Google Home

Google Home is één van de platformen die je kunt kiezen wanneer je slimme apparaten aanschaft. Het platform is vooral bekend om zijn Nederlandstalige spraakassistent en het grote aantal apparaten waarmee je Google Home kunt koppelen.

Google Home is daarnaast één van de meest populaire en meestgebruikte smarthome platformen in Nederland. Ben je benieuwd wat het precies is, wat je ermee kunt en welke apparaten er voor Google Home geschikt zijn?

In dit artikel geef ik je een zo compleet mogelijk beeld van alle opties die je hebt. Zo weet je hopelijk genoeg om te bepalen of Google Home voor jou het meest geschikte smarthome platform is.

[toc]

Google Home Hub
Via: blog.google

Wat is Google Home?

Google Home is een smarthome platform waar je al je slimme apparaten in huis op kunt aansluiten. Hoewel het ook de naam van de slimme speaker is, wordt met het platform alleen de mogelijkheid tot het verbinden van apparaten bedoeld. Dat is dus in principe alleen het ‘eco-systeem’ van Google.

Google Home zorgt ervoor dat je nooit meer iets vergeet, dat je huis altijd gezellig is als je thuiskomt en dat al je apparaten via één centrale plek gekoppeld worden. Uiteraard heb je wel iets nodig om optimaal gebruik te maken van het Google Home platform: de app voor je smartphone en een slimme speaker of Google Hub om spraakcommando’s te geven aan je slimme ‘Google Assistant’.

Het enige wat je dan nog mist zijn slimme apparaten die je kunt koppelen aan de app, waarna het bedienen van die apparaten bijzonder eenvoudig wordt. Verderop in het artikel lees je alles over deze slimme apparaten.


Google Home speakers

Zonder een Google Home speaker kom je niet zover. Je kunt dan hooguit wat apparaten vanaf je telefoon bedienen, maar daar blijft het wel bij. Je haalt het meeste gemak uit Google Home namelijk pas wanneer je een Google Home speaker koopt. Dat kan die van Google zelf zijn, maar ook die van een ander merk.

Van de Google Home speakers zijn er op dit moment drie variaties verkrijgbaar; de Google Home Mini, Google Home en Google Home Max.

Deze slimme speakers van Google hebben standaard de Google Assistant ingebouwd en kunnen eenvoudig worden gekoppeld met je telefoon én al je andere slimme apparaten. Vervolgens kun je via de app commando’s naar de apparaten sturen, maar je kunt ze ook bedienen door middel van spraak.

Google Assistant is de spraakassistent van Google en staat wereldwijd op honderden miljoenen apparaten (waaronder Android telefoons) geïnstalleerd.

Een groot voordeel van de Google Assistant is dat je er ook Nederlands mee kunt praten, in tegenstelling tot Amazons Alexa. Die spreekt op dit moment namelijk alleen nog maar Engels.

Google Home Mini
Via: blog.google

De 3 beste eigenschappen van Google home

Het platform van Google Home is dus de plek waar al je slimme apparaten gekoppeld en bediend worden. Maar daar houdt het nog niet op. Google Home heeft in samenwerking met Google Assistant namelijk nog veel meer opties. Hieronder een kleine opsomming van enkele belangrijke mogelijkheden:

Spraakcommando’s koppelen aan smarthome scenario’s

Uiteraard kun je honderden commando’s gebruiken om te communiceren met Google Assistant. Dat zijn de standaard commando’s zoals ‘Hey Google, doe het licht uit’. Maar je kunt er ook iets leukers van maken.

Je kunt bijvoorbeeld instellen dat als je ‘Hey Google, slaap lekker’ zegt, dat alle lichten uitgaan. En wanneer je ‘Hey Google, goedemorgen’ zegt, dat je lampen weer aan gaan, en het weer en de file informatie worden opgelezen. Je kunt dit soort scenario’s zelf binnen de app van Google Home instellen. Een stuk leuker dan elke keer precies zeggen wat je wilt.

Want stel je maar eens voor. Je organiseert een feestje en wanneer iedereen er is zeg je: ‘Hey Google, activeer party setting’, waarna alle lampen dimmen en de slimme speaker feestmuziek begint te spelen. Dat zorgt ongetwijfeld voor verbaasde blikken.


Google Home kan je helpen om dingen te onthouden

Heb je in huis een klein kluisje met weinig bezittingen, maar vergeet je vaak dingen, zoals codes? Of wil je de pukcode van je telefoon onthouden zonder afhankelijk te zijn van een papiertje wat je zo kwijtraakt?

Je kunt het onthouden van codes en cijfers ook gewoon aan Google Home overlaten. Je zegt dan gewoon ‘Hey Google, onthoud dit nummer als mijn pukcode’. Vervolgens kun je de code altijd opvragen door Google te verzoeken om je pukcode of code van je cijferslotje op te noemen.

Hoewel je natuurlijk alleen maar codes moet laten onthouden die niet enorm privacygevoelig zijn, is dit wel een interessante functie. Ook voor het niet vergeten van afspraken in je agenda. Zo kun je Google Home bijvoorbeeld iedere dag een herinnering naar je telefoon laten sturen dat je moet sporten.


Accounts creëren op basis van je stem

De Google Assistant is zo slim dat het kan herkennen wie er wat tegen haar zegt. Vraag jij de assistent om de planning voor vandaag, dan krijg je automatisch de gegevens uit jouw agenda te horen.

Dat gebeurt volledig automatisch en je hoeft er niets voor te doen. Hoe vaker je tegen de slimme speaker praat, hoe beter de herkenning van je stem wordt. Ook kinderen kunnen toegang krijgen tot Google Assistant, waarbij uiteraard alleen commando’s gegeven kunnen worden die passen bij de leeftijd.


Welke apparaten kun je met Google Home gebruiken?

Google Home werkt op dit moment met ruim 1.500 producten van meer dan 100 merken. Dat betekent dat je al die apparaten kunt koppelen aan het Google Home platform en ze vanaf daar bestuurt. Hieronder vind je een verzameling producten die goed samenwerken met het Google Home platform.

Slimme verlichting

Slimme verlichting wordt steeds populairder in Nederlandse huishoudens. Je hebt daarvoor een aantal opties die je met Google kunt gebruiken.

Philips Hue en Google Home werken bijvoorbeeld prima samen, al moet je er wel eerst een Hue Bridge voor aanschaffen. Ook Xiaomi Yeelight lampen en Google Home werken goed samen, zelfs zonder een bridge. Dat komt omdat Hue lampen via Zigbee communiceren en Google Home via Wifi communiceert. Yeelight lampen communiceren via Wifi en kun je daarom direct aansluiten op Google Home. Xiaomi Yeelight heeft iets minder opties, maar is daarentegen wel een stuk goedkoper.

Ook andere merken zijn compatible met Google Home. De lampen van INNR en Google Home gaan namelijk prima samen. De lampen van dit Nederlandse bedrijf zijn kwalitatief zeer goed en toch een stuk voordeliger dan Philips Hue lampen. Hetzelfde geldt voor het bedrijf LIFX. Ook LIFX lampen en Google Home kunnen eenvoudig gekoppeld worden in je Smarthome.

Lees ook: Xiaomi Yeelight vs Philips Hue
Lees ook: 4 alternatieven voor Philips Hue


Slimme stekker

Een slimme stekker voor Google Home is in staat om jouw ‘domme’ apparaat om te zetten in een slim apparaat. Als slimme schakelaar kun je hem gebruiken om al je apparaten op afstand te bedienen. Sluit hem bijvoorbeeld aan op je koffiezetapparaat en lampen en bedien al je apparaten vanaf één plek; je Google Home app.

Stekkers van Philips Hue, TP-Link, Innr en Osram werken met Google Home samen, maar ook die van HiHome en Gigaset. Er zijn dus meer dan genoeg keuzes om al jouw apparaten slim te maken en te bedienen met een app of je stem.


Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat in huis is de ideale metgezel wanneer jij energie wilt besparen, zónder op comfort in te leveren. Zeker in combinatie met Google Home en Google Assistant kan het je leven een stuk eenvoudiger maken. Uiteraard werkt de Nest Thermostaat prima samen met Google Home, maar ook de Tado V3+ thermostaat, Honeywell Lyric T6R en de Netatmo slimme thermostaat kunnen met het platform van Google Home overweg.

Lees ook: Nest Thermostaat vs Honeywell Lyric T6
Lees ook: 5 onmisbare tips bij het kopen van een slimme thermostaat

Laatste Amazon prijsupdate was: oktober 2, 2022 3:42 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Slimme camera

Met een slimme camera voor Google Home in je huis hoef je nooit meer bang te zijn voor inbrekers. Overal waar je bent kun je via de Wifi controleren of alles in huis nog veilig is. Er zijn enkele zeer goede slimme IP-camera’s te koop die met Google Home werken. Uiteraard zijn er de Nest Cam (IQ) Indoor en Outdoor. Die Nest camera’s zijn uiteraard van Google zelf, waardoor ze erg goed met elkaar samenwerken.

Ook de Netgear Arlo Pro 2 en Google Home zijn eenvoudig met elkaar te koppelen. Zo kun je zeer eenvoudig de beelden van de beveiligingscamera opvragen bij Google Assistant. Daarnaast zijn onder andere ook de Ring Stick-up Cam en Ezviz C3W geschikt voor Google Home.

Lees ook: Review Nest Cam IQ Indoor
Lees ook: De 5 beste IP-camera’s voor binnen

Laatste Amazon prijsupdate was: oktober 2, 2022 7:37 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Slimme deurbel

Een wifi-deurbel of slimme deurbel met Google Home koppelen zorgt ervoor dat je altijd weet wie er voor de deur staat. Je krijgt direct de beelden doorgestuurd wanneer er iemand aanbelt en ook je bewegingsdetector stuurt direct een melding wanneer er iemand je tuin in komt lopen.

Er zijn een aantal slimme deurbellen die met Google Home gekoppeld kunnen worden. Uiteraard is er de Nest Hello, de slimme deurbel van Google zelf. Maar er zijn daarnaast nog enkele andere opties, zoals de Smanos MA1040 Smart Video Doorbell en de Arlo Audio Doorbell zonder camera.

Lees ook: Deurbel met camera kopen: 5 tips
Lees ook: Slimme deurbel zonder abonnement: 5 beste opties

Laatste Amazon prijsupdate was: oktober 2, 2022 7:05 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Slimme Speaker

De slimme speaker is het hart van je smarthome. De Google Assistant is erop geïnstalleerd en zorgt ervoor dat al jouw wensen uitkomen. Het Google Home platform heeft uiteraard de gelijknamige Google Home speaker. Maar er zijn ook een Google Home Mini en een Google Home Max verkrijgbaar. Daarbij is de Mini vooral een goedkope uitbreiding om ook andere ruimtes in huis te voorzien van een spraakassistent, en de Max is bedoeld voor liefhebbers van goede muziek.

Er zijn daarnaast ook andere bedrijven die Google Home in de speakers hebben ingebouwd. Zo zijn o.a. de Sonos One, Harman Kardon Citation One, Sonos Play:5 en Denon Heos HS 3 geschikt voor Google Home. Op al deze speakers zit dus automatisch de Google Assistant ingebouwd. Je kunt deze speakers dus gebruiken als uitbreiding op de Google Home speaker, of één van deze speakers op zichzelf gebruiken.


Waar kun je Google Home kopen?

Google Home speakers zijn niet overal verkrijgbaar. De tech gigant verkoopt zijn eigen producten namelijk alleen op een select aantal plekken. Hierboven zie je een overzicht met de beste prijzen voor de speakers met Google Home ingebouwd.

De prijzen in die lijst worden dagelijks geüpdatet. Daardoor ben je altijd verzekerd van de laagste prijs.

Ben je op zoek naar nog meer slimme apparaten? Wij hebben de laagste prijzen van honderden populaire smarthome producten voor je opgezocht. Zo betaal je nooit teveel en koop je voortaan extra veel slimme apparaten van je geld.

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
 

Smarthomefans
Logo