Beeld en geluid

Laatste update:

Samsung tv resetten zonder beeld: zo werkt het

Geschreven door:

Laura Jenny

Fact checked en geredigeerd door:

Ruud Caris

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Stel dat het beeld van je Samsung-televisie ineens blijft hangen. Het ligt niet aan de streamingdienst of je televisiekastje: je televisie zelf heeft een hikje en is als het ware vastgelopen. Hoe kun je een Samsung tv resetten zonder beeld? Probeer dit stappenplan eerst.

Televisie resetten

Een televisie resetten kun je doen om veel redenen. De eerste reden is omdat je beeld bevroren is, maar het kan ook nodig zijn omdat er veel verschillende processen op je televisie bezig zijn. Vergelijk het met een computer: je kunt die jaren aan hebben staan, maar uiteindelijk functioneert hij beter als je hem af en toe even van een reset voorziet.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Er vinden namelijk allerlei processen plaats op de achtergrond waar je waarschijnlijk geen weet van hebt. Dat zijn processen die zeker niet altijd nodig zijn en waardoor je computer druk doende is met dingen die niet nodig zijn.

Hetzelfde geldt voor je televisie. Af en toe even opnieuw opstarten is een goede manier om die ‘rommel’ op te ruimen. Tot slot kun je ook een reset willen uitvoeren wanneer de televisie in demomodus staat. Dat is echter niet per se nodig. Daarom in dit artikel een uitleg over Samsung tv resetten zonder beeld.

Lees ook: Samsung tv problemen beeld: probeer deze 8 oplossingen eerst

TV soft reset versus hard reset

Resetten kan op meerdere manieren. Een zachte reset betekent dat je het apparaat eigenlijk opnieuw opstart, terwijl er bij een harde reset veel meer gebeurt. Bij een hard reset verwijder je meteen je gebruikersdata, instellingen en applicaties.

Een hard reset is dus eigenlijk het terugzetten van je televisietoestel naar de fabrieksinstellingen. Start je hem weer op, dan krijg je hetzelfde instelproces als toen je de televisie nieuw had. Een soft reset is vriendelijker: hierbij zorg je er alleen voor dat het toestel volledig uitgaat en weer opnieuw opstart. 

Lees ook Samsung TV gaat niet aan: 9 stappen naar een oplossing

Het voordeel van een soft reset is dat je nog steeds al je instellingen, apps en gegevens behoudt. De televisie ‘kent’ je nog. Het nadeel is dat als er grote problemen zijn, er soms meer nodig is dan alleen zo’n zachte reset.

Om grondig een einde te maken aan bijvoorbeeld een app die de boel verstiert, zonder dat je weet welke app dat zou kunnen zijn, kun je beter kiezen voor een hard reset. Het nadeel daarvan is echter dat je alles kwijt bent. Je moet de hele televisie weer opnieuw instellen. 

Verkoop je je televisie bijvoorbeeld op Marktplaats, dan is het nodig om een hard reset te doen en te zorgen dat jouw gegevens er niet meer opstaan (en de nieuwe eigenaar bovendien vanaf 0 de televisie geheel naar wens kan instellen).

Een soft reset wordt vaak gebruikt om een niet goed werkende app even een zetje te geven, terwijl een hard reset betekent dat die hele app eraf gaat en je hem na opstarten weer opnieuw moet downloaden (als je dat wil).

Samsung tv gaat niet aan 

Samsung tv resetten zonder beeld

Wil je je Samsung tv resetten op een zachte manier, omdat je geen beeld of stilstaand beeld hebt? Dat kan gelukkig heel makkelijk met de afstandsbediening: je hoeft er niet eens voor van de bank af.

Maar, misschien wil je juist een hard reset doen of heb je helemaal geen afstandsbediening. We nemen de verschillende scenario’s om een reset van je Samsung tv uit te voeren met je door.

Soft reset met afstandsbediening

Druk op je afstandsbediening op de aan/uit-knop. Haal vervolgens de stekker van je televisie uit het stopcontact (je hoeft niet bang te zijn dat hierdoor apps of instellingen verloren gaan).

Wacht 30 seconden, doe de stekker weer in het stopcontact en zet de televisie weer aan met de afstandsbediening.

Soft reset zonder Samsung-afstandsbediening

Elke televisie heeft ergens wel een bedieningspaneel met knopjes, maar soms moet je er wel even naar zoeken. Heb je de fysieke knopjes op het toestel eenmaal gevonden, houdt dan de aan/uit-knop langer dan 10 seconden ingedrukt.

Hierdoor moet de televisie uitschakelen. Is de televisie eenmaal uit, trek de stekker er dan uit voor 30 seconden, doe hem weer in het stopcontact en druk wederom, maar nu 1 keer kort op de aan/uit-knop op het toestel zelf. Nu moet de televisie weer aangaan. 

Via: Bol.com

Hard reset met afstandsbediening

Een hard reset betekent dat je al je gegevens, apps en instellingen kwijtraakt en dat je de televisie weer opnieuw moet instellen. Besef dat goed voordat je je Samsung-televisie gaat resetten op de harde manier.

Ga naar het diagnostisch centrum van je televisie. Hier kom je via de Help-knop of het hulpmenu op het toestel.

Vul hier de pincode in. Deze is standaard 0000. Wil je de pin veranderen, druk dan de Menu-knop om naar het Samsung Smart TV-instellingenmenu te gaan. Scroll naar beneden en selecteer ‘General/Algemeen’ ga vervolgens naar de System Manager/systeemmanagement om de pincode te veranderen. Je moet hiervoor tweemaal dezelfde pincode invullen.

Wil je een harde reset uitvoeren met je afstandsbediening, dan kun je ervoor kiezen om de volgende knoppencombinatie te toetsen: kanaal omhoog, volume omhoog, kanaal omlaag, volume omlaag en ‘source’.

Er komen dan instructies op het scherm om je verder te helpen, waarbij je met de pijltjestoetsen kunt navigeren.

Doet je scherm het helemaal niet, dan is het handiger om te kiezen voor een druk op de aan/uit-knop om het toestel aan te zetten.

Druk vervolgens 12 seconden op de ‘exit’-knop op je afstandsbediening. Het standby-lampje van je televisie zal knipperen. Op het scherm verschijnt dan de optie om te resetten (een zachte reset dus) of terug te gaan naar fabrieksinstellingen (een harde reset). 

Demomodus Samsung tv

Zit je televisie in een demomodus en krijg je hem er niet uit? Probeer eerst eens op de volumeknoppen te drukken, want vaak kun je daarbij al een andere optie kiezen.

Lukt dat niet, dan kun je je Samsung tv resetten door de menu-knop op je afstandsbediening 15 tot 20 minuten ingedrukt te houden en de volume-knoppen alsnog te gebruiken. Er komt dan ‘Standard Mode/Standaardmodus’ op je scherm te staan en de televisie gaat weer uit de demomodus.

Samsung tv hard reset zonder afstandsbediening

Je Samsung-televisie resetten en terugzetten naar de fabrieksinstellingen (let op: je bent dan al je gegevens, apps en instellingen kwijt) kan zonder afstandsbediening.

Hiervoor moet je de televisie uitzetten (wat je ofwel kunt doen door de aan/uit-knop op het toestel lang ingedrukt te houden), ofwel door heel rigoreus de stekker eruit te trekken, al is dat een nogal extreme oplossing.

Vervolgens druk je de Start-knop aan de achterkant van het toestel 15 seconden in. Vervolgens doe je de televisie weer aan met de aan/uit-knop.

Werken alle bovenstaande oplossingen niet? Dan zal je contact op moeten nemen met de helpdesk van Samsung. Het is ook een optie om terug te gaan naar de winkel waar je de televisie hebt gekocht, als je deze in een winkel hebt gekocht.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Samsung tv resetten zonder beeld: zo werkt het”

  1. “Lukt dat niet, dan kun je je Samsung tv resetten door de menu-knop op je afstandsbediening 15 tot 20 MINUTEN ingedrukt te houden en de volume-knoppen alsnog te gebruiken.”

    Dat lijkt me erg lang 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen