoorziening? Deze komen bijvoorbeeld voor in sommige stekkerdozen en kunnen oud worden en beschadigingen krijgen.
 • Een beschadigde overspanningsbeveiliging veroorzaakt problemen met de stroomvoorziening van je Samsung TV waardoor deze niet aan gaat.

Als je een overspanningsbeveiliging hebt, haal deze dan weg. Dit kan bijvoorbeeld door een andere stekkerdoos te gebruiken of door de stekker meteen in een wandcontactdoos te steken (direct in het stopcontact in de muur).

Stap 6: Geen overspanning, toch een knipperend lampje?

Heb je alles gedaan wat hierboven stond? En je hebt toch nog een knipperend lampje? Dan kan het zijn dat er een intern component van je televisie defect is. Jouw Samsung TV gaat niet aan, en het voorgaande is waar? Dat komt dan waarschijnlijk toch doordat deze kapot of beschadigd is. 

Een beschadigde TV zal niet meer gaan werken. Het heeft dan ook geen zin om extra dingen te blijven proberen. Het slimste is om contact op te nemen met de ondersteuning van Samsung zelf. Gebruik daarvoor de contactgevens op de support pagina van Samsung, hier te vinden: Webpagina van Samsung Support

Stappenplan deel 2: als het rode lampje WEL BRANDT

Je volgde het eerste deel van het stappenplan, en jouw Samsung TV gaat niet aan, en je hebt zojuist gecontroleerd of het rode lampje van je televisie brandt en dat deed het gelukkig.

Je hebt daarmee een heleboel stappen kunnen overslaan in het stappenplan. Maar wat nu? Je Samsung TV gaat niet aan en het lampje brandt, dan betekent dat dat er met het toestel zelf waarschijnlijk niets mis is.

Het eerste wat je nu zou moeten proberen is gewoon de televisie aanzetten, met de afstandsbediening. Hieronder twee verdere stappen in ons stappenplan om je verder te helpen.

Stap 7: Controleer je afstandsbediening

Bij veel apparaten komen losse afstandsbedieningen en er ontstaat al snel een wildgroei aan verschillende kastjes op je salontafel.

Het is dus geen verrassing dat universele afstandsbedieningen of afstandsbedieningen met mogelijkheden tot tekstinvoer of muisbewegingen hun intrede hebben gedaan. 

Om het probleem van de weigerende Samsung TV op te lossen is het belangrijk dat je weet wat je situatie is: gebruik jij ofwel een gewone / de bijbehorende Samsung afstandsbediening, of gebruik je een bijzondere of universele afstandsbediening? Hieronder de bijbehorende stappen.

Samsung afstandsbediening
Via: Bol.com

Stap 8: Je gebruikt een universele afstandsbediening

Een universele afstandsbediening gebruikt de radio/infrarood/Bluetooth signalen die passen bij Samsung om de Samsung TV aan te sturen. Het kan echter zo zijn dat deze veranderen of uiteindelijk problemen opleveren.

Als je een universele afstandsbediening hebt, dan heb je meestal ergens de Samsung / originele afstandsbediening ook nog liggen.

Ons advies in dit geval: wissel snel naar de standaard Samsung afstandsbediening om te proberen of dat het probleem oplost. Je kunt dan gewoon je TV weer gebruiken en later het probleem met de afstandsbediening oplossen. 

Stap 9: Je gebruikt de standaard Samsung afstandsbediening

Wanneer je een gewone Samsung afstandsbediening gebruikt, ga dan als volgt te werk:

Stap 9A: Is het wel de goede?

Controleer of je de goede afstandsbediening gebruikt  – geloof het of niet, maar zelfs de meest oplettende techneut pakt wel eens het verkeerde vast. Gebruik je echt de goede afstandsbediening die bij dit TV toestel is geleverd? Zo ja, ga dan pas verder naar de volgende stap.

Stap 9B: Zijn de batterijen goed?

Controleer of je batterijen goed zijn. Maak de afstandsbediening open en kijk of de batterijen niet zijn gaan lekken. Vervang voor de zekerheid, zeker als je problemen ervaart, de batterijen en kijk of dit het probleem oplost. In veel gevallen zijn de batterijen, als er geen probleem met het Samsung TV toestel is, de boosdoener. 

Dit is gelukkig ook het makkelijkst om te vervangen.

Stap 9C: Controleer de afstandsbediening zelf

Je hebt de batterijen vervangen, het rode lampje brandt op de TV en gaat je Samsung TV niet aan. Dat is vervelend, want in de meeste gevallen betekent dit dat je afstandsbediening op de een of andere manier beschadigd of defect is geraakt.

Je kunt dan het beste kijken of je een vriend/vriendin hebt met een universele afstandsbediening, of er gewoon 1 kopen. Dan kun je controleren of dat het probleem oplost.

Als je met het vervangen van de afstandsbediening het probleem hebt kunnen oplossen, kun je eventueel nog contact opnemen met Samsung voor het repareren/vervangen van je originele afstandsbediening. Mogelijk kun je ook via internet aan een vervangende afstandsbediening komen of de universele afstandsbediening die je hebt gekocht gewoon blijven gebruiken.

Hopelijk is je probleem opgelost

Hopelijk is met het volgen van ons stappenplan het probleem dat je Samsung TV niet aan gaat, goed opgelost, of heb je dankzij Samsung hulp gekregen omdat je toestel of afstandsbediening het probleem bleek te zijn. In alle gevallen horen we graag van je zodat wij onze adviezen verder kunnen verbeteren.

Ben je er nog niet uit, check dan de support van Samsung of neem contact op met de winkel waar je jouw Samsung TV hebt gekocht.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen