Beeld en geluid

Laatste update:

Tv geen beeld wel geluid: zo los je het op

Geschreven door:

Wesley Akkerman

Fact checked en geredigeerd door:

Ruud Caris

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Heeft je tv geen beeld wel geluid? Dat kunnen we gelukkig oplossen. Dit kun je met weinig technische kennis verhelpen, dus daar gaan we.

Daar zit je dan, tegen jezelf aan te kijken. En dat terwijl je eigen liever de nieuwste aflevering van je favoriete serie wil checken. Je hoort nog wel wat er gaande is, want de speakers doen het nog. Maar het beeld staat op zwart. Wat kun je daar nu het beste tegen doen? In dit artikel gaan we je helpen.

Tv geen beeld, wel geluid

Het probleem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er een probleem zijn met je powerknop of de stroomkabel. Misschien is er wel iets mis met het moederbord. De oplossing kan zijn om de tv een keer uit- en in te schakelen.

Soms is er helaas een fabrieksherstel nodig; daar ben je dan enkele minuten aan kwijt. Want daarna moet je alles natuurlijk weer instellen. Enfin, we gaan kijken hoe we kunnen helpen.

Dat gezegd hebbende willen we ook even duidelijk maken dat er soms problemen zijn die je thuis niet kunt verhelpen.

Dan kun je het beste contact opnemen met de fabrikant van het toestel. Heb je nog garantie? Helemaal top, dan moet het goed komen. En anders bestaat de kans dat je tientallen tot honderden euro’s moet betalen voor de reparatie.

Hoe meer geld je kwijt bent, hoe meer je jezelf mag afvragen of je dan niet beter een nieuwe tv kunt kopen. Maar laten we eerst kijken hoe we dit kunnen fixen.

tv geen beeld wel geluid
Bron: Pixabay

Tv geen beeld wel geluid: dit kun je doen

We geven hieronder wat algemene tips om het probleem te verhelpen. Helpen de tips niet, dan is er mogelijk een groter probleem en dien je de hulp van de fabrikant in te schakelen.

  1. Zet de televisie aan. Doe dit niet met de afstandsbediening, maar met de knop op de televisie. Gaat het scherm echt niet meer aan? Dan heb je te maken met een interne fout en heb je mogelijk een nieuw display of tv nodig.
  2. Loop alle kabels na. Zit de stekker er goed in? Hoe zit het met alle HDMI-kabels? Misschien komt het beeld van je gameconsole of mediaspeler niet goed door. Check ook de verbinding aan de kant van het aangesloten apparaat, zodat je alles uit kunt sluiten. En als je toch bezig bent, controleer dan of de kabels geen schade opgelopen hebben.
  3. Koppel de aangesloten apparaten eens aan een ander scherm, zoals een monitor. Doen ze het daar wel? Dan ligt het aan je televisie, of misschien aan een instelling op dat aangesloten apparaat. Check of je misschien een verkeerde instelling met betrekking tot beeldverversing (het aantal hertz), HDR of resolutie heb aangepast, die niet goed rijmen met de opties van je tv.
  4. Vervang de kabels tussen de televisie en de aangesloten apparaten. Mogelijk zie je aan de buitenkant niet dat ze stuk zijn en kunnen er interne problemen opduiken.
  5. Sluit andere apparaten aan op je televisie. Apparaten die nog niet eerder verbinding gemaakt hebben met je tv en zo neutraal als mogelijk ingesteld zijn. Gebruik ook hier nieuwe of andere kabels voor. Doen die het ook niet? Dan is je tv mogelijk echt stuk.

Wanneer de bovenstaande tips niet helpen, dan heb je waarschijnlijk een intern probleem met je televisie. Met een beetje technische kennis zou je bijvoorbeeld een moederbord in de tv kunnen omwisselen, maar begin hier niet aan als je van het idee alleen al begint te zweten.

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar dan is het tijd om contact op te nemen met de fabrikant. Check ook dit artikel over Samsung tv problemen beeld.

Tv geen beeld wel geluid: contact opnemen met de klantenservice

Voor de volledigheid hebben we hieronder de klantenservicepagina’s verzameld van een aantal bekende en populaire fabrikanten van tv’s. Die kunnen je waarschijnlijk verder helpen met je probleem.

Televisie en smarthome

Televisies worden vandaag de dag steeds slimmer. Dat komt doordat ze bijvoorbeeld op Android TV van Google, webOS van LG of Tizen van Samsung draaien. Met of zonder omweg ondersteunen ze daardoor bijvoorbeeld Google Home, Google Assistent, Amazon Alexa en Google Cast.

Verschillende tv’s ondersteunen bovendien Google Home, waaronder:

Verder kun je op Smarthomefans natuurlijk terecht over alles dat met smarthome te maken heeft. Je hoeft daarvoor alleen maar ons uitgebreide archief met achtergrondartikelen door te nemen.

Lees ook

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen