Een Zigbee rookmelder misstaat niet in huis. Dit zijn handige apparaten die je ontzettend snel op de hoogte brengen van een brand, waar dan ook in huis. In dit artikel lees je wat je hierover wil weten en behandelen we drie producten die je kunt bekijken als je een Zigbee rookmelder wil hebben. Hierbij is het goed om te weten dat een rookmelder verplicht is vanaf 1 juli 2022
Wat is Zigbee?
Voordat we het over de Zigbee rookmelder kunnen hebben, is het handig eerst Zigbee zelf te bespreken. Dit is een communicatieprotocol voor slimme apparaten, waardoor ze elkaar ‘zien’ en op elkaar kunnen ‘reageren’. Het is een industriestandaard; dat betekent dat elke fabrikant hiermee kan werken en dat er dus een breed scala aan producten beschikbaar zijn.
Een vergelijkend protocol is Z-Wave. Dit is eveneens een standaard waar menig fabrikant producten onder uitbrengt. Allebei de standaarden hebben voordelen en nadelen ten opzichte van de ander, maar daar hebben we het nu niet over. We focussen ons voor nu op de Zigbee rookmelder.
✔ Begin NU met besparen
✔ Bijzonder betaalbaar
→ Check ook de HomeWizard combideal
Een groot voor- en nadeel van Zigbee is dat het een open protocol betreft. Dat betekent dat fabrikanten zelf aanpassen kunnen doen aan de standaard. Daardoor kan Zigbee in theorie meer opties aanbieden, maar dit opent ook de deuren naar problemen in het kader van compatibiliteit. Niet elk Zigbee-apparaat biedt dus dezelfde netwerkmogelijkheden aan, bijvoorbeeld.
Zigbee rookmelder
In de basis verschillen een Zigbee rookmelder en Z-Wave rookmelder weinig van elkaar. Allebei de apparaten meten de rookontwikkeling in huis en geven dat een schel geluid af. Ook krijg je een notificatie op je smartphone, wanneer je daarop de app hebt staan die je aan de melder koppelde.
Over het algemeen bieden veel Zigbee rookmelders veelal dezelfde functies en mogelijkheden aan en is ook het volume van de sirene gelijk aan elkaar. Ondertussen is het zo dat de Zigbee rookmelder aan andere producten te koppelen is en dat kan voor een fijne samenwerking zorgen.
Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de Zigbee rookmelder de lampen in huis rood laat kleuren of laat knipperen. Zelfs wanneer je doof of slechthorend bent, krijg je op dat moment mee dat er iets dus niet pluis is. En zo zijn er nog veel integraties en koppelingen te bedenken in huis.
KlikAanKlikUit ZSDR-850
Met de KlikAanKlikUit ZSDR-850-rookmelder krijg je vanzelf melding op je smartphone wanneer er thuis iets in de brand staat. Het intelligente, foto-elektrische ontwerp zorgt voor weinig valse meldingen. Verder krijg je ook vanzelf een melding wanneer de batterij bijna leeg is.
Die batterij gaat overigens tot drie jaar mee (afhankelijk van gebruik) en is zelf te vervangen. Je sluit de Zigbee rookmelder aan via de Z1 Zigbee Bridge of ICS-2000 (dat is een bridge van KlikAanKlikUit). Het installeren gaat vervolgens heel eenvoudig via de bijbehorende app, door de stappen op te volgen.
Onthoud dat wanneer je pushmeldingen op je smartphone wil ontvangen, je een actieve internetverbinding nodig hebt. Het alarm van deze Zigbee rookmelder bedraagt maar liefst 85 dB, dus als het goed is hoor je dat overal. De fabrikant levert tevens een ophangbeugel mee voor de melder.
FireAngel ST-630 rookmelder
De rookmelder van het Franse Netatmo doet precies wat je van een rookmelder mag verwachten. Met een accuduur van ruim tien jaar hoef je je voorlopig ook geen zorgen te m
De eerste Zigbee rookmelder die we bespreken is van FireAngel. De ST-630 is een optische rookmelder, voorzien van een niet-vervangbare 3V lithium batterij met een levensduur van tien jaar. Ook deze rookmelder gaat dus lekker lang mee. De fabrikant belooft een levensduur van tien jaar.
Deze Z-Wave rookmelder is tevens geschikt voor caravans, campers en vakantiewoningen. De FireAngel heeft thermisch optische sensortechnologie (genaamd Thermoptek) die de temperatuurveranderingen eigenlijk heel de dag constant controleert. Dat is wel zo veilig.
Bovendien is de ST-630-INT melder uitgerust met de Smart Silence-technologie. Merk je dat de Zigbee rookmelder soms onterecht afgaat, dan kun je hem voor tien minuten uitschakelen. Vergeet hem daarna niet te activeren. Het geluidsignaal van het alarm heeft een vermogen van 85 dB.
WOOX R7049-rookmelder
Tot slot behandelen we de WOOX R7049-rookmelder. Dit is een relatief goedkope Zigbee rookmelder (de goedkoopste op deze lijst), waardoor die voor veel mensen een interessante optie kan zijn. Als is het maar om een keer zo’n slimme rookmelder eens uit te proberen, om te kijken wat je ervan vindt.
De Zigbee rookmelder heeft een maximaal geluidsniveau van 85 dB en verstuurt direct een melding naar je smartphone bij rookontwikkeling in huis. De melder werkt op twee AAA-batterijen, die de fabrikant in de doos stopt. Onthoud dat je ook een Zigbee-gateway nodig hebt voor de installatie.
Die gateway zit niet in de doos, dus die moet je apart aanschaffen. Wil je hem opnemen in een netwerk, dan heb je zo’n gateway nodig. Verder kun je hem zodoende ook koppelen aan twee soort stemassistenten, namelijk Amazon Alexa en Google Assistent.
Op het gebied van veiligheid heb je gelukkig meer opties tot je beschikking in huis dan alleen een Zigbee rookmelder. Zo kun je onder meer een slim slot overwegen en wij raden het slot van Tedee aan. In het verlengde daarvan misstaat een slimme deurbel niet. Wil je meer lezen over slimme rookmelders? Dat kan hier.
Lees ook
- Slimme rookmelder voor HomeKit: dit zijn je opties
- Google Home rookmelder: dit zijn de mogelijkheden
- Slimme rookmelder en Hue: welke moet je hebben + koppeling
- Ring rookmelder: alles wat je moet weten
- Welke slimme rookmelder kopen? De beste keuzes op een rij
- Z-Wave rookmelder: dit zijn de geschikte modellen
- Eufy rookmelder: alle info op een rij
- Rookmelder verplicht: dit is de beste keuze (+19 tips)