Google Assistent moet het voortaan zonder deze 17 functies doen

Geschreven door

Wesley Akkerman

google assistent

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De Google Assistent is één van de meest handige stemassistenten van dit moment. Niet alleen ondersteunt het product de Nederlandse taal, ook kun je er een gigantische hoeveelheid apparaten mee aansturen en voor andere dingen gebruiken. Dat werkt allemaal via de Google Home-app.

Een aantal van de mogelijkheden gaat echter verdwijnen, maakt het bedrijf op zijn eigen website bekend. Het zijn wellicht niet de meest gebruikte functies (vandaar dat ze ook gaan verdwijnen), maar dat betekent niet dat sommige mensen nu ineens zonder kunnen zitten, natuurlijk.

Deze Google Assistent-functies verdwijnen

De zeventien onderstaande functies zijn per 26 februari 2024 niet meer beschikbaar. Als je ze per 26 januari 2024 activeert, om wat voor reden dan ook, dan krijg je die melding tevens te horen. Zo bereidt Google iedereen dus voor op het moment dat de mogelijkheden niet meer beschikbaar zijn.

Google Assistant (Google Assistent) verwijderen of uitschakelen van smartphone
(Afbeelding: Google)

De functies werken op geen enkel apparaat meer na 26 februari. Het maakt dus niet uit of je de Google Assistent gebruikt op een smart display, smartphone of smartwatch. De onderstaande lijst hebben we direct vertaald vanaf de officiële website, zodat je weet waar je aan toe bent.

 • Audioboeken afspelen via Google Play Boeken met je stem; je kunt nog steeds boeken casten van je smartphone.
 • Wekkers op basis van media, muziek radio activeren. Je kunt hiervoor een routine instellen of een standaard alarm voor gebruiken.
 • Je kookboek raadplegen en recepten overzetten van apparaat tot apparaat. Ook kun je geen instructies meer opvragen. Je kunt nog wel recepten via het web of YouTube opzoeken.
 • Een stopwatch gebruiken op smart displays.
 • Je stem gebruiken om een apparaat te bellen of broadcast te beginnen naar je familiegroep. Je kunt nog wel broadcasten naar apparaten in je huis.
 • Je stem gebruiken om een e-mail, video of audiobericht te versturen. Je kunt nog wel bellen en sms’jes versturen.
 • Een agenda-item opnieuw inplannen. Je kunt wel nieuwe items aanmaken.
 • De App Launcher gebruiken in de driving mode van Google Assistent binnen Google Maps waarmee je tekstuele berichten leest en verstuurt, belt en media bedient.
 • Family Bell-aankondigingen indelen of opnieuw beluisteren.
 • Mediteren met Calm. Je kunt nog wel andere mediatiemethoden opvragen via de Assistent (bijvoorbeeld via YouTube).
 • Stembediening verdwijnt van de Fitbit Versa 3 en Sense. Deze optie blijft beschikbaar op Pixel Watches.
 • Slaapsamenvattingen bekijken kan alleen nog op smart displays.
 • Belletjes die je maakt vanaf een smart display laten alleen een nummer zien wanneer je Google Duo gebruikt.
 • De tijd die het kost om naar je werkt te gaan komt niet meer standaard in beeld te staan, maar je kunt die informatie nog wel opvragen.
 • Persoonlijke reisroutes checken met je stem.
 • Informatie over contacten opvragen.
 • Je kunt geen posts meer laten plaatsen op sociale media, betalingen verrichten of een reservering maken. Je kunt de Google Assistent nog wel vragen om een app te openen.

Niet alles was hier beschikbaar

We hebben voor de volledigheid alle functies meegenomen die Google benoemt. Maar niet elke optie was in Nederland beschikbaar, waardoor de lijst met verdwijnende mogelijkheden in Nederland dus iets kleiner is. Dat neemt niet weg dat het vervelend is voor andere gebruikers.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: