Tegenwoordig verschijnen er steeds meer televisies en mediaspelers met ingebouwde Chromecast op de markt. In dit artikel bespreken we wat de technologie precies inhoudt, hoe je die kunt gebruiken en op welke apparaten je die zoal tegenkomt.
In de basis is ingebouwde Chromecast vergelijkbaar met Apple AirPlay en Spotify Connect. Met de technologie kun je heel gemakkelijk apps en media bedienen vanaf een smartphone of computer. In het Engels moet je letten op de term ‘Chromecast Built-in’ en anders kom je ook wel eens Google Cast tegen. In feite is dat allemaal hetzelfde.
Ingebouwde Chromecast: wat is het?
Chromecast is draadloze technologie waarmee je media vanaf het ene naar het andere apparaat verstuurt. Je ‘cast’ als het ware de content, dan. Het maakt niet uit of je video’s of alleen audio verstuurt. De vereisten zijn dat beide apparaten op hetzelfde netwerk moeten zitten en dat ze allebei Chromecast ondersteunen.
Chromecast met extra korting deals beschikbaar
Grote hoeveelheid apps
Google’s Chromecast kom je tegen in hardwarevorm als een hdmi-dongle die je aan je televisie hangt. Maar voor veel televisies en mediaspelers, vaak met het besturingssysteem Android TV aan boord, geldt dat de tech ingebouwd zit. Zo hoef je dus niet te investeren in nog meer hardware. Je ziet vaak op een winkelpagina of op de doos wanneer de technologie ingebouwd is.
De castcontroller, zoals de bron genoemd wordt, kan een iPhone, iPad, Android-smartphone of -tablet, een Mac- of Windows-computer of zelfs een Chromebook zijn. Die bron wordt de afstandsbediening van de media die je afspeelt. Maar in veel gevallen kun je ook de afstandsbediening van je tv gebruiken voor media- en volumebediening.
In sommige gevallen biedt hardware een directe Chromecastverbinding aan. Maar voor veel smartphones geldt dat Chromecast via apps toegankelijk gemaakt wordt. De term Chromecast Built-in of ingebouwde Chromecast heeft alleen betrekking op televisies en mediaspelers, dus niet op smartphones of computers.
Welke apps ondersteunen Chromecast?
Omdat de Chromecastverbinding vaak direct in een app gebouwd wordt, is het wel handig om te weten welke apps allemaal Chromecast ondersteunen. Daar kom je gauw genoeg achter door de app te openen en te zoeken naar het bekende Chromecasticoontje of de woorden ‘Casten naar…’.
Bekende applicaties die Chromecast ondersteunen zijn onder meer Netflix, Google Play Films, YouTube, Disney+, Videoland, Plex, Pokémon TV, Crunchyroll, Amazon Prime Video en Dailymotion.
Houd je het liever op muziek? Geen probleem, ook dan hebben we een lijstje voor je klaarstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan Spotify, Google Play Music, TuneIn Radio, Deezer, Qobuz, YouTube Music en Tidal. Vaak zie je in de appomschrijving of er ondersteuning voor Chromecast is en anders kom je daar achter middels een snelle Google-zoekopdracht.
Het gaat in elk geval om meer dan duizend applicaties, dus dat zijn er te veel om op te noemen. Op deze pagina op de website van Google krijg je het meest complete en recente overzicht te zien.
Lees ook: Chromecast en Google Home: verbinden, gebruiken + FAQ
Chromecastapparaten bedienen
Je bedient content die je cast via Chromecast op drie manieren:
- Via een app: je start en pauzeert de content die je wil zien of horen. Ook kun je direct op het scherm van je smartphone of computer een andere serie of ander nummer opzoeken en aanzetten.
- Via de afstandsbediening: wanneer je eenmaal begonnen bent met casten, dan kun je de content tevens bedienen met je afstandsbediening. Dit kan de remote zijn van je mediaspeler, maar ook je televisie. De mediabediening is vaak aanwezig op het scherm en met de pijltjes- en OK-toetsen bevestig je je keuzes.
- Via stembediening: met het inmiddels bekende commando “OK, Google” maak je het begin van je stemcommando. Je hebt hier wel een slimme speaker, smart display, smartphone of een afstandsbediening met microfoon voor nodig. Je kunt bijvoorbeeld vragen of Google een nummer van Muse op Spotify op de mediaspeler of specifieke speakers in huis wil afspelen. En anders kun je om een bepaalde film op Disney+ vragen.
Deze apparaten hebben ingebouwde Chromecast
Mocht je geen aparte hdmi-dongle (willen) hebben, dan heb je wellicht al een televisie of mediaspeler met ingebouwde Chromecast thuis staan. Veel van dit soort apparaten draaien op Android TV. Dat is het besturingssysteem voor tv’s en mediaspelers, gemaakt door Google.
Veel tv’s met ingebouwde Chromecast zijn afkomstig van Philips, Sony en Sharp, terwijl merken als Toshiba en Vizio ook modellen met enkele opties aan boord aanbieden. Daarnaast heb je bekende en minder bekende fabrikanten als LG en Hisense die een beperkte functionaliteit aanbieden wat Chromecast betreft. Dit geldt voor zowel video- als audiocontent.
Er zijn ook apparaten die alleen audio ondersteunen. Dit zijn de slimme speakers van merken als Harman Kardon, Google zelf, LG, JBL, Sony, Panasonic en meer. Met dergelijke speakers of soundbars kun je vaak ook de Google Assistent aanspreken en multiroom audiogroepen aanmaken.
Chromecast met extra korting deals beschikbaar
Grote hoeveelheid apps
In beide gevallen is het zo dat je telefoon of computer als een soort tussenpersoon fungeert. De content wordt direct vanuit de cloud gestreamd naar het apparaat dat je geselecteerd hebt. De accu van je smartphone of laptop loopt dus niet per se sneller leeg, omdat de content daar niet vandaan komt.
Dan hebben we nog een categorie die er tussenin valt: de smart display. Dit apparaat is vergelijkbaar met een slimme speaker. Er is een speaker aanwezig, je spreekt er de Google Assistent mee aan en je krijgt verder toegang tot alle functies van zo’n slimme speaker. Maar er is ook een klein display aanwezig, die meteen handige informatie over het huis vertelt (of de omgeving eromheen). Denk dan bijvoorbeeld aan de Google Nest Hub.
01
Review nieuwe HomeWizard Energy Socket: de upgrade waard?