Review Nuki 3.0 Smart Lock: kopen of beter niet?

Geschreven door

Ruud Caris

Nuki Smart Lock 3.0

Laatste update:

10

Publicatie:

·

Laatste update:

·

10

Slimme sloten veroveren steeds meer terrein en dat is niet voor niets: steeds meer mensen breiden hun smarthome uit met een smart lock. De afgelopen maanden heb ik de Nuki 3.0 uitgebreid getest en de resultaten hiervan lees je in deze Nuki 3.0 review.

Nuki

Nuki is geen onbekende op de slimme sloten-markt en zoals de naam doet vermoeden zijn er al een aantal generaties slimme sloten aan vooraf gegaan.

Voor mij persoonlijk is dit de eerste keer dat ik een Nuki-slot test en ben dan ook benieuwd of de verhalen kloppen dat het allemaal zo goed en vooral eenvoudig werkt.

De afgelopen 3 maanden heb ik de Nuki 3.0 gebruikt op mijn eigen voordeur en heb dan ook ervaringen van de eerste hand bij langdurig gebruik. Hoe het slot bevalt en of er gebreken zijn, lees je in deze Nuki 3.0 review.

Installatie Nuki 3.0

Vooraf een bekentenis: ik ben niet bijzonder handig in huis…

Dus ik ging met veel enthousiasme aan de slag met het installeren van de Nuki 3.0 op de deur. Allereerst had ik gecheckt of er aan alle voorwaarden voldaan werd.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Er is een duidelijk handleiding + YouTube-video’s waarbij je de stappen kunt volgen hoe het slot te installeren. Achteraf gezien bleek de installatie kinderlijk eenvoudig.

Voor mij was het een kwestie van de montageplaat over het slot zetten, deze aandraaien met een paar schroefjes en het slot erop klikken. Dit was letterlijk binnen een paar minuten gepiept.

Lees ook: Zijn slimme sloten wel veilig?

Ook de setup in de app ging bijzonder eenvoudig: het is een kwestie van alle stappen volgen zodat je uiteindelijk een werkend (en verbonden) slot hebt.

De Bridge kostte iets meer moeite: na de initiële installatie (in een stopcontact naast de deur) leek alles in orde. Toen ik hem echter in de meterkast plaatste (hemelsbreed 1,5 meter) verloor deze steeds de verbinding.

Na een aantal keren resetten van de bridge, bleef de verbinding uiteindelijk stabiel. Misschien was er teveel ‘storing’ van andere apparaten in de meterkast, maar ben uiteindelijk werkt dit dus ook naar behoren.

Al met al is de installatie van de Nuki 3.0 me dus erg meegevallen, dus het moet ook goed te doen zijn voor niet-technische mensen.

Nuki Smart Lock 3.0 – Via Smarthomefans.nl

Dagelijks gebruik van Nuki 3.0 slim slot

Na de installatie, is het natuurlijk eerst grasduinen door alle opties in de app, waarbij ik er initieel voor gekozen heb de deur nog niet automatisch te laten openen als ik thuis kwam. Hierbij wilde ik eerst wat ‘vertrouwen’ in de werking van het slot krijgen.

Na ongeveer twee weken heb ik deze wel aangezet en wordt de deur (bijna) altijd netjes geopend als ik thuis aankom, handig!

Het handmatig openen van de deur via de app gaat eigenlijk bijzonder soepel, waarbij het wel een groot pluspunt is als je een bridge (en dus wifi-verbinding) hebt. Het openen gaat dan simpelweg een stuk sneller. Bij de Nuki 3.0 zit deze functie standaard ingebouwd.

Iets waar je wel over moet nadenken: afhankelijk van jouw slot (enkele of dubbele cilinder) is het niet mogelijk om de deur vanaf buiten open te doen omdat er aan de binnenkant een sleutel op de deur zit. Dit laatste is bij mij dus het geval: als de Nuki niet meer werkt, of de batterijen leeg zijn, dan kom je simpelweg niet meer binnen.

Hierbij geeft Nuki aan een accuduur van ongeveer 4 maanden te voorzien voor de 3.0, waarbij je bij de laatste 20% een melding krijgt binnen de app en op het slot zelf dat de batterijen vervangen/opgeladen moeten worden.

Door de eenvoud in gebruik en installatie, is de Nuki 3.0 het beste slimme slot van dit moment!

Bij dagelijks gebruik is de Nuki 3.0 bijzonder betrouwbaar gebleken en is zelfs mijn partner enthousiast geworden over het gebruik ervan (en dat wil wat zeggen…).

Nuki 3.0 review
Nuki Smart Lock 3.0 – Via Smarthomefans.nl

Nuki-app

De Nuki-app (Android en iOS) zit eenvoudig, maar goed in elkaar. Zodra je de app opent, wordt je begroet door een zwart scherm, waarop je de status van jouw slot kunt zien.

De meest gebruikte actie in de Nuki-app zal ongetwijfeld het openen of afsluiten van de deur zijn (afhankelijk van je instellingen) en het is dan ook logisch dat dit scherm direct getoond wordt.

Van hieruit kun je eenvoudig het slot vergrendelen of juist ontgrendelen. Als je gebruik maakt van de bridge (of ingebouwde wifi van de 3.0 Pro) dan gaat de deur relatief snel open. Gebruik je alleen Bluetooth, dien je eerst te wachten totdat er een stabiele verbinding is. Dit kan tot 10 seconden duren.

Nuki 3.0 review app
Nuki Smart Lock 3.0 app – Via Smarthomefans.nl

Verder heeft de app een aantal instelmogelijkheden voor nieuwe apparaten en is kun je de opties voor bijvoorbeeld geofencing aanzetten. Hierdoor wordt de deur automatisch geopend als je in de buurt bent, of afgesloten als je weggaat.

Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om gebruikers te beheren, waarmee je dus ook anderen al dan niet tijdelijk toegang kunt geven tot jouw slimme slot.

De Nuki-app zit redelijk goed in elkaar, niet teveel poespas, maar wel genoeg mogelijkheden om dit tot een complete app te maken.

Geluid Nuki 3.0

Wat mij opviel aan de Nuki 3.0, is dat het omdraaien van de sleutel wel een redelijk geluid maakt. Niet per se storend, maar je hoort het slot wel flink zijn best doen om de sleutel om te draaien.

Eerlijk is eerlijk: ook hier wen je snel aan, maar wilde toch graag delen hoe dit precies klinkt. Daarom heb ik een geluidsopname gemaakt van de Nuki 3.0 voor deze review om te laten horen wat je precies hoort als de deur vergrendeld of juiste ontgrendeld wordt.

Nuki 3.0 accessoires

De Nuki 3.0 is uit te breiden met een aantal accessoires, zodat je nog meer mogelijkheden hebt met dit slimme slot. Hieronder alle opties op een rij.

 • Powerpack (€ 49) – Oplaadbare batterijen (in powerpack) die eenvoudig opgeladen kunnen worden als deze leeg zijn. Geen losse batterijen meer nodig.
 • Bridge (€ 99) – Ook op afstand, via wifi, bedienen van het slimme slot.
 • Deursensor (€ 39) – Sensor om te zien of de deur open of gesloten is in de app.
 • Keypad (€ 79) – Cijfer toetsenbordje om de deur met een cijfercode te openen
 • FOB – (€39) – Bluetooth afstandsbediening om het slot zonder app/smarthome/tablet open te maken

Als je kiest voor één van deze accessoires, zou ik sowieso de Bridge aanraden, dit biedt veel extra mogelijkheden, maar zorgt ook voor een snellere verbinding. Zodra je de app opent heb je bijna direct verbinding met het slot en kun je de deur dus sneller ontgrendelen of juist openen.

Nuki 3.0 review
Nuki Smart Lock 3.0 – Via Smarthomefans.nl

Nuki 3.0 vs Nuki 3.0 Pro

Er zijn twee versies op de markt: de Nuki 3.0 en de Nuki 3.0 Pro. Beide sloten zijn in de baiss gelijk, maar zoals de naam doet vermoeden heeft de Pro-versie een aantal extra functies ten opzichte van het basismodel. Dit resultaat ook direct in een hogere prijs.

 • Powerpack in plaats van losse batterijen – De Nuki 3.0 Pro is voorzien van een oplaadbaar powerpack, in plaats van de vier losse batterijen die gebruikt dienen te worden in de Nuki 3.0. Deze powerpack kun je eventueel ook los bestellen en gebruiken in de Nuki 3.0.
 • Ingebouwde wifi-module – In de Nuki 3.0 Pro zit de wifi-module ingebouwd, waardoor je geen losse, externe bridge nodig hebt om het slot op afstand te bedienen. Een bridge is tevens los aan te schaffen, maar niet vereist bij de Nuki 3.0, maar het biedt wel een aantal extra, handige features.
 • Premium design – De Nuki 3.0 Pro heeft een wat meer premium design. Waar de behuizing van de reguliere versie van de 3.0 gemaakt is van plastic, zijn er bij de Pro premium materialen gebruikt.

De Nuki 3.0 heeft een adviesprijs van € 149 en de Nuki 3.0 Pro gaat voor € 249 over de toonbank.

Ben je van plan de Nuki 3.0 met een bridge te gebruiken (€ 149 + €99, dan is het verstandig direct voor de Nuki 3.0 Pro (€ 249)te gaan. Daarnaast heb je dan ook meteen de Powerpack, zodat je nooit meer nieuwe batterijen hoeft te kopen.

Conclusie: Review Nuki 3.0 Smart Lock

De Nuki 3.0 is misschien wel het beste slimme slot van dit moment: de installatie is bijzonder eenvoudig en te gebruiken met de meeste sloten in Nederland en België. De bediening van het slot werkt praktisch altijd zoals het zo horen: de verbinding wordt snel gemaakt en bediening verloopt soepel.

Verder heeft Nuki uitgebreid toegansbeheer voor het slot en werkt de app bijzonder goed. Wat mij betreft is de Nuki 3.0 (Pro) op het moment van schrijven het beste slimme slot.

Mijn advies: ga wel voor de Pro-versie, dan heb je direct de Powerpack en ingebouwde wifi erbij, dat maakt het slot wel echt compleet.

Nuki Smart Lock 3.0
Het beste slimme slot van dit moment...
De Nuki 3.0 is het beste slimme slot van dit moment: kinderlijk eenvoudige installatie en veel mogelijkheden en accessoires. De app werkt prettig en anderen toegangsbeheer is goed uitgewerkt. Ook het dagelijks gebruik van het slot is prettig: het slot werkt naar behoren en reageer snel op commando's. Het enige nadeel is dat het slot wel wat geluid maakt, dit maakt het net geen 5-sterren slot, maar komt wel akelig dicht in de buurt.
Eenvoudige installatie
Geen aanpassingen aan bestaande slot (in meeste gevallen)
Goed werkende app
Veel functies en mogelijkheden
Meerdere modellen om uit te kiezen (dus betaalbaar)
Pro-versie heeft ingebouwde wifi en oplaadbaar accupack
Maakt redelijk wat lawaai bij vergrendelen en ontgrendelen

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

10 gedachten over “Review Nuki 3.0 Smart Lock: kopen of beter niet?”

 1. Die grote draaiknop aan de binnenkant is natuurlijk heel handig om in geval van nood zeer snel naar uiten te kunnen. Ik heb een jaren 30 voordeur met een aantal raampjes. Als ik zie hoe groot dat slot is, is het dus wel van buiten zichtbaar en goed herkenbaar voor het dievengilde . Ruitje intikken, knop draaien en ongewenst bezoek wandelt zo naar binnen.

  Beantwoorden
 2. Goedemorgen,

  En hoe zit het dan als je meerdere Nuki sloten wil plaatsen? Ik zou namelijk graag voordeur, tuindeur en schuur willen voorzien van een Nuki. Moet je dan allemaal een pro’s kopen? Of fugeert 1 Pro dan als brigde? Dan is het namelijk goedkoper om Normale te kopen + bridge.
  Wifi is overal gewoon goed

  Beantwoorden
 3. Hallo Ruud hoe ontgrendel je het slot om van binnen naar buiten te gaan zonder een (geregistreerde) telefoon bij de hand? Denk aan bv visite, een noodsituatie/calamiteit of je jonge kinderen?

  Beantwoorden
  • Goeie (en terechte) vraag Eric!

   Er zit een grote draaiknop op het slot, waarmee je hem handmatig kunt openen. Zo kun je dus in alle situaties, ook als de batterijen leeg zijn of er andere (nood)situaties zijn gewoon naar buiten!

   Beantwoorden
 4. Het is aan te raden om een slotcilinder met hotelfunctie te plaatsen of een cilinder met een stift of knop aan de binnenzijde. Met deze cilinders kan je altijd nog met de sleutel naar binnen en Nuki levert ook cilinders en verloop stukjes om eea passend te krijgen. Dit is juist een van de grote voordelen ten opzichte van verschillende concurrenten en voor mij doorslaggevend geweest bij de aanschaf.

  Beantwoorden
 5. Het batterij verbruik is met een Pro versie (dus mét ingebouwde Wifi) wel aan de hoge kant! Dan moet je bij normaal gebruik toch echt wel elke 2 maanden je battery pack opladen. Ik heb dit zelf opgelost met het kopen van een extra battery pack. De reden van het hogere batterij verbruik is de ingebouwde WiFi, die staat constant in contact met je router. Het voordeel van een extra batterij is het gemak, (bijna) lege batterij eruit, volle erin, slot reset automatisch een keer en binnen 15 seconden ben je klaar. Je lege batterij kan dan gelijk aan de stroom. Nadeel is wel een extra kostenpost van 49 euro voor de extra batterij
  In geval van één enkele batterij kun je deze in het slot opladen, maar dan ligt er wel een stroomkabel over de vloer in je hal

  Beantwoorden
  • Goeie tip Bert!

   Heb ook getwijfeld om een batterypack te kopen, maar ben uiteindelijk toch voor (goeie) losse oplaadbare batterijen gegaan. Dit was wat voordeliger. Ook ben ik het met je eens dat een extra batterypack wel voor extra gemak zorgt!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: