Zijn slimme sloten veilig? Wij zochten het uit

Wil je echt profiteren van je smart home? Dan heb je waarschijnlijk een slim slot gekocht, of je hebt er eentje op het oog. Toch vind je het een beetje spannend als jouw voordeur straks door iedereen zonder sleutel ‘zomaar’ geopend kan worden. De drempel om een slimme deurbel te kopen, is waarschijnlijk een stuk lager.

Je blijft dus maar rondlopen met de vraag: zijn slimme sloten veilig? Vervolgens lees je wat recente berichtgevingen over de veiligheid van slimme sloten en de twijfels nemen de overhand. Wil jij een slim slot kopen en wil je weten of dat veilig is? Of wil je weten hoe je jouw slimme slot nóg veiliger kunt maken? In dit artikel bespreken we alles wat jij wilt weten. 

Zijn slimme sloten veilig? 

Laten we direct maar met de deur in huis vallen. Ja. Slimme sloten zijn veilig. Maar er is wel een grote ‘maar’ in dit verhaal. Net als met alle soorten sleutels, gaat het erom hoe veilig je die zelf bewaart. Leg jij je huissleutel ergens onder een bloempot in de voortuin, dan is het wachten op een inbraak.  

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

Hetzelfde geldt voor een slim slot. Ze zijn enorm veilig, maar je moet er wel verstandig mee omgaan. Zo moet je bijvoorbeeld niet iedereen die op visite komt voorzien van een digitale sleutel. Het is belangrijk dat je zelf het overzicht behoudt en let op eventuele gevaren.  

Maar, voordat je jezelf de vraag stelt of slimme sloten gevaarlijk zijn, moet je je ook afvragen hoe het is gesteld met je huidige slot. 

Oftewel…. 

Yale ENTR Smart Lock | Slim Slot
VIa: yalelock.nl

Zijn ‘domme’ sloten veilig? 

Een belangrijke vraag, met een simpel antwoord. Nee, onze huidige deursloten zijn in veel gevallen niet veilig. Het gemiddelde huis-, tuin- en keukenslot koop je voor een paar euro bij een bouwmarkt en draai je zelf in de voordeur. Je kopieert een paar sleutels bij de sleutelmaker en geeft die vervolgens aan je gezin. Zolang je die sleutels niet kwijtraakt, zit je veilig. 

Tenminste. Dat denk je… 

Want voor een geoefende inbreker is het mogelijk om jouw ‘domme’ slot binnen enkele seconden of minuten te openen, zonder inbraaksporen achter te laten. Het is zelfs mogelijk om legaal zogenaamde ‘lock pick’ setjes te kopen op Amazon. Ga er zelf eens voor zitten met zo’n setje, kijk een paar tutorials op Youtube en voortaan hoef je nooit meer een ruitje in te slaan als je de huissleutels binnen hebt laten liggen. 

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

Bij het kijken naar slimme sloten is het dus vooral belangrijk om ook de vergelijking met de huidige situatie te maken. Kan je een inbreker die naar binnen wilt sowieso wel echt tegenhouden?  

Waarschijnlijk niet. Zodra iemand erachter komt dat jouw slot niet te openen is, blijft het inslaan van een ruit altijd nog een mogelijkheid. Het maakt dan niet uit of je een slim slot of een ‘dom slot’ op de deur hebt.  

Met je huidige deurslot in je achterhoofd, laten we eens kijken naar de manier waarop slimme sloten werken en hoe veilig dat precies is. 

Nuki Smart Lock 2.0
Via: nuki.io

Hoe werkt een slim slot en hoe is het beveiligd? 

Een slim slot werkt volledig via Wifi, Bluetooth of Z-Wave. Tijdens het installeren van het slot, kies je één telefoon waar de gehele configuratie op wordt voltooid. Deze telefoon kan vervolgens de digitale sleutels uitdelen aan andere telefoons.  

Iedere sleutel wordt als unieke code opgeslagen in de app van het slimme slot en er wordt direct een gebruiker gekoppeld aan de sleutel. Heb je het slot geïnstalleerd, dan kun je dus ook zien wie er wanneer het deurslot heeft ontgrendeld. Handig wanneer je bijvoorbeeld wilt zien of je kinderen al veilig thuis zijn van school. 

Encryptie 

Het slimme deurslot is beveiligd met een speciale encryptie. Dat is de code die de deur van dichtbij en op afstand kan ontgrendelen. Deze encryptie is zo veilig, dat je het kunt vergelijken met internetbankieren.  

Vertrouw jij de bankoverschrijvingen die je via de app op je telefoon maakt? Waarschijnlijk wel. Daarom is er dus ook geen reden om de techniek achter het slimme slot niet te vertrouwen. Zoals al eerder vermeldt, moet je gewoon alert zijn op mogelijke bedreigingen. 


Wanneer een slim slot wél onveilig is 

Er is een reden waarom een slim slot wel onveilig kan zijn. Dat heeft simpelweg te maken met de manier waarop inbrekers zoeken naar geschikte huizen. Inbrekers komen niet graag op plekken waar helemaal geen buit te vinden is. Zeker niet als ze net een groot risico hebben gelopen om gepakt te worden.  

In dat geval kan een slim slot dus een signaal afgeven dat jij iets te verbergen hebt in huis. Dat kan gaan om twee redenen.  

  1. Heb je een slim slot geïnstalleerd, dan heb je waarschijnlijk veel geld te besteden (en te bewaken). 
  2. Het slimme slot is een bewijs dat je een gadget liefhebber bent die binnen in huis waarschijnlijk nog veel meer moois heeft liggen. 

Spraak gestuurd inbreken

De tweede manier waarop het slimme slot mogelijk onveilig kan zijn, is als volgt.  

Stel dat je gebruik maakt van IFTTT, en je koppelt Alexa, Siri of de Home Assistent van Google aan je slimme slot. Je downloadt vervolgens een zogenaamde ‘applet’, waarmee je via spraak aangeeft dat je het slot van de voordeur wilt ontgrendelen. Dat is vaak een vooraf vastgesteld commando, zoals “Siri, unlock all doors”. 

In theorie – als je ervan uitgaat dat inbrekers op de hoogte zijn van deze technologie – kunnen zij proberen om dit soort gesproken commando’s door een halfopen raam naar binnen te roepen. Het resultaat? Siri of Alexa doet precies wat haar opgedragen wordt, en opent de voordeur.  

Is dit vergezocht? Waarschijnlijk wel. Maar steeds meer mensen beginnen aan een smart home en binnen 5 jaar staat er bij iedereen een Siri of Alexa in de huiskamer. Wordt die slimme speaker onder een halfopen raam geplaatst, dan is de kans aanwezig dat dit soort inbraken sporadisch gaan plaatsvinden.  

Via: nuki.io

Welk slim slot is het veiligst? 

Vind jij het belangrijk dat jouw voordeur wordt voorzien van het veiligste slimme slot? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als eerst de manier waarop het slot functioneert, maar daarnaast ook de extra opties die je kunt gebruiken. 

Lees ook: Review Nuki 3.0, kopen of beter niet?

Met of zonder mechanisch slot 

Sommige sloten, zoals de Nuki Smart Lock 2.0, plaats je over de bestaande cilinder heen. De installatie van dit slimme slot kost slechts 5 minuten. Andere sloten vervangen de gehele cilinder en het mechanische gedeelte van het slot. Zorg er altijd voor dat het mechanische gedeelte van je slot altijd voorzien is van een SKG-keurmerk, of vergelijkbaar. 

Met Bluetooth, Z-Wave of Wifi 

In principe wordt Bluetooth door veel mensen gezien als de minst veilige manier om je slimme slot te beveiligen. Dat komt vooral omdat slimme sloten zoals de Nuki 2.0 automatisch in ‘pairing mode’ gaan wanneer ze aangezet worden. Zet je dit niet uit nadat je het slot zelf hebt geïnstalleerd, dan kan een inbreker op deze manier inbreken, door het slot opnieuw te configureren. 

Keypad of vingerafdruk 

Enkele slimme sloten, zoals bijvoorbeeld het Invited Smart Lock, kun je voorzien van extra opties zoals een keypad of vingerafdrukscanner. Je bent dan dus niet alleen maar afhankelijk van een telefoon. Iedereen kan een code uit zijn hoofd leren en een vingerafdruk laten inscannen is al helemaal eenvoudig.  

Kijken we naar deze eigenschappen en opties, dan zijn er twee slimme sloten die opvallen. 

Als eerste de Yale ENTR, waarbij je de mogelijkheid hebt om het slot uit te breiden met een vingerafdrukscanner.  

Daarbij is ook de Nuki 2.0 in combinatie met het Nuki Keypad een interessante optie. Het slot heb je namelijk binnen enkele minuten over je bestaande slot heen geïnstalleerd. En omdat de sleutel aan de binnenkant van het slot blijft zitten, is het onmogelijk om dit slot op de ouderwetse manier open te ‘breken’. Samen met het keypad, zorgt dat dus voor een meer dan prima beveiliging van je smart home. 

[wpsm_bigoffer post_id=”1584″]


Conclusie 

Dat brengt ons aan het einde van dit artikel. Maar wat is nu het oordeel? Is een slim slot veilig?  

Wij vinden van wel. Door de ingebouwde encryptie, en de extra opties is een slim slot over het algemeen beter en gemakkelijker te beveiligen dan een mechanisch slot. Het ‘lock picken’, wat al tientallen jaren wordt gedaan, is niet meer mogelijk met een slim slot. 

Maar dat is niet het belangrijkste… 

Je moet namelijk altijd iets in gedachten houden bij het kiezen van een deurslot. Een app of slim slot kan namelijk zo veilig zijn als de best beveiligde kluis ter wereld, maar de gebruiker van de technologie – en het glazen ruitje naast de voordeur – blijven nog altijd de zwakste schakels in het beveiligen van je huis.  

Je kunt het slimme slot dus het beste zien als een vervanging van je huidige beveiliging, die daarbij je leven een stuk makkelijker maakt. Wil je je huis nog beter beveiligen? Dan kun je beter op zoek gaan naar een binnen- of buitencamera, bijvoorbeeld van Nest.  

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen