Samsung-tv’s verliezen Google Assistent per 1 maart

Maar je kunt nog steeds gebruikmaken van Amazon Alexa of Bixby. Niet zaligmakend, maar het is wat het is.

Geschreven door

Wesley Akkerman

google assistent

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

💡 In het kort

Samsung heeft bekendgemaakt dat televisies van Samsung het vanaf 1 maart 2024 zonder de Google Assistent moeten doen. Andere assistenten, zoals Bixby en Amazon Alexa, blijven wel beschikbaar.

Heb je nu een televisie van Samsung die de Google Assistent ondersteunt? Dan moet je er rekening mee houden dat die ondersteuning per 1 maart 2024 ingetrokken wordt. De Zuid-Koreaanse fabrikant laat namelijk de support voor die populaire stemassistent vallen. Zowel Amazon Alexa en Bixby blijven gewoon beschikbaar.

Eigenlijk is het nog helemaal niet zo heel lang geleden dat Samsung-tv’s de beschikking kregen over de Google Assistent. Dat gebeurde aan het einde van 2020, dus al met al hebben Samsung-tv-eigenaars er drie jaar en een paar maanden van kunnen genieten. Met de assistent kun je kanalen opzoeken, smarthomeproducten bedienen en meer.

Geen Google Assistent meer

Die functies, en meer, blijven gewoon beschikbaar. Maar alleen als je besluit over te stappen op een andere stemassistent, zoals Bixby of Amazon Alexa. Dit is vervelend nieuws voor iedereen die zijn of haar Samsung-tv heeft opgenomen in een Google Home-netwerk. Wellicht dat smarthomeprotocol Matter nog een reddende hand kan bieden.

Samsung TV

Door deze verandering kun je de Google Assistent dus alleen nog deze maand (februari) gebruiken op een Samsug-tv. Samsung geeft op zijn eigen website een reden voor het besluit. Dit komt niet omdat Samsung de Assistent niet meer wilde ondersteunen, of omdat Google de ondersteuning voor (Samsung-)tv’s terugtrok.

Nee, dit komt door “recente wijzigingen die Google doorgevoerd heeft” aan het beleid. Helaas gaat het bedrijf er verder niet op in, dus weten we niet wat precies de aanleiding is. Een verandering aan het beleid kan van alles betekenen. Mogelijk geeft de fabrikant hier in de toekomst iets meer duidelijk over, maar voor nu moeten we het ermee doen.

Zoals gezegd werken zowel Alexa als Bixby nog steeds op de televisies van Samsung. Deze verandering geldt in elk geval voor alle Samsung Frame-, Terra-, Sero-, Crystal UHD-, 4k- en 8k QLED-televisies uit het jaar 2020, 2021 en 2022.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: