Review Switchbot Lock Pro

Geschreven door

Ruud Caris

·

Gereviewd door

Willem
Switchbot Lock Pro

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De afgelopen periode heb ik het Switchbot Lock Pro getest, een slim slot met ondersteuning voor Matter. Althans, als je er een hub bij aanschaft. Maar hoe is dit bevallen? Was de installatie eenvoudig en zou ik hem aanraden? Dat is precies wat je leest in deze Switchbot Lock Pro review.

Switchbot: het bedrijf

Switchbot is een Chinees bedrijf en is al de nodige jaren actief in de smarthome-wereld. Ze zijn vooral bekend geworden met de Switchbot Bot en de curtains. Deze laatste maakt je bestaande gordijnen slim.

Inmiddels is dit ook al het tweede slimme slot dat op de markt gebracht wordt. De afgelopen periode heb ik het Switchbot Lock Pro uitgebreid getest. Hierbij heb ik niet alleen het slimme slot ontvangen, maar ook het keypad (+vingerafdrukscanner) en de bijbehorende hub.

Switchbot Lock Pro

Review Switchbot Lock Pro

Hier alvast de plus- en minpunten van de review van het Switchbot Lock Pro. Uiteraard ga ik hierna dieper in op de details zoals de installatie en dagelijks gebruik van dit slimme slot.

Gewoon goed
Switch Bot Lock Pro
4.5

Zoek je een compleet en betaalbaar retrofit slim slot, dan is de Switchbot Lock Pro een bijzonder goede keuze. Ja, hij is wat aan de grote kant en het slot openen duurt wellicht iets langer dan bij de concurrent, maar het is zeer compleet. De installatie is kinderlijk eenvoudig en de mogelijkheden zijn groot. De Matter-ondersteuning (via de hub) en accessoires, zorgen ervoor dat het een absolute aanrader is als je een nieuw slim slot zoekt.

Pluspunten:
 • Kinderlijk eenvoudige installatie
 • Snelle reactie en verbinding
 • Uitgebreide mogelijkheden om slot te openen (smartphone, keypad, NFC)
 • Past op de meeste NL/BE sloten
 • Matter-ondersteuning (met bridge)
Aandachtspunten:
 • Relatief groot
 • Slechte vertalingen in de app
 • Slot gaat relatief langzaam open
Bekijk actuele prijs →

De installatie

Zelf ben ik niet echt ‘handig’. Om een cilinder te vervangen zou ik wel een paar YouTube-filmpjes drie keer moeten kijken. Dat was gelukkig bij dit Switchbot slot niet nodig.

Doordat het een retrofit slot is, kun je deze op jouw bestaande slot monteren (mits geschikt natuurlijk). Hierbij gebruik je een sleutel aan de binnenkant, die vervolgens door het slimme apparaatje omgedraaid wordt.

Ok, de installatie. Kinderlijk eenvoudig. Ik denk dat het ongeveer 2 minuten heeft geduurd om het slot te installeren op de deur. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met de app, om het slot te verbinden en alle instellingen na te lopen. Hierbij viel wel direct op dat de app vrij slecht vertaald is. Dit resulteert soms wat onduidelijkheden.

Ik ben erg over het slimme slot te spreken qua installatie. Wel is het een relatief groot slot, je voegt dus best een grote unit toe aan je deur. Voor mij persoonlijk niet echt een issue, wel opvallend. Groter dan bijvoorbeeld het slot van Nuki.

Switchbot Lock Pro

Dagelijks gebruik

Ok, de installatie was dus eenvoudig. Maar hoe functioneert het slot in het ‘dagelijkse leven’.

Er zijn meerdere manieren om het slot te openen, maar laat ik eerst even focussen op de app. Koop je geen accessoires, dan is dit de enige methode. De verbinding wordt relatief snel gemaakt (in mijn geval via Bluetooth), waarna het slot geopend wordt.

Dit openen van het slot zelf, dus het ronddraaien van de sleutel, gaat wel relatief langzaam. Dit brengt mogelijk ook weer met zich mee dat dit Switchbot-slot wat minder geluid maakt dan bijvoorbeeld de Nuki.

Wel moet je teveel acties in de app ondernemen om het slot te openen. Er is niet één grote knop om het slot te openen, je druk eerst op de knop, om vervolgens te kiezen of je hem volledig wilt ontgrendelen, of dat de deur alleen open gedaan hoeft te worden (dagschoot).

Los van deze kleine onvolkomenheden, werkt het slot erg goed. Ditzelfde geldt voor de draaiknop aan de binnenkant. Deze kun je openen door eraan te draaien of erop te drukken. Simpel.

Over de accuduur van het slot kan ik nog weinig zeggen. Deze zouden in theorie zo’n negen maanden meegaan. Het zijn standaard 4AA-batterijen, maar je kunt er ook voor kiezen een accupack(je) te kopen, zodat je herlaadbare batterijen hebt.

Switchbot Lock Pro

App en accessoires

We moeten het ook even over de app hebben. Deze is… Onstuimig. Niet alles is op een logische plaats te vinden en de vertaling zijn vaak ronduit slecht. Slecht of letterlijk vertaalde woorden. Soms best grappig, maar niet altijd handig als je op zoek bent naar een specifieke functie.

Toch voldoet de app voor hetgeen hij moet doen. Vooral als je accessoires koopt, zul je de app eigenlijk maar weinig gebruiken om de deur te ontgrendelen.

Er zijn namelijk een aantal accessoires te koop, zoals:

 • Switchbot Hub – voor bediening op afstand + ondersteuning voor Matter
 • Switchbot Keypad – het slot openen met een code of vingerafdruk
 • NFC-tags – Te gebruiken met de Keypad om snel te ontgrendelen

Deze heb ik ook allen getest en het keypad werkt erg prettig. Hierbij ben ik vooral te spreken over de vingerafdrukscanner om de deur te openen. Dit blijkt in de praktijk de eenvoudigste manier. Maar… Ik durf eigenlijk niet zo goed een dergelijk apparaatje buiten te monteren. Het lijkt ‘gevoelig’ om dit publiekelijk op te hangen.

Switchbot Lock Pro kopen

Het Switchbot Lock Pro is te koop vanaf € 139, exclusief accessoires. Wel heeft Switchbot vaak acties voor extra korting en natuurlijk zijn er combi-deals. Hierbij kun je een keypad (touch), NFC-tags en eventueel een Switchbot hub met korting aanschaffen.

Gewoon goed
Switch Bot Lock Pro
4.5
Pluspunten:
 • Kinderlijk eenvoudige installatie
 • Snelle reactie en verbinding
 • Uitgebreide mogelijkheden om slot te openen (smartphone, keypad, NFC)
 • Past op de meeste NL/BE sloten
 • Matter-ondersteuning (met bridge)
Aandachtspunten:
 • Relatief groot
 • Slechte vertalingen in de app
 • Slot gaat relatief langzaam open
Bekijk actuele prijs →

Conclusie Switchbot Lock Pro review

Voor € 139 koop je een bijzonder uitgebreid slim slot. Veel mogelijkheden, eenvoudige installatie en op meerdere maniere te openen. Daarnaast is de Matter-ondersteuning via de hub een goede toevoeging. Dit in combinatie met de accessoires maakt dit tot een interessant slim slot dat ook nog eens relatief goedkoop is. Dus wil je niet teveel betalen, dan is dit absoluut een goede keuze. Hou er wel rekening mee dat er wat onvolkomenheden zijn in de app en het slot relatief groot is.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: