Slimme rookmelder voor HomeKit: dit zijn je opties

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

HomekIT & HomePod Apple

Een slimme rookmelder voor HomeKit uitkiezen is wellicht net even wat gemakkelijker dan je denkt. Heel veel opties zijn er namelijk niet in Nederland, dus dat maakt de keuze overzichtelijk. In dit artikel vertellen we je over de opties die je tot je beschikking hebt.

HomeKit is een smarthomeplatform dat ontwikkeld wordt door Apple. Je koppelt daarmee verschillende slimme Apple-apparaten aan elkaar, evenals third-party devices. Denk dan aan rookmelders, maar ook aan camera’s, deurbellen en aanverwante producten.

Lees ook: Rookmelder verplicht: dit is de beste keuze (+19 tips)

De slimme rookmelder

Wat een slimme rookmelder is, spreekt voor zich. Zo’n apparaat moet afgaan op het moment dat er rookontwikkeling in huis plaatsvindt. Het liefst brengt het ook een schel geluid ten gehoor, zodat je heel snel wil handelen. Het kan natuurlijk zijn dat je niet thuis bent wanneer dat ding afgaat.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Het is een situatie waar we nachtmerries over krijgen: je huis staat in de fik op het moment dat je niet thuis bent. Dat kan om verschillende redenen gebeuren. Je hebt een kaars laten branden of het gas stond nog aan, bijvoorbeeld. Bij rookontwikkeling reageert een goede rookmelder meteen.

Een slimme rookmelder kan dan een notificatie naar je smartphone sturen, zodat je altijd weet wanneer er iets aan de hand is. Via de app kun je melder ook uitschakelen wanneer het misgaat tijdens het koken, dus dat is een ander voordeel. Dan moet je hem daarna wel inschakelen.

Slimme rookmelder voor HomeKit

Als gebruiker van Apple-apparaten is het mogelijk een slimme rookmelder voor HomeKit te kopen. De rookmelder in kwestie bedien je dan via HomeKit en de Woning-app op je iPhone. Je krijgt dan melding op het moment dat de rookmelder in kwestie rookontwikkeling meet.

Slimme rookmelders heb je in alle soorten en maten. Sommige rookmelders voor HomeKit kunnen ook je lampen activeren wanneer er rook is. Dan moet een fabrikant die ondersteuning wel aanbieden. Andere rookmelders zijn weer wat simpeler en sturen die notificatie.

Binnen het onderdeel Scenes van de Woning-app bepaal je wat er gebeurt wanneer de rookmelder voor HomeKit afgaat. Zet lampen aan, schakel apparaten uit, et cetera. We behandelen hieronder drie rookmelders die allemaal ondersteuning aanbieden voor HomeKit en in Nederland te koop zijn.

1

Netatmo-rookmelder

Beste keuze
 • Slimme rookmelder
 • Detecteert rook
 • Gaat 10 jaar mee
 • Bijzonder eenvoudige installatie
Netatmo Slimme Rookmelder
Ons advies: beste slimme rookmelder voor Homekit
Slimme rookmelder met veel opties

De rookmelder van het Franse Netatmo doet precies wat je van een rookmelder mag verwachten. Met een accuduur van ruim tien jaar hoef je je voorlopig ook geen zorgen te maken dat die accu aan vervanging toe is. Het alarm op dit apparaat heeft een sterkte van 85 decibel.

Dat alarm gaat af op het moment dat de melder rook meet. In principe heeft de Netatmo-rookmelder geen hub nodig om te kunnen functioneren. Maar als je ook buitenshuis wil weten wat er speelt in huis, dan is het toch wel handig om even te investeren in een Woning-hub.

De Netatmo-rookmelder werkt verder via bluetooth low-energy. Dat is goed nieuws, omdat die verbinding dus weinig energie vergt. Tot slot is het goed om te weten dat deze rookmelder al vanaf 60 euro te koop is bij menig online shop, dus het loont de moeite wat onderzoek te doen.

Pluspunten
 • Veel handige, slimme functies
 • Eenvoudige installatie
 • Gaat 10 jaar mee
 • Eenvoudige installatie
 • Werkt samen met veel slimme assistenten zoals Google Home en Homekit
Minpunten
 • Geen koolmonoxide-detectie
2

Fibaro koolmonoxide-detector

 • Detecteert rook en temperatuurstijgingen
 • Compact model
 • Gaat 2 jaar mee
 • Bijzonder eenvoudige installatie
Fibaro smoke sensor
Slimme rookmelder van Fibaro biedt veel opties
Slimme rookmelder met veel opties

Fibaro is een merk dat menig smarthomeliefhebber kent, omdat het zeer veel opties aanbiedt. Met het systeem van Fibaro stel je de verschillende mogelijkheden van je smarthome geheel naar eigen voorkeur in.

De Fibaro-koolmonoxide-detector is niet echt een rookmelder. Maar hij meet wel twee andere dingen: koolmonoxide in de lucht en temperaturen. Mocht er dus ineens iets drastisch veranderen in huis, zoals de temperatuur, dan duurt het niet lang voordat je weet wat er speelt.

Bovendien kan dit apparaatje inbraakpogingen detecteren, dus ook op dat gebied ben je iets beter beschermd. Als er iets gebeurt in huis, dan gebeuren er drie dingen. De detector knippert rood, laat een schel geluid los en stuurt een notificatie naar je iPhone met de Woning-app.

Nogmaals, dit is officieel geen rookmelder. Je moet dit gevaarte dan ook zien als een aanvulling op een rookmelder die je al hebt hangen. Fibaro biedt gelukkig ook rookmelders aan, maar die werken niet met HomeKit. Wel werken die bijvoorbeeld met Z-Wave en andere smarthomehubs.

Pluspunten
 • Veel handige, slimme functies
 • Eenvoudige installatie
 • Gaat 10 jaar mee
 • Eenvoudige installatie
 • Werkt samen met Z-Wave, Homekit en meer
Minpunten
 • Geen koolmonoxide-detectie

Eve Smoke-rookmelder (niet meer beschikbaar)

Er wordt nog veel gesproken over de Eve rookmelder, vooral door de uitgebreide functies en het design. Echter is deze in Nederland eigenlijk niet meer verkrijgbaar

De rookmelder van Eve had zomaar een product van Apple kunnen zijn. Niet per se qua design (want zo heel mooi is het niet), maar wel qua ondersteuning voor HomeKit en de nadruk op privacy. HomeKit is overigens het enige platform dat Eve ondersteunt met de Smoke-rookmelder.

De fabrikant verzamelt bijvoorbeeld geen gebruikersgegevens en dat moet voor veel mensen toch een fijn gevoel zijn. Veel fabrikanten van smarthome-apparaten doen dat immers wel. En heel vaak móet je daarmee akkoord gaan, want anders kun je het product in kwestie niet gebruiken.

De rookmelder werkt met bluetooth, waardoor het bereik soms wat kan tegenvallen. Echter, verder doet het apparaat wat het moet doen. Een harde sirene laten afgaan bij rook en de gebruiker via HomeKit op de hoogte brengen. Je regelt alle instellingen ook via de gratis Eve-applicatie.

Eve Smoke
Afbeelding: Eve

Op het gebied van veiligheid heb je gelukkig meer opties tot je beschikking in huis dan alleen een slimme rookmelder voor HomeKit. Er zijn ook Z-Wave en Zigbee rookmelders beschikbaar.

Zo kun je onder meer een slim slot overwegen en wij raden het slot van Tedee aan. In het verlengde daarvan misstaat een slimme deurbel niet. Wil je meer lezen over HomeKit? Dat kan hier!

Lees ook:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: